Autostopom do bioskopa

Ove nedelje ću pokušati da vam predstavim filmove svih žanrova: fantastike, akcije, horora i neizbežne poslastice za najmlađe. Greškom je i nešto stariji projekat uleteo u zbirku, ali to samo ostavlja više ideja za narednu kolumnu.

Namija

Žanr: fantastika

Namija je Kineski film pušten na bioskopska platna na samom kraju 2017. godine. Film je baziran na japanskom romanu Keigo Higašinoa Čuda Namijeve prodavnice. Samog Namiju, vlasnika prodavnice, glumi Džeki Čen. Ostatak ekipe čine Dilraba Dilmurat, Keri Vang i Hao Lei. Ovo je Džekijev prvi ne-akcioni film.

Tri siročeta na novogodišnje veče opljačkaju kuću jedne bogate žene, ukradu njena kola i pobegnu. Odlučuju da se primire u napuštenoj prodavnici, ali tamo počinju da se dešavaju čudne stvari. U starom poštanskom sandučiću pojavljuje se pismo niotkuda, datirano pre više od dvadeset godina. Tinejdžeri odlučuju da odgovore, a odgovor dolazi iste sekunde, kroz isto poštansko sanduče, i rukom pisano. Nema sumnje da je iz prošlosti. Uskoro saznaju da je radnja nekada pripadala starcu koji je davao mudre savete nepoznatm ljudima u nevolji, preko pisama ostavljenih ispred prodavnice.

Dan mrtvih: Zov krvi (Day of the dead: Bloodline)

Žanr: fantastika, horor, akcija

Ovo je bugarsko-američki akcioni horor film režisera Hektora Hernandeza Vecensa. Scenario su pisali Mark Tonderai i Lars Džejkobson na osnovu likova koje je stvorio Džordž A. Romero. Glumačku ekipu čine: Sofi Skelton, Džonatan Šeš, Džef Gam, Markus Vanko, Mark Rino Smit i Lilijan Blankenšip. Film je pušten 5. januara kao drugi rimejk originalnog filma iz 1985. godine. Prvi rimejk smo gledali 2008. godine.

Mala grupa vojnog osoblja i određen broj preživelih ljudi životari u podzemnom bunkeru, pokušavajući da pronađe lek u svetu prepunom zombija.

Dok je film opisan kao nova smela kreacija, mnogi kritičari ocenili su ga vrlo loše. Mišljenja se kreću od toga da je drugi rimejk bio suvišan, do besmislenosti radnje jer likovi samo viču jedni na druge i donose vrlo loše odluke. Ipak, za prave ljubitelje, ovo ne bi trebalo da predstavlja prepreku. Sudeći po trejleru, Dan mrtvih je sasvim normalan zombi horor film o kraju sveta.

Zlo u nama

Žanr: horor

Američki horor film režirao je Endrju Geti. Radni naziv koji je film nosio bio je Šaptač (The Storyteller) i bio je Getijev lični projekat koji je on većinom i finansirao. Procenjeno je da je koštao 4-6 miliona dolara, a produkciji je trebalo petnaest godina da ga završi. Film je zvanično pušten 2017, dve godine nakon Getijeve smrti.

Dečak ima noćne more od kad zna za sebe. Stariji brat mu je poklonio staro ogledalo. Dečak počinje da priča sa sopstvenim odrazom, koji uskoro postaje demon u pohodu na njegove snove. Demon mu u početku govori da počini ubistvo, a kako same reči nemaju efekta, podvrgava ga psihološkom mučenju.

Film je inspirisan Getijevim noćnim morama iz dečačkog doba. Navodno je imao stvarno moćne, bolesne i izopačene snove koji su ga toliko šokirali da je mislio da nikako ne mogu biti produkt njegovog uma. Stvorio je teoriju po kojoj postoji Šaptač koji stvara takve snove.

Zapravo, ne znam šta mi bi da pomenem ovaj film. Toliko se dugo snjimao da već spada u klasike. Mislim da je trebalo da obradim Demona u nama, ali šta sad – čekaće vas u narednoj kolumni.

Meri i veštičiji cvet

Žanr: animacija, fantastika

Još jedno ostvarenje iz azijskog područja, japanski animirani film režisera Hiromasa Jonebajašija. Rađen je po knjizi Meri Stjuart Metlica. Iako je u Japanu film pušten u promet 8. jula prošle godine, engleska dublovana i titlovana verzija je ugledala svetlost dana 19. januara. Rubi Barnhil, Kejt Vinslet i Džim Broadbent pozajmljuju glasove u sinhronizovanoj verziji.

Devojčica Meri je došla u posetu kod ujne Šarlot. Nije još stekla prijatelje, dosadno joj je i pokušava da se zabavi kućnim obavezama koje joj ne idu od ruke. Upoznaje dečaka Pitera koji voli da je zadirkuje zbog nespretnosti i divlje crvene kose. Piterove mačke je vode do misterioznog cveta. Baštovan na imanju prepoznaje svetleći cvet kao veštičiji. Legenda kaže da veštice skupljaju taj cvet zbog njegovih magičnih svojstava. Kada Meri naredni dan u šumi nađe napuštenu metlu, slučajno upotrebi veštičiji cvet. Metla oživljava i odvodi je u grad skriven u oblacima, pravo do škole za veštice.

Mali podsetnik: ovih dana u bioskopima je aktuelan horor film Astralna podmuklost: Poslednji ključ. Ako se ne sećate, radi se o parapsihologu Elisi koja dobija poziv da istera demona iz kuće u kojoj je nekada živela.

Toliko od mene za ovu nedelju. Bez panike i ostajte mi zdravo!