06647c_eb7c6a77d0fa49f4a72a1c2a4fe8947e.jpg1985. godine Paolo Serperi je započeo sagu o Druni koja mu se fiansijski isplatila, pa je prerasla u serijal. Ovaj strip ga je izbacio u sam vrh strip stvaralaštva. Inače Druna (u originalu Druuna) je erotski strip (ćudno uvek sam toga bio svestan, al sam ga ćitao kao SF ostvarenje) koji karakteriše mnogo nasilja, seksa , orgija i zato je u nekim zemljama označen kao strip za one koji imaju 18+ godina.  

U ovom stripu dolazi do izražaja Serpierijeva opsednutost crtanjem najrazličitijih karikatura i monstruma. Najoštriji kritičari ističu da je njegov strip nekoliko strana nasilja, nekoliko strana seksa, banalna SF priče začinjene mešavinom horora i pornografije.Strip obiluje sado-mazo scenama i Serpierijevom opsednutošću ženskom zadnjicom.

Drunina zadnjica je zato često izložena zlostsvljanju od plejade monstruma. Paolo se i sam pojavljuje u stripu u ulozi doktora koji ipak ne učestvuje u orgijama. Drunino neobično ime ima keltsko poreklo  kom je zbog zvučnosti dodao jedno u .Stripovi o Druni objavljuju se u petnaestak evropskih zemalja zatim u Brazilu, dok u Americi  Druna nije popularna, jer tamo evropski stripovi nisu dobro prihvaćeni.

Radnja se odigrava u 8 brojeva koji su publikovani između 1985. i 2003. godine. Potrebno je napomenuti da serijal Morbus Gravis sadrži eksplicitne scene seksa i nasilja. Naredni tom ima potpuno ekspilicitnu penetraciju, te ni ostali nakon toga nisu cenzurisani. U većini slučajeva Druuna predstavlja voljni seksualni objekt koji pristaje na sve vrste seksa bez ikakvih pritužbi, sem privremenog durenja, iako je u serijalu u nekoliko navrata silovana. Čitava priča je smeštena u post-apokaliptičnom periodu, a prava avantura u stvari počinje kada se Druunina kapsula ruši na nepoznatoj planeti, gde se ona budi potpuno sama. Serijal odiše kako vrhunskom tehnikom iscrtavanja pozadine, tako i samih karaktera čije su sitnice doterane do perfekcije.

Ne moram vas terati da potražite ovaj strip, jel tako?

Kristijan Šarac

Komentarišite putem Facebook-a

Podela: