Konkurs fonda Filip Francuski

Fond Filip Francuski u saradnji sa Karlovačkom gimazijom i IK Veseli četvrtak je objavio 10. Konkurs za najbolju kratku priču iz oblasti naučne i epske fantastike. Konkurs je namenjen svim zainteresovanim srednjoškolcima iz Srbije, a tema mu je „S velikom moći dolazi velika odgovornost“.

Propozicije konkursa su:

  1. Pravo učešća imaju učenici gimnazija i srednjih škola u Srbiji.
  2. Svaki učenik može da konkuriše sa jednom svojom kratkom pričom.
  3. Svaka priča treba da odgovori na zadatu temu i da ima svoj originalni naslov.
  4. Priča treba da bude otkucana fontom Times New Roman (ćirilica ili latinica), veličina slova 12, i ne treba da pređe 2 kucane strane.
  5. Priču je neophodno potpisati šifrom, a ime autora sa podacima o razredu, školi i mestu, kao i broj mobilnog telefona, prilažu se u posebnu, zapečaćenu kovertu.

Priče treba poslati na adresu Trg Branka Radičevića 2, 21205, Sremski Karlovci, sa naznakom „za fond Filip Francuski“. Krajnji rok za slanje radova je 27. maj 2016.

Pobedniku, i dobitnicima drugog i trećeg mesta će nagrade biti uručene sredinom juna 2016. godine na svečanosti u Karlovačkoj gimnaziji.

Predsednica žirija ovog konkursa je sa nama podelila istorijat iza svega ovoga, te njene reči prenosimo u celosti.

KONKURS ZA KRATKU PRIČU „FILIP FRANCUSKI”

Konkurs za najbolju kratku priču iz oblasti naučne i epske fantastike prvi put je raspisan od strane Fonda „Filip Francuski” i Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima u maju 2007. godine. Te godine su svojim pričama mogli da konkurišu samo učenici Karlovačke gimnazije, dok je od 2008. godine konkurs bio otvoren za učenike gimnazija u Vojvodini i Karlovačkoj gimnaziji bratskih gimnazija u Srbiji.

Od 2013. godine na ovaj konkurs svoje priče mogu da šalju učenici svih gimnazija i srednjih škola u Srbiji. IKA „Veseli četvrtak” iz Beograda priključila se iste godine kao suraspisivač konkursa i kao darodavac nagrada. Tako je ovaj konkurs od lokalnog prerastao u republički.

Prema propozicijama, svaki učenik može da konkuriše sa jednom svojom kratkom pričom. Broj radova koji može da pošalje jedna škola nije ograničen. Priče se na konkurs šalju isključivo potpisane šifrom, a ime autora sa ličnim podacima prilažu se u posebnu, zapečaćenu kovertu.

Svake godine dodeljuju se po tri nagrade (prva, druga i treća) za najbolje priče, a odluku o tome donosi stručni žiri tajnim glasanjem. Dosadašnji laureati nagrade „Filip Francuski” su učenici iz Novog Sada, Ruskog Krstura, Beograda, Kragujevca, Sremskih Karlovaca, Valjeva i Kikinde. Nagrade se sastoje od diplome i kompleta knjiga i stripova, a uručuju se na završnoj svečanosti u Karlovačkoj gimnaziji, sredinom juna meseca.

Ove godine je, po prvi put, konkurs za fantastičnu priču tematski.

Fond „Filip Francuski” osnovan je sa ciljem da se sačuva uspomena na prerano preminulog učenika Karlovačke gimnazije Filipa Francuskog (1991–2007) i da bi se popularisao književni žanr koji je Filip izuzetno voleo.

Predsednica žirija
Sandra Urban, prof. književnosti
Karlovačka gimnazija

Dodaj komentar

1 Komentar na "Konkurs fonda Filip Francuski"

Obaveštenje o
avatar
Sortiraj prema:   najnoviji | najstariji | najviše glasova
ssss
Gost

Ne mozete da popularisete knjizevni zanr ako svake godine nagrade dobijaju ucenici Karlovacke gimnazije (i gimnazije Sveti Sava).

wpDiscuz