X˙ žene – Kris Klermont, Milo Manara

Jedna od Marvelovih najpopularnijih franšiza pokrenuta je, sad već davne, 1963. godine, shvatili ste već: reč je o X – ljudima iliti Mutantima. Tvorci ove priče su legende američkog i svetskog stripa, Sten Li i Džek Kirbi, a u osnovi njihove priče je želja da pokažu da biti drugačiji nije nužno loša stvar, ali da ćeš uvek da trpiš podozrenje i netrpeljivost ma koliko dobra učinio, i i dalje ćeš biti drugačiji. Naime, na čelu sa Profesorom Iksom, Žderavcem (Vulverinom), Gambitom, Kiklopom, Džin Grej i ostalima, da ih ne nabrajam sve, koji vode školu za mutante da bi omogućili mladima da ovladaju moćima, koje koliko god im pomagale da spasu svet od sebi sličnih samo zločinu okrenutih i mržnji podleglih, i daje izazivaju strah i nepoverenje običnih ljudi. Naravno, i oni od samog starta imaju arhineprijatelja u liku Magneta, a tokom godina će nam se razotkriti njihova zajednička priča. Naravno, sve ovo nije promaklo Holivudu koji najpre kroz animirane, a potom i kroz devet igranih filmova diže popularnost franšize u nebeske visine i danas gotovo svako zna za X – ljude. Ali koliko ih baš poznajete? Baš iz tog razloga sam odlučio da vam predstavim svaku od četiri heroine ove avanture.

Storm

Oluja – Njen lik stvara Len Vin za potrebe X – ljudi. Njeno ime je Ororo Munro i ona je princeza Kenije odrasla u Kairu i Harlemu, jedna je od najistaknutijih mutanata, a sporadično gostuje i u Osvetnicima, te Fantastičnoj četvorci. Jedno vreme je bila udata za Crnog Pantera, a u ekranizacijama je igraju Hali Beri i Aleksandra Šip. Njen nadimak dovoljno govori, ali eto da kažemo njene moći su upravljanje olujom i letenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Roug

Vragolanka – Interesantno za nju je da ju je upravo Kris Klermont po prvi put ubacio u franšizu. Kasnije postaje gotovo stalan član glavne postave X–ljudi. Što se tiče nje lično, rođena kao mutant, arhetip je južnjačke lepotice i prilično je vragolasta sa svojim moćima, u filmu je njen lik iznela Ana Pakuin. Naime, ima sposobnost da apsorbuje sećanja, snagu, veštinu ili tuđu moć samo pukim dodirom i to je progoni poput prokletstva dugi niz godina, dok konačno ne ovlada svojom sposobnošću.

 

 

 

 

 

 

Sprite & Shadowcat

Kiti Prejd – Opet je Klermont kumovao liku. Katrin Eni „Kiti“ Prejd poznatija kao Duh ili Senovita mačka je najmlađa osoba koja je postala član tima X-ljudi. Ona poseduje moć „faziranja“ koja joj omogućuje, da stvari ili osobe s kojima je ona u kontaktu, postanu nematerijalne (otud i ono Duh). Ova moć, takođe, prekida svako električno polje kroz koje prolazi i simulira levitaciju. Sem toga je jedna od retkih koja tokom vremena menja kostime i nadimke, a u filmu njen lik dočarava Elen Pejdž.

 

 

 

 

 

 

 

 

Psylocke

Sajlok – Još jedna Klermontova tvorevina, prvobitno stvorena za potrebe serijala Kapetan Britanija, a vrlo brzo njen lik postaje stalan i u avanturama X–ljudi. Elizabet „Betsi“ Bredok ili kraće Sajlok je zamišljena na početku kao pomoćnik svog brata blizanca, no njen lik ubrzo evoluira i pojavljuje se sve češće u Marvel multiverzumu, najviše u Mutantima, a u filmu iz  2016. godine glumi je Olivija Mun. Pored toga što izgleda vrlo seksipilno i ona kao i svi mutanti je obdarena i moćima, a njene su telekineza, telepatija, vidovitost, može da napravi oružje od psihičke energije, obično u obliku oštrice i majstor je borilačkih veština.

 

 

 

 

Marvel Girl

Marvel Devojka – Još jedna kreacija Klermonta, Rejčel Samers dolazi iz porodice moćnih mutanata, naime otac i majka su joj Kiklop i Džin Grej, nećakinja je Havoka i Vulkana. Ona je nasledila ogromne telepatske i telekinetičke moći svoje majke te je prilično moćna i često nazivana i Marvel Devojkom.

 

 

 

 

 

 

 

 

White Queen

Bela Kraljica – Je alias Eme Frost, koju Klermont uvodi u priču kao ljutog neprijatelja muških mutanata, no kako vreme odmiče Ema se menja i postaje jedan od ključnih članova X tima. Ona je natprosečno inteligentna i poseduje enormne telepatske moći. Pojavljuje se u dva filma, a igraju je glumice Finola Hjuz i Džen Džons.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kris Klermont, dobitnik mnogih prestižnih nagrada u svetu stripa, karijeru je započeo radeći na Derdevilu i Crnoj Udovici, potom i na Fantastičnoj četvorci, da bi se konačno upustio u životnu avanturu zvanu X–ljudi. Pomagao je i Džordžu Lukasu u radu na klasiku epske fantastike na velikom ekranu, filmu Vrba ili Wilow.

Milo Manara, jedan od istinski umetnika američkog stripa, dobitnik je gotovo svake nagrade koju jedan crtač može da dobije. Poznat po svojim crtežima sa puno sekspila i erotike. Njegova najpoznatija dela su Avanture Đuzepea Bergmana, Klik i Indijansko leto.

X–žene – Naša priča počinje na granici Indije i Singapura, gde se Vragolanka nadala mirnom odmoru sa ekipom, ali ne lezi vraže nevolje ih stižu i moraju da spašavaju prijateljicu. Misija polazi po zlu i devojke su se našle u mnogo većoj nevolji no što se u prvi mah činilo.  Da bismo razumeli šta se dešava dat nam je flešbek momenat u kom se devojke zabavljaju, uživajući u retkom trenutku odmora, more, kokteli, izlasci upravo na jednoj žurci su nevolje počele, jedna članica ekipe je oteta. Tu se vraćamo u sadašnje vreme, gde naše heroine ne mogu biti u goroj poziciji: jure ih, ostale su bez moći, čime je Vragolanka zapravo i zabavljena. Pomislili ste da stvari ne mogu biti gore, ali od goreg uvek ima gore. Sada su sve zarobljene od strane sekte poštovalaca aviona, a da se nađe i neko dobro u svakom zlu pobrinula se Oluja koja se dopala vođi sekte i tako pomogla ekipi. Ali trenuci mira su kratki u svetu mutanata. Otpočinje napad na naselje, pošto su naše heroine opasne i bez svojih moći, pomažu da se naselje odbrani i zauzvrat zaslužuju pomoć u konačnom obračunu sa zlikovcima. Pošto imaju plan akcija i okršaj kreće, no kako to obično biva postoji začkoljica, ali na kraju sve ispadne dobro i bude vreme za žurku, pa tako i ovoga puta.

Znate Američki format stripa je pomalo iritantan i nezadovoljavajući za nekog ko je u velikoj meri odrastao na Italijanskom stripu, kao recimo ja. Pojasniću, dužina primerice Marvelovih priča je od dvadesetpet do pedeset stranica u redovnim izdanjima. Što i stvara taj iritirajući osećaj, jer su Italijanske epizode duplo duže u najmanju ruku i na Američki format se treba priviknuti, ali kada prođe period adaptacije… Shvatićete, to je potpuno drugi pristup stripu, svaka stranica je nabijena akcijom, forama ili razgovorima bitnim za radnju, nema praznog hoda i uvoda, odmah ste u ludoj vožnji. Scenario ovog dela potpisuje jedan od najbitnijih autora za Mutante, Kris Klermont, i radi to vrlo dobro, priča je puna dešavanja i akcije, odiše jednostavnošću, ali ume da i iznenadi. Milo Manara vam je garant da su ženske obline spektakularne, jer je pravi umetnik, a šta je veća inspiracija od toga? Za kraj ako vam ne smeta da vruć dan postane još vrući, savetujem čitanje, X – žene vas čekaju!

Komentarišite putem Facebook-a

Podela:
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com