Autostopom do bioskopa

Dobrodošli na još jedno druženje u bioskopima. Kraj je novembra i jedini novitet na repertoaru nam je Diznijeva Vajana, koja vam je prikladna alternativa za Trolove, a možda i ne ako bi deca da vide oba. Za starije je tu i dalje Doktor Streindž, kao i Fantastične zveri i gde ih naći, ali oni koji bi nešto ozbiljnije iz sveta (naučne) fantastike, od četvrtka mogu da gledaju veoma interesantan Dolazak.

Prvu od heroina na čelu franšize koja će nam demonstrirati svoje borilačke veštine, od 08. decembra možemo da vidimo u Podzemlje: Krvavi ratovi, dok nam za manje od tri nedelje stiže sledeća priča iz sveta Zvezdanih ratova – Odmetnik-1.

Godinu zatvaramo sa Assassin’s Creed (29.12), a od ostalih vesti i zanimljivosti izdvajamo sledeće.

Fantastične zveri i gde ih smestiti

fantasticne-zveri-i-gde-ih-naciDakle, Fantastične zveri i gde ih naći, najnovije ostvarenje Džoan Roulnig, je stiglo u bioskope, a Doktor Streindž im je džentlmenski ustupio prvo mesto na američkoj blagajni (bar dok se nije umešala Vajana). I dok je film zaista lepo urađen, zanimljiv, živopisan i sve ostalo što sam naveo u objavljenoj recenziji, vikend blagajna Fantastičnih zveri nameće neka nezgodna pitanja.

Film je inkasirao malo ispod prognoziranih $75 miliona ($74.403.387) i oko $10 miliona manje od Doktora Streindža u njegovom prvom vikendu prikazivanja, što je za ova dva filma uporedivo. Ali su u odnosu na sve, pa i najslabiji Hari Poter film, Fantastične zveri podbacile. Od svih prethodnih filmova iz te franšize, najlošije otvaranje je imao Red feniksa iz 2007, koji je inkasirao $77,1 milion. Naspram toga, poslednji i najuspešniji u svakom pogledu, Hari Poter i relikvije Smrti 2 (2011), je za prvi vikend uzeo $169,2 miliona.

U svojoj recenziji sam skrenuo pažnju na to da Fantastične zveri nisu Hari Poter film, i da ga treba gledati kao nešto novo. I gledano tako, ovo je sasvim uspešno ostvarenje za bilo koga. Nažalost, Amerikanci, koji su Hari Poter franšizi doprineli sa 30,9% od blagajne (franšiza je ukupno zaradila $7,7 milijardi za 8 filmova) već lupaju etikete na najnovije Roulingino ostvarenje.

Ako ćemo da teramo mak na konac kao oni, u filmu nema Hari Potera, niti bilo koga iz Hogvort škole za čarobnjaštvo i veštičarenje. Tanka veza sa franšizom je knjiga koju piše Njut Skamander, ali po najavama koje su već krenule za nastavak Fantastičnih zver, dotični, kao i Kovalski, Tina i Kvini će u nastavku imati daleko manju ulogu, što nameće pitanje da li je film bio vredan budžeta od $180 miliona?

Da bi odgovor bio da, Fantastične zveri bi trebalo da preskoče šestoplasirani Vatreni pehar (2005, budžet $150m) i možda petoplasiranog Polukrvnog princa (2009, $250m) koji su ukupno zaradili $896,9 i $934,4 miliona. Interesantno je da je ovaj drugi film otvorio sa $77,8 miliona na američkoj vikend blagajni (bolji samo od pomenutog Reda feniksa), tako da situacija možda nije tako crna kako bi komentatori preko bare da je okarakterišu. Statistika je čudo!

Ono što je izvesno za nastavak je da ćemo imati Grindelvalda (Džoni Dep) u istaknutijoj roli, i da ćemo dobiti mlađeg Dambldora (u odnosu na Hari Poter filmove, ne u odnosu na Depa), tako da će franšizu dalje da nose njih dvojica. Takođe znamo da će se sledeći film dešavati u Parizu, a ideja o kojoj se priča je da svaki od pet filmova bude na drugoj lokaciji.

Fantastične zveri i gde ih naći je zaključno sa ovom subotom na $281,8 miliona i realno je očekivati da će prebaciti $600 miliona, a verovatno i promutiti redove 8 rangiranih Hari Poter filmova (Zatvorenik iz Askabara je osmi sa $796,7m). Nije lako praviti franšize, što Braća Vorner jako dobro znaju sa dosadašnjim iskustvom u DC svetu. Jedan nadaleko poznat superheroj, kakav je Supermen, je sve sa podjednako poznatim Betmenom uspeo na globalnom nivou da inkasira svega $873,3 miliona i da uprkos tome sklizne sa petog mesta za ovu godinu, za koje su ga preskočili Univerzalovi kućni ljubimci. Taj isti film je za sveukupno trajanje svog bioskopskog prikazivanja uzeo „samo“ $330,4 miliona na američkoj blagajni – manje od stripovskog trola Dedpula ($363m).

Tako da pustimo da Fantastične zveri same nađu svoje mesto kod publike i na blagajni. Film je dobar i priča koja se iz njega naslućuje je zanimljiva, i treba ga gledati kao takvog, a ne kroz prizmu zasluga srodnih prethodnika. Uostalom, sigurno niko od vas ne voli da vam se legitimne zasluge umanjuju kroz poređenje sa roditeljima.

Ukrotiti priču

dinaKako portal Dedlajn (Deadline) prenosi, Ledženderi (Legendary) studio je uspeo da obezbedi filmska i TV prava za kultno SF ostvarenje Dina (1965), autora Franka Herberta. Pomenuta prava se odnose na kompletnu sagu, koja obuhvata 6 Herbertovih knjiga, a kako portal prenosi, za sve buduće bioskopske ili televizijske ekranizacije će producenti biti Tomas Tul, Meri Perent i Kejl Bojter, a pod nadzorom Brajana Herberta, Bajron Merit i Kim Herbert, koji zastpaju pisca.

Tomas Tul je kao producent sarađivao sa Kristoferom Nolanom na filmovima Mračni vitez (2008), Početak (2010), Uspon Mračnog viteza (2012) i Međuzvezdani (2014), dok Meri Perent stoji iza Bitke za Pacifik (2013), Godzile (2014) i Oskarovca Povratnika (2015).

Ovaj potez dolazi kao posledica nastojanja kineske Vanda grupacije da se domogne intelektualne svojine sa kojom može da gradi franšizu, a Ledženderi, kao afirmisani studio na zapadnom tržištu, bi trebalo da im pomogne u tome.

Dina je od svog pojavljivanja plenila maštu ljudi koji bi je pročitali, zbog kompleksnih tema kojima se bavi u svojoj dalekoj budućnosti. Delo je impresioniralo SF velikane i savremenike poput Roberta Hajnlajna i Artura Klarka, i poslužilo kao inspiracija za Džordž Lukasove Zvezdane Ratove, kao i fiktivni svet Warhammer 40.000, dok su hevi metal legende Ajon Mejden (Iron Maiden) na svoj način odali počast knjizi sa pesmom „To Tame A Land“ iz 1983 (za koju nisu imali saglasnost autora da je nazovu Dina).

Filmska adaptacija originalne knjige predstavlja izazov koga se prvi dohvatio čileanski reditelj Alehandro Hodorovski, kada je uz podršku zvučnih imena poput Mebijusa, Orsona Velsa, H.R. Gajgera, Mika Džegera, Karlhajnc Štokhauzena, grupe Pink Flojd, i Salvadora Dalija planirao da 1974. snimi dvanaestočasovni ep, od koga je preživeo samo dokumentarac iz 2013.

Jedina ostvarena adaptacija je bila Dejvid Linčova Dina iz 1984, od kada je samo još Paramaunt studio imao ambicije da se uhvati u koštac sa tim delom, da bi 2011. digli ruke od svega. Od drugih pokušaja ekranizacije knjige postoje dve mini serije Dina (2000) i Deca Dine (2003). Ono što je izvesno je da je sve iz Herbertovog dela nemoguće smestiti u jedan film, a pristup nalik Marvelu sa isprepletanim filmskom franšizom i TV serijama (MCU + Agenti S.H.I.E.L.D.-a + Derdevil + Džesika Džouns + Luk Kejdž itd.) je možda jedini način da adaptacija bude verna originalu.

Za sada nema nikakvih naznaka koji će biti odabrani format za najnovije adaptacije, niti kada će se krenuti u realizaciju projekta. Ono što je izvesno je da Vanda grupacija ima nameru i način da se sa budućom franšizom učvrsti na američkom i zapadnom tržištu. Sama grupacije, preko Ledženseri Ist (Legendary East) već sledećeg meseca nastupa sa filmom Veliki zid, koji smo već pominjali na ovim stranama, a o kome je kolega Darko nedavno napisao i detaljniji tekst.

Vanzemaljci na ruski način

prityazhenieI samo što smo pričali o Kini koja pokušava da se probije na zapadno tržište, kad njihove komšije Rusi iduće godine isto tako planiraju da se nametnu na polju naučne fantastike. Nedavno se pojavio trejler za predstojeći film Fedora Bondarčuka, koji se 2013 istakao sa svojom vizijom bitke za Staljingrad. U pitanju je film Privlačenje (Pritяženie/Attraction), film u kome vanzemaljski brod pada na Moskvu, dovodeći do tenzija između onih koji su imali priliku da vide stvorenja koja su njime stigla i onih koji ih doživljavaju kao pretnju.

Film će 02. decembra biti kompletiran, a u njegovoj izradi su učestvovali vodeći studio za specijalne efekte, Mejn Roud Post (MainRoadPost) koji je radio i na Staljingradu, dok je kod montaže zvuka pomogao Denis Vilenuev, koji je radio na filmovima poput Distrikt 9 (2009), Elizijum (2013), Hobit trilogiji (2012, 2013, 2014) i aktuelnom u Americi SF filmu Dolazak (kod nas od 01.12.2016).

Privlačenje stiže u bioskope 26.01.2017, a planirano je da se film prikaže u 43 zemlje, uključujući i Kinu. U međuvremenu možete pogledati objavljeni trejler.

Lukava pomeranja

Uoči američkog Dana zahvalnosti (poslednji četvrtak u novembru), Foks studio je promešao datume za svoje predstojeće filmove. Na vrhu liste se našao neimenovani film u režiji Džejmsa Kamerona, koji je fiksiran za 21. decembar 2018. godine. Kako poznati reditelj nije ništa radio još od onog svog čuvenog 3D filma o plavim ljudima koji nisu štrumfovi, a nastavak istog je najavljen, novinari su lako sabrali jedan i jedan i zaključili da božićni film može samo da bude Avatar 2.

Pored Avatara, kome će pri izlasku jedina konkurencija biti Sonijev animirani Spajdermen, Foks je odredio datum i za svoj Marvel film. Prema IMDb portalu, 02. mart 2018 je dodeljen Dedpulu 2, za koga je sada već potvrđen Džon Vikov reditelj Dejvid Leič, tako da nas za dve godine čeka ukupno četiri Marvel filma.

prometej-2Još jedan zvučni film koji je pomeren jeste Ridli Skotov Prometej 2 (ili za one koji bi da zaborave prvi film, Tuđin: Zavet/Alien: Covenant), koji je sa avgusta prebačen na 19. maj 2017. godine. U prvobitnom terminu film bi izašao zajedno sa animacijama o mačku samuraju i emodžijima. U novom terminu konkurenciju mu predstavljaju horor Anabela 2, komedija Čuvari plaže i animacija Tvrd orah 2. Interesantno je da će u ovom terminu debitovati još jedan Foksov film, komedija Dnevnik šonjavka, koja je inspirisana popularnim dečijim serijalom knjiga autora Džefa Kinija.

Konačno, 06. oktobar 2017, koji je prvobitno bio rezervisan za neimenovani Marvel film, će pripasti špijunskoj komediji Kingsman: Zlatni krug, nastavku originala iz 2014.

Reditelj za kompjuterske igre

Pol Anderson je, zajedno sa suprugom Milom Jovović, poznat kao lice franšize Pritajeno zlo. Najuspešnija franšiza nastala po kompjuterskim igrama će ovog januara najverovatnije da prebaci milijardu dolara zarade (trenutno na $915,9m) sa Poslednjim poglavljem, šestim i zaključnim filmom franšize.

I dok je na američkoj blagajni film iz iteracije u iteraciju prihodovao manje para, na globalnom nivou je sa svakim nastavkom bio sve uspešniji. Poslednja dva filma su oba zaradila preko $200 miliona i nada je da će se uz pristojnih blizu $300 miliona staviti tačka na franšizu.

lovac-na-cudovistaAnderson, međutim, ne želi da stane ovde. Kao reditelj se prvi put uhvatio u koštac sa video igrama 1995, kada je snimio Mortal Kombat. 2004. je snimio Tuđin protiv predatora, film takođe inspirisan video igrom, ali od 2002. je posvećen Pritajenom zlu, gde je režirao četiri od šest i napisao scenario za sve filmove. Sada mu je na meti franšiza Lovac na čudovišta (Monster Hunter), najprodavaniji naslov Kapkoma (Capcom) i izuzetno popularna igra u Japanu i Kini.

Pomenuta igra je na tržištu od 2004. godine i ima dvanaest naslova (sa trinaestim planiranim za mart 2017) i deset izvedenih igara, kao i anime seriju, mange, stripove i kartične igre. U srži igre je heroj u fantazijskom svetu koji napreduje tako što lovi različita čudovišta i tako jača.

Anderson već ima napisani scenarijo koji trenutno pokušava da proda filmskim studijima i distributerima. Za razliku od igara, u ulogu protagoniste će biti stavljen običan čovek koji biva uvučen u fantazijski svet gde uči kako da lovi čudovišta, da bi posle u svom svetu bio primoran da svo to znanje primeni kada stvorenja iz paralelnog uđu u stvaran svet.

Kada ćemo se sresti sa ovom novom franšizom još nije poznato, ali Pritajeno zlo zaokružuje svoju priču 25. januara 2017, kada Poslednje poglavlje stiže u francuske bioskope.

U susret Odmetniku

Još manje od tri nedelje nas deli od novog filma o Zvezdanim ratovima, takozvane Epizode 3,5 koja će nam objasniti šta se sve izdešavalo da bi Dart Vejder onako nediplomatski presreo Lejin brod i pokrenuo sekvencu događaja koje svi jako dobro znamo.

Tim povodom je izbačen još jedan trejler, dok su ključni glumci krenuli sa javnim pojavljivanjima i promovisanjem filma – poput Felisiti Džouns koja je gostovala kod popularnog Džimija Kimela. Kako Dedlajn javlja, Karte za film su prošlog ponedeljka (22.11) puštene u prodaju na britanskom tržištu, a kako je portal za prodaju karata Atom Tikets (Atom Tickets) najavio, početak prodaje na američkom tržištu je u ponedeljak, 28.11.2016. Istog dana bi karte trebalo da postanu dostupne i na nemačkom tržištu, kako prenosi Holonet, pa se svakako može pretpostaviti da će sa krajem novembra karte postati dostupne u pretprodaji za sva tržišta, uključujući i Srbiju.

Očekuje se da će film otvoriti sa $100-$140 miliona na američkoj blagajni, 44% do 60% ispod onoga što je prošle godine ostvario film Buđenje sile ($248m). Međutim, postavlja se pitanje da li će Odmetnik-1 zaraditi dovoljno da bioskopi na američkom kontinentu za 2016. godinu dostignu prošlogodišnjih $11,1 milijardi, iznos kome je u znatnoj meri doprinela Epizoda VII sa svojih $652 miliona za 14 dana.

Američki bioskopi su zaključno sa 25. novembrom dostigli iznos od $10 millijardi, 17 dana ranije nego prethodne godine, ali veoma dobar nastup Odmetnika-1 im je potreban da bi prebacili rekord. To znači da bi film dnevno trebalo da inkasira nekih $46,6 miliona, što deluje neostvarivo kada se uzme u obzir da je do sada najuspešniji za ovu godinu, Kapetan Amerika: Građanski rat, posle jakog otvaranja ($179,1m) pao na granične dvocifrene milionske iznose, dok je Epizodi VII najslabija blagajna bila $22,9 miliona poslednjeg dana godine.

Kao da ovo očekivanje nije dovoljan pritisak za novi film iz franšize Zvezdanih ratova, nedavno poređenje Trampa i belih supremista sa Imperijom, ljubaznošću scenarista Krisa Veica i Garija Vita, je izazvalo negodovanje u delu američke javnosti i podstaklo pozive na bojkot filma.

Kakogod da se ova priča rasplete za Amerikance, Odmetnik-1 bi trebalo da nam donese nova uzbuđenja i zabavu od sredine decembra. Sa Garet Edvardsonom na čelu, i glumačkom ekipom koju čine Felisiti Džouns, Mads Mikelson, Forest Viteker, Ben Mendelson, Doni Jen, i nezamenjiv po glasu Džejms Erl Džouns, velike su šanse da ćemo godinu završiti na visokoj noti.

Do tada, uživajte u vašim fantastičnim svetovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *