Autostopom do bioskopa – Superbol

’Prokletstvo’ jače od Brejdija

Mineapolis: Stadion  Američke banke je bio mesto odigravanja LII Superbola, koji će ostati upamćen po brojnim stvarima: Tom Brejdi je postao najstariji kvoterbek koji je igrao u Superbolu, utakmica je ušla u anale sa najviše pređenih jardi u istoriji takmičenja, Nik Fols je prvi kvoterbek koji je uhvatio tačdaun u Superbolu i Tom Brejdi nije uspeo da sruši ’prokletstvo’ godinama staro da MVP lige gubi Superbol.

No, treba reći da je ’prokletstvo’ imalo vrlo malo veze sa pobedom Iglsa koji su se pobedom nad Patriotsima domogli svog prvog Superbola. Više je to zasluga jedne hrabre i inspirativne igre i naravno neverovatnog Nika Folsa koji nije ni trebalo da bude starter, ali povreda Karsona Venca u regularnom delu sezone je rodila još jednog heroja američkog fudbala.

Tri milijarde ljudi se okupilo kraj malih ekrana i imali su šta da vide: Iglsi su odigrali skoro savršeno poluvreme bez dozvoljenog pasa za tačdaun Brejdiju i sa  hrabrom trik akcijom u četvrtom pokušaju za jedan jard u kojoj Fols hvata tačdaun. U pauzi smo na tribinama videli mnogo poznatih faca, jedna od njih je i Stef Kari, dok nas je zabavljao Džastin Timberlejk svojim pevanjem. A onda, u drugom poluvremenu, ono šta gledamo godinama unazad – Brejdi koji stiže i prestiže, taman kada smo pomislili ništa novo u NFL-u, Fols je uspeo da se trgne i odigra utakmicu života, ali treba reći da su za pobedu zaslužni koliko i on ruki kiker Džejk Eliot, resiveri Ešlon Džefri i Nelson Agolor, tajtend Zek Erc, raning bekovi Ledžeret Blaunt, Kori Klement, Džej Adžaji i, naravno, odbrana koja je iznudila fambl Brejdiju kome posle nije pomogao ni Hail Mary pas iako su navijačima Iglsa bila srca u petama dok je ta lopta letela. Uostalom, pogledajte i sami…

I umalo da zaboravim, pošto je ovo najgledaniji događaj godine, onda je tu i marketing od običnih reklama do najava filmova putem trejlera. Mi ćemo pogledati šta su nam to najavili.

Osvetnici: rat večnosti – prvi od desetak filmova najavljenih za ovo leto. Imam osećaj da ne treba posebno da ga najavljujem, osim onog dela gde se šuška da će Tor dobiti novi čekić.

Zvezdani ratovi: Solo – za ovaj film ću i ja stajati u redu da ga odgledam čim dođe na bioskopska platna. Han Solo u mladim danima, prijavljuje se u vojsku na poziciji pilota. Šta može da krene naopako?

Nemoguća misija 6 – verovali ili ne, Tom Kruz je opet u akciji. Čini se da ovaj samostalni nastavak ne odstupa od kvaliteta prethodnih filmova u serijalu, kao i da se muzika malo promenila (meni se čini na bolje). Može biti malo čudno što gospodin Kruz u tim godinama divlja bioskopskim platnima, ali akcione scene su savršene.

Svet dinosaurusa: Palo kraljevstvo – Biće ovo još bolji film od prethodnog, a šta bismo drugo i mogli očekivati od Stivena Spilberga? Strpljivo ćemo sačekati 22. jun.

Zapadni svet: druga sezona – naučno-fantastična distopija zapadnog sveta uvlači gledaoce u sumoranu no ipak predivnu priču o kraju sveta.

Paradoks polja deteline – priča, smeštena u bliskoj budućnosti, prati grupu astronauta na svemirskoj stanici. Tim je na ivici da napravi zastrašujuće otkriće koje će dovesti u pitanje sve što znaju o tkanju univerzuma i stvarnosti, dok se očajnički budu borili za opstanak.

Neboder – u ovom akcionom filmu, Dvejn Džonson je muž i otac dvoje dece. Porodica sretno živi na jednom od gornjih spratova nebodera. Kad se dogodi katastrofa i porodica biva razdvojena, Džonson čini sve što može da ih pronađe.

Crveni vrabac – prima balerina Dominika Egorova suočava se sa nesigurnom budućnošću nakon povrede koja joj je okončala karijeru. Prijavljuje se u Školu Vrabac, tajnu obaveštajnu službu koja obučava mlade ljude da koriste um i telo kao oružje. Egorova ispada najbolji učenik nakon prolaska kroz sadistički program, ali onda sreće agenta CIA koji je ubeđuje da ne sme nikome da veruje.

Tiho mesto – film o porodici koja mora da živi u apsolutnoj tišini inače će nešto strašno doći po njih. Progonjena porodica mora da shvati koji zvuci su dozvoljeni a koji privlače pažnju sile koja ih vreba.

Dandi – sin Krokodil Dandija vraća se u očevu postojbinu Australiju. Još uvek nisam sigurna da li je u pitanju film, reklama ili oboje.

Sve navedena filmska ostvarenja videćemo u bioskopima ovog leta, a neka čak i u martu.

Jedan meni vrlo zanimljiv detalj jeste da je cena reklame u vreme Superbol utakmice može iči čak i do pet miliona dolara za 30 sekundi.

Kompletni troškovi koji podrazumevaju snimanje spota, digitalni marketing i sve stvari koje prate dobru kampanju, mogu da idu i do 30 miliona dolara.

Pa da vas obradujem sa deset najboljih reklama:

Bez panike nije tragično ako je vaš tim poražen, novi pokušaj je već  naredne godine. Uostalom imate filmove kao utehu, ostajte zdravo! Do naredne kolumne!