Autostoperska čitaonica – strana izdanja

Dragi naši stoperi…

Stigao je novembar, a sa njim i brojni naslovi voljenog nam štiva. Istini za volju, svi su sa engleskog govornog područja, ali što bi nas to sprečavalo da uživamo. Vidite kakvo je vreme napolje, jedino nam preostaje da čitamo…

Za početak, tata fantastike…

The Lay of Aotrou and Itroun – J.R.R. Tolkien

Napisana 1930. godine, a poslednji put objavljena 1945. Ova priča nema nikakve veze sa Srednjom zemljom. Međutim, može da nam dodatno približi Tolkinovu beskrajnu imaginaciju.

Bazirana na keltskim legendama, smeštena je u „britanske zemlje iza mora”. Plemeniti Aotou i njegova žena Itroun, nemaju dece. On traži pomoć od zlog vilenjaka/patuljlka Korigana. Vilenjak im daje napitak od kog Itroun zatrudni i dobije blizance. Međutim, kada dođe vreme za naplatu, stvari se komplikuju i prete da unište Aotrouov brak, ali i život. U knizi ćete naći i Tolkinove „Pesme o Koriganu”, druge rane radove, kao i naravno, predgovor piščevog sina, Kristofera.

Svi su izgledi da će skoro svako od nas poželeti ovaj primerak za svoju kolekciju…

 

Valiant Dust – Richard Baker 

Mešajući političku i vojnu istoriju, Bejker je smestio prvu knjigu svog serijala u 32. vek u kome tehnološki naprednije civilizacije upravljaju  starijim nazadnijim civilizacijama (zvuči poznato?). Naravno, sve to je već davno poznata igra, samo uz dodatak svemirskih brodova i sličnih SF igračaka. Sikander (kad god čujem ovo ime, setim se filma Čovek, koji je želeo da bude kralj) North, princ je Kašmira, vazal međugalaktičke sile, Commonewealth of Aquila. On je oficir na svemirskoj krstirci „Hektor“ i pošto je jedini Kašmirac, mora da se dokazuje više od ostalih. Nakon što dobije zadatak da utvrdi ko šalje oružje pobunjnicima, naći će se u velikoj nevolji. Ako preživi, biće nagrađen uspešnom karijerom. Da li će preživeti da uživa u njoj?

 

 

Steal the Stars – Nat Cassidy

Ovo je adaptacija popularne (ne ovde, no tamo negde) audio drame. Govori o Dakoti Prentis, koja radi kao obezbeđenje u tajnom istraživačkom centru, gde se već deset godina čuva i ispituje svemirski brod, koji se srušio zajedno sa svojim pilotom (koga nazivaju Moss). Sam vanzemaljac predstavlja u isto  vreme i veliku opasnost i veliku šansu za budućnost ljudi. Samim tim, mere obezbeđenja su na najvišem nivou. Pravi zaplet počinje dolaskom novog člana obezbeđenja, Meta Salema. Između njega i Dakote odmah bukne vulkan strasti i njih dvoje odlučuju da prodaju Mosove tajne onom ko ponudi najviše.

 

 

 

Shadowborn – David Dalglish

Završna knjiga Daglišove serije o Serafima. Četri mala ostrva se napokon ujedinjuju protiv Archona i Centra. Ali Kael Skyborn je ophrvan sumnjama prema pobunjeničkim vođama. Sve se menja kada ga uhvate i odvedu u Centar na pogubljenje. Njegova sestra Bree napušta pobunjenike i umesto da spašava brata, usmerava svoju energiju trajnom okončanju rata.

 

 

 

 

 

The Spark – David Drake 

U budućnosti, nekada napredna civilizacija, svela se na bedne ostatke. Ljudi žive u retkim naseljima u kojima su zaštićeni od haosa, koji ih okružuje. U divljini žive stvorenja, koja su nekad bila ljudi, koja nikad nisu bila ljudi, koja samo žele da unište svakog živog čoveka.

U gradu Dun Add, jedan vođa se uzdiže i ujedinjuje čovečanstvo, stvarajući red u novom carstvu. Njegovi Šampioni su dobro uvežbani i spremni su da očiste zemlju od stvorenja. Pal ima sposobnost da oseti i popravi drevnu tehnologiju. Dolazi u Dun Add, želeći da postane jedan od Šampiona.

 

 

 

Strange Music – Alan Dean Foster 

Nakon skoro osam godina, Foster nam daje petnaestu avanturu Pipa i Flinksa. Heroji iz daleke budućnosti, vraćaju se iz penzije da bi istražili slučaj krijumčarenja tehnologije i oružja na Largass. Nerazvijen svet, nespreman za ovako moćne darove. Najveći problem biće im savlađivanje largaškog jezika – pevajgovor. U njemu svaka rečenica mora da bude stih i da se precizno otpeva.

 

 

 

 

 

Down and Out in Purgatory – Tim Powers

Zbirka fantastičnih prilča, koje nas vode ka neobičnim i čudnim završecima. U jednoj, čovek želi da se osveti ubici njegove ljubavnice, ali shvata da je ubica mrtav. Zato traži čarobnjaka, koji bi ubio duha i uništio ga u zagrobnom svetu. U drugoj imamo večeru na Dan zahvalnosti sa duhovima precima. Nadam se da  sam vas zaintrigirao.

 

 

 

 

 

 

Asimov’s Science Fiction Magazine: A Decade of Hugo & Nebula Award-Winning Stories, 1995-2015 – uredila Shiela Williams

Šila Vilijams (dvostruki dobitnik nagrade Hugo) i urednik „Fiction Magazine“, odabrala je najbolje priče koje su osvojile nagradu Hugo ili Nebula od 1995 – 2015. Znajući kvalitet samog časopisa i prestiž navedenih nagrada, možemo da očekujemo pravu poslasticu.

 

 

 

 

 

Communication Failure – Joe Zieja 

Drugi deo urnebesne SF tilogije donosi nam ono čemu smo se radovali i u pravoj knjizi – fenomenalnoj parodiji spakovanoj u dobru i interesantnu priču.

 

 

 

 

 

 

 

The Overneath – Peter S. Beagle

Kolekcija kratkih priča autora Poslednjeg jednoroga, donosi nam novi pogled na magična bića i upozorava nas da ona nisu samo predmet čuđenja, već da mogu da budu i opasna. Sve je upakovano u trinaest priča, koje istražuju univerzalne teme ljubavi i avanture, a sve su umotane u humor i emocije po kojima je Bigl poznat.

 

 

 

 

 

 

Seventh Decimate – Stephen R. Donaldson 

Još jedan velikan predstavlja svoju novu knjigu. Nakon što su završene Hronike Tomasa Kovenanta (koju mnogi od nas vrlo vole i cene), dobijamo novi Donaldsonov serijal. Dve države, Belegar i Amika, toliko su dugo u ratu, da niko više i ne pamti zašto. Izjednačeni su i po pitanju ljudstva i po pitanju magije. Međutim, nakon što u Belegeru otkriju barut dolazi do promene ravnoteže. Pogotovo kada na Belegaru, čarobnjaci počnu da gube svoje moći. Zato, princ Belfalt od Belegara kreće u potragu za drevnom čarolijom, koja može da uništi suparničku Amiku. Ubrzo shvata da je svet izvan drevnog bojišta mnogo veći i opasniji od svega što je zamišljao.

 

 

 

Into the Drowning Deep – Mira Grant 

Knjiga o sirenama, ali ne o Ariel. Nikako. Sa ovim sirenama nema opuštenog plivanja na mesečini.  Brod sa glumačkom trupom, koja je želela da snimi dokumentarac Predivne dame mora: Istina o sirenama iz Marijane, nestaje u plavetnilu. Sedam godina kasnije, na istu lokaciju ide novi brod, ovog puta na njemu su većinom naučnici. Otkriće mnoge stvari o sirenama, a malo toga će biti prijatno…

 

 

 

 

 

Oathbringer – Brandon Sanderson 

Treća knjiga nas vraća na nasilan i složen svet Rošar. Otkrivaju se drevne tajne i Dalinar shvata da je njegova misija ujednijenja Aletkara bila samo početak. Rošar je u većoj opasnosti, nego što su mislili i samo ako se sve nacije ujedine protiv nadiruće pretnje, imaće šansu da spasu svoj svet.

 

 

 

 

 

 

The Emerald Circus – Jayne Yolen 

Još jedna zanimljiva knjiga. U ovoj zbirci priča, poznati likovi iz bajki, mitova, istorije, predstavljeni su na novi i neočekivani način. Vendi se bori za radna socijalna prava Izgubljenih dečaka. Doroti se vraća u Oz kao mudra i sofisticirana žena. Emili Dikinson sreće vazemaljca. Legende o Arturu su promešane u nešto savim drugo.

 

 

 

 

Nadam se da vam se dopao ovaj naš kratki izbor noviteta. I naravno, ne zaboravite, uvek uz sebe držite peškir, nikad ne znate kada će vam zatrebati.