Autostopom do bioskopa

Decembar teče i godini se polako bliži kraj. U skladu sa prazničnim raspoloženjem možemo da Pevamo sa animiranim filmom koji nam je ove nedelje stigao u bioskope, i koji će Vajanu da baci u drugi plan. Tu je i Odmetnik-1: Star Wars priča, koji se dovoljno dobro drži da u sredu nisam mogao spontano da odem u Tuck na večernju 2D projekciju. Bila je rasprodata!

Za fantastične filmadžije koji bi nešto drugačije i dalje se daje Podzemni svet: Krvavi ratovi, mada ako vam je do horora, na repertoaru je i Oličenje zla. Ljubitelji čiste naučne fantastike još uvek mogu da pogledaju, sve uz tople preporuke, Dolazak, a od naredne nedelje i Putnike. Tada nam stiže i poslednja adaptacija kompjuterske igre za ovu godinu – Assassin’s Creed.

A od ostalih zanimljivosti vam izdvajamo sledeće:

U susret novoj 2017. godini

Ovaj vikend je božićni vikend za one koji ga obeležavaju po gregorijanskom kalendaru. Ako ste među njima, onda neka vam je srećan Božić i sve najbolje u predstojećoj novoj godini! Za zapadni svet je ovo svakako božićni vikend, pa su izlasci filmova usklađeni sa time.

ludi-bozic-u-kancu
Ludi Božić u kancu

Kako stvari trenutno stoje, jedina dva filma koja će da dominiraju su Odmetnik-1 i Pevajmo, uz mogućnost da nešto figurira Ludi Božić u kancu, koji je jedini praznični film na bioskopskom repertoaru u Americi. Vajana (tamo Moana) će sa pojavom konkurencije da se izduva, dok su novajlije Putnici i Assassin’s Creed razočarali tamošnju kritiku.

Što se sledeće godine i januara tiče, čeka nas Veliki kineski zid (19.01), koji ćemo videti mesec dana pre Amera. Takođe ćemo videti Pritajeno zlo: Poslednje poglavlje (26.01), a ko voli, može da napravi paralelu sa Podzemnim svetom. Pomenuti filmovi u Americi izlaze početkom (Podzemni svet) i krajem januara (Pritajeno zlo).

Od interesantnih naslova tu je i XXX – Povratak Zendera Kejdža (26.01), a za mališane Snežna kraljica 3: Vatra i led (12.01). Sedam minuta posle ponoći, koji nam je inicijalno bio najavljen za sredinu januara, će nam izgleda stići tek kasnije, pošto ga za sada nema na repertoaru za januar.

Ono što nam svakako neće manjkati sledeće godine su superherojski filmovi. Marvel, DC, Foks i Soni će svi da imaju nešto zanimljivo za nas, a mi ćemo o tome i drugim naslovima iz domena fantastike kao i do sada izveštavati. A ako brinete zbog Aflekovog Betmena, od 12.01. možete videti kako je uradio gangsterski film Zakon noći.

Reditelj za pravi SF

denis-vilnev-filmovi
Zatvorenici, Sikario, Dolazak, Blejd Raner 2049 i Dina

Denis Vilnev do skora nije bio zvučno ime u Holivudu. Kanadski reditelj je uglavnom radio u svojoj zemlji, i to na francuskom jeziku. A onda je 2013 počeo polako da talasa sa krimi dramom Zatvorenici, da bi 2015 snimio Sikario.

Verovatno zahvaljujući pomenutim filmovima mu je kasnije poveren nastavak kultnog Blejd Ranera (1982), a da nije tek tako zalutao u SF je potvrdio sa kritički hvaljenim ovogodišnjim Dolaskom. Sa ovakvim rezimeom onda ne čudi što je Vilnev u ranoj fazi pregovora da režira ono što bi bio san svakog reditelja koji ima aspiracije ka naučnoj fantastici – Dinu.

Kako smo nedavno pisali, naslednici Frenka Herberta, tvorca Dine, su prodali prava na ekranizaciju ovog dela Ledženderi studiju, iza koga stoji kineski konglomerat Vanda. Dok Kinezi imaju jasan motiv da se dokopaju zapadnog tržišta sa zvučnom franšizom, posvećenost Herbert imanja tome da se napravi verna ekranizacija dela je bila demonstrirana pri samom potpisivanju sporazuma, time što će oni biti izvršni producenti za bilo šta što se radi. A posle potpisivanja uspešnih producenata Tomasa Tula i Meri Perent, Vilnev predstavlja sledeći deo slagalice koja će da bude Dina.

Pored pozitivne medijske pažnje koju je Vilnev privukao na sebe sa Dolaskom, filmom koji je već pokupio neke nagrade i ima šanse da se uključi u konkurenciju za Oskara na više frontova, u prilog njegovom odabiru ide i činjenica da mu je Dina lična ambicija.

Vilnev se za sada pokazao kao kvalitetan reditelj. Njegova tri pomenuta filma, Zatvorenici, Sikario i Dolazak, imaju sasvim pristojne ocene na Metacritic portalu (74, 82 i 81), kao i na IMDb (8,1, 7,6 i 8,3), dok Blejd Raner 2049 obećava sa najnovijim tizerom, kao i solidnom glumačkom postavom.

Jedina senka nad Vilnevovim Blejd Ranerom jeste datum izlaska tog filma (06.10.2017), koji ga na repertoar stavlja nakon još dva filma čiji su glavni junaci androidi – Ghost in the Shell (31.03.2017) i Prometej 2 (19.05.2017). Vilnev je, međutim, već pokazao da drugi filmovi sa sličnim motivima (Dolazak je sa tri puta manjim budžetom na Američkoj blagajni zaradio nešto manje od Dana nezavisnosti 2) ne mogu da umanje kvalitet njegovog rada, tako da je moguće da će replikanti nadjačati i Majora i Davida.

Herbert imanje i Ledženderi u svakom slučaju mogu da budu zadovoljni sa svojim kandidatom. Gledano sa strane, možemo se nadati da će buduća ekranizacija Dine ličiti na vizije onoga što smo čitali. Samo još da nam i dođe.

Pitanje konačnog proizvoda

U finišu 2016. godine, film koji je u žiži javnosti je Odmetnik-1. I dok je film za nedelju dana globalnog prikazivanja prebacio $400 miliona i postao jedan od 5 filmova koji su na američkoj blagajni prebacili $200 miliona za 6 dana, reakcije na njega su poprilično polarizovane.

Jedna od zastupljenijih primedbi vezana za film jeste količina izbačenih scena, od kojih su se mnoge pojavile u trejlerima koji su prethodili izlasku filma. Sam Garet Edvards je u jednom skorašnjem intervjuu napomenuo da je finale filma po prvobitnom scenariju bilo drugačije zamišljeno i da niko nije verovao da će Dizni zapravo pristati da se snimi kraj kakav vidimo u bioskopskom izdanju.

Ova situacija nameće pitanje konačnog proizvoda, a najprikladnija paralela u tom smislu jeste Odred otpisanih, takođe ovogodišnji film sa timom potrošnih junaka. Oba filma su imala naknadna snimanja uoči bioskopske premijere. I oba filma su sa trejlerima ostavili jedan utisak naspram onoga što smo videli u filmu. Bitna razlika je šta smo dobili na kraju.

otpisani-protiv-odmetnika
Odred otpisanih (gore) i Odmetnik-1 (dole)

Sviđao vam se Odmetnik-1 ili ne, film nas vodi kroz priču nastojanja pobunjenika da preduprede kompletiranje Zvezde smrti kroz pronalaženje glavnog arhitekte njenog ubojitog oružja, koje kasnije prerasta u borbu da se dođe do njenih planova. Glavna junakinje Džin Erso je jednostavno uvučena u sva dešavanja i prolazi put od nevoljnog saradnika do požrtvovanog borca za viši cilj. Ovo se drastično razlikuje od trejlera koji su nam ostavili utisak da će Odmetnik-1 biti priča Džin Erso, što film nije.

Naspram toga, trejleri za Odred otpisanih su nam prodavali uzbudljivu akciju sa glavnim junacima koji su sa one strane zakona, a bivaju okupljeni da bi se suprotstavili nekom većem zlu, uz primetno prisustvo Džokera koji ih možda remeti u tome sa svojim kriminalnim mahinacijama ili je izvor te pretnje. I dok se u filmu pojavljuje neko veće zlo, Odred otpisanih je nespretno sklopljen film u kome loši momci i devojke nisu ni izbliza toliko loši koliko smo očekivali, njihova misija ide u pravcu koji nema smisla, a Džoker ima minornu ulogu u filmu.

Ono što na kraju dobijamo sa Odmetnikom-1 je i dalje uzbudljiva priča koja ima jasan tok, čak i ako inicijalno nije tako laka za praćenje, i dovodi nas do logičnog zaključka, dok nas Odred otpisanih ostavlja sa šarenom lažom od priče i pitanjem šta je bilo sa Džokerom. Štaviše, Dizni sigurno neće morati da preradi Odmetnika-1 za DVD/Blue Rey izdanja, dok je DC sa Odredom otpisanih opet pustio u prodaju film koji se razlikuje od svog bioskopskog izdanja (što je već urađeno sa Betmen protiv Supermena).

Konačni proizvod je ono što je bitno, a Garet Edvards nam je uz blagoslov Diznija dao kompletnu priču koja može i ne mora da nam se svidi. Naspram njega, Dejvid Er nam je pod pritiskom raznih interesnih grupa u sklopu Braće Vorner i DC-ja dao film koji nije raščistio sam sa sobom kakvu priču hoće da nam ispriča.

Naravoučenije je da trejleri samo služe da nas namame da pogledamo film. I dok je realno da na osnovu njih pretpostavimo kakav će on da bude, bioskopsko izdanje jeste ono što treba da ocenimo kao dobrim ili ne. Kritičari Odmetnika-1 imaju pravo da iznesu svoje razloge zašto im film ne valja, ali to da se mnoge stvari iz trejlera ne pojavljuju u njemu je šupalj argument za branjenje njihovog stava.

Još malo o Zvezdanim ratovima

Sa izlaskom Odmetnika-1, završen je period spekulacije o tome šta će nam taj film doneti. To znači da sva ta energija može da se usmeri na Epizodu VIII, koja će da stigne u bioskope tačno godinu dana nakon aktuelnog filma, koji je opet stigao tačno godinu dana posle Epizode VII.

Sam film je već snimljen i trenutno je u fazi postprodukcije. Tim povodom je Ketlin Kenedi, žena na čelu Lukas filma, izjavila kako će se sa promotivnom aktivnošću vezano za film krenuti u aprilu, između ostalog i da bi se Odmetniku-1 ostavilo prostora da drži pažnju publike i zaradi koliko je zaslužio.

Odlaganje promocija do aprila bi takođe omogućilo Lukas filmu da blagovremeno rasplamsa euforiju uoči zvaničnog dana Zvezdanih ratova (04. maj, zbog načina čitanja datuma „may the fourth“, što je dosta slično frazi „may the force“), u mesecu kada Zvezdani ratovi slave 40 godina (film je izašao 25. maja 1977).

Jedna tema kojom se javnost sigurno neće baviti do izlaska filma jeste da li je Džin Erso mama od mlade Rej (Skajvoker), pošto taj lik gine u filmu. S druge strane, pojavljivanje Vejderovog zamka u Odmetniku-1 nameće pitanje da li se on nalazi na planeti Mustafar (gde je Anekin u dvoboju bio poražen od strane Obi Van Kanobija), pošto je to jedina planeta u filmu čije ime nije navedeno pri njenom pojavljivanju, kao i da li će Kajlo Ren u Epizodi VIII ići tamo da kompletira svoj trening. Takođe se nagađa da bi sluga, koji je došao da obavesti Vejdera o dolasku Krenika, mogao da bude Snouk.

Nagađanja na stranu, svi centralni likovi iz Epizode VII će biti prisutni i u nastavku, s izuzetkom Han Sola čije su razmirice sa sinom imale fatalan po njega ishod. Na spisku glumaca na IMDb se pojavljuje i Garet Edvards koji će, kao veliki zaluđenik za Zvezdanim ratovima, posle snimanja celog filma koji se nadovezuje na Epizodu IV moći i da se pojavi u jednoj od njih.

keri-fiser
Omot autobiografije Keri Fišer

Ovu sekciju, nažalost, završavamo sa nemilom vešću da je Keri Fišer u petak, 23. decembra, imala ozbiljan infarkt i da se u trenutku pisanja ovog teksta nalazi na intenzivnoj nezi u Los Anđelesu. Šezdesetogodišnja Fišer se vraćala iz Londona, gde je bila na promociji svoje autobiografske knjige „The Princess Diarist“, a infarkt je doživela 15 minuta pre sletanja u Los Anđeles.

Princeza Leja se pojavljuje u Epizodi VIII, ali nije poznato kakva bi trebalo da bude njena sudbina do kraja filma. Ono što je izvesno posle glumičinog infarkta je da su jako male šanse da se ona pojavi u Epizodi IX. Neposredno po izbijanju vesti Mark Hamil (Luk Skajvoker) i Piter Mejhju (Čubaka) su reagovali preko tvitera, da bi se i Harison Ford (Han Solo) oglasio u subotu. Sva tri glumca su izrazila lični šok zbog vesti i uputili podršku njoj i njenoj porodici.

Inače, Keri Fišer je deo takozvanog holivudskog plemstva. Njen otac Edi Fišer je bio popularni pevač pedesetih godina, kada je bio i reklamno lice Koka Kole, mada je poznatiji kao jedan od muževa glumice Elizabete Tejlor. Njena mama Debi Rejnolds, 84, se proslavila pored Džin Kelija u čuvenom holivudskom mjuziklu Pevanje na kiši (1952), dok je njen dve godine mlađi brat, Tod Fišer, kustos holivudskog Muzeja igranog filma.

Superherojska okupljanja

DC-jeva Liga Pravednika je još 11 meseci daleko, a pre par nedelja kada su svi izbacivali svoje trejlere zbog onog filma, Braća Vorner se nisu čula. Sada se očekuje da ćemo u nedelju videti novi trejler, ali ono što jeste novina je da je potvrđen spisak likova za film.

Pored dežurnih Brus Vejna/Betmena, Klarka Kenta/Supermena, Dajane Prins/Vonder Vuman, Beri Alena/Fleša, Viktora Stouna/Sajborga i Artura Karija/Akvamena, zna se da će se na strani Pravednika pojaviti i Mera i Nuidis Vulko, zajedno sa Akvamenom, dok nam Betmen dovodi Alfreda Penivorta i Komesara Gordona. Sa Vonder Vuman će se pojaviti i Kraljica Hipolita, dok nam Supermen dovodi „proslavljenu“ Martu Kent, Luis Lejn, Leksa Lutera i Stepenvulfa.

skupina-superheroja
Osvetnici 3 (04.05.2018) i Liga pravednika (17.11.2017)

I dok ova skupina izgleda impresivno, ono sa čime Marvel barata za predstojeće Osvetnike se graniči sa suludim. Likovi koji su potvrđeni za Infinity War jesu: Tor, Tanos, Piter Kvil/Starlord, Baki Barns/Zimski vojnik, Nataša Romanov/Blek Vidou, Doktor Stiven Streindž, Kerol Danvers/Kapetanica Marvel, Gamora, Nebula, Klint Barton/Hokaj, Stiv Rodžers/Kapetan Amerika, Vanda Maksimov/Skarlet Vič, Roket Rakun, Gru, Nik Fjuri, Skot Leng/Čovek-mrav, Vong, Draks, Vižn, Tčala/Blek Panter, Brus Baner/Hulk i Toni Stark/Ajon Men.

Jedan lik za koga se pretpostavljalo da će se pojaviti, sudeći po IMDb strani, jeste Piter Parker/Spajdermen. Međutim, on se ne nalazi na spisku i izgleda da neće imati ulogu u filmu, što je i realno za očekivati imajući u vidu da je Tanos protivnik galaktičkih proporcija, a mladi Parker još nije završio ni srednju školu.

I bez Spajdermena, u filmu će da figurira gomila poznatih likova koji će nekako morati da se izbore za svoju minutažu. Navodno, u razmatranju za film je ukupno šezdesetak likova iz Marvelovog sveta. Antoni i Džo Ruso će očigledno da imaju pune ruke posla.

Kako pomenute skupine funkcionišu ćemo prvo videti u novembru, sa Ligom pravednika. To će da bude okupljanje na nivou dosadašnjih Osvetnika, a ako se Vonder Vuman u junu pokaže podjednako impresivno kao u trejlerima, onda ćemo konačno moći da se nadamo kvalitetnoj i zabavnoj DC franšizi. Oba filma su već snimljena i u fazi su postprodukcije uoči svog bioskopskog debija.

U međuvremenu, treći Osvetnici su u procesu snimanja, a do njihovog pojavljivanja u maju 2018. godine, ćemo videti Čuvare galaksije 2 (postprodukcija, maj 2017), Tor: Ragnarok (postprodukcija, novembar 2017) i Crnog pantera (predprodukcija, februar 2018). I tada ćemo znati da li je Marvel konačno otišao predaleko.

Sa ovim završavamo ovonedeljno druženje, a poslednji ovogodišnji Vodič kroz bioskope će biti objavljen poslednjeg dana godine. Tada ćemo vam poželeti i srećnu Novu godinu i predstojeće praznike, ali zato već sada možemo da vas častimo sa novom rubrikom koja će od ovog vikenda da pokriva i aktuelna dešavanja u svetu serija.

Do sledećeg druženja uživajte u vašim fantastičnim svetovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *