Autostoperski Anime Nedeljnik

Anime Nedeljnik 3

Još jedna nedelja u anime svetu, još tona novih vesti koje treba pregledati.

Kao i obično, i ove nedelje ću početi sa najavama nekih novih anime projekata.

Neki od vas se verovatno sećaju da sam pre koju nedelju pisao o najavi za treću sezonu popularnog animea Boku no Hero Academia. Pa, sada je najavljen i film koji će izaći nakon te treće sezone, negde na leto naredne godine.

Takođe, najavljeno da ovaj film neće biti neka kompilacija ili prepričavanje serije (što je često slučaj) već će imati originalnu priču koja neće biti adaptacija nekog dela mange i otkriće nove stvari o nekim likovima. To je otprilike sve što se zna za sada, a više informacija će biti otkriveno na Jump Fiesta događaju koji se dešava 16-tog i 17-tog decembra.

Ovo nije preterano iznenađenje – većina ovakvih anime serijala pre ili kasnije dobije makar jedan film. Zavisno od uspeha, možda bude još filmskih verzija ovog serijala a već neko vreme se priča i o igranoj verziji, ali još nema ničeg konkretnog povodom toga. Vrlo je moguće da takvi planovi zavise od uspeha ovog anime filma.

Još jedan novi anime film je najavljen za leto naredne godine, i ovaj put je to Pokemon film koji bi trebalo da izađe 13-tog jula.

Na ovom filmu bi trebalo da radi sada već čuveni Wit Studio. Ovaj studio se proslavio već svojim prvim anime projektom, Attack on Titan, što ostaje i njihov najpoznatiji anime do sada. Ipak, od tada su radili na više projekata, uključujući i Kabaneri of the Iron Fortress kao i The Ancient Magus’ Bride, koji se trenutno emituje. Već su radili kao pomoćni animatori na prethodnim Pokemon filmovima, ali je ovo prvi put da obavljaju većinu posla. Ovaj film će režirati Tecuo Jađima, koji je režirao i prethodni Pokemon film, Pokemon the Movie: I Choose You!

Kad već spominjem Pokemone, red je da se osvrnem i na njihovog davnašnjeg rivala u „deca koja šalju svoja čudovišta u borbu“ žanru. Pričam, naravno, o Digimonima.

U slučaju da ne znate, već neko vreme izlazi nastavak prvobitne Digimon serije, pod imenom Digimon Adventure tri, i sada se konačno privodi kraju. U pitanju je serija od šest filmova, od kojih su pet već izašli, a ove nedelje je izbačen trejler za šesti i poslednji deo.

Ovaj film nosi naslov Digimon Adventure tri. 6: Our Future, i trebalo bi da izađe 5-og maja naredne godine, u bioskopima i na internetu. Dakle, nećete morati dodatno da čekate kao što je obično slučaj sa anime filmovima.

Ako ste nostalgični za prvu Digimon seriju, koja se puštala kod nas početkom dvehiljaditih na RTS-u, i onda ponovo u drugačijoj sinhronizaciji na Pinku, krajem dvehiljaditih, verovatno već pratite ovu seriju filmova. Ako ne, evo vam savršene prilike da odgledate prvih pet delova taman na vreme za izlazak šestog i poslednjeg.

Iskreno, sumnjam da će šesti deo biti poslednji jer je nostalgija izuzetno profitabilna ovih dana te su ovi filmovi zaradili tonu para. Meni se baš i ne sviđa kako nastavljaju prvobitnu seriju i šta čine sa likovima – obožavatelji su podeljeni po pitanju toga da li su filmovi dobri. Zbog toga ne mogu da garantujem da će vam se svideti ali je vredno da makar probate da gledate ako gajite nekakva draga osećanja ka prvoj Digimon seriji.

A sad, da se vratim opet na Pokemone – sećate se onog igranog Detektiv Pikaču filma? Pa, odlučeno je ko će glumiti naslovnog lika, detektiva Pikačua i to je…

Rajan Renolds? Šta? Ne, ovo nije prvoaprilska šala niti neka zezancija za promociju Dedpula 2 ili tako nešto. Ovo je, po svemu sudeći, u potpunosti ozbiljna stvar. Da ste mi rekli nešto ovakvo pre nedelju dana, ne bih mogao da poverujem. Ne mogu da poverujem ni sada, zapravo.

Na temu stvari u koje ne mogu da poverujem, Battle Angel Alita igrani film koji Džejms Kamerun pokušava da napravi već čitavih 17 godina, konačno postaje stvarnost. Izbačen je prvi trejler i trebalo bi da izađe 20-tog juna naredne godine.

Scenario je pisao Kamerun a film režira Robert Rodrigez, što je takođe blago iznenađujuće iako je privezan za projekat već godinama. Mada, još čudnije od toga je ono što ćete videti u trejleru.

Da, naslovni lik, Alita, je CGI kreacija koja veoma podseća na glumicu koja je tumači, Rozu Salazar, sa izuzetkom jednog bitnog detalja. Oči. Blagi Bože i Device Marijo, te šejtanske oči. Pomalo je neprijatno gledati trejler samo zbog neprirodnog utiska koji to stvara u mojoj glavi, stomaku i raznim drugim delovima tela. Možda je to bila i poenta? Ko će ga znati – samo znam da sam jedva pogledao ova nepuna dva minuta te ne znam kako bih izdržao čitava dva sata.

Još uvek je moguće da će film biti dobar, posebno jer je Alita manga koja je već veoma „zapadnjačka“ u prirodi da tako kažem, pošto je očigledno načinjena po ugledu na razna zapadnjačka sajberpank dela. Po trejleru izgleda da će film biti veran izvornom materijalu i onom što je Kamerun rekao pre nekoliko godina – da želi da film bude adaptacija prva četiri toma mange.

Kada smo već kod mangi, izašla je lista najprodavanijih mangi u ovoj godini, i izgleda otprilike ovako:

Prodaje po pojedinačnim tomovima (levo) i prodaje po franšizama (desno)

Kao što možete videti, na istoku ništa novo – kao i prošlih bog zna koliko godina, One Piece je na vrhu i to veoma ubedljivo. Skorijih godina je izgledalo kao da postoje neke franšize koje mogu da ga nadmaše, ali u 2017-oj to sigurno nije bio slučaj. Dobrim delom zato što je ušao u deo priče koji je publika veoma dobro primila, što nije slučaj sa njegovim glavnim rivalima.

Ipak, imena iz prošlih nekoliko godina se uglavnom i dalje dobro drže. Kingdom, AoT, Haikyu!!, My Hero Academia, Seven Deadly Sins, Shokugeki no Soma, Tokyo Ghoul:re i One Punch Man su svi i dalje tu, iako su malo izmenjali mesta. Jedina velika razlika je to što je Magi nekako uspeo da uđe u top 10 i time zameni Assassination Classroom, ali to se može pripisati tome što se Magi manga završavala ove godine, te su ljudi hteli da vide kraj.

A kad sam već kod kraja i popularnih mangi – Prison School, popularna manga o sisama, dupetima i četiri paćenika koji ih obožavaju, svršava – ovaj, htedoh reći, se završava.

Poslednje izdanje će izaći 25-og decembra ove godine i to je kraj. Da li će biti ikakvog nastavka anime adaptacije, nije poznato, ali je moguće da će se to desiti sada kada se manga privodi kraju jer boljeg vremena nema. Meni je lično svejedno, ovo je lepo nacrtana manga ali mi nije smešna i jedva da je malo šta više od pornjave. Ali hej, ako volite, recimo, Američka Pita filmove i želite da vidite to urađeno na japanski način, Prison School će biti idealan za vas a sad je i (skoro) završen.

U otprilike isto vreme kada se ova manga završava, druga nastavlja sa izdavanjem posle jedne od njenih mnogobrojnih pauza. Pričam, naravno, o poznatoj mračnoj/epskoj fantaziji po imenu Berserk.

Da, Berserk ponovo počinje da izlazi već 22-og decembra a dokle će to trajati, niko ne zna, kao i obično. Manga se objavljuje još od kraja 89-e godine, dakle skoro već trideset godina. Tokom tog vremena autor Kentaro Miura je često pravio ogromne pauze u izdavanju mange koje pošteno živciraju dugogodišnje čitaoce, posebno jer se kraj i dalje ne nazire. Mogu samo da se nadaju da neće uskoro otići na još neku pauzu posle izdata tri-četiri broja, mada je vrlo moguće da hoće jer će mu to biti dovoljno da finansira sebe za narednih godinu dana.

Naravno, nije kao da Miura ili većina manga autora dobija ikakve pare od nas, jer retko ko u ovoj zemlji zapravo kupuje mange. Većina toga se čita onlajn jer je većina skorašnjih mangi skenirana i prevedena od strane obožavatelja. To će se možda promeniti u skorije vreme.

Naime, dva tipa neimenovana tipa su uhapšena u oktobru zbog postavljanja mangi na internet, na sajt na kojem su profitirali od toga, i u sredu su osuđeni za taj zločin. Osuda nije bila mala – obojica su dobili godinu i po zatvora i novčanu kaznu od 500 hiljada jena (što je otprilike isto toliko dinara). Ne idu zapravo u zatvor doduše – kazna će biti primenjena samo ako u naredne tri godine počine još neki zločin. Sudija je, navodno, bio blag jer su iskazali kajanje za svoja dela. Mange koje su postavljali uključuju Yowamushi Pedal, Seven Deadly Sins i razne druge.

Ovo je bitan događaj i moguće je da će ovakva kazna obeshrabriti mnoge koji skeniraju i postavljaju mange na internet – makar u otvorenoj formi, ne mogu reći ništa za privatne trakere i slično. Možda nećemo odmah primetiti značajno smanjenje u količini manga skenova na internetu, ali u skorije vreme će se verovatno videti neki efekat. Sumnjam da iko zaista želi da ode u zatvor i plati basnoslovnu kaznu zbog nekoliko japanskih stripova.

Što se tiče mene, to je sve za ovu nedelju. Bilo je puno vesti, kao i obično, i nisam uspeo da pokrijem sve. Izostavio sam najave nekih novih animea, ali verovatno ne želite da čujete o stvari kao što su Butt Detective ili anime adaptaciji mange o muškoj magičnoj devojci. Ili možda želite? Nisam siguran.

Kao i obično, ako imate nešto da kažete ili pitate, obratite se redakciji ili meni lično na fejsbuku. Ja se sada povlačim nazad u moju jazbinu, do sledeće nedelje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *