Dampir

Dampyr 06 (c2c)(Bonelli)(german)(X-Ray)Italijanski horor strip koji su radili Mauro Boseli (scenario) i Mauricio Kolombo (crtež), naravno za izdavačku kuču Serđo Boneli Editore. U Italiji je prva epizoda stripa objavljena 2000. godine. Autori tvrde da je lik Dampyra stvoren prema staroj balkanskoj legendi o dampiru. Glavni lik, Harlan, nacrtan je po liku britanskog glumca Rejfa Fajnsa. Mauro Boselli je u jednom intervju-u priznaje da su mu ideju dali sukobi u bivšoj SFRJ i prva epizoda stripa opisuje upravo te događaje, mada se nigde precizno ne spominju mesta niti imena ljudi, ali crteži obiluju prepoznatljivim panoramama grada pod opsadom i ruševinama sela te posledicama etničkog čišćenja.

Pravi vampiri su tzv. „gospodari noći“, „arhivampiri“, koji odudaraju od klasičnih prikaza vampira. Sunčeva svetlost ih ne ubija, a ne zaobilaze ni crkve. U stanju su da stvaraju i vizije; te i druge, manje moćne vampire koji čine njihov klan. Protiv njih se bori dampir – sin arhivampira i žene. On nije pravi vampir, ali ima neke od njihovih moći.  Njegova krv je otrovna za vampire, a starenje mu je znatno usporeno. Glavni lik je u ovom slučaju – Harlan Drejk, koji je rođen 1945. godine. Iako na početku radnje ima već 50 godina, on izgleda kao da ima 30. Svi likovi su predstavljeni u prvoj epizodi stripa. Radnja prve dve epizode odvija se na Balkanu i u njima je prikazan krvavi sukob na prostoru bivše Jugoslavije. Radnja ostalih epizoda smeštena je u Africi, Rusiji, Transilvaniji, kao i srednjoevropske gradove poput Berlina i Praga.

Prijatelji:

Emil Kurjak, bivši vojnik VRS-a.

Tesla Dubcek, vampirica koja se odmetnula od svoje vrste nakon što je Harlan ubio njenog gospodara (Tesla podseća na pevačicu Eni Lenoks iz grupe Eurythmics).

Kaleb Lost je Pali anđeo (rađen je prema liku Dejvida Bouvia).

Neprijatelji:

Vampiri

Arhivampiri

Dampyr nije za one koji vole heroje sa idealima. Njega možemo donekle uporediti sa Blejdom, da bude jasnije kakva je on to ličnost i kakav stav zauzima. Crtež je prilično dobar, no ipak ga najviše izvlači scenario, koji ga izdiže iznad ‘buljuka’ sličnih (za koje bih preporucio da ih preskočite). Dampyr će međutim naći svoj put do police, kao jedan od originalnijih stripova.

Dodaj komentar

Prvi dodajte komentar

Obaveštenje o
avatar
wpDiscuz