Japanniš 2019 godine – „Matsuri“ najuspešniji do sad!

AVKF gostovao na Japanniš-u.

Udruženje ljubitelja japanske kulture u Nišu „Taka“, pod pokroviteljstvom grada Niša i Ambasade Japana u Srbiji, organizovalo je sedme po redu dane Japana u Nišu – Japanniš. Od 12. do 15. decembra 2019. godine u Oficirskom domu na keju u Nišu, svi ljubitelji japanske kulture su imali prilike da uživaju u čarima Japana.

Ove godine tema je bila prava festivalska – japanski festivali. Duh japanskih festivala je navratio u prostorije Oficirskog doma kroz osvrte na tradiciju – različite festivale, simboliku rekvizita i običaja, kimono i obi, japanske bajke, origami radionicu, kirie prezentaciju kao i kroz anime, mangu, projekciju i cosplay. Ono što je novo pored samih prostorija bila je i količina interaktivnosti na ovogodišnjim predavanjima. Festival je posetilo oko hiljadu posetilaca, koju su imali prilike da pored predavanja i radionica uživaju u izložbi fotografija, zen bašti i zanimljivoj dekoraciji.

 

Program je otvorila Jovana Ljubić, sekretar udruženja svojim predavanjem o istorijatu i značaju samih festivala u Japanu. Mogli ste da napravite i svoje origami dekoracije, saznate sve o kimonou i drugim japanskim nošnjama, učestvujete u kvizu i cosplay takmičenju i osvojite vredne nagrade. Pored ovog predavanja bilo je više sadržaja, kojima ste mogli da zaokupite vašu pažnju npr. predavanje Autostoperskog vodiča kroz fantastiku (Mira Satarić, Ana Ubavić) o demonima i mitskim bićima. Ljubica Dolašević Čurguz iz Valinora je pričala o klasifikaciji japanskih obi pojaseva.

 

Ako volite kimonoe nije trebalo da propustite sjajnu modnu reviju kimonoa, koju je održala Ružica Savić Tsubaki. Za ljubitelje ukiyo umetnosti Uroš Denčić je pred punom salom briljirao sa pričom o najlepšim japanskim umetničkim delima. Radionice mange i origamija su bile vrlo posećene i održale su se u drugoj sali Oficirskog doma gde ste pored druženja i crtanja imali prilike da posetite i nekoliko vrlo zanimljivih štandova sa sitnicama iz popularne kulture. Najposećeniji deo programa kao i prethodnih godina bilo je cosplay takmičenje kojim je program zatvoren u nedelju. Ubedljivo prvo mesto i nagrade otišli su u ruke Bojane Vukotić, nakon sjajne interpretacije i kostima Sofi Hater iz Mijazakijevog filma Howl’s moving castle.

 

Sam ulaz na festival bio je slobodan. Iz udruženja nam poručuju da su prezadovoljni rezultatima, ali da će se svakako truditi da budu još bolji. Ovo inače ne tako malo udruženje postoji već osam godina u Nišu i bavi se tradicionalnom i popularnom kulturom Japana. Na čelu udruženja Taka nalazi se Milan Boškovič, aikido majstor četvrtog dana, koji pored udruženja vrlo uspešno vodi i aikido klub istog imena. Pored festivala Japanniš, koji je posvećen tradiciji Japana organizuju i Japonikon, dane popularne japanske kulture. Već nekoliko godina unazad organizuju i jako posećene književne večeri namenjene japanskoj književnosti u prostorijama Univerzitetske biblioteke, kurseve jezika, projekcije filmova i razne druge sadržaje. Prošle godine bili su domaćini Toširu Sugi, čuvenom aikido majstoru i organizovali međunarodni aikido seminar, a zatim i dekanu japanskog budo univerziteta gospodinu Matsuiju Kantarou, koji je održao više predavanja na fakultetu fizičke kulture. Ove godine smo u Narodnom pozorištu gledali koncert Takuje Tanigućija, čuvenog japanskog taiko bubnjara.

 

Nadamo se da će nastaviti u sličnom maniru, a događaje možete redovno pratiti na njihovoj stranici Udruženje Taka Niš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *