Krv kraljeva – Robin Hob

˶Krv kraljeva“ je prvi dio serijala epske fantastike pod nazivom ˶Vidovnjaci“ američke spisateljice Robin Hob.

Priča romana se vrti oko glavnog junaka, kraljevskog kopileta, Kneževića Plemenitog, koji biva doveden kao mali dječak na dvor svog oca, budućeg kralja Plemenitog. Da bi ga zaštitio, Plemeniti će se odreći svog prava na tron, a malog Kneževića će prepustiti na staranje svom konjušaru Beriku. Kraljevska porodica ga odbacuje, ali kralj Lukavi uvidja idealnu priliku i šalje ga na obuku da se u potaji obučava umijeću pogubljenja. Njegovim venama teče čarolija Vještine i još jedno mračnije znanje, skrivena darovitost koja će mu kroz život donijeti velike trenutke radosti, ali i tuge.

U sjenci kraljevskog dvorca, dječak odrasta u mladića, dok surovi pljačkaši haraju obalama kraljevstva, a unutrašnje trzavice i borba između sinova kralja Lukavog, Istinitog i Kraljevskog, podrivaju same temelje vlasti. Knežević se mora suočiti sa prvim opasnim poslanjem, koje preti da mu iskida dušu i nepovratno mu promijeni život. Iako ga mnogi smatraju prijetnjom prestolu, možda će se ipak pokazati da je on ključ za opastanak kraljevstva.

Snaga ovog romana leži u sjajnim likovima i divnom pisanju Robin Hob.
Likovi su nekonvencionalni za ovaj žanr, duboki, kompleksni, skoro stvarni. Oni se raduju, tuguju i pate. Vidljivo je odstupanje od standardnih epsko-fantastičnih likova koji obično liče na likove arturijanskih priča. Za čitaoce, navikle na klasične junake i njihove izvjesne pobjede, Knežević i ostala plejada likova će na prvo upoznavanje djelovati neobično, čak i iznenađujuće, ali Hobova će čitaoce na vješt način, kao kormilar broda na mirnoj rijeci, uvući u priču, a oni će s nestrpljenjem čekati da nastave citanje o avanturama hrabrog Kneževića.

Jedina zamjerka bi se mogla pripisati siromašnom opisu svijeta , ali čitajući ovo sjajno delo i taj nedostatak biva zamagljen poetičnim i izvarednim pisanjem, na trenutke i zaboravljate obratiti pažnju na mjesto dešavanja radnje, jer svi ostali elementi, od likova, preko opisa pa sve do emocija bivaju istaknuti u prvi plan.

˶Krv kraljeva“ je biser u moru mnogobrojnih dijela epske fantastike. Pročitavši ga, obogatiti ćete svoj svijet na nezamislive načine.

Komentarišite putem Facebook-a

Podela:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *