Aprilska autostoperska čitaonica

Skot Linč danas puni okruglih četrdeset godina. Ako neko nije upoznat sa njegovim Gospodstvenim nitkovima, pravi je trenutak da ispravi tu grešku. U moje skromno ime, a i u ime mnogih štovatelja tvojih knjiga, želim ti sve najbolje i da završiš ceo serijal. Realno, još uvek si dovoljno mlad, tako da ne očekujemo da papneš pre kraja. Uz čestitku, šaljem ti i prigodnu pesmu.

Dobro, završio sam sa pozdravima, željama i čestitkama, sad mogu da se vratim najavama. Biće ovog ponedeljka zanimljivih vesti. Krenimo onda nekakvim nasumičnim redom.

Poremećeni – A. G. Hauard

Koliko vidim, ova knjiga se nadovezuje na najčuveniju Alisu na svetu. Ne mislim na Alisu, koja je pevala o Sanji…

„Poremećeni“ je zapravo nastavak knjige „Podeljena“. Alisa je poodrasla, završava srednju školu i nada se upisu u prestižnu umetničku školu u Londonu. Naravno, život će se potruditi da joj se ti planovi poremete. Sve što može da pođe naopako, poći će naopako u najgorem mogućem trenutku.

Majka joj izlazi iz duševne bolnice i ponaša se preterano zaštitinički i sumnjičavo. Misteriozni Morfej izaziva Alisu novim iskušenjem u mračnoj Zemlji čuda. Zemlja čuda se pojavljuje i u Alisinoj umetnosti i ulazi u njen svet na uznemiravajuće načine. Pošto zlo nikad ne ide samo, ni crvena kraljica nije daleko.

Ako Alisa ostane u ljudskom svetu, dovodi u opasnost sve one kojie voli. A ako se opet spusti niz zečiju rupu, naći će se u smrtonosnoj borbi, koja bi mogla skupo da je košta.

Izdavač – Publik Praktikum

Ispod neba – Veronika Rosi

Ko je voleo „Igre gladi“, voleće i ovu knjigu, bar tako kaže najava. Lično, meni je pomenuta knjiga bila zanimljiva (mada sam pročitao samo prvu, a ostatak  odgledao kao film).

Arija je ceo život provela pod zaštitinom kupolom Snene. Međutim, kada joj majka nestane, izlazi napolje u Pustaru, sa minimalanim šansama da preživi. U pustari upoznaje Perija, Tuđina. On je Divljanin, lovac i Arijina nada da ostane živa. On nju vidi kao neprijatelja, ali mu je neophodna jer može da mu pomogne oko iskupljenja. Ako prežive, svi odgovori će im se kasti sami.

Izdavač – Publik Praktikum

 

Oholi princ – Holi Blek

Početak nove trilogije.

Džud je izgubila roditelje sa sedam godina i tada su nju i njene sestre odveli da žive u strašnom Vrhovnom dvoru Vilin-zemlje. Ona je tamo već deset godina i kao smrtnici, nije joj bilo lako. Vile većinom mrze ljude, a Karadan, najmlađi i najpokvareniji sin vrhovnog kralja nije izuetak.

Džud želi da se izbori za svoje mesto na dvoru, ali to znači da će morati da se suprotstavi princu i suoči se sa posledicama.

Taj skukob će je uvući u dvorske spletke i prevare i slične zakulisne igrarije. Čak će i biti spremna da prolije tuđu krv (što je uvek bolje nego svoju). Kada dvorom zavladaju nasilje i krvoproliće, Džud će morati da rizikuje život. Samo tako će moći da spasi i sestre i samu Vilin – zemlju.

Izdavač – Publik Praktikum

Persi Džekson i bogovi Olimpa 1, Kradljivac munje – Rik Riordan

Evo jedne lepe vesti.

Persija je ranije objavljivao Stylos art, ali već neko vreme ova knjiga može da se nađe samo na sajtovima za preprodaju (gde su cene poprilično šarene). Imam u svojoj biblioteci drugu i terću, pa ako neko hoće da se odvoji od prve po nekoj razumnoj ceni…

Persija su opet izbacili iz škole. Međutim, njegov mnogo veći problem je to što u stvarnom životu sreće čudovišta iz grčkih mitova, kao i bogove sa Olimpa. Čak je uspeo neke i da naljuti. Svi dobro znamo da se ne treba mešati u božanske poslove. Što bi rekao Sem Gemdži (parafraziram): „Ne mešaj se u poslove boljih nego što jesi, jer ćeš upasti u nevolje veće nego što možeš da podneseš“.

Kada nestanu Zevsove munje, Persi je osumnjičen. Ima samo deset dana da uz pomoć svojih drugova pronađe i vrati Zevsovo oružje. Persi kao polu-bog će se naći pred veoma teškim zadatkom.

Izdavač Laguna

Kad smo već kod ponovnog objavljivanja,  pretpostavljam da znate da nam uskoro ponovo dolazi  Pračetova „Boja magije“? Vu-hu-hu!  Iskreno se nadam da će Laguna objaviti sve rasprodate naslove Disksveta.

Da li je previše da se nadam da će izaći i svi nastavci Persija Džeksona (trenutno su najavili prve tri)? Koliko pratim, original ima pet knjiga, a kod nas je u prethodnom izdanju prevedeno samo tri. Možda je ovo trenutak da se ispravi nepravda?

Najviše me nervira kada počnem da čitam neki serijal i onda shvatim da nema dalje. Evo samo nekih koje sam voleo da čitam, ali nisam dočekao prevode nastavaka – Artemis Faul, Cherub, Daren Šan…  Pošto sam nedavno nabavio Kindle, verovatno ću neke od tih knjiga čitati u originalu, ali opet je šteta što nema prevoda.

Imate li vi vaše favorite koji su u sred serije prestali da izlaze na domaćem jeziku i narečju?