TV vodič za autostopere

Dobrodošli u još jednu dozu svježih i nekih malčice bajatih vijesti iz svijeta TV serija. Moram priznati, ponestaje mi uvoda u ove TV vodiče. Ponavljam se, a to nikad nije dobra vijest. Da li to znači da je došao kraj mom voditeljstvu kroz nemirne vode serijskog programa? Avaj, ali idemo s novim vijestima.

Američki bogovi dobili nadzornika

Iako je prva sezona Američkih bogova, adaptacije istoimenog romana Nila Gejmena, bila veoma popularna, što je dovelo i do narudžbe druge sezone, usput su se desile neke nepredviđene stvari. Prvo su Brajan Fuler i Majkl Grin, dvojac koji je vodio projekat, dobili šut kartu jer su se rastegli na sve strane pa je produkcija kasnila, a onda je i Džilijen Anderson otišla.

Nil Gejmen, čovjek iz čijeg uma su izašli Američki bogovi

Nakon vijesti da su Fuler i Grin otišli, ostavljajući seriju bez sigurne ruke vodilje, Nil Gejmen je na svom Tviter nalogu rekao da neće biti novi voditelj jer vodi adaptaciju Dobrih predskazanja, koji se također rade po njegovom i Prečetovom romanu. Izgleda da su se stvari promijenile. Gejmen će preuzeti ulogu nadzornika projekta dok se ne nađe novi voditelj, a po njemu, uskoro će biti objavljen. Ostaje da se vidi o kome se radi.

Datum premijere druge sezone još uvijek nije poznat.

Krv i bijeda u Sluškinjinoj priči

Sluškinjina priča, adaptacija istoimenog romana Margaret Etvud iz 1985, prošle godine je postala pravi uspavani hit na Huluu, oduševivši i kritiku i publiku, te je već sedam dana nakon emitovanja prve epizode obnovljena za drugu sezonu. Naravno, priča samog romana je bila glavni krivac za to, a onda i gluma Elizabet Mos, kao i pristup cijelog stvari od strane vođe projekta, Brusa Milera.

Sudeći po slici iz druge sezone, atmosfera ostaje tmurna

Etvud je bila producentica na prvoj sezoni, koja je u potpunosti pokrila priču njenog distopijskog romana o fundamentalističkoj teokratskoj Americi gdje su žene tek obični robovi, a one plodne, sluškinje predviđene za rasplod sve dok ne pokrenu pobunu. U drugoj sezoni, Etvud se priključuje kreativnom timu i počinje pisati priču koja će biti vjerna njenoj viziji tog društva. Nakon ovoga, nema sumnje da će druga sezona Sluškinjine priče biti uspješna, ako ne i uspješnija od prve.

Vampiri se vraćaju u velikom stilu

Vampirske hronike, serijal romana o vampiru Lestatu i njegovim dogodovštinama, koji je započela En Rajs, a posljednjih nekoliko godina u pisanju joj pomaže i sin Kristofer, konačno dolazi na male ekrane. To je najpoznatiji serijal o vampirima, koji je nastao mnogo prije tinejdžerske sage Sumrak i bljedunjavog Edvarda Kalena i već je dva put bio ekranizovan.

Tom Kruz i Bred Pit u Intervjuu s vampirom

Prvi put 1994. godine kao Intervju sa vampirom, gdje je Tom Kruz glumio Lestata, a Bred Pit Luja, dok je 2002. godine došla adaptacija trećeg romana u serijalu, Kraljica prokletih u kojem je Lestata glumio Stjuart Taunsend, ali film nije bio uspješan kao prvi. Sada Rajsova želi staviti seriju na male ekrane, a njenom sinu i njoj u tome će pomoći Brajan Fuler, čovjek koji je stajao iza Američkih bogova, Hanibala, Zvjezdanih staza: Diskaveri i drugih uspješnih serija.

S obzirom na njegov talenat i vizuelni izražaj, za očekivati je da će Fuler uraditi pravi posao adaptacije ovih zanimljivih romana. Nadajmo se da se s ovog projekta neće povući kao što je to uradio sa Zvjezdanim stazama i Američkim bogovima.

Brajan Fuler i naslovnice Vampirskih hronika

Povratak Čudovišta

Britanski redatelj Garet Edvards je 2010. godine zapalio svijet svojim malim filmom skromnog budžeta po imenu Čudovišta. Iako je radnja filma govorila o neobičnim divovskim stvorenjima, koja su došla na Zemlju preko srušene NASA-ine sonde i dvoje bjegunaca koji bježe kroz Inficiranu zonu u Meksiku kako bi došli do SAD-a, zapravo je bila mnogo slojevitija  od toga. Bila je to priča puno dubljeg konteksta, koja se doticala brojnih društvenih tema.

Scena dvoje protagonista iz prvog filma

Snimljen je i drugi dio, koji nije imao ni upola toliku prolaznost kao prvi, a sada nam dolazi na male ekrane i u vidu TV serije. Iza produkcije stoji Vertigo Films, koji će seriju raditi za britanski Kanal 4. Ronan Benet, koji je nedavno radio na HBO-ovom Barutu, bit će producent i vođa projekta, a koliko će Garet Edvards, čovjek koji je osmislio sve to, biti uključen ostaje da se vidi. Vrlo vjerovatno neće biti nikako, s obzirom da mu je ovaj film bio odskočna daska za Holivud i nema vremena za manje projekte.

Ukoliko se serija bude bavila tematikom društva, kao i film, vjerujem da će biti uspješna, ali ako to bude samo još jedna u nizu vanzemaljskih invazija, piši propalo.

Svemirski Čupavci… Ne pričam o kolačima

Sjećate li se Čupavaca? Malih, okruglih čudovišta iz svemira koja su… pa, čupava. Logično. Mlađe generacije vjerovatno se ne sjećaju oštrozubih Čupavaca, ali mi stariji pamtimo taj serijal horor komedija, žanra toliko popularnog 80-ih godina prošlog stoljeća. Ukupno su snimljena četiri filma, a prvi dio su pozitivno ocijenili i pohvalili čak i Siskel i Ebert. Ne znate ni ko su oni? Pa šta ja pričam s vama? Google je vaš prijatelj.

Svemiski čupavac. Ne, nije kolač. 

Elem, pošto je suša ideja, neki pametnjaković je izvukao Čupavce iz arhive i odlučio da od njih napravi TV seriju za Verizonov striming servis go90. Čak su i producenti filmova, Rupert Harvi i Beri Opert, producenti serije. Da li to znači da ćemo u jednoj od uloga gledati i Leonarda di Kaprija, koji je jednu od svojih prvih uloga imao baš u ovom serijalu? Sumnjam, ali nikad se ne zna. Možda ih ispoštuje. Jesam li dovoljno natopio riječi sarkazmom? Nisam? Ništa onda, idemo dalje. Datum premijere je još uvijek nepoznat.

Živi mrtvaci nikako da umru

Iako je pad gledanosti 8. sezone Živih mrtvaca prilično izražen u ovoj polusezoni, izgleda da nema zime za Eskime, jer su produženi za 9. sezonu. U svemu tome ima caka. Naime, promijenili su vođu projekta. Dosadašnji vođa, Skot Gimpl, prebačen je da vodi sve što ima veze s tom franšizom, dok je na njegovo mjesto promovisana Anđela Kang, koja je od ranije scenaristkinja i producentica serije.

Rik i ekipa gledaju u horizont, pitajući se čije će živote sada zeznuti

Nije ovo prvi put da Živi mrtvaci mijenjaju vođu, već su ga mijenjali više puta, a promjena vođe projekta znači i promjenu u smjeru serije. Kuda li će Kangova odvesti Rika i družinu? Hoće li uspjeti učiniti nešto po pitanju gledanosti, vidjet ćemo, mada je moguće da će 9. sezona biti i posljednja, uprkos planovima AMC-a da je produži na još nekoliko godina, s obzirom na novac koji im je donijela i donosi.

Ima nade za Konstantina

Konstantin iz stripa

Kada je 2014. izašla serija Konstantin, mnogim ljubiteljima kultnog stripa sreći nije bilo kraja. Konačno adaptacija na malim ekranima. Ne računam film s Kijanu Rivsom, koji je bio ok, ali mogao je biti i bolji. Serija je trebala biti dosljedna, ali… Naglasak je na ovom trebala.

Umjesto mračnog detektiva i lovca na demone, dobili smo nešto poput Čini. Ni tamo ni ovamo, ali sam ga pogledao. Šta da se radi. Hajde, dajem vam fore da me ismijete. Prestali ste? OK, idemo dalje.

Serija je potrajala jedva jednu sezonu i onda je dobila šut kartu. Iako se Met Rajan vratio kao Konstantin u Strijeli, CW je najavio novu seriju o Konstantinu. Ovaj put animiranu, 6 epizoda po deset minuta. I to je nešto. Obećavaju puno mračniju verziju od one igrane. Znači li ovo uvod u neki veći povratak ovog antijunaka? Sve je moguće.

Izraz na licu Patrika Stjuarta govori da je svjestan besmisli svog izgleda

Za kraj sam vam umjesto odjave ostavio nešto što će vas proganjati do kraja života. Prizor voljenog kapetana Pikarda iz Zvjezdanih staza: Nova generacija. Ne, nije to romulanski klon niti borgovski dron. Ne, ovo je nešto puno, puno gore. Ovo je prizor Pikarda s kosom.

Da, dobro ste čuli. Pikarda s kosom. Naime, navodno je Patrik Stjuart u seriji trebao nositi periku, jer kakav je to kapetan bez kose, ali su odustali od toga. Na svu sreću.

Iako za sliku slijeva kažu da je s testnog snimanja pilota s perikom, nije. Slika je iz epizode „Prekršaji“, kada doktorica Krašer ima flešbek u prošlost, dok je Pikard još uvijek imao kose.

 

 

 

Do sljedećeg čitanja, budite mi pozdravljeni. I probajte zamisliti Pikarda s kosom kroz cijelu seriju Nove generacije. Ne ide, zar ne?

Komentarišite putem Facebook-a

Podela: