BELGA/AFP/File / MICHEL KRAKOWSKI

Jučer nas je u 82. godini napustila jedna legenda evropskog stripa, Vilijem Vens. Svi ljubitelji stripa ga najbolje poznaju po legendarnom akcionom serijalu XIII, o tajnom agentu s amnezijom, nastalom po uzoru na Džejson Borna, Roberta Ladlama kojeg je radio skupa sa još jednom legendom, Žanom Van Hameom.

Van Hame je i prije ovog serijala bio poznat, dok je Vensa gurnuo u komercijalne vode, te je na njemu radio od 1984. do 2007. nacrtavši 18 albuma koji su se prodali u 14 miliona primjeraka u 20 zemalja, te su dvaput bili adaptirani u TV serije, a čak su napravljene i dvije video igre rađene u strip fazonu.

Naslovnice stripa XIII na engleskom jeziku

Karijeru je započeo 1967. crtajući za poznati strip magazin Tintin, koji je između ostalog objavljivao i titularne Avanture Tintina, a između ostalog Vens je radio na Bluberiju, Brunu Brazilu, Bobu Moraneu, Ramiru, Roderiku i drugim naslovima.

Belgijske novine su ga prozvale “jednim od posljednjih gospodara belgijskog stripa”. Živio je u Španiji sa svojom suprugom, koja je ujedno bila i kolorista za XIII, a 2010. se zbog Parkinsonove bolesti povukao iz svijeta stripa.