Autostopom do bioskopa

Odmetnik-1: Star Wars priča je stigao u bioskope. Autor ovih strana je bio na njegovoj premijeri u četvrtak i podelio svoje utiske u zasebnom tekstu. Naravno, bilo je i drugih filmova na repertoaru, pre svega inteligentan SF Dolazak, a za ljubitelje horora Oličenje zla.

Mlađa publika i roditelji posle Trolova i Vajane neka se spreme za Pevajmo, koji stiže sledećeg četvrtka, a mi ostali čekamo Putnike i Assassin’s Creed krajem meseca.

Od ostalih vesti izdvajamo sledeće:

Sezona nagrada počinje

nagrada-izbor-kriticaraKraj je godine i počinje sezona nagrada koja će kulminirati sa Oskarima, a prva zvučna nagrada je Izbor kritičara (Critics’ Choice Awards). Ceremonija je održana u nedelju, 11. decembra, i generalno služi kao prvi nagoveštaj toga koji filmovi, reditelji i glumci mogu da se nadaju najprestižnijoj nagradi.

Nagrade, generalno, nisu nešto zbog čega se prave filmovi iz domena naučne fantastike, fantazije i horora, ali neki od naslova su zasluženo privukli pažnju na sebe. Ovde se nećemo baviti svim nagradama, koje uključuju i TV serije (osim nagrade za najbolju seriju koju će da dobija Igra Prestola dokle god se bude davala), već samo onim gde su filmovi iz žanrova koje pratimo bili nagrađeni ili bili blizu tome.

Najzapaženiji među filmovima je bio Dolazak, koji je osvojio dve nagrade i bio u konkurenciji za još tri:

  • najbolji SF/Horor film (osvajač),
  • Najbolja adaptacija književnog dela (Erik Heserer, osvajač),
  • najbolji film (osvojač: La la zemlja),
  • najbolja glumica (Ejmi Adams, osvajač: Natali Portman za Džeki)i
  • najbolji reditelj (Denis Vilanuev, osvajač: Dejmijen Čazel za La la zemlja).

U kategoriji SF/Horor filmova konkurencija Dolasku su buli Ulica Kloverfild broj 10, Doktor Streindž, Ne diši, Star Trek: Izvan granica i Veštica: Narodna priča Nove Engleske. Inače, Dolazak je u konkurenciji i za Zlatni globus za najbolju glumicu u drami, sa Ejmi Adams, koja je nominovana i za SAG nagradu u istoj kategoriji od strane Esnafa filmskih glumaca (Screen Actors Guild).

Dedpul je takođe osvojio dve nagrade. Prva je bila za najbolju komediju, a druga za najboljeg glumca u komediji, koja je pripala Rajanu Rejnoldsu. Film je takođe bio u konkurenciji za najbolji akcioni film, ali je ta nagrada pripala Mel Gibsonovom Grebenu spasa, koji je bio u konkurenciji i za najbolji film i najboljeg reditelja.

Ono što vredi napomenuti za Dedpula jeste da se nametnuo za nagradu Zlatni globus, gde se takmiči u kategorijama Najbolja komedija ili mjuzikl, i Najbolji glumac u komediji ili mjuziklu, sa Rajanom Rejnoldsom.

Među osvajačima su bili i Margo Robi, kao najbolja glumica u akcionom filmu, za Harli Kvin u Odredu otpisanih, dok je Knjiga o džungli pokupila nagradu za najbolje vizuelne efekte. Donald Glaver, koji će se pojaviti u novom Spajdermenu (2017), a treba da igra i Landa Karlizijana u Han Solo solo filmu, je takođe osvojio nagradu za najboljeg glumca u TV komediji, sa FX-ovom Atlantom.

Među nominovanima se našao i film Sedam minuta posle ponoći, ispred koga je Luis Mekdugal bio u konkurenciji za najboljeg mladog glumca. Na polju animiranih filmova Zootropolis: Grad životinja je proglašen za najbolji animirani film, ispred U potrazi za Dori, Kubo i dve žice, Vajana, Crvena kornjača i Trolovi. Kod animacija, pomenuti Zootropolis, Kubo i Vajana su u konkurenciji i za nagradu Zlatni globus, zajedno sa francuskim Moj život kao Zukini (Ma vie de Courgette) i Pevajmo.

Od pomenutih filmova, Dolazak se trenutno daje u bioskopima, kao i Vajana i Trolovi, Pevajmo 22.12. kreće sa prikazivanjem, dok bi Sedam minuta posle ponoći trebalo da stigne početkom sledeće godine.

Braća Vorner i DC rade nešto

sirene-gotamaUoči izlaska Odmetnika-1, svi drugi studiji sa svojim filmovima su se uzjogunili i zatalasali po internetu sa trejlerima i vestima… osim jednog. Braća Vorner i DC su mudro ili zabrinuto ćutali. Čekali su da prođe zvanična premijera prošle subote i prvi talas recenzija, kao i nominacije za Zlatni globus. A onda su oprezno pustili neke vesti.

Prva je bila da će Patrik Vilson glumiti Orma u predstojećem Akvamenu (2018). Orm je Akvamenov polubrat i ljuti protivnik za presto Atlantide. Sa ovim potezom se DC nada da će moći da stvori dinamiku likova kakva postoji kod Marvela sa Torom i Lokijem. Interesantno je da je Patrik Vilson već bio u superherojskom filmu, u Snajderovim Nadziračima (2009), gde je bio Den Drejberg, tj. Najt Aul.

Akvamen, koga igra Džejson Momoa, se već pojavio u ovogodišnjem Betmen protiv Supermena, a videćemo ga i sledeće godine u Ligi pravednika. Film će po svemu sudeći biti DC-jev Tor (2011), a pored Momoe i Vilsona u filmu će se još pojaviti Amber Hrd kao kraljica Mera, i Vilijem Dafo kao naučnik Atlantide Nuidis Valko.

U međuvremenu, Margo Robi je za svoj predstojeći Harli Kvin solo film angažovala Dejvida Era, koji je režirao Odred otpisanih. Ovaj potez je malo više zagolicao pažnju javnosti. Za početak, već je izvesno da film neće biti solo Harli Kvin film, jer će se zvati Sirene Gotama (Gotham City Sirens), a poznavaoci DC-ja znaju da to podrazumeva pojavljivanje Pojzon Ajvi i Ketvuman, koje su tim sa Harli Kvin. Dakle, solo dezignacija otpada.

Sam odabir Dejvida Era je, opet, više politički potez unutar Braće Vorner i DC-ja. Može se reći da Margo Robi dugije Dejvidu Eru što ju je lansirao kao zvezdu sa Otpisanima, filmom u kome je bar bilo zabavno gledati nju dok je sve okolo škripelo i pucalo. Takođe se može reći da Er dobija šansu da se iskupi za Otpisane, za koje je na blic morao da napiše scenario, a onda montažu prepustio firmi čija je specijalnost pravljenje trejlera.

Dejvid Er će u filmu da bude i reditelj i jedan od producenata, zajedno sa dežurnim DC-jevim ljudima Džefom Džounsom i Džef Bergom, i još uvek Vornerovim štićenikom Zekom Snajderom. Margo Robi je za sada jedina potvrđena glumica (i glumac uopšte) za film, a špekuliše se da bi Megan Foks mogla da uskoči u ulogu Pojzon Ajvi (zato što ju je neko video kako kupuje gomilu stripova sa ovim likom i Harli Kvin).

Ono što je izvesno jeste da nećemo dobiti Harli Džoker priču, kojoj smo se nadali još sa Odredom otpisanih, a koja je u domenu naučne fantastike nakon ispada Džareda Leta, koji je ogorčen činjenicom koliko malo se njegov lik pojavljivao u tom filmu, sve i sa dopunjenom DVD/Blue-Ray verzijom.

Za DC možda ipak postoji svetlost na kraju tunela, pošto je izlazak Lige pravednika 2 odložen, a pretpostavlja se da je to učinjeno kako bi se ostavio prostor za Aflekovog Betmena. Njihovi potezi za sada deluju oprezno, ali kako sledeća godina bude napredovala sve više ćemo videti kako Braća Vorner i DC rade na uzdizanju poljuljanog brenda.

Dizni voli Brodvej

kruela-de-vilLin-Manuel Miranda, koji je radio na Vajani i planiran je za filmsku adaptaciju Male sirene (1989), nije jedini brodvejski producent koga Dizni voli. Kuća miša se dogovorila sa Aleksom Timbersom da on režira film Kruela (2018) sa Emom Stoun, čija je priča izvedena iz popularnog Diznijevog crtaća 101 dalmatinac (1961).

Timbers se na Brodveju istakao sa mjuziklom Mocart u džungli, a sa Diznijem je već imao pregovore (doduše neuspele) vezano za adaptaciju njihovog filma Zaleđeno kraljevstvo (2013) za pozorišnu scenu. Iako su ti pregovori propali, Dizni očigledno ceni producenta i smatra da je on podoban za ekranizaciju priče o jednom od popularnijih animiranih zlikovaca.

Sam film je planiran za 2018. godinu, a Dizni svakako želi da na njegovo čelo stavi proverenu osobu, imajući u vidu da im je za titularnu rolu potpisan glavni kandidat za ovogodišnjeg Oskara. Ema Stoun, koja će da glumi Kruelu, je tipovana za nagradu za glavnu žensku ulogu, zahvaljujući svom nastupu u trenutno aktuelnom filmu La la zemlja.

Veliki kineski zid i kako ga preskočiti

veliki-kineski-zidHolivud je ovih dana sa uzbuđenjem pratio bioskopske premijere. Ali dok je ceo svet bio preokupiran Odmetnikom-1, oni su budno pratili premijere u Kini. Ove nedelje je u tamošnjim bioskopima debitovao Veliki kineski zid, film koji za Holivud predstavlja test novog modela poslovanja u Kini.

Kako smo već pisali na ovim stranama, Kina je postala veliki igrač u filmskoj industriji. Možda ne dominiraju sa sopstvenim naslovima, ali njihov stav utiče na sve od toga koji će holivudski filmovi moći da se prikažu kod njih, pa do toga kako će i sami filmovi da izgledaju.

Kvota na američke filmove je 35 godišnje i studiji moraju dobro da razmisle o mnogim detaljima ako misle da se ogrebu o tamošnju blagajnu. Ali postoji i alternativni način da se to postigne, čime se zaobilazi uspostavljena kvota, a on podrazumeva koprodukciju sa Kinezima. I Veliki kineski zid je prvi zvučni film koji će da pokaže u kojoj meri ovaj pristup može da funkcioniše.

Film je otvorio sa $24,3 miliona, što je više nego kompletna kineska blagajna za prethodni petak (09.12). Međutim, film na repertoar stiže sa osrednjom ocenom 5,3 na kineskom portalu Douban, gde je o njemu svoje mišljenje podelilo 26.500 ljudi.

Američki portal Dedlajn je već napravio paralele sa drugim ostvarenjima holivudske zvezde Meta Dejmona (koji se potura kao glavna zvezda filma), ovogodišnjim Džejson Bournom i prošlogodišnjim Marsovcem. Prvi je otvorio sa $12,3 miliona ($23,9 miliona vikend otvaranje), da bi ukupno inkasirao $66,9 miliona. Drugi je za vikend otvaranje uzeo $34,1 miliona, i ukupno $94,9 miliona.

I dok cifre izgledaju pristojno za Veliki kineski zid, pored loše ocene dodatno brine što se film loše poredi sa ovogodišnjim Vorkraftom. Taj film je otvorio sa $65,1 za vikend, i ukupno inkasirao $220,8 miliona. Ali ono što posebno brine je što se po medijima ne diže ista pompa sa ovim filmom, kao što je bio slučaj sa letnjim hitom.

Holivud će svakako da se pozabavi uspehom Velikog kineskog zida i razmisli o tome da li je bolje da ustupi svoje vodeće talente za projekte koji nisu usmereni na njihovu ciljnu publiku, ili da nastavi po starom uz nadu da će snimljeni film naići na odobravanje kineske vlade i odziv na velikom kineskom tržištu.

Bez obzira na uspeh filma, Holivud će sigurno pažljivo da isprati i januarsku premijeru Odmetnika-1, u kome se pojavljuju dve kineske zvezde u primetnim ulogama. Možda ćemo početi da viđamo više azijskih glumaca u američkim filmovima ako industrija proceni da je to bolji put ka uspehu na drugom najvećem na svetu filmskom tržištu.

Veliki kineski zid će u Ameriku stići 17. februara, dok će se kod nas pojaviti mesec dana ranije, 19. januara 2017. godine.

I to bi bilo sve za ovonedeljno druženje. Do sledećeg vikenda uživajte u vašim fantastičnim svetovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *