Autostopom do bioskopa

Dobrodošli fantastikusi! Nadamo se da ste lepo proveli ove praznične dane.

Dok polako gazimo kroz januar i oporavljamo se od svog slavlja, bioskopski repertoar počinje da oživljava. Tu su filmovi koje ste do sada ili već pogledali ili ni ne nameravate, poput Odmetnik-1: Star Wars priča, Pevajmo, Assassin’s Creed i Putnici, ali smo zato za mališane dobili Snežnu kraljicu 3: Vatra i led, a prvi od većih naslova koje smo najavili u prošlom broju, Veliki kineski zid, će nam eksplodirati na bioskopskim platnima 19. januara.

Vesti koje su mahom dominirale tokom prošle nedelje su se ticale svakojakih nagrada, ali je bilo novina i mimo toga, o čemu sve možete da pročitate u nastavku.

Zlatni globusi su la la

Prošlog vikenda je održana ceremonija dodele nagrada Zlatni globus za filmska i televizijska ostvarenja. Među kandidatima iz žanrova koje pratimo na ovim stranama su se istakli Dedpul i Dolazak, sa po dve nominacije za Najbolju komediju/mjuzikl i Najboljeg glumca u komediji/mjuziklu (Dedpul) i Najbolju glumicu u drami i Najbolju muziku za film (Dolazak).

Međutim, ova dva filma, kao i skoro svi drugi, su ostali u senci prošlogodišnjeg hita koji je ofarbao Holivud u pastelne boje. Mjuzikl La la zemlja je pokupio nagrade u svim kategorijama u kojima je bio nominovan – njih 7 – uključujući i za Najbolju muzičku numeru, gde je bio u konkurenciji sa tri animirana filma: Trolovi, Pevajmo i Vajana. Animacije su ipak zadržale pravo na svoju nagradu, a ona je otišla Diznijevom Zootropolis: Grad životinja.

I dok ljudi iza većine ostalih filmova mogu da budu razočarani i da se nadaju boljem uspehu na predstojećim Oskarima, Rajan Rejnolds i Foks mogu da budu ponosni na uspeh Dedpula i da se nadaju da će se on nastaviti i sa njegovim nastavkom. Foks dodatno može da bude optimističan da će Logan imati dobru prođu na blagajni u martu, pošto će on biti tek drugi superherojski film koji će da batali koncept dodvoravanja najširoj bioskopskoj publici (PG-13 klasifikacija) zarad filma koji ostaje dosledan duhu lika (R klasifikacija).

Još jedan razlog za optimizam Dedpula, ali i Dolaska, je što su oba filma nominovana za Nagradu esnafa producenata. Naravno, La la zemlja će i tu da figurira, ali ono što je za ova dva filma bitno jeste da ostvarenja koja bivaju primećena od strane Esnafa producenata obično bivaju primećena i za Oskare.

Foks je inače dobio saglasnost da Logana prikaže na filmskom festivalu u Berlinu, koji će se održati između 9. i 19. februara, a Rajan Rejnolds je, u svom/dedpulovskom maniru napravio i objavio promotivni spot za Dedpulovu kandidaturu za Oskara.

Koga zanima može od 2. marta da pogleda La la zemlja u bioskopima, a tada bi trebalo da nam stigne i Logan.

Odmetnuto društvo za vizuelne efekte

Nastavljamo sa nagradama, a ovog puta su na redu one koje dodeljuje Društvo za vizuelne efekte (VES – Visual Effects Society), organizacija koja je poznata po tome što za ikonu imaju mesec iz ostvarenja koje je pionir naučne fantastike na filmu, Melijeov Puta na mesec (1902). Ovo su nagrade na koje pretenduje većina ozbiljnijih ostvarenja iz domena fantastike, bar kad je produkcija u pitanju, a film koji dominira ove godine je Odmetnik-1.

Logo Društva za vizuelne efekte

Pomenuti film je kandidat za 7 od 24 nagrade koje društvo dodeljuje, a među segmentima filma koji su nominovani (pored filma u celini) su Guverner Tarkin, Princeza Leja, Skarif, svemirska bitka iznad Skarifa, uništenje Džede i Imperijalni razarač(i). Odmah iza Odmetnika je Knjiga o džungli sa 6 nominacija, od kojih su individualne za Kralja Luja i Šir Kana.

Doktor Streindž je takođe u igri, sa 5 nominacija, koje obuhvataju vizuelizaciju Londona, Njujorka, dimenziju ogledala, i borbu u Hong Kongu sa tokom vremena unazad. Konačno, Fantastične zveri i gde ih naći su u konkurenciji za 4 nagrade, uključujući i za vragolastog Niflera.

Među filmovima sa po jednom nominacijom su se našli  Alisa iza ogledala, Dan nezavisnosti: Nova pretnja, Dedpul, Dom gospođice peregrin za čudnovatu decu, Iks-ljudi: Apokalipsa, Vorkraft, i Zvezdane staze: Izvan granica. Interesantno je da su se među nominovanima našla i dva naslova koja tek treba da stignu u bioskope – Kong: Ostrvo lobanje i Pirati s Kariba: Mrtva usta ne govore.

Među animiranim filmovima je dominirao Kubo i dva žice, sa 6 nominacija. U potrazi za Dori i Vajana su imali po 4, Zootropolis: Grad životinja 2, a kao kandidat za najbolje vizuelne efekte u dugometražnom animiranom filmu se ugurao Mali princ.

Neželjena pažnja za DC

Zlatna malina, popularna Razi, je nagrada kojom ne želite da se dičite

Kada smo već kod nagrada, pored onih koje bi bilo lepo da dobijete postoje i one koje bi ste da izbegnete, poput Zlatne maline poznate kao Razi nagrada (Razzie). A baš vezano za njih je nedavno objavljen uži spisak kandidata za 8 kategorija koje Raziji obuhvataju – 1) Najgori prikval, rimejk, plagijat (rip-off) ili nastavak, 2) Najgori scenario, 3) Najgora sporedna glumica, 4) Najgori sporedni glumac, 5) Najgori reditelj, 6) Najgora glumica, 7) Najgori glumac i 8) Najgori film – a 28 filmova je uspelo da istakne svoju kandidaturu ovde.

Neki od naslova poput Bogovi Egipta i Dan nezavisnosti ne čude, i svi bi se verovatno slažili da su Zulender 2 i Dekica pušten sa lanca plač majke božije. Ali studio koji se istakao je DC/Braća Vorner, sa svoja dva superherojska filma. A onaj koji se, začudo, više istakao jeste Betmen protiv Supermena.

Film koji na papiru nije mogao da omane, bar do trenutka kada su u njega upakovani i Čovek od čelika 2 i uvod u Ligu pravednika i još mnogo toga, je u konkurenciji za 8 „nagrada“! U tom pogledu je od njega gori samo Zulender 2 (9 nagrada), a čak ni De Nirov ogavni Dekica nije uspeo toliko da se istakne (u konkurenciji za samo 7 nagrada). Poređenja radi, Bogovi Egipta, koji su cele godine simulirali onu kofu iz kaubojskih salona u koju se ispljuva duvan za žvakanje, su bili dovoljno loši za samo 6 nagrada, a nedavni promašaj od adaptacije, Assassin’s Creed samo 5, koliko ima i drugi DC-jev kandidat – Odred otpisanih.

To što se BvS našao u konkurenciji za bilo koju od Razi nagrada nije toliko čudno, ali 8 je baš puno. Jedine dve kategorije u kojima film nema svog predstavnika jesu za glavnu i sporednu žensku ulogu. Zato kod muških uloga film ima po dva predstavnika u obe kategorije – Džesi Ajzenberg i Džeremi Ajons za sporednu, i Ben Aflek i Henri Kavil za glavnu. Aflek je ovde kolateralna šteta, pošto jedino oko čega kod publike i kritičara nije bilo sporenja jeste da je on dobar Betmen.

Džeremi Ajons je, inače, povećao sebi šanse za nagradu i time što je kandidat za istu i sa filmom Assassin’s Creed. Za glavnu mušku ulogu ga tu prati Vil Smit, koji se pored Odreda otpisanih istakao i sa Skrivenom lepotom, dok je u ženskoj tu Margo Robi sa Legendom o Tarzanu i, očekivano, Odred otpisanih. Ajonsova ćerka iz Assassin’s Creed, Marion Kotilar, će biti jedna od glavnih suparnica živopisnoj Harli Kvin, pošto je u konkurenciji i sa Saveznicima.

Braća Vorner u celini nisu zavidno prošli sa Razi nagradama, pošto imaju 20 nominacija, mada mogu da se teše time da nemaju najviše svojih naslova na spisku. Ta čast je pripala Oupen roud filmz (Open Road Films), koji imaju 5 filmova, naspram Vornerova 4. Ali opet, činjenica da dva Vornerova (DC-jeva) ostvarenja, u konkurenciji još 26, predstavljaju 13 od tih 20 nominacija (ukupno 104), je možda znak upozorenja za studio da nešto jako pogrešno radi sa svojim filmovima.

Konačni kandidati za Razi nagrade će biti objavljeni 23. januara, dok će 25. februara iste biti uručene „pobednicima“. Ako se DC bude isticao i na ta dva datuma, pritisak na Vonder Vuman da uspe će biti još veći nego što inače jeste, što svakako nisu okolnosti pok kojima DCEU treba da se razvija.

DC na sve ili ništa

Liga pravednika spremna za akciju

Naravno da DC ne želi da bude u bilo kakvoj diskusiji za najgori u bilo čemu, pa su nas zato podsetili da se Liga pravednika kristalizuje po planu – sa novim promotivnim posterom. Za razliku od prethodnih koji su bile montaže, ovaj nam zapravo prikazuje kadar iz filma gde se družina verovatno iskrcava na odredištu. Kadar ja i dalje statičan, ali scena koju prikazuje bar ne deluje montirano.

DC se nije tu zaustavio, već je objavio informaciju da će Dejvid Gojer i Džastin Rouds pisati scenario za novog Grin Lanterna, koji će Gojer ujedno i da producira. Sam film, Grin Lantern Korps (Green Lantern Corps), je tempiran za 24. jul 2020 (IMDb), a DC je obelodanio i okvir za radnju filma, kako prenosi portal Dedlajn. Film se najavljuje kao Smrtonosno oružje (1987) u svemiru a, kao i sa detektivima u tom filmu, dobićemo dva Grin Lanterna – Hal Džordana i „novajliju“ Džona Stjuarta, bivšeg marinačkog snajpera.

Odluka da se uđe u ovaj projekat i jeste i nije iznenađujuća. Džef Džouns, koji za DC treba da bude ono što je Kevin Fajgi za Marvel, je neskriveni ljubitelj Grin Lanterna i ako će da koristi svoj položaj da izgura lične ambicije, onda je za očekivati da to bude baš sa ovim likom. S druge strane, prethodna filmska inkarnacija lika je i dalje nešto što bi DC da zaboravi. Ali ako je Dedpul mogao da se distancira od Porekla Vulverina (2009), može i Grin Lantern od Zelene svetiljka (2011).

Projekat u načelu, međutim, ima par potencijalnih problema. Prvi se vrti oko tamnoputog Džona Stjuarta. Naime, što se crnaca u Holivudu tiče, film perjanica na kome svi od njih koji vrede nešto rade jeste Marvelov Crni panter, koji nam stiže februara 2018. godine. Kada se oduzmu svi potencijalni kandidati koji su već bezecovani za taj film, i Idris Elba koji čuva Torov Azgard, jedino zvučno ime koje ostaje je Nejt Parker.

Nažalost, Parker je oštećena roba zbog seksualnog skandala iz prošlosti koji je nevešto razrešio, posledica čega je bila loša prođa njegovog prošlogodišnjeg filma Rađanje nacije (The Birth of a Nation; kuriozitet je da se ime filma u američkoj kulturi vezuje za propagandno ostvarenje o Kju Klaks klanu iz 1915. godine). Srećom, ima dovoljno vremena da se nađe adekvatna osoba za ovu ulogu.

Hal Džordan i Džon Stjuart u službi kosmičke pravde kao Grin Lanterni

Drugi problem je Dejvid Gojer, koji uprkos svoje povezanosti sa Nolanovom Betmen trilogijom (2005, 2008, 2012), iza sebe kao scenarista ima i trenutnu inkarnaciju Supermena, kao i Blejd trilogiju sa Vesli Snajpsom, gde je producirao kasnije dva nastavka i režirao poslednji, tokom koga je imao i fizički sukob sa Snajposom (koji je bio spreman da ga udavi!).

Činjenica da Gojer finansira pravljenje filma za koji on i piše scenario (uz svo dužno poštovanje prema talentu Džastina Roudsa, njegova biografija nije ni obimna ni impresivna) znači da će potencijalni reditelj biti izuzetno ograničen sa vizijom koju može da implementira, a nije isključeno da bi sam Gojer mogao da uskoči na to mesto. U tom slučaju, na osnovu pređašnjeg iskustva, bi smo sa novim Grin Lanternom bili bliži Blejd Trojstvu (2004) nego Mračnom vitezu.

Ipak, 2020. godina je daleko. DC do tada treba da nam isporuči dobru Vonder Vuman (maj 2017), lepo sklopljenu Ligu pravednika (novembar 2017), Akvamena (oktobar 2018), izvesti nas o sudbini Fleš filma (mart 2018) i Aflekovog Betmena (2018/19), i zabavi nas sa Dvejn Džonsonom kao Šazamom (april 2019). I ako sve to prođe kako treba, Grin Lantern će da kruniše dekadu… ili da zacementira franšizu čiji je prethodnik bio mrtvorođenče 2011. godine.

Holivudski preletači

Nekoliko poznatih holivudskih imena se provlačilo po vestima u prethodnih sedam dana, od kojih je jedan bio Vudi Harelson, koji je potvrđen za solo Han Solo film, o čemu smo već pisali u prošlom broju. I dok Dvejn Džonson sedi na dve stolice, kao bog Maui u Diznijevoj Vajani (2016) i DC-jev Šazam (2019), dva imena koja su iskočila su Piter Dinklidž i Vil Smit.

Poznata lica kod Diznija: Piter Dinklidž za Osvetnike, i Vil Smit za Damba

Prvi je svima poznat kao Tirion Lanister iz popularne serije Igra prestola (2011-2017), ali kada su filmske franšize u pitanju, Dinklidž je Doktor Bolivar Trask iz Iks-ljudi: Dani buduće prošlosti (2014). Možda zbog toga što pomenuta uloga nije bila toliko izražena u filmu, ili zbog nekog još neobelodanjenog dogovora između Foksa i Marvela, ali Dinklidž će najverovatnije dobiti ulogu u trećem filmu sa Marvelovim osvetnicima – onom u kome će biti svi Marvelovi superheroji kao što je sav crnački Holivud u Crnom panteru (koji će isto biti u tom filmu). Ostaje pitanje da li će Dinklidževa uloga biti ista kao u Iks-ljudima ili će igrati nekog drugog lika. U svakom slučaju bi bio još jedan glumac koji je bio u jednoj franšizi pa prešao u drugu.

Zanimljivija priča se tiče Vila Smita, koji je Vornerova zvezda u poniranju i deo DC-jevog filmskog cirkusa poznatijeg kao DCEU. Možda prikladno, cirkus je izgleda baš njegova sledeća destinacija pošto se pojavila vest da će Smit glumiti u Diznijevom Dambu, i to nekoga od ljudi iz cirkusa kome pripada čuveni ušati slon.

Pored činjenice da glumac iz Vornerove ergele prelazi u carstvo miša, ono što je interesantno vezano za celu ovu priču je da će Vil Smit igrati vodeću ulogu u filmu, što Damba čini prvom od Diznijevih adaptacija sa tamnoputim glumcem u glavnoj ulozi. Inače, ovo bi takođe bio prvi film za Tima Bartona, koji je još ranije najavljen kao reditelj, u kome ima crnca kao glavnog junaka, što će mu verovatno popraviti imidž među američkim isterivačima pravde kojima je prošle godine smetala velika koncentracija belaca u Velsu četrdesetih godina, u Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu.

O digitalnoj Princezi Leji

Za kraj, jedna stvar koja svima bode oči od sredine decembra 2016. godine jeste vraćanje u život Pitera Kušina, i to ne za kratko pojavljivanje već kao ključnog lika u filmu Odmetnik-1. I dok je iz tehnološkog ugla ovo fascinantno, nametnulo se pitanje moralnosti i mogućnosti zloupotrebe tehnologije. Sam ovaj čin je dobio na težini nakon neočekivane smrti glumice Keri Fišer krajem decembra i saznanja da je lik Leje, koju ona glumi još od prvog filma o Zvezdanim ratovima (1977), trebalo da ima zapaženiju ulogu u epizodama VIII i IX.

Dodatno ulje na vatru je bila vest da je Lukasfilm u razgovorima sa porodicom Fišer o upotrebi njenog lika u budućnosti. Sve ovo je navelo studio na to da izda zvanično saopštenje vezano za upotrebu Leje Organe u svojim budućim filmovima. Ono što je saopšteno jeste da ne postoje planovi da se Leja digitalno rekreira, da se kolektiv studija i dalje suočava sa vešću o njenoj smrti, i da će uvek nastojati da ukažu dužno poštovanje njenom doprinosu franšizi Zvezdani ratovi.

Vredi podsetiti da upotreba Pitera Kušina kao Tarkina u Odmetniku, kao i ubacivanje mlade Princeze Leje, nije bio jednostrani potez Lukasfilma, već je sve urađeno uz blagoslov porodice Kušin i same Keri Fišer. Trenutno, Lukasfilm verovatno ne mora da brine za Epizodu VIII, čije snimanje je završeno još letos, dok snimanje sledećeg nastavka sigurno neće početi pre 2018. Do tada studio ima vremena da razmisli o tome kako da celu sagu privede kraju i, u skladu sa time, kako da u sve to uklopi lik Princeze Leje.

I dok gledate video o tome kako su Tarkin i Leja rekreirani za film Odmetnik-1, Društvo ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ će u ponedeljak, 16. januara, u Domu omladine u Beogradu, ovaj film uzeti na zub i pozabaviti se scenama koje jesu i nisu ubačene u njega.

A mi nastavljamo druženje sledećeg vikenda. Do tada, uživajte u vašim fantastičnim svetovima.

Komentarišite putem Facebook-a

Podela:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *