TV vodič za autostopere

Kao da se svijet TV serija uspavao ovih dana. OK, nije se on toliko uspavao, koliko sam ja, ali to nije tema našeg regularnog članka pa krenimo polako. Ovaj put vas nećemo nagraditi, žalim. Zauzvrat ćete dobiti vijesti za uz jutarnju kafu ili za pred spavanje. Pa krenimo.

Mekgajver iz fantazije dolazi na velike i male ekrane

Ne, nije riječ o Ričardu Dinu Andersonu i njegovom kultnom Mekgajveru, čovjeku koji je mogao napraviti atomsku bombu od omota žvakaće gume, par kapi solne kiseline i kašike Takovog Eurokrema uprkos lošoj „fudbalerki“.

Mekgaj… khm, Kvout zamišljeno gleda u novi grad za spaliti, rađanje nove legende

Riječ je Kvoutu, čovjeku koji je spasavao princeze od usnulih kraljeva mogila, palitelju grada Trebona, vječitom kampanjskom studentu na Univerzitetu i tipu koji je spavao s Felurijankom i sačuvao razum. On je inače i najdosadniji i najiritaniji lik jednog od najboljih dosadnih serijala fantastike koji vas tjeraju da okrećete stranice.

Naime, voljeni serijal Patrika Rotfusa našao je svoje utočište kod TV kuće Showtime i Lionsgatea, koji će raditi televizijsku seriju i film. Više o filmu možete pročitati ovdje, a što se serije tiče, radnja će se odvijati neko vrijeme prije samih događaja u knjizi, pa treba očekivati da Mekgaj… hoću reći, Kvouta nećemo pretjerano vidjeti. Navodno će serija pratiti grupu putujućih zabavljača. Vidjet ćemo šta će ispasti od svega toga. Lin-Manuel Miranda će biti izvršni producent i nadgledat će i film i seriju, a TV veteran Džon Rodžers, koji stoji iza Bibliotekara, bit će vođa projekta. Konkretni datumi još uvijek nisu poznati.

Američki bogovi jašu dalje

Nakon brojnih peripetija koje prođoše Američki bogovi se poput feniksa dižu iz pepela. Vrlo brzo nakon što je rečeno da je kreativna sila i nadzor produkcije sam Nil Gejmen, pronađen je i novi vođa projekta, Džesi Aleksandar.

Zdravica glavnih junaka za novog vođu projekta

On je prije ovoga bio pomoćnik prijašnjeg vođe, Brajana Fulera, na seriji Hanibal, a radio je i na Izgubljenima i Aliasu Džej Džej Abramsa, kao i Herojima, što će reći da mu ovakve serije nisu nepoznate. Sada izranjaju priče da su originalne vođe, Fuler i Grin, otišli jer je Gejmen bio nezadovoljan u kojem pravcu vode njegovo čedo i previše skretanja s puta, kao i to da je budžet serije bio uveliko probijen.

Ali ne interesuju nas glasine, pa ćemo se držati onoga što je sigurno. Novom vođi projekta želimo puno sreće i nadamo se da će uspjeti povesti seriju u pravom pravcu, ma šta god to Gejmenu značilo s obzirom na to da je prva sezona bila odlično prihvaćena i jedna je od najboljih serija koje su se pojavile na tržištu.

Supermen kao Foks Molder u Dosjeima X

Luis Lejn i neki čudni moljac

Da, dobro ste pročitali. Klark Kent, poznat još i kao Supermen, čim se presvuče u najbližoj telefonskoj govornici te skine naočale i razbaruši kosu, pokreće svoje vlastite Dosjee X. Šalim se, naravno. Riječ je o Metropolisu, novoj seriji koja će se baviti Metropolisom prije pojave Supermena. Nešto kao Gotam bez Betmena. Uglavnom, priča bi trebala pratiti Luis Lejn i naučnika Leksa Lutora dok istražuju neobične slučajeve u maniru Moldera i Skali.

Snimanje počinje u drugoj polovini 2018, a posao izvršnih producenata će uzeti isti dvojac koji vodi i Gotam, Džon Stivens i Deni Kenon. O više detalja ćemo vas obavijestiti kada budu poznati.

Džej Džej Abrams se vraća u svemir

Abrams se pita na koju franšizu sada krenuti

Nakon što je prošetao kroz Zvjezdane staze i Zvijezdane ratove, napravivši od oba serijala… Pa, ono što je napravio, Džej Džej Abrams radi na novoj seriji za HBO pod nazivom Demimonde, što bi se moglo prevesti kao „pola svijeta“. Najavljena je kao „epska i lična SF fantazijska drama“, u kojoj će akcenat biti na borbi protiv moćnog protivnika, šta god to značilo.

Hoće li to biti Gospodar prstenova u svemiru ili možda Izgubljeni u svemiru? Vidjet ćemo šta će zbivati dalje u Abramsovom prilično krcatom rasporedu.

Kralj horora ponovo udara

Voljeli ga ili ne, morate mu priznati jednu stvar, Stiven King je genijalac i najuspješniji živući pisac horora čija su brojna djela ekranizovana. Ovaj put nam na male ekrane dolazi nešto drugo, Kestl Rok, serija koja će biti temeljena na njegovim djelima, ali za koju on neće pisati priču.

Oni koji su čitali njegova djela, znaju da je Kestl Rok gradić u kojem je smješteno nekoliko njegovih djela, a iza serije stoji Džej Džej Abrams, već poznato ime u svijetu filmske industrije. Kestl Rok će biti smješten u Kingov univerzum, ali će likovi i priča biti originalni te će biti povezani na neki način s drugim djelima. Ostaje nam da vidimo šta će se dešavati. Prva sezona od 10 epizoda dolazi na ljeto.

Za kraj jedna tužna vijest za sve one koji su se marljivo obučavali za zombi apokalipsu i gomilali hranu u podrume. Moram vas razočarati, ništa od zombi apokalipse. Oni silni prelasci video igara Pritajeno zlo od 1 do 7, uz one sporedne dijelove i maratonsko gledanje svih dijelova filmskog serijala, dok na pauzu gledate epizode Okruženih mrtvima i čitate istoimeni strip, sve to je uzalud. Zombiji neće doći.

Naime, nakon što je Elon Mask, poznati ekscentrični inovator i biznismen iz Južne Afrike, rekao da će njegova firma početi prodavati komercijalne bacače plamena, počele su sipati optužbe da potajno sprema zombi apokalipsu kako bi zaradio lovu na prodaji bacača plamena. Kontraverzni inovator je to opovrgnuo na svom Tviter nalogu, rekavši: „Za tzv. apokalipsu vam trebaju milioni zombija. Odakle mi tolika fabrika?“ Eto, žalim slučaj. Morat ćemo čekati neki drugi dan da se igramo Rik Grajmsa i kompanije.

Komentarišite putem Facebook-a

Podela: