Alan Ford

06647c_0703679a971e44c09e7df6751e3097f5.pngNe znam ni sam kako bih počeo da opisujem ovaj legendarni strip (barem na prostoru bivše SFRJ), uostalom njega nešto ni ne treba predstavljati on je sinonim za strip u nas, on je Alan Ford. Uz jednu malu napomenu prije no što poćnem, ovaj tekst će biti na ijekavici  i hrvatskoj terminologiji, prosto zato da odam poćast  Nenadu Brixy-ju zato što je  fantastićno odradio prevod i svi kasniji pokušaji nisu bili ono pravo.

Prije svega riječ dvije o autorima…

Luciano Secchi aka MAX BUNKER

Luciano Secchi roden je u Milanu, 24.08.1939.

 Debituje 1962. godine pišući scenarij za Atomika i Maschera Nera (Crna maska), vestern koji je crtao Paolo Piffarerio (crtač koji će preuzeti rad na Alanu Fordu nakon Magnusova odlaska).

1964. godine stvara Satanika i Kriminala, stripove koje je crtao Magnus, a 1965. godine zajedno stvaraju i strip Agent Denis Cobb SS018.

1967. godine osniva časopis Eureka na čijim stranicama se pojavio i Maxmagnus te Fouché, un uomo nella rivoluzione (Fouché, čovijek u revoluciji).  1969., u suradnji sa crtačem Magnusom stvara Alana Forda i grupu TNT.

1983. godine, Max Bunker se odvojio od izdavačke kuće Corno i osnovao vlastitu, Max Bunker Press.

Roberto Raviola aka MAGNUS

Roberto Raviola rođen je u Bologni, 31.05.1939.

 Studirao je na Accademia di belle arti, gde je i diplomirao 1961. godine, ali u svijet stripa zakoračio je još 1958. godine kada pod imenom Bob la Volpe (lisac Bob) stvara stripove Il Vendicatore (Osvetnik) i Il dottor Kastner (Doktor Kastner).

Pseudonim Magnus proizašao je od Magnus pictor fecit (napravio veliki umijetnik). Od značajnih dijela valja spomenuti: Satanik, Agent Dennis Cobb SS018, Kriminal, Maxmagnus itd… Ti raniji radovi, naročito Maxmagnus, uveliko su uticali na crtež Alana Forda.

Nakon nekog vremena i crtanja jedne knjižice Alana Forda mijesečno, Raviola je odlučio napustiti rad na Alanu Fordu te se posvetiti razvoju nekih novih likova. Poslednju epizodu Alana Forda nacrtao je 1975. godine (broj 75, Odlazak Superhika).

Nakon toga nacrtao je još samo jednu epizodu, 1985. godine (broj 200, Hik, hik, hura), koja po kvalitetu crteža prilično zaostaje za ranijim radovima.

Zadnje godine svoga života Raviola je proveo crtajući 224 tabli specijalnog izdanja Texa za izdavačku kuću Sergio Bonelli. Punih šest godina bilo je potrebno da Magnus završi to, na žalost svoje posljednje dijelo, koje se u potpunosti može nazvati remek-djelom.

Alan Ford je italijanski strip Maxa Bunkera (Luciano Secchi). Strip je o grupi siromašnih tajnih agenata u Nju Jorku, često niskog morala. Iako je napravljen 1969. godine i nikada nije preveden na engleski, i dalje je popularan u Italiji i državama bivše Jugoslavije.

Strip je prvo objavljivao zagrebački Vijesnik 1972. Prvi prevod, koji je radio Nenad Brixy, je postao veoma popularan i dijelom zaslužan za komercijalni uspijeh stripa u Jugoslaviji.

Neki od Vijesnikovih izdanja su bili, iako rijetko, cenzurisani od strane jugoslovenske vlasti. Npr. u broju 16, „(Ne) glasajte za Notaxa“ je izbačena rečenica „Kao prvo, obećajem da ćemo one crnce sabiti u mišje rupe. Neka vide tko vlada na našem kontinentu! Ovo je zemlja bijele rase, i  tko se usprotivi taj će vidijeti svoga boga…!“ a zamijenjena je rečenicom „Kao prvo, obećajem da ćemo neprijatelje sabiti u mišje rupe, ovo je naša zemlja i tko ne misli taj će…“

Nakon raspada Jugoslavije, Borgis je u Hrvatskoj krenuo da izdaje Alan Forda. Maverick iz Kraljeva je počeo da izdaje u Srbiji, ali je Svet preuzeo.

Alan Ford je preveden samo na francuski i srpskohrvatski. Francusko izdanje je izašlo u samo dvanaest brojeva, kada je zamrlo zbog neuspijeha.

Max Bunker je zajedno sa crtačem Robertom Raviolom (Magnus), radio na ideji satire Džejmsa Bonda tri godine prije nego što je strip objavljen 1969. Prvi rukopis je napisan 1967, a dijalog je prekrojen slijedeće godine. U rukopisu su se našla šestorica glavnih likova (Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Šef, Jeremija i Grunf), ali je odlučeno da se Sir Oliver izbaci iz poslijednje revizije (1968.), da ne bi bilo previše likova u prvom broju stripa. Raviola je odlučio da bazira crtež Alana Forda na irskom glumcu Piteru O’Tulu.

Primjetno je da su autori bili fascinirani siromaštvom , i to u njegovom najekstremnijem obliku. Takodje postoji i sociološki aspekt stripa koji je obradjen u knjizi Sociologija za studente medicine Univerziteta u Kragujevcu, od strane prof.Lj.Stefanovića. Citira se i rečenica Superhika koja otprilike glasi „siromaštvo nije nemanje novca, već je stanje duha“.

Prema riječima Maxa Bunkera, želio je da napravi strip koji ne pripada ni jednoj od tada definisanih kategorija, kao što su avanture i tamni stripovi (npr. Satanik ili Kriminal), ili tradicionalno smiješni stripovi (npr. Mickey Mouse).

Prvi broj stripa, imena „Grupa TNT“, je bio loše prihvaćen. Slijedeći broj, nazvan „Šuplji zub“, je izašao 1968, kada se pojavio i Sir Oliver, ali ovaj broj je i dalje bio pod uticajem prvog, te nije postigao komercijalni uspijeh. Dobra reputacija Alana Forda je porasla u narednim brojevima.

Lik Broja Jedan je uvršten tek u jedanaestom broju, koji se zvao „Broj Jedan“. Nosonja se pojavio u osamnaestom broju („Pas za milion dolara“), kada ga je usvojio Bob Rock.

Raviola je nacrtao prvih 75 brojeva, a 1975. ga je zamijenio Paolo Piffareiro. 1983. godine strip je promijenio izdavača, preselivši se u Max Bunker Press, a crtači su postali Raffaela della Monica i Giuliano Piccinnino. Takozvana „afrička“ linija crtanja nije dostigla standarde prvih brojeva, a sada već postoji i ozbiljan problem prilagođavanja scenarija publici koja želi mlade, bogate i uspiješne junake.

Iako je Alan Ford jedan od karaktera, priča se obično ne zasniva na njemu. On je pristupio grupi slučajno, kada je zapisao pogrešnu adresu i umijsto u kompaniju gdje je trebalo da radi u marketingu, otišao je u stanovitu Cvijećarnicu — zapravo tajnu bazu grupe TNT.

Strip je parodija na klasične priče o tajnim agentima. Radnja se dešava u Nju Jorku, SAD, te se ismijavajuu kapitalizam, rasizam i neke druge osobine kao aspekti američkog društva.

Grupa TNT osnovana je od strane Broja Jedan, a njeni su stalni članovi (tajni agenti) Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Grunf, Šef i Jeremija. Grupa TNT pod vodstvom prahistorijskog paraplegičara riješava brojne kriminalne zaplete i ulazi u raznorazne situacije. Tajni agenti, međutim, od toga nemaju neke velike financijske koristi, već su uglavnom gladni i poderani odrpanci. Sijedište Grupe TNT je stanovita cvjiećarnica na Petoj Aveniji u Nju Jorku, koja im služi kao paravan. Cvijećarnica je redovito bez cvijeća, a ako netko i slučajno u nju zaluta, članovi grupe TNT koji se tamo zateknu uobičajeno prodaju oronuli buket poljskog cvijeća kojeg su slučajno našli pod pultom. Dok većina članova veliki dio vremena provodi na zadatku na različitim stranama svijeta (od Afrike do Transilvanije), cvjiećarnicu „budno“ čuvaju Šef i Jeremija, koji na zadatke odlaze samo povremeno, kad se pojavi potreba za angažiranjem svih raspoloživih resursa. Iako prividno loše organizacije, članovi grupe funkcioniraju kao savršeno uhodan tim, te situaciju uvijek završe na za njih povoljan način, služeći se kreativnim i krajnje neuobičajenim sredstvima. Pomoću svojih članova, Br. 1 ostvaruje znatne zarade, koju međutim zadrži u svojim rukama, dok svojim agentima podijeli uredno – svakome po cio dolar. Iako potplaćeni i izgladnjeli, agenti pokazuju zavidnu vijernost grupi, svrsi i svome vođi.

Grupa…

Broj 1, vođa i osnivač grupe TNT je paraplegični starac dugačke brade čije su godine i pravo ime nepoznati, ali se naslućuje da je živ preko tisuću godina. Dok se o njemu ne zna gotovo ništa, on pak posjeduje zavidno znanje o povijesti, politici i ljudima: ima malu crnu knjižicu koja sadrži podatke o svim ljudima i njihovim sitnim i velikim grijesima. Kad se ne ispuni neki njegov zahtjev, redovito vadi svoju mističnu crnu knjižicu, nalazi podatke o osobi koja mu odbija zahtjev, da bi ubrzo nakon toga svaka njegova želja bila sa strahom ispunjena. Broj 1 je iznimno škrt pa sve financijske uspijehe grupe (koji su broje i u milijunima dolara) zadržava za sebe, dok svojim ljudima podijeli – po cio dolar. Često zagnjavi članove grupe nekom dugom i dosadnom povijesnom pričom, u kojima je on glavni „akter“. Njegove su priče prepune poznatih povijesnih ličnosti, a samim se pričama pridaje potpuno drugačiji ton od onog u povijesnim knjigama. U njegovoj verziji Odiseje, kad se s Odisejem vrati na Itaku, tamo pronađu naftne platforme, te saznaju da je Odisejev sin otišao u Ameriku pregovarati s tadašnjim naftnim kompanijama. Ubrzo Odisej biva ubijen u uroti, a Broj 1 provodi 3 dana žalosti u krevetu s njegovom ženom. Trojanski rat u verziji Br. 1 nije počeo zato jer je Menelaj želio vratiti Helenu koju mu je Paris oteo, nego zato jer je Menelaj nije želio uzeti natrag, kad ju je Paris htio vratiti – jer Helena je bila prava pošast u trošenju kraljevskog blaga i svojom rastrošnošću upropaštavala cijela kraljevstva i kraljeve svodila na prosjački štap. Živi u tajnom skrovištu nedaleko od cvijećarnice. Često je u pratnji Grunfa i nekog kućnog ljubimca, a najveće prijateljstvo ostvaruje s papigom Klodovik.

Alan Ford je siromašan plavokosi momak odrastao u sirotištu. Vrlo je naivan i dobrodušan pa ga se često iskorištava. Čista je suprotnost drugom poznatom tajnom agentu Džejmsu Bondu. Kao crtač reklama bez posla i praznih džepova kreće u potagu za svojim prvim poslom. Na žalost (ili sreću), pravi grešku i ispisuje krivu adresu te umijesto do sastanka sa svojom prvom mušterijom dolazi do cvijećarnice, sijedišta grupe tajnih agenata, grupe TNT. Od tada počinje Alanova karijera kao tajnog agenta, ali istovremeno to je i početak jednog od najneobičnijih stripova.Prvi put se pojavljuje u epizodi Grupa TNT.

Bob Rock (Robert Rock) je član grupe TNT i najbolji prijatelj Alana Forda. Niskog je rasta i velikog kvrgavog nosa (autoportret Magnusa). Ima tri brata, Tima, Toma i Tumba, čije je tradiocionalno prebivalište u zatvoru u Yumi, kojeg samo povremeno napuštaju. I ostatak obitelji prati kriminalna sklonost: otac mu je poginuo u pljački banke, a majka pogubljena na električnoj stolici. Bob Rock je tako jedini član obitelji koji nije odabrao put kriminala, unatoč nevoljama i siromaštvu. Odan je prijatelj i dobar čovijek, iako to vješto sakriva ispod namrgođenog lica. Isprovociran nepravdama i patnjama siromašnih, gladnih i potlačenih (među koje spada i on) najčešće ga se može naći kako se glasno buni dok ostali šute, kako viče na sav glas na stvari koje drugi samo tiho primijećuju i kako ismijava one povlaštene. Unatoč nedaćama i eksplozivnom karakteru uvijek zadržava humor u pristupu životu. Karakterističnim sarkazmom, buntom i provokacijama ismijava društveni poredak. Uvijek nosi škotski ogrtač i kapu. Prvi put se pojavljuje u epizodi:Grupa TNT.

Sir Oliver (Sir Oliver Oliver odn. Sir Oliver iz loze Oliver) je engleski plemić koji je uslijed nesuglasica s tamošnjim zakonom morao otputovati iz rodne zemlje. Njegova prirodna talentiranost za prijevare i krađe omogućuju mu bolji životni standard od drugih članova TNT-a, pa tako može „iskemijati“ za sebe skupi godišnji odmor, nabaviti skupi automobil ili skupo odijelo ako okolnosti to zahtijevaju. Nema trajne imovine, već je nabavlja po potrebi. Uvijek nosi odijelo, cilindar i monokl čime zadržava privid plemstva što mu omogućuje brojne prijevare. Dok na zadatku, njemu je uvijek povjeren zadatak nabavljanja skupe opreme. Iako nikad ne ostavlja ostale članove na cijedilu, redovito nađe načina da na zadatku usput nešto i zaradi. Redovito se nalazi u situaciji da ga progoni policija, nakon čega ga se redovito može vidjeti u telefonskoj govornici i čuti njegova poznata rečenica: ˝Halo Bing, kako brat?˝ (pričajući o cijeni koja je naravno prava sitnica). Prvi put se pojavljuje u epizodi: Šuplji zub.

Grunf (Otto von Grunt) bivši je njemački pilot u prvom i drugom svijetskom ratu i izumitelj koji je u stanju za nevijerojatno malo novaca proizvesti najrazličitije izume. Ti izumi gotovo uvijek rade ali skoro nikada onako kako bi trebali. Jedan tipični primjer njegovih brojnih izuma je kanta za smeće prilagođena za katapult, koja predstavlja ispunjenje zahtijeva Broja Jedan da osigura prijevoz Alan Fordu i Bob Rocku do Kanade. Grunf zatim smiješta Alan Forda i Bob Rocka u „prijevozno sredstvo“ i pritom se zapita u kojem smijeru bi mogla biti Kanada, dok Alan Ford i Bob Rock s nevijericom očekuju početak još jednog zanimljivog putovanja. Grunf nosi staru pilotsku kapu i odijelo, te majice s najrazličitijim natpisima, kao što je to „Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi“, a koje su uvijek u skladu s danom tematikom. Prije dolaska u grupu TNT bio je pomoćnik u prodavaonici voća i povrća. Prvi put se pojavljuje u epizodi: Grupa TNT.

Debeli Šef (Gervasius Twinklminkelson) iako imenovan šefom, uglavnom ne radi ništa. Drugi svijetski rat proveo je kao zapisničar u kontraobavještajnoj službi gdje je nosio nadimak „brza noga“(krasopis mu je išao od ruke, ali puno teksta – ne). Nakon svađe sa suprugom, u snu je izbačen na ulicu i ubrzo nakon toga postaje udovac i agent grupe TNT. Većinu vremena provodi s Jeremijom, i to uglavnom spavajući u cvijećarnici. Zamorac Skviki njegov je ljubimac. Prvi put se pojavljuje u epizodi: Grupa TNT.

Jeremija (Jeremija Leš) je bivši ulični prodavač limuna i beskoristan član grupe TNT koji boluje od svih poznatih, ali i nekih nepoznatih bolesti, te neprestalno kuka kako će umrijeti (uglavnom se žali na bol u križima). Ostatak vremena provodi spavajući. Prvi put se pojavljuje u epizodi: Grupa TNT.

Klodovik je papiga koju je Broj Jedan dobio od svoga djeda. Često ga se može vidjeti u tajnom skrovištu Broja Jedan gdje mu pravi društvo i kuha čaj od kamilice. Iako mu je Broj Jedan najveći prijatelj, njih dvojica se često svađaju. Vrlo je inteligentan, obožavatelj je krvavih bifteka, a govori osamnaest jezika i sedamdeset sedam dijalekata. Često spašava ostale članove grupe. Prvi put se pojavio u epizodi „Crne planine Južne Dakote“ .

Nosonja je pas koji otpočetka, što slučajem, što sudbinom, bira Bob Rocka za svog „gazdu“. Često spašava glave članovima grupe. Vrlo je inteligentan, iako ga hrana lako privlači, prvi put pojavljuje u epizodi „Pas za milijun dolara“.

Skviki je zamorac kojeg je pronašao Šef te mu je napravio dom u šalu kojeg uvijek nosi oko vrata. Iako Šef rijetko kada dolazi do hrane, za Skvikija uvijek pronađe list salate. Skviki se nikad ne odvaja od Šefa. Prvi put se pojavio u epizodi „Čuvaj se bombe“

Xerex je konstantno „nacugana“ zmija koju je Broj Jedan dobio od svog prijatelja Tobije Quantrilla. Vijerni je obožavatelj Porta. Prvi put se pojavio u epizodi „Broadway“.

Prudy je bljedunjavi mačak kojeg je Broj Jedan dobio na poklon od svoje sestre Calamity. Prvi put se pojavio u epizodi „Prudy, Prudy“.

Minuette Macon, lijepa Francuskinja, od 2005. je Alanova desna ruka i trenutna ljubav ( u broju 500 se vjenćavaju). Ostali članovi grupe TNT su nestali i grupa se sada sastoji od Alana, Minuette i Klodovika, pod imenom „Jeftina agencija T.N.T za istrage“. Stari članovi grupe TNT se kasnije pokatkad svrate, ali rade različite poslove i nisu u grupi TNT.

Likovi bez kojih se ne bi moglo…

Susjed, stari umirovljenik koji stalno sluša radio i stalno je u svađi s članovima grupe TNT( u viječitom je starhu da ‘ta buka’, zapravo znači urotu ne bi li mu se pokrao radio-prijamnik) jer u životu nema pametnijeg posla.

Inspektor Brok, policijski inspektor skromnih sposobosti koji često traži pomoć od Broja 1.

Gradski vijećnici, zvani i Svinjske njuške i Tri prasca (postoji mogućnost povezanosti s Orvelovim romanom ˝Životinjska farma˝) su pokvareni vijećnici koji gledaju samo svoje interese.

General War  povijerava Broju 1 zadatke od nacionalne sigurnosti koji su naravno uvijek dobro plaćeni, većinom zahvaljujući izvanrednoj sposobnosti Broja 1 da pregovara za plaću.

Sigmund Listić, uvijek „nacvrcani“ poštar koji nosi pisma s godinama zakašnjenja.

Pizistrat Nelson, poštar koji stalno „žica“ napojnice, čime zapada u nemilost članova grupe, posebno Bob Rocka.

Brenda, djevojka iz sirotišta u koju je nesretno (kao i uvijek) zaljubljen Alan Ford.

Bert, glavni pomoćnik generala Wara u Ministarstvu za Istraživanje ruda i gubljenje vremena.

Bing, lik s kojim Sir Oliver često telefonski dogovara preprodaju ukradene robe.

Alonisius Alonisius, lovac na vampire i stari poznanik Broja Jedan.

Tobia Quantrill, stari prijatelj Broja Jedan. Vlasnik starog i jadnog kazališta.

Hipnos, siromašni je učitelj klavira koji stanuje kat iznad sjedišta grupe TNT. Pojavio se kao negativac kad se sam hipnotizirao gledajući u metronom i slušajući „Za Elizu“.

Samoubojica koji se uvijek pokušava ubiti tvrdeći da je nesposoban za sve, a kada ne uspije kaže da je tako nesposoban da se ne može ni ubiti.

Pochita je djevojka koja je ilegalno došla u Ameriku iz Brazila.

Vlasnica picerije, udat će se za Jeremiju ili Šefa, jedan od njih će naslijediti piceriju

Tim, Tom i Tumb, braća Boba Rocka. Nekad kriminalci sada ćlanovi podružnice grupe TNT.

Lamp, izumitelj koji je bio član podružnice grupe TNT u LA.

profesor X-Kappa i pomoćnik, X-Kappa je zbunjeni profesor koji se sa svojim pomoćnikom pokušava obogatiti pomoću svojeg znanja i izuma. Ponekad surađuju s grupom TNT a ponekad su im protivnici. Jedan od profesorovih izuma je Anten-Man.

Srčana, sestra Broja 1 s kojim je uvijek u svađi.

Fitzgerald multimilijunaš koji traži pomoć od Alana i Minuette uvijek kada je u nevolji.

Komesar Marget iskusni,ali i zbunjeni francuski inspektor

Ulricius Hope mađioničar koji je doveo bandu duhova u Nnj Jork.Njegove magične riječi često znaju biti imena crtača stripa.

Neprijatelji…

Superhik je najveći neprijatelj Grupe TNT. On krade od siromašnih i nemoćnih da bi dao bogatima (usporedba sa Robin Hudom je neizbježna). Po danu je čistač i zbog toga ne voli siromašne ljude jer oni bacaju smeće posvuda. Doživio je nesreću u kojoj se zamalo utopio u tisućama litara alkohola iz neke tvornice. Tada je dobio veliku moć i u stanju je svakoga savladati svojim alkoholnim zadahom.

Beppa Joseph je ženski lik (životna ljubav Superhika) i svojevrsni neprijatelj grupe TNT. Krasi ju impozantna veličina, bradavica na nosu i trodnevna brada.

Gumiflex je bitno opasniji, uporniji i učinkovitiji neprijatelj grupe TNT. Tajanstvena osoba gumenog lica, koja nevijerojatnom lakoćom mijenja izgled i identitet. Prvi put se pojavi u epizodi Gumiflex .

Profesor Kreutzer, bivši nacistički znanstvenik. Obožava sendviče i pivo.

Arsen Lupiga, manje džentlmen, više lopov. Arsenom truje bogate dame kako bi im potom ukrao skupocjieni nakit kojeg nose.

Konspirator, čovojek s maskom i veliki neprijatelj grupe TNT, koji im se pokušava osvetiti jer su ga spriječili da ukrade vrijedne stvari ubijene udovice Norton. Konspirator umire nakon što u bijegu dođe u zagađeno područje. U život se vraća u epizodi „Nevijerojatan povratak“ , kada je područje na kojem je umro prestalo biti zagađeno.

Margot, superšpijunka inspirirana likom Modesti Blejz, najdugoviječniji neprijatelj Grupe TNT, susreću se s njom od prvih brojeva. Radi za onoga tko vise plaća. Uspjiešno zavodi sve članove grupe.

Tromb, debeli čovječuljak koji želi uništiti planet Zemlju. Sa sobom nosi globuse koje raznosi eksplozivima kako bi zadovoljio želju za uništavanjem. Nakon (kako se mislilo) Konspiratorove smrti postavlja se na čelo Trija Fantastikus.

George Duls, multimilijarder koji je ludo zaljubljen u čistačicu Miss Boa,koja voli kršitelje zakona i zbog toga se  pojavio u ulozi negativca kad je postao Centurion.

Maharadža Blic je nesretni činovnik koji je odlučio opljačkati banku u kojoj je radio, te kako bi preuzeo zasluge za počinjenu krađu, šalje u novine svoju sliku sa svojim električnim slonom, nazvavši se Maharadža Blicem. Njegovo pojavljivanje u novinama nemalo zbuni Broja Jedan jer nije mogao pronaći nikakav zapis o njemu u svojoj crnoj knjižici.

Trio Fantastikus, neobična grupa pljačkaša koju čine Konspirator, Dr.Alsar i Stampel. Nakon Konspiratorove smrti vođa grupe postaje Tromb.

Baby Kate, šefica bande duhova, gangstera iz 30-tih godina 20. stoljeća. Nesretno zaljubljena u Alana Forda.

Veliki Cezar, nekad desna ruka Broja 1 i voditelj poslovnice u L.A., pojavljuje se u ulozi negativca kad izda Broja Jedan čime na sebe navlači bijes, viječnu mržnju i progon od strane grupe TNT. Često se pojavljuje u kombinaciji s nekim od negativaca u ulozi savijetnika. Njegovo najjače oružje je dugogodišnja suradnja s grupom TNT koja mu omogućuje dobro poznavanje metoda rada grupe i predviđanje svakog njihovog koraka unaprijed što ga čini neuhvatljivim. Okružen je gorilom Theodorom, panterom Betty i psom Teddyjem. Za njega rade Bobova braća Tim, Tom i Tumb, te izumitelj Lamp.

Barun Vurdalak, vođa grupe vampira iz Transilvanije. U poslove grupe upliće se slučajno, napadajući ih zbog želje za pijenjem ljudske krvi.

Melisa, pseudonim koji koristi pčelar Joe Pullover. Isfrustriran širenjem grada i teškim životom na selu, kreće u pljačke služeći se dresiranim pčelama, a kasnije se bavi ucijenama koristeći komarce.

Kronos je digitalna kopija koju je proizveo Lampov brat blizanac. Cilj mu je zamijeniti Zemljinu populaciju digitalnim kopijama ljudi.

Katodik, popravljač televizora koji slučajno otkriva petu dimenziju te se njome koristi da bi iz uključenih TV aparata pljačkao.

Ljeponoga Betty, kriminalka koja zavođenjem muškaraca krade njihove imetke. Njena baka je osvojila srce Broja Jedan, pa je zato i upletena u poslove grupe TNT.

Supersirko, kriminalac kojemu je droga upala u juhu i dala mu moć letenja. Čuvao je otok koji je bio bombardiran bombama koje su mu izmijenile gene te mu dale nadnaravnu snagu. Kada izgovori Na vrh brda vrba mrda pretvara su nabildanu verziju Supersirka.

Anten-man, parodija na Silvija Berluskonija, kriminalac koji može uz pomoć TV antena prelaziti bilo gdje.

Novi Anten-man radnik Telezmije koji je u Viperinom (pravi Anten-man) uredu pronašao kostime Anten-mana. Želi se osvetiti Viperi.

Profesor Krupp je bivši nacistički znanstvenik koji s profesorom Kreutzerom želi osnovati Četvrto Carstvo (ai ga Kreutzerovo neprestano žderanje dovodi do bijesa).

12 umijetnika, kriminalci violinisti. Na čelu njihove bande je dirigent.

Doktor Asepik, znanstvenik nezadovoljan brzinom kojom ljudi unštavaju okoliš. U osnovi i nije neki negativac, samo želi da ubrza proces zagađenja.

Pred kraj 1976. godine italijanska televizija je ugodno iznenadila gledaoce igranom serijom u kojoj su se obrađivali najpoznatiji strip-junaci. Naravno da se među njima našao i naš “Alan”, koji se publici predstavio novim negativcem, izmijenjenim Gumifleksom. Gumifleks svoje lice od gume koristi u najraznovrsnijim prevarama, a specijalno za ovu priliku kreirali su ga Bunker i Piffarerio…

Alan Ford ima i svoju animiranu mini seriju iz 1988, no nažalost nikad prikazanu u nas.

Nakon ovog svega ne mogu odoliti da sa vama podijelim  citate koji se pamte (neke koristim u svakodnevnom vokabularu)…

Bob Rock: – Alane, bjež’mo, njih je dvojica, a mi smo sami. Brojčano su nadmoćniji!

Bob Rock: – Bolje živjeti sto godina kao miljunaš nego sedam dana u bjedi.

Sir Oliver – Tajni agente Rock, sipaš otkrića iz rukava poput Tomasa Alve Edisona!

Kupite cveće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na vlastitu. (natpis na cvijećarnici)

Naoružajmo se i bjež’mo.

Kaniš li pobjediti ne smiješ izgubiti.

Na štrajkačkim transparentima: „Bunimo se i štrajkujmo!“  „Štrajk u znak protesta!“  „Kruha i čokolade!“

General: Mrtve u bolnice, ranjenike u grobove.

Grunf: Bolje nešto od nečega , nego ništa od ničega.

Tko izgubi dobitak, taj dobije gubitak.

Pijte više mljeka, a manje nafte. (Grunfova majica)

Nikad stati, osim kad se mora. (Grunfova majica)

Bolje nečasna pobjeda, nego častan poraz. (Grunfova majica)

Ulaz slobodan, izlaz se naplaćuje. (na ulazu u kino)

Prestanite mi davati milostinju jer sam mrtav. (iznad smrznutog prosjaka)

Ovde leži onaj koga više nema. (na nadgrobnom spomeniku)

Zaboravio disati. (na nadgrobnom spomeniku)

Tko spava, nije budan.

Vlasnik nije na prodaju.

Ako želite pobjediti u utrci, morate prvi proći kroz cilj.

Udijelite njemom mucavcu.

Tko leži, ne bježi.

Natpis okaćen na Nosonji dok su mu crne naoćare na oćima: siroti slijepi pas,sin slijepca(psa),gazda također slijepac,darivajte bez okolišanja.

Oružje za ubijanje – teroristima poseban popust (natpis na trgovini oružja).

Jeremija: “Boli me sve i još mnogo toga”.

Sad je nažalost vrijeme da privodim pisanje kraju iako bih mogao još citirati legende i pisati o njima satima, ali tko bi to onda ćitao. Želim vam dobru zabavu dok ovo ćitate.

Komentarišite putem Facebook-a

Podela: