Orphan Black Autostoperski vodič kroz fantastiku

Crno siroče (2013-)

U bogatu tv ponudu se pre par godina probila jedna kanadska serija, prikazana na ne baš toliko popularnom kanalu BBC America, a snimljena s vidno manjim budžetom od konkurencije iz SAD. „Orphan Black“  za taj je proboj u viši rang imao dva jaka aduta: originalanu priču, odnosno pametan i fino urađen scenario koji sSAD u Grejm Menson I Džon Favket  pripremali deset godina kao I glumicu za koju će većina vas, sada prvi put čuti Tatjanu Maslani. Kako je za uspeh potrebno više od 2 lika, Maslanijeva je odigrala čak pet glavnih i još pet sporednih uloga što zaslužuje da joj malo kasnije posvetimo nešto više pažnje.

U prvoj sceni vidimo je u metrou kako posmatra devojku u poslovnom kostimu dok odlaže cipele i sako te se baci pod voz. Glavna junakinja zove se Sara, ima kćer Kiru i jako joj treba novac, pa ne može da odoli torbi na izvolite, koju je devojka ostavila na stanici pre nego što se bacila pod voz. Njena torba Sari ne nudi samo novac već i ključ od stana, a kad u stanu otkrije da je vlasnica bila bogata te da je nalik njoj kao odraz u ogledalu  Sara preuzima njen identitet. Uskoro doznaje da sada poseduje i policijsku značku od Bet, te partnera detektiva Arta (Kevin Hančard) te skoroo verenika Pola (Dilan Brus). Nakon toga će otkriti još jednu devojku veoma nalik sebi, pa još jednu, pa još jednu, pa još jednu koja će je pokušati ubiti. Dakle, osim zamene identiteta već u prvoj epizodi  „Orphan Black“ nudi nesvakadišnju avantuuru I verujem pogled u skoru budučnost, a uz sve to ide I misterija, zašto te devojke toliko liće na nju, pandurka, naučnica I domačica, Također tu su Nemica i Rumunka I sve one izgledaju kao da su joj sestre blizankinje? Naime radi se o klonovima I cele tri sezone (trenutno sa nestrpljenjem očekujemo četvrtu) proći će u pokušajima da otkriju ko ih je i zašto klonirao I kako da nastave živeti normalnim i običnim životom.

Iako ovako ispričana radnja zvuči kao neki roman Ričarda Morgana to je zapravo pogrešan utisaki budući da je reč o mnogo zabavnijem uretku koji retko dobro paja elemente trilera i SF-a. Također, autori se na zadovoljavaju originalnom pričom već je kroz sve tri sezone domišljato, zabavno i napeto unapređuju. No, ipak ključ uspeha  je u maestralnoj Maslanijevoj koja zauzima ekran I seriju kao apsolutna vladarka istih budući da se nalazi u gotovo svakom kadru, a neretko i dvaput u istome. Tumačeći pet glavnih junakinja (već spomenutu Saru koja se pretvara da je Bet, naučnicu Kozimu, domačicu Alison i ubicu Helen) ona uspeva stvoriti ne samo pet izgledom različitih žena, već kreirati pet posve različitih karaktera – Sara je urbana seksi cura I lopov, Kozima je štrebrka, Alison je domačica sa porodicom I kučom u finom kraju, Helen je psihopata – i doista je fascinantno kako ona ulazi iz karaktera u karakter, tako da ih ni u jednom trenutku nećete pomešati. Pa čak ni onda kada glume jedna drugu, što je glumačko vrhunsko dostignuće

Ipak, ma koliko bila zadivljujuća i ma koliko uloga igrala, Maslanijeva ostavlja dovoljno prostora i partnerima što najbolje koristi Džordan Gavaris u ulozi njezina brata Feliksa, razmaženog i snobovskog geja koji ima nezahvalnu ulogu, al je odrađuje bez greške, uz mnogo duhovitosti i cinizma. Među negativcima najzanimljivi je Met Fraver u ulozi dr. Lekija, zagonetni neolucionist što je zapravo neka moderna reč za dobri stari bioinžinjering, odnosno pokušaj genetičkog manipulisanja ljudskom evolucijom.

Izbor pao na nešto skromnijI format I  minutažu od 42 minute po epizodi što im omogučava dinamičnost pa se bez problema odgledaju i dve tri  epizode odjednom. Budući da su sada torenti svima dostupni, taman imate vremena do nove sezone, ako sada krenete gledati prvu taman ćete stići uhvatiti ritam sa dolazečom sezonom. Garantujem da niko neće zažaliti.

Komentarišite putem Facebook-a