Autostopom do bioskopa

Ljubitelji fantastike, srećan vam Božić! Nadamo se da ste ga proveli u lepom društvu i lepoj atmosferi i možda iskoristili praznične dane da uhvatite neki zanimljiv naslov u bioskopima. Posle prve nedelje ove godine, ponuda je nepromenjena. Neki bioskopi gledaju da malo više forsiraju poslednje pridošlice iz 2016, Assassin’s Creed i Putnike, dok Odmetnik-1: Star Wars priča i Pevajmo ostaju najprimamljiviji naslovi na repertoaru.

Ova situacija će početi da se menja već od narednog četvrtka, kad krenu da pristižu novi naslovi. Deca će prva da se ovajde od toga, sa Snežna kraljica 3: Vatra i led (12.01), a za starije avantura kreće nedelju dana kasnije. I dok se filmska godina polako zahuktava, izdvojili smo vam sledeće zanimljivosti iz sveta filma.

2017-ta u bioskopima

Praznici još traju kod nas, a i na zapadu prva nedelja godine nije ona koja treba da bude udarna sa naslovima ili vestima, tako da možemo da pogledamo šta nas čeka u narednih 365 dana. A čeka nas svašta. Nekih četrdesetak zanimljivih naslova nam dolaze ove godine, i evo koji su.

Veliki kineski zid, Lego Betmen film, Logan, Kong: Ostrvo lobanje, Lepotica i Zver i Moćni rendžeri

Za početak, u januaru nam stižu Veliki kineski zid (Srbija 19. januar), koji dobro prolazi u matičnoj Kini, a krajem meseca bi trebalo da se zaokruži saga Pritajeno zlo, sa Poslednjim poglavljem (Srbija 26. januar), franšiza koja jeste inspirisana kompjuterskom igrom, ali bar ima svoju posvećenu publiku i neki svoj šmek čak i ako filmovi nisu nešto što bi oduševilo širu javnost. Konačno, Vin Dizel nam se vraća kao super tajni agen u XXX – Povratak Zendera Kejdža (Srbija 26. januar).

Februar nam donosi par zanimljivih naslova, pre svih gan-fu (kung fu sa pištoljima) akciju sa Kijano Rivsom, Džon Vik: Drugo poglavlje (10. februar), i Lego Betmen film (9. februar) gde znamo da ćemo dobiti dobrog Betmena sa dobrom akcijom i dobrim humorom, plus prozivke svega što jeste DC(EU).

Mart će da nam bude prvi udarni mesec sa naslovima. Otvara ga oproštajni film sa Hju Džekmenom, Logan (3. mart), pre nego što nam se predstavi Kong: Ostrvo lobanje (10. mart), film koji će nas dovesti korak bliže epskom sukobu King Konga i Godzile. U martu nam stiže i film Sedam minuta nakon ponoći (Srbija 2. mart), koji je inicijalno bio najavljivan za januar, a onda pomeren. Sigurno najočekivaniji film jeste Lepotica i Zver (17. mart), a vraćaju nam se na veliko platno i Moćni rendžeri (24. mart), dok mesec zatvaramo filmskom adaptacijom kultne anime Ghost in the Shell (31. mart).

Ghost in the Shell, Čuvari galaksije 2, Prometej 2, Pirati s Kariba: Mrtva usta ne govore, Vonder Vuman i Transformersi: Poslednji vitez

April će biti tih, što se tiče broja filmova, ali bučan kada u bioskope stignu Paklene ulice 8 (12. april), sve sa podmornicom. Za one koji bi nešto mirnije što bi ih podstaklo na razmišljanje tu je filmska adaptacija romana Dejva Egersa, Krug (28. april), sa dobricom Tomom Hanksom kao glavnim zlikovcem.

Zato Marvel u maju izbacuje svog prvog aduta, Čuvari galaksije 2 (5. maj), a sledi ga Gaj Riči sa Kralj Artur: Legenda mača (12. maj). I Ridli Skot nam se vraća sa filmom koji će nas vratiti u svet koji znamo iz Tuđin franšize, Prometej 2 (18. maj), dok mesec zatvaramo sa besmrtnim Džek Sparouom i Pirati s Kariba: Mrtva usta ne govore (26. maj).

U junu dobijamo najezdu blokbastera, kada će nam DC pokazati da li se najzad doveo u red sa Vonder Vuman (2. juni), dok će Juniverzal i Tom Kruz pokušati da nas uvedu u franšizu zasnovanu na klasičnim čudovištima i zlikovcima sa Mumija (9. juni). Parada neupokojenih se nastavlja sa Svetski rat Z 2 (9. juni), a još jedan naslov iz franšize sa puno akcije bez supstance nam stiže u vidu Transformersi: Poslednji vitez (23. juni). Mesec zatvaramo sa trećom inkarnacijom Grua, i četvrtom malaca, u Grozni ja 3 (30. juni).

Spajdermen: Povratak, Rat za planetu majmuna, Valerijan i grad hiljadu planeta, Blejd Raner 2049, Tor: Ragnarok i Liga pravednika

Ako mislite da juni nije dovoljno uzbudljiv, u julu je tu Piter Parker da vas zabavi sa Spajdermen: Povratak (7. juli), pre nego što se upustimo u ozbiljan okršaj i Rat za planetu majmuna (14. juli). Ako bi ste da pobegnete sa Zemlje od sve ove akcije, tu je Luk Beson sa Valerijan i grad hiljadu planeta (21. juli), a možete i da tumarate bespućima u Kingovoj adaptaciji Mračna kula (28. juli).

Avgustom će da dominiraju animacije Blistavi samuraj (4. avgust) i Emotikon film (4. avgust), kao i par horora, uključujući Anabela 2 (11. avgust), da bi smo u septembru dobili još jednu adaptaciju Kinga, film To (8. septembar). Još jedan čuveni horor naslov nas čeka u oktobru, Petak 13ti (13. oktobar), ali glavna atrakcija tog meseca je Vilnevov film sa Harisonom Fordom, a inspirisan delom čuvenog Filipa Dika, Blejd Raner 2049 (6. oktobar).

Superheroji nam se vraćaju u novembru, i za razliku od igranja žabica iz perioda maj, juni, juli, ovoga puta DC izbacuje kompletnu Ligu pravednika (17. novembar) da stanu na put Marvelu i Tor: Ragnarok (3. novembar).

I to je sve za 2017. godinu, ako ne računamo film iz one franšize koja će od 2015. pa do kraja postojanja svakog decembra da nam izbacuje po jedan naslov. Naravno, u pitanju su Zvezdani ratovi i Epizoda VIII (15. decembar), koja će dominirati mesecom bez obzira koji se još naslov pojavi u bioskopima na kraju godine.

Još uvek davno, u udaljenoj galaksiji

Poster za sve filmove Zvezdanih ratova koji će ikada izaći

Kao što rekoh, decembar će da bude mesec Zvezdanih ratova do kraja postojanja. I to nisam rekao slučajno, jer kruže glasine da će Dizni da pomeri Han Solo solo film sa maja na decembar. Razlog? Pa dovoljno je da pogledate blagajnu za Odmetnik-1 i biće vam sve jasno.

Ovaj film, koji nema popularne junake Rej, Fina, Po Damerona i Kajlo Rena, već likove koji su navodno loše razrađeni i ubačeni u priču koja se isključivo oslanja na faktor nostalgije, i remeti večni mir Pitera Kušina da bi ga primorao da ima veću minutažu nego što je za života dobio kao Admiral Tarkin u originalnim Zvezdanim ratovima (1977), je godinu završio kao tek sedmi, posle čak dve nedelje prikazivanja od kako je sredinom decembra stigao u bioskope.

Film je inače preskočio Dedpula, Fantastične zveri, Odred otpisanih i Doktora Streindža, a samo na američkoj blagajni je zaradio više od Kapetan Amerika: Građanski rat, filma koji je najprofitabilniji u 2016. godini i bio drugi na američkoj blagajni. Odmetnik se inače tek otvorio u Kini (6. januar) i izvesno je da će do kraja prikazivanja prebaciti milijardu dolara.

Tako da nije ni čudo što se spekuliše da će Han Solo sa glumcem koji nije Harison Ford i još jednim glumcem koji trenutno radi na tome da mnogo liči na Bili Di Vilijamsa moći da dominira u decembru 2018. godine. Najveći problem Dizniju bi bio kako da izrotira ostale svoje filmove koji su planirani za isti period, pre svega Povratak Meri Popins i animiranog Spajdermena. Tu je i Foksov Avatar 2 koji bi Dizniju takođe mogao da stvara konflikt interesa, pošto su stvorenja iz originalnog filma sastavni deo njihovih zabavnih parkova.

Jedan mali detalj koji sva ova nagađanja baca u vodu jeste činjenica da Dizni zvanično ništa nije saopštio, kao i datum izlaska Han Sola koji i dalje stoji na IMDb. Inače, dan i mesec izlaska filma se poklapaju sa izlaskom originalnih Zvezdanih ratova, koji ove godine slave 40 godina. Možda je epizoda VIII trebalo da bude tempirana za taj datum, ali to je četvrtak, a Ameri izbacuju filmove petkom.

Što se samog filma tiče, osim što se i dalje pitamo koliko će nam Alen Ehenrih biti uverljiv kao mladi Han Solo (mada sada znamo da mogu lako da mu rekonfigurišu lice da bude uverljiviji), sve ostalo za ovaj film lepo pada na svoje mesto. Dizni/Lukasfilm zna da može da napiše dobar scenarijo, Donald Glaver će nam već u ovogodišnjem Spajdermenu ličiti na Landa Karlizijana, a u celu stvar će se izgleda umešati i Emili Klark (Deneris iz Igre prestola), samo bez zmajeva.

Još jedno ime koje se pominje za film jeste Vudi Harelson, koji će ovog leta stati u odbranu ljudske vrste i pokušati da spreči nastanak Planete majmuna (spojler: neće uspeti u tome), a i Kristijan Bejl se provlači po nekim portalima i YouTube kao još jedan kandidat za istu ulogu.

Poređenje Odmetnik-1 sa sličnim po uspešnosti naslovima

I dalje ne verujete u toliki optimizam vezano za Han Sola u decembru? Boxoffice Mojo portal je do kraja godine poredio ostvarenu zaradu Odmetnika-1 sa Nolanovim Mračnim vitezom (2010) u istom periodu. To poređenje i dalje postoji na portalu, ali pošto je Odmetnik odmakao $40 miliona Betmenu, sada je tu i poređenje sa Buđenjem sile. Novajlija iz Zvezdanih ratova se sa $461,4 milki za 22 dana drži na 59,1% ostvarene zarade svog daleko zvučnijeg prethodnika.

Možda vam se svideo Odmetnik-1, možda nije. To više nije ni bitno, jer ako Dizni pomeri Han Sola na dvanaesti mesec 2018. godine vi, vaša deca, unuci i svo ostalo potomstvo ćete po svemu sudeći imati slobodu da u decembru gledate Zvezdane ratove i ništa osim Zvezdanih ratova.

Betmen Trolmen

Ove godine ćemo imati priliku da čak dva puta gledamo Betmena u filmovima. OK, gledali smo ga dva puta i prošle godine, ali ovog puta će to biti sa njim u centralnoj ulozi u oba filma. Prvo ćemo ga videti u Lego izdanju, a onda ćemo ga videti u realnijoj varijanti kada nam stigne DC-jeva Liga pravednika.

Ali to nije onaj Betmen koji sve najviše zanima, a Ben Afleku je izgleda malo preko glave što je to tako. Tačnije, ne smeta mu što postoji toliko interesovanje za njegovu verziju Mračnog viteza, već mu smeta što interesovanje ide na uštrb svega drugoga što on radi.

Pre nego što se odenuo u crno i stavio masku sa špicastim ušima na glavu, Ben Aflek je bio glumac, postao reditelj, osvojio Oskara tu i tamo, i formirao produkcijsku kuću sa najboljim ortakom Metom Dejmonom. Time što je postao Betmen on se nije odrekao tih svojih dostignuća niti je prihvatio da nadalje bude poistovećivan samo sa najpopularnijim superherojem.

Zakon noći je da se za Betmena ne pita

Tako da je za razumeti što mu je zasmetalo kada su ga u sred promocije Računovođe spopali sa pitanjima o nazivu za novog Betmena. Odgovor je bio Betmen sa određenim članom (The Batman), više da bi se Aflek ratosiljao neželjene novinarske pažnje nego što je zaista odlučio da tako nazove konačan film. Pored toga je od čelnika Tajm Vornera, i to posredno, saznao da će njegov film izaći do jeseni/zime 2018. godine.

A onda su već 2. januara naivni novinari u Britaniji (iz Gardijana) potegli pitanje novog Betmena tokom intervjua (tačnije, na samom njegovom kraju) povodom Aflekovog najnovijeg filma, Zakon noći. Odgovor? Aflek je rekao da trenutno nema scenarija i da ako se ne dođe do zadovoljavajućeg rešenja da će da batali ceo projekat!

Ovo je Holivud i internet bacilo u blagu paranoju. Neki razumeju da Aflek samo pecka, ali postoje i oni koji veruju da je solo Betmen u ozbiljnim problemima. Film bi na proleće trebalo da krene sa snimanjem i ako ne postoji scenarijo onda je film u ozbiljnim problemima. Istovremeno, neki priželjkuju da je vest istinita kako bi DC mogao da ributuje svoj filmski univerzum i krene iz početka kako treba.

Verovatnoća je ipak da Aflek jednostavno želi da normalno radi svoj posao i u okviru i van DCEU, a ne da večito obuzdava nestrpljive medije. Ono što je jasno je da je Aflek suviše krupna riba da bi ga studio primoravao na bilo šta, ali da je istovremeno suviše u celoj priči da bi se tek tako izvukao. Posle svog debija u Betmen protiv Supermena, Aflek je figurirao i u Odredu otpisanih (i pod vodom nokautirao Harli Kvin), a u Ligi pravednika će sa Gal Gado (Vonder Vuman) biti glavni pokretač formiranja te skupine superjunaka.

Aflekov Betmen nije ugrožen, samo svi treba malo da smire strasti. U međuvremenu, koga zanima, film Zakon noći može da gleda u bioskopima od 12. januara.

Sinopsa za Tor: Ragnarok

Bez Odina i Tora, Hela je spremna da pokrene Ragnarok

Sa uspešnim lansiranjem Odmetnika-1, Dizni može lagano da sklanja kočnice sa svojih drugih projekata. Čuvari galaksije su već zagrejali publiku sa svojim decembarskim trejlerom, a Lepotica i Zver (tačnije Hazbro) je neplanirano otkrila kako Ema Votson peva za sve devojčice koje su za ove praznike dobile njenu lutku. U međuvremenu, početak dizanja pompe za nove Zvezdane ratove je tempiran za april, što ostavlja nepokriven samo jedan njihov ovogodišnji naslov – Tor: Ragnarok.

Nekolicina YouTube ličnosti je ovih dana dobila sinopsu za film kao i potvrdu da će im se pridružiti Marvelova prošlogodišnja prinova, Doktor Streindž. I dok je bilo očekivano da će čudni dokror imati neke veze sa Torom, posebno nakon što ga je uslužio sa kriglom piva koja je uvek puna, glavno pitanje za film je bilo u kakvu priču će biti uklopljeni Tor, Hulk i nordijski kraj sveta, Ragnarok.

Kako sinopsa otkriva, Ragnarok je neizbežan za Azgard i njegove stanovnike zahvaljujući novoj pretnji, boginji Heli. Odina nema da joj se suprotstavi, a jedina druga osoba koja bi mogla da joj stane na put, Tor, je suočena sa poprilično ozbiljnim problemom da je na drugom kraju galaksije, bez svog čekića, i primorana da se sukobi u gladijatorskoj areni sa veoma nezgodnim protivnikom, i svojim saborcem iz Osvetnika, Hulkom.

Ovaj početak filma po mnogo čemu podseća na animirani film Planeta Hulk (2010), u kome Brus Baner kao Hulk napušta Zemlju i završava na planeti gde biva primoran da se bori u gladijatorskim borbama za tamošnjeg tiranina. Tor: Ragnarok će sigurno pokupiti dosta toga iz pomenute animacije, pa ostaje da se vidi kako će sve biti nadovezano na pomirenje sa Lokijem i pronalaženjem Odina kako bi se stalo na put Heli.

Činjenica da će Tor biti bez svog čekića sugeriše da bi film mogao da iskoristi i neke elemente stripovske priče Nedostojni Tor (The Unworthy Thor), gde je Odinovom sinu uskraćena mogućnost da koristi svoj moćni čekić.

Kakvi god da su detalji priče za Tor: Ragnarok, izgleda da će Marvel ostaviti medije sa ovom sinopsom i pustiti ih da se pitaju i zamišljaju, a da će se detaljnije angažovati oko promocije filma tek uoči izlaska Čuvara galaksije u maju, kada bi se i prvi trejler pojavio. U međuvremenu možete da uživate u ovom koji je jedan kreativan fan napravio.

Sad ostaje da sačekamo da se holivudska mašina pokrene iz novogodišnjeg sna i da se prepustimo ovoj na papiru uzbudljivoj 2017. A do našeg sledećeg druženja uživajte u vašim fantastičnim svetovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *