Autostopom do bioskopa

Nastavljamo naše nedeljno druženje sa pregledom zanimljivih dešavanja u svetu SF i srodnih filmova koji se prikazuju ili treba da dospeju u bioskope. Ove nedelje se dosta toga zanimljivog izdešavalo, i dok uzimate duboki dah pred čitanje, ispod vas očekuju vesti o Stenu Liju, Betmenu, Harli Kvin, malo horora, Hari Poter i „Ghost in the Shell“. Uživajte.

Superšpijun Sten Li

Kako smo vam javili u prošlom broju, obznanjen je identitet glavnog zlikovca za predstojeći Vulverin film (u bioskopima početkom marta 2017). Ono što je možda veće iznenađenje od te vesti je da nam ona stiže paralelno sa završetkom snimanja samog filma. Da stvar bude bizarnija, zvaničan naziv trećeg Vulverin nastavka još uvek nije poznat, kao ni identitet glumca koji će da igra Mr. Sinistera.

Jedino što jeste poznato je da će Patrik Stjuart reprizirati svoju ulogu Čarlsa Kzavijera, poznatijeg kao Profesor Iks. Imajući u vidu pompu koja se ove godine dizala uoči superherojskih filmova, prosto je neverovatno da toliko detalja o najpopularnijem Foksovom superheroju nije poznato.

stan-lee-movie

Foks nam je, međutim, priredio još jedno iznenađenje, koje je trenutno samo na nivou glasina. Izgleda da se planira snimanje filma o Stenu Liju, čoveku koji stoji iza mnogih legendarnih stripovskih junaka, poput Spajdermena, Iks ljudi, Fantastične četvorke, Hulka, Ajron Mena, Derdevila, Tora i mnogih drugih likova sa kojima se svet upoznao u poslednjih 60 godina.

Sten Li je takođe čovek koji se redovno pojavljuje u filmovima sa Marvelovim junacima, isključivo u kratkim scenama gde može da se našali na račun sebe ili superheroja koje je stvorio, poput pošiljke koju donosi za Tonija Stenka (igra reči sa Stark i reči „stank“ koja se koristi da okarakteriše nečiji očajni nastup, pored toga što je prosto prošlo vreme za „smrdeti“) u filmu Kapetan Amerika: Građanski rat (Captain America: Civil War, 2016).

Foks planira da priču Stena Lija malo začini fikcijom, tako da će on zapravo biti tajni agent. Priča bi trebalo da bude smeštena u sedamdesete, sa pedesetogodišnjakom Lijem. Inače, Li je nagovestio da bi mogao malo da se smiri sa javnim nastupima. Čovek ima 93 godine i redovno se pojavljuje na konvencijama, pored pomenutih filmskih nastupa. Međutim, ne treba da iznenadi ako Li dobije kameo ulogu i u filmu o sebi, pod uslovom da do njegovog snimanja ostane podjednako vitalan koliko i danas.

Betmenov dan

Ako niste znali, 17.09.2016. godine je Betmenov dan,  a dan je uveden povodom 75 godina postojanja Betmena i redovno se obeležava. Ove godine su tim povodom Braća Vorner i DC objavili neke stvari vezane za predstojeći film Liga pravednika (Justice League, 2017), poput futurističkih odela Fleša i Sajborga, i kadra sa komesarom Gordonom. A i Betmen će da ima novo odelo.

Dž. K. Simons, koji će da igra Gordona, je prikazan kako stoji ispred upaljenog Betmen signala. Inače, on je jedan od nekolicine glumaca iz Spajdermena sa Tobijem Meguajerom koji su se prebacili u DC tabor da igraju zapažene uloge. Vilijam Dafo, Zeleni Goblin iz Spajdermena, je još jedno zvučno ime, a njegovo pojavljivanje se očekuje u Akvamen filmu.

Sam Simons će zasigurno da se pojavi u oba predstojeća filma sa Betmenom, sa malo manje izraženom ulogom u Ligi pravednika, i kao jedan od centralnih likova u Aflekovom Betmenu. Ranije ove godine je primećen kako intenzivno vežba u teretani, mada je sam Simons kasnije izjavio da je to radio zarad sebe. Imajući u vidu da će igrati Milerovu verziju Gordona, malo više žilavosti za ovog šezdeset jednogodišnjaka nije na odmet.

fles-i-sajborg-odela

Što se tiče kostimi Fleša i Sajborga, oni su prikazani izloženi u skladištu. Flešov kostim nije „nov“ pošto je to navodno isti kostim koji je korišćen u BvS, mada se bez specijalnih efekata to ne bi reklo. U svakom slučaju se radi o kostimu post apokaliptičkog Fleša, iz budućnosti u kojoj nije došlo do formiranja Lige pravednika.

Što se Sajborga tiče, njegov kostim je više u skladu sa stripovskom verzijom, a po dizajnu odgovara neposrednom periodu nakon spajanja sa matičnom kutijom („Motherbox“), kada je više bio pod njenom dominacijom nego što ju je kontrolisao.

Kakvu će to ulogu da nametne Sajborgu u Ligi pravednika nije poznato, ali izgleda da DC gleda kako da ta uloga bude malo više ograničena kako se srž radnje ne bi razvodnila. Moguće je da će se ići na brže formiranje lige da bi se Supermen što brže vratio u igru, te da će Sajborg imati sličnu minutažu kao Spajdermen u Marvelovom Građanskom ratu.

Konačno, Betmen je dobio elegantnije oklopljeno odelo za Ligu pravednika. Na odelu su primetne metalne ploče na grudima, trbušnjacima i ekstremitetima, ali ovoga puta on ne izgleda kao hodajući tenk. Interesantan detalj su i zaštitne naočare, nalik onima koje ima Ket Vuman, a koje zajedno sa skraćenim ušima čine da Betmen podseća na Aulmena iz filma Nadzirači (Watchmen, 2009). Imajući u vidu da je Zek Snajder, koji režira Ligu pravednika, režirao i Nadzirače, ne čudi što pozajmljuje neke od vizuelnih elemenata svojih ranijih ostvarenja.

Dodatni detalj vezano za Betmenovu sliku je da se pored njega nalazi njegovo vozilo, kao i da je izgleda u hangaru, sasvim moguće svoje leteće tvrđave. Ovo bi se uklopilo sa konceptom putovanja po svetu u potrazi za ostalim članovima buduće lige.

betmen-i-oulmen

Harli Kvin solo

Još jedna DC vest je da je potvrđeno da će Margo Robi dobiti solo Harli Kvin film u kome će pored glume da bude i producent, kao i da sarađuje na razvoju samog scenarija. Šta će biti glavna priča može samo da se nagađa i jedna od opcija je da bude Gotam sirene (Gotham City Sirens), sa mogućim ubacivanjem likova poput Pojzon Ajvi i Ket Vuman.

Ono što će svakako biti deo priče jeste odnos Harli i Džokera. Podsetimo, ovo je prvobitno trebalo da bude sastavni deo Odreda otpisanih, ali je kasnije poprilično izmenjeno i razvodnjeno, što je stvorilo skroz drugačiju sliku o njihovom odnosu i motivaciji likova nego što je to slučaj u stripu i animiranoj seriji.

Nameće se i pitanje da li ova najava znači da će se Džerad Leto ponovo pojaviti kao Džoker, kao i da li će nešto od kadrova prvobitno snimano za Odred otpisanih biti iskorišćeno. Jedino je poznato da će, osim ako radnja ne bude smeštena van grada, Betmen i ovde imati određenu ulogu.

Sa potvrdom solo Harli Kvin filma postaje izvesno da su Braća Vorner krenuli u sređivanje DC fimskog univerzuma. Sa najavljenim Čovekom od čelika 2 i ovim filmom jasno je da idu na postepenu izgradnju sveta, bez dosadašnjeg srljanja. Džef Džone, kreativni direktor za DC stripove, je tu da nadgleda i usmerava korekciju i verovatno više neće biti žurbe sa pisanjem scenarija, niti zvučnih najava pre nego što je studio siguran gde stoji sa pričom.

Harli Kvin solo film takođe znači da će nastavak Odreda otpisanih biti odložen za neki kasniji period, svakako posle ovog filma i solo Betmena.

Horor od filma

Prošle nedelje, kada smo se dotakli pisaca iza scenarija za novi film To (It, 2017), pomenut je film Anabela (Anabelle, 2014). Iako film nije bio najbolje prihvaćen, zaradio je dovoljno ($256 miliona na svetskom nivou) da bi se napravio nastavak, tako da se ovih dana pojavio i trejler za njega.

Sam trejler ne otkriva mnogo, ali sadrži elemente prepoznatljive onima koji su gledali i prvi film. U tipičnom horor maniru, žena ulazi u prostoriju sa zagušenim svetlom gde zatiče devojčicu kako sedi za stolom gde je preko puta nje zaposednuta lutka koja je bila izvor zla u prvom filmu. Nastavak se direktno nadovezuje na original, koji se dešavao šezdesetih, i nastavlja priču porodice iz prvog filma.

Jedan drugi horor je tokom prošle nedelje takođe zapao za oko javnosti i to sa reakcijom koju je izazvao.

Obično kada čujemo za neki ugledniji filmski festival, poput onoga koji se nedavno održao u Torontu, ne očekujemo da medijsku pažnju privuče jedan horor film, svakako ne onu vrstu pažnje koju privlače svakodnevna nemila i neprijatna dešavanja o kojima čujemo u vestima.

Ali upravo takvu pažnju (mada ništa toliko strašno) je izazvalo ponoćno prikazivanje francuskog filma „Grave“ (engleski naziv „Raw“, na našem „sirovo“ ili „grubo“). Prema izveštavanju BBC-ja, a detalj je naveden i na IMDB stranici filma, nekolicini ljudi je pozlilo ili su se onesvestili tokom projekcije, zbog čega je bila pozvana hitna pomoć koja je morala da pruži lekarsku negu nekima od njih.

Sam film prati vegetarjanku koja je podvrgnuta sramljenju posle koga se u njoj bude kanibalistički nagoni. U komentarima na samom IMDB postoje navodi da je sve bilo izrežirano, mada je sasvim moguće i da su morbidne scene iz filma bile suviše šokantne za festivalsku publiku. Ipak je tema filma kanibalizam, a festivalska publika ima malo prefinjeniji ukus.

Danijel Radklif, Hari Poter i Holivud

Glumac Danijel Radklif je nedavno gostovao na BBC programu koji vodi Viktorija Derbišajer, i dao neke interesantne izjave.

https://youtube.com/watch?v=58p3lck0NFo

Radklif, koji je publici poznat kao dečak čarobnjak Hari Poter iz filmova rađenim po romanima Džoan Rouling, je vezano za povratak ulozi koja ga je proslavila izjavio kako mu to niko još nije predložio, kao i da u ovom trenutku tako nešto definitivno ne bi radio. Radklif smatra da je sa šest godina pauze još rano za tako nešto, i naveo da uživa u ostalim stvarima kojima se trenutno bavi.

U kontekstu zvezda koje se vezuju za poznate franšize, napravio je paralelu sa Zvezdanim ratovima čiji su glumci imali pauzu od 30 godina (tokom kojih su mogli da razvijaju svoje karijere u drugim pravcima) pre povratka ulogama koje su ih proslavile, zaključujući da bi i on u sličnoj situaciji drugačije razmišljao.

U ostatku intervjua Radklif je izneo svoje mišljenje o temama kao što su rasizam u Holivudu, anti-semitizam u britanskoj Laburističkoj partiji i fenomen Donalda Trampa.

Hari Poter filmski serijal je počeo 2001. godine filmom Hari Poter i kamen mudrosti (Harry Potter and the Sorcerer’s Stone), a zaključen dvodelnim Hari Poter i relikvije smrti (2010 i 2011). Književni serijal na kome su bazirani filmovi čini sedam knjiga, dok je 2016. debitovala predstava Hari Poter i ukleto dete (Harry Potter and the Cursed Child), po scenariju koji je napisala Rouling, a koji je objavljen i u književnom formatu. Prevod knjige se kod nas pojavljuje za vikend, 24.09.2016. godine.

Iako je filmski serijal Hari Potera do daljnjeg završen, već u novembru nas očekuje sledeći film smešten u svetu autorke Džoan Rouling – Fantastične zveri i gde ih naći (Fantastic Beasts and Where to Find Them).

Ghost in the Shell

Krajem marta sledeće godina nas očekuje izlazak filma Ghost in the Shell, rađenog po čuvenom istoimenom anime filmu iz (1995), i tom prilikom je objavljeno pet veoma kratkih segmenata iz filma, koje objedinjene možete videti ovde.

https://youtube.com/watch?v=Kvzrzu6ukBk

Vloger Grejs Randolf (Beyond The Trailer YouTube kanal) je pojasnila neke od elemenata trejlera koji su objavljeni. Grejs je jedna od onih koja sa uzbuđenjem očekuje izlazak filma i u procesu je fanovske pripreme za isti (što znači da je pogledala sam film i nekoliko naknadnih epizoda koje se bave istim likom).

Objavljeni segmenti prikazuju nekoliko elemenata koji treba da nas uvuku u svet daleke budućnosti filma u kojoj je granica između ljudskosti i mašina tanka. Prvi segment nam prikazuje Daisuke Aramakija (koga igra Takeši Kitano), šefa Sekcije 9 koja je specijalni tim istražitelja čiji je član i glavni lik Major (Skarlet Johanson). U sledećem vidimo Majora kako se oprezno kreće niz hodnik i ulazi u prostoriju u kojoj je skupina ljudi prikačena (bukvalno) na kompjutersku mrežu. Zatim vidimo robota gejšu koji se kreće niz hodnik, pa Majora kako se budi u svojoj prostoriji gde je prikačena na mrežu, i konačno kako je nasamo sa tamnoputom konkubinom (ili bar tako izgleda).

Neki od elemenata trejlera, poput robota gejše, su uzeti iz naknadnih epizoda, dok su neke stvari izgleda izmenjene iz razloga koji nam neće biti poznati do pojave samog filma: Aramakija vidimo sa revolverom, nešto što je nekonvencionalno u visokotehnološkom futurističkom svetu, a u filmu i neknadnim epizodama ga koristi samo Togusa, agent koji je najmanje izmenjen kibernetikom.

Iz trejlera se vidi da će film ostati veran duhu 90ih, sa gomilom interfejs kablova i priključcima ugrađenim u ljude. Scena buđenja Majora je inače omaž istoj sceni iz anime filma, kome igrani film isto ostaje veran.

Pitanje koje se nameće je koliko će golotinje biti u filmu. Izvorni anime film ne manjka takvim scenama, a i Skarlet Johanson je pokazala da nije stidljiva naga pred kamerom. Takođe je zanimljivo i pitanje seksualnosti glavnog lika, koji u naknadnim epizodama pokazuje lezbejske sklonosti.

Međutim, ono što naizgled ostaje najveća kontroverza (ili barem mediji to tako žele da prikažu), jeste činjenica da glavnog lika (Major, tj. Motoko Kusanagi) igra belkinja. Interesantno je da samim Japancima ova činjenica ne smeta toliko, posebno što anime likovi neretko po crtama lica i boji kose više liče na belce nego na Japance.

Film takođe ima nekoliko japanskih glumaca u ključnim ulogama, pre svega sa članovima Sekcije 9 (pomenuti Aremaki i Togusa, kao i Snajper). Za one koje bi problem rasne ili bilo kakve druge diskriminacije da dignu na nivo medijske bure koja je pratila ovogodišnje Isterivače duhova (Ghostbusters), lajete uz pogrešno drvo.

I to bi bilo sve, posle ovog podužeg pregleda vesti. Nadam se da je za svakoga bilo po nešto i da niste bili zatrpani. Do sledećeg druženja, uživajte u vašim fantastičnim svetovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *