Čitaonica, novembar 2018.

Kao što vidite, ipak mi je oproštena bezočna zloupotreba službenog položaja, kada sam besramno reklamirao svoj roman(slobodno bacite pogled na poslednji pasus). Dobro, nije moglo da prođe bez kazne. Ali šta je sedam godina besplatnog rada, naspram večnosti? Prošao je čuveni Sajam knjiga u Beogradu i sad možete da odahnete od brojnih slika “ulovljenih” knjiga, koje su se besomučno vrtele po društvenim mrežama. Da se razumemo, nemam ništa protiv knjiga i slikanja istih, ali ovako dobijam utisak da mnogi knjige kupuju samo tokom Sajma. Opet, možda sam samo gunđajući matorac (hejter, što bi rekli mladi) kome sve smeta. Istina je verovatno tamo negde. Takođe, izdavači su se sada povukli u polu-ilegalu i spremaju knjige koje će nam predstaviti oko Nove godine. Iz tog razloga je malo skromnija ponuda fantastičnih knjiga za mesec u kojem smo.

Škripavci – Tom Flečer

Evo knjižice za najmlađe poštovaoce fantastike. Šteta je što samo retki ostaju deca u srcu i nastave da vole fantaziju i ne okrenu se potpuno “ozbiljnom” štivu.

Ko to noću u senkama nečujno prebiva?

Ko se ispod kreveta od pogleda skriva?

Ko strpljivo čeka dok brojiš ovcice?

Ko to izlazi tek kad ti san prekrije lice?

Ko škripi i zvecka sred tvoga stana?

To nije mačka, nije miš, nije ni vrana.

Te zvuke prave čudna bića od kojih podilaze žmarci.

Čitaj ovu knjigu ako smeš, možda i tebi dođu…

…Škripavci.

Izdavač – Laguna

Hari Poter, putovanje kroz istoriju magije – Džoana K. Rouling

Znam šta ćete reći – samo žele da nam izvuku kintu. Kao zaljubljenik u taj svet mogu da kažem: Evo vam novci…

Saznaćemo malo više o hogvortskom nastavnom programu. Svi mi koji još uvek očekujemo pozivno pismo, moramo biti spremni. Od Brige o magijskim stvorenjima i Herbologije, pa sve do Odbrane od mračnih veština, Astronomije, Predskazivanja i još mnogo toga, u knjizi koja rasvetljava hiljade godina magijske istorije. Svi znate ko je najbolji poznavalac istorije tog sveta. Naravno, Batilda Torbarka, te se iskreno nadam da su autori konsultovali njen književni opus.

Otkrijte pravu istinu o poreklu Kamena mudrosti, čudovišnih zmajeva i nezgodnih trolova; spravite sami sebi opojan čarobni napitak; otkrijte gde su čarobni štapići u svetu koji vas okružuje i zbog čega zapravo mandragora vrišti; udubite se u izuzetne stranice iz beležnice Leonarda da Vinčija i otkrijte najstariji atlas noćnog neba.

Izdavač – Evro Book

Catwoman, Dušekradica – Sara Dž. Mas

Evo još jedne knjige vezane za Betmenov svet. Ovog puta nam stiže Žena-mačka. Hm, ne znam zašto sam odmah pomislio na Hale Beri…  Mmmm

Dve godine po bekstvu iz sirotinjske četvrti Gotama, Selina Kajl se vraca u grad glumeći bogatu i tajanstvenu Holi Vanderhis. Ubrzo otkriva da Betmen nije u gradu, ima neki zadatak od presudne važnosti. Betving je ostao u gradu da ga brani od zloglasnih kriminalaca. Grad Gotam je zreo za preuzimanje.

U međuvremenu, Luk Foks želi da dokaže kako može da pomogne ljudima u svojoj ulozi Betvinga. Uzima na nišan novu kradljivicu koja je izgleda pametnija od većine ostalih. Ona se udružila sa Otrovnom Ivom i Harli Kvin, pa njih tri zajedno prave haos. Ova Žena-mačka mogla bi da se pokaže kobnom po Betvinga.

Izdavač – Urban Reads

Dijablero – Fransisko Hagenbek

Kao i za sve drugo, tako postoji i crno tržište za duše. Pitanje je kako odrediti cenu, moraju tu brojni faktori da se ukalkulišu. Kad odredite cenu, onda je sve lako, primaju se sve valute i svi načini plaćanja.

Crno tržište egzorcizma opasan je i nemilosrdan svet. Prema crkvenim učenjima, okruženi smo demonima, a egzorcizam je ovih dana postao vrlo tražen obred. Nakon što je izgubio brata kojeg je zaposeo demon, Elvis Infante je postao Dijablero i zarađuje tako što lovi najrazličitije vrste natprirodnih bića. Kada dobije vrlo neobičan slučaj, počinje da sreće čudne likove, među kojima su žigolo koji je obučen kao sveštenik, međunarodna mafija, američki vojni veterani koji patroliraju pustinjama i brdima Avganistana i žena koja je profesionalni ubica i voli gotsku modu. Na poslednjoj misiji Elvis će otkriti da je igra koju je zaigrao preveliki zalogaj i da neki nevidljivi konci povlače sve njegove poteze, a da on toga nije ni svestan.

Posrnuli sveštenik, legendarni lovac na demone i savremeni superheroj udružuju snage u borbi protiv zla.

Izdavač – Vulkan

Ostavljeni – Tom Perota

Verovatno ste upoznati sa istoimenom serijom?

U bliskoj budućnosti iz nerazjašnjenih razloga 2% čovečanstva odjednom je isparilo u događaju poznatom kao Iznenadni nestanak, fenomen koji ne mogu da objasne čak ni verski poglavari. Da li se konačno dogodilo vaznesenje o kome vekovima propoveda hrišćanstvo? I ako jeste, šta ako nisu uzneseni oni najpobožniji i najbolji među nama, već milioni, čini se, širom sveta nasumično odabranih ljudi, različitih vera? Kako će se ostavljeni nositi s nestankom roditelja, dece, supružnika, najbližih prijatelja? I ima li uopšte smisla nastaviti uobičajeni život, svesni da nisu odabrani? Sa ovim teškim pitanjima suočava se ceo svet, pa i neutešni građani Mejpltona u Ohaju.

Tri godine kasnije, gradonačelnik Mejpltona Kevin Garvi nastoji da se stvari vrate u normalu. Iako nijedan od članova njegove porodice nije bio žrtva Iznenadnog nestanka, niko od njih više nije isti: supruga Lori ga je napustila da bi se pridružila kultu „Ostavljenih grešnika” i zavetovala se na ćutanje, ćerka Džil je od odlikašice postala problematična, promiskuitetna tinejdžerka, a sin Tom je napustio koledž da bi sledio Svetog Vejna, sumnjivog proroka koji leči ljude zagrljajima. Dok pokušava da pomogne sugrađanima, Kevin otpočinje romantičnu vezu s Norom Derst, koja je tog kobnog 14. oktobra izgubila muža i dvoje dece.

Izdavač – Dereta

Kameni Park – Maja Gojkov

Za kraj vam predstavljam knjigu domaće mlade autorke. Vodič iznad svega želi da pruži podršku domaćim autorima.

Sam početak knjige ne nagoveštava ništa neobično. Majka i kćerka odlaze u uspavano vojvođansko selo da istraže poreklo svoje neobične porodice Prudens. Ono što je čudno je što u njemu nema nigde nikoga, potpuno je pusto, ali samo naizgled. Stanovnici sela, kao i preci porodice Prudens, mogu da ih vide, ali kao duhove. Međutim, njihov dolazak nije nimalo slučajan, on ce pokrenuti veliki haos u čitavom univerzumu, a jedna od njih dve jedina može spasiti svet.

Izdavač – Nova Poetika

Nadam se da ste kao i do sada zadovoljni izborom koji je pred vama. Pozdravljam vas do nove Čitaonice. Do tada, čitajte, pišite i ne zaboravite osnovno pravilo – BEZ PANIKE.