Autostopom do bioskopa

Dobrodošli u još jedno druženje sa filmskim aktuelnostima. Zašli smo u februar i bioskopski repertoar počinje polako da se popunjava sa zanimljivim sadržajem. Za početak, stigao nam je horor Krugovi da parira akcionom hororu Pritajeno zlo: Poslednje poglavlje, dok su tu prošlonedeljna prinova XXX: Povratak Zendera Kejdža, i fantazija iz istočnjačke kuhinje obogaćena zvučnim zapadnim glumcima, Veliki kineski zid.

Zato nam sledeće nedelje stiže prvi superherojski film, Lego Betmen, koji će zadovoljiti sve uzraste, a nedelju kasnije ga slede Podeljen i Džon Vik 2. Do kraja meseca će nam u bioskope stići još nekoliko horor filmova, pre nego što u martu nastavimo sa zvučnim naslovima.

Od ostalih dešavanja koja su obeležila prethodnu nedelju izdvajamo sledeće.

Dan najskupljih reklama

Najveći medijski spektakl u Americi i izgovor za udarne reklame

Danas, 5. februar, je veliki dan u Americi, pošto se igra Superbol LI (za one koji su slabiji sa rimskim brojevima, 51) između Atlanta Falkonsa i Nju Ingland Pejtriotsa. Informacija za čitaoce ovih strana sama po sebi ne znači ništa. Ali kada se uzme u obzir da su na ovakav dan vodeće firme i filmske kuće spremne da plate sedmocifrene dolarske iznose za 30 sekundi promotivnog spota za njihove zvučne proizvode, onda ovaj dan znači da će javnosti biti prikazani novi trejleri za predstojeće filmske hitove.

Dizni je za sada iskeširao za dva reklamna termina (što čini osmocifreni dolarski iznos) i pretpostavlja se da se radi o Čuvarima galaksije 2 i Piratima sa Kariba: Mrtva usta ne govore. Oba filma nam stižu u maju, prvi na početku i drugi na kraju, i već neko vreme nam nisu ponudili nešto novo u vidu trejlera. Jedino drugo Diznijevo ostvarenje koje treba da nam stigne je Lepotica i Zver (16. mart), a za koje je sada u ponedeljak izašao novi trejler, kako smo i najavili u prošlom broju.

I dok je decembar daleko da bi smo videli išta za Epizodu VIII: Poslednji Džedaj(i), očekuje se da će Snikers prikazati svoju novu reklamu sa Adamom Drajverom, koji glumi Kajlo Rena. Nije isključeno da će se tu provući neka referenca ka Zvezdanim ratovima, posebno ako znamo da se Snikers drži slogana „Nisi sav svoj“, a Kajlo Ren nam je u Epizodi VII pokazao da bi mu Snikers ili dva dobro došao s vremena na vreme.

Foks bi takođe trebalo da ima dva termina, od kojih će jedan navodno ići za triler misteriju Lek protiv zdravlja (A Cure for Wellness), dok bi drugi mogao da ide bilo za Logana ili za Tuđina. Iako oba ova filma imaju skorašnje trejlere, veće su šanse da ćemo videti Tuđina, pošto od njega za sada imamo samo jedan trejler. Takođe, ako će se borba voditi za majsku publiku, sudeći po očekivanim Diznijevim trejlerima, onda Tuđin ima više smisla.

Paramaunt ima jedan termin, a njihov izbor filmova je Čuvari plaže sa Dvejn Džonsonom, koji izlazi u maju, ili Majkl Bejovi Transformersi: Poslednji vitez koji izlazi 22. juna. Interesantno je da je Paramaunt odabrao da objavi trejler najavu za Transformerse, sa porukom da se prati Superbol za pun trejler. Zajedno sa ovim, tokom nedelje su izdali i trejler za Duh u oklopu (Ghost in the Shell, 30. mart), opet sa pratećom dezignacijom da se radi o Superbol trejleru. U ovom slučaju, njihova namera je da trejler puste tokom uvodnog programa za utakmicu, a za koji su reklamni termini znatno jeftiniji.

Univerzal, za razliku od Paramaunta, žonglira tri filma za bar jedan termin, a njihov izbor je Paklene ulice 8, Mumija ili Pedeset nijansi mračnije. Kako poslednji film već izlazi u februaru (kod nas 9. februara), veće su šanse da će se reklamirati druga dva filma koji izlaze u aprili i junu. Mumija bi u tom smislu konkurisala Transformersima. Filmske trejlere zaokružuje Soni sa, najverovatnije, Spajdermen: Povratak, koji izlazi tek u julu, ali bi sa Čuvarima galaksije 2 i možda Loganom bilo dobro podsetiti sve da i oni imaju stripovski naslov u ponudi.

Ono što je interesantno je da DC nema ništa najavljeno. Podsetimo, prošle godine je DC bio prisutan na Superbolu, ali ne sa trejlerom za film, već sa reklamama za Turkiš Erlajns, gde su Brus Vejn i Leks Luter promovisali letove za Gotam i Metropolis. Da li će nešto slično uraditi i ove godine ostaje da vidimo, mada su male šanse da će Turska kompanija hteti da promoviše letove za Grčku (posebno nakon odbijanja grčke vlade da izruči prebegle pilote), a novembar je suviše daleko da bi se promovisala Liga pravednika.

Sve ostaje da se vidi, a spotovi koji se budu emitovali tokom ovog najvećeg američkog televizijskog spektakla će svakako osvanuti narednog dana na internetu, kada će svi moći da ih pogledaju.

Da li DC-ju izmiče DCEU?

Toliko od Aflekovog Betmena

U utorak nas je dočekala bomba od vesti: Ben Aflek je odlučio da ne režira predstojećeg Betmena! Ovu vest je prvo objavio Verajeti (Variety), a posle preneli i svi ostali mediji. Vest je predstavljala šok zato što je Ben Aflekova inkarnacija Betmena bila jedina stvar oko koje su se svi složili da je valjala u Betmen protiv Supermena. Samim tim mogućnost da on napiše scenario, režira i glumi u solo filmu je ulivala veliku dozu optimizma u sve koji su pratili DCEU od kako je on ustao na levu nogu još sa Čovekom od čelika (2013).

Taj film nam je predstavio drugačijeg Supermena koji je odskakao od onih vrednosti koje ovaj lik treba da predstavlja, a film je završio kao neizgrađena ličnost. Onda je prošle godine usledio pretrpani BvS bez jasnog narativnog fokusa, da bi smo kasnije te godine dobili šarenu lažu zvanu Odred otpisanih. Bez obzira što su se svi pomenuti filmovi finansijski pokrili, a neki bi rekli i zaradili pristojne pare – globalno $2,29 milijardi sa tri filma – ni jedan nije naišao na očekivanu reakciju šire publike i kritike. Sa neizvesnošću koju je nosila 2017. godina za DCEU, Betmen u režiji oskarovca Afleka je predstavljao šansu za izbavljenje u slučaju da se stvari ne preokrenu dotle.

Sada te šanse više nema. Trenutno kruže svakakve glasine o problemima za sve DC filmove, što mogu da budu i samo zlonamerni jezici. Međutim, ono što je jasno je da je Fleš već promenio trojicu scenarista/reditelja i da se novi scenario piše od nule, zbog čega nema ništa od početka snimanja koje je trebalo da se već dešava. Sa Ligom pravednika je tobož sve završeno i film je u postprodukciji, ali Zek Snajder je tamo bio skinut sa pozicije izvršnog producenta, što potvrđuje da sa prva dva DCEU filma nije stvari uradio kako treba, pa samim tim nema garancije da će ovaj film biti bioskopski pogodak. Dejvid Er je uprkos svemu što mu se stavlja na teret kao propust kod Odreda otpisanih dobio da režira Sirene Gotama, sa Margo Robi koja reprizira ulogu Harli Kvin, ali je pod velikim znakom pitanja da li će Džerad Leto uopšte figurirati u tom ili nekom drugom DC filmu kao Džoker, imajući u vidu njegovo neskriveno nezadovoljstvo tretmanom Džokera u Odredu otpisanih.

U kontekstu gore navedenog, reditelj kalibra Bena Afleka sigurno ne bi prihvatio da napiše scenario za šest nedelja (Dejvid Er) ili da tokom priprema za nastavak filma o jednom, nedovoljno oblikovanom superjunaku ubaci drugog podjednako zvučnog junaka, najavi sve kao direktnu konfrontaciju između njih dvojice, a onda doda jakog zlikovca koji odvlači od najavljenog sukoba, doda još četiri zvučna superjunaka koje treba uvesti u film za publiku, i provuče smrt prvog junaka (Zek Snajder). Sasvim je moguće da su sva medijska talasanja vezano za Betmena i Afleka bili odraz postojećih tenzija na relaciji Braća Vorner/DC i Ben Aflek.

U zvaničnom saopštenju Aflek je naveo da „Postoje određeni likovi koji imaju posebno mesto u srcima miliona ljudi. Igranje ove uloge zahteva fokus, strast i najbolji nastup koji mogu da pružim. Postalo je jasno da ne mogu da obavljam oba posla [rediteljski i glumački] na nivou koji oni zahtevaju.“

U samom kraju rečenice je indikativna formulacija „na nivou koji oni zahtevaju“ (to the level they require), koja može da sa shvati kao provlačenje činjenice da vizije Afleka i Braće Vorner/DC-ja nisu bile usklađene. Prva rečenica u kojoj se ističe značaj lika Betmena za javnost je verovatno samo paravan da bi ispalo da Aflek ne misli da je dorastao zadatku koga se prihvatio. Ali mi ovde pričamo o čoveku koji se bez da trepne prihvatio snimanja filma o spašavanju talaca tokom iranske krize 1980-te godine. Sam Aflek se ovde nije okitio najprestižnijim trofejom, ali film koji je on režirao jeste. Drugim rečima, birajući između povijanja pred zahtevima studija i ličnog integriteta, Aflek se opredelio za ovo drugo.

Tužni Aflek (levo) i oskarovac Aflek (desno)

Još jedna stvar koja je pod znakom pitanja je Aflekova uloga u pisanju scenarija. Naime, kada je početkom godine podigao buru sa svojom izjavom da bi mogao da ne režira Betmena, stvar na koju je stavio akcenat je bila kvalitet scenarija. Samim činom povlačenja sa rediteljske pozicije se nametnulo i pitanje scenarija i implikacija koja proizilazi iz Aflekovog povlačenja – da on nije dovoljno dobar. Pretpostavlja se da bi Aflek mogao i odavde da se povuče ako bi našli reditelja koji bi bio spreman da se pozabavi i scenarijom.

Inače, mimo Betmen protiv Supermena i Lige pravednika 1 i 2, Ben Aflek nije pod ugovornom obavezom da bude Betmen u bilo kom drugom DC filmu. Drugim rečima, ako bi odlučio da se u potpunosti povuče iz DCEU kako bi se usredsredio na svoju karijeru i lične projekte, pravno ne bi postojalo ništa što bi ga sprečilo da to uradi.

Trenutna situacija je da DCEU čine tri naslova koja nisu zadovoljila očekivanja, što ne uliva nadu za bilo koji od predstojećih filmova ove franšize, posebno kada se uzme u obzir da reditelji sa jasnom vizijom ili moraju da poviju leđa ili da napuste projekte na kojima rade. A sve se dešava dok traje pripajanje Tajm Vornera, čiji je DC samo deo, komunikacionom gigantu AT&T koji može da odluči da mu se ne bacaju pare na franšizu koja navlači negativan publicitet.

Daleko od toga da je ovo kraj za DCEU i Betmen solo film. Sasvim je moguće da će Braća Vorner naći reditelja koji će moći sve da stavi pod kontrolu i napravi solidan film. Kako je Kevin Smit u nedavnom podkastu provukao (na 21:45), kogod da stane iza filma ne može da napravi nešto loše koliko Betmen i Robin (1997), niti je verovatno da će dostići visine Nolanovog Mračnog viteza (2008). Ipak, ostaje činjenica da su dva ovogodišnja filma i Akvamen dogodine jedino sigurno što DC ima u ponudi. Ako Dajana Prins i Liga pravednika ne budu prekretnica za DCEU, sasvim je moguća da će se njegov razvoj tu i završiti.

Crna Manta vreba iz dubina

Crna Manta, Akvamenov ljuti protivnik

Već je očekivana tema ove mlade 2017-te da neposredno nakon DC bure dobijemo neku pozitivnu vest. Trenutno jedini DC-jev film za koji se zna da će izaći 2018. godine jeste Akvamen, sa kojim izgleda da sve protiče bez problema. Kao potvrda toga, samo dan nakon vesti o povlačenju Bena Afleka, je objavljeno da će Jahja Abdul Matin drugi (Yahya Abdul-Mateen II) igrati Crnu Mantu, jednog od Akvamenovih ljutih protivnika.

Ovaj talentovani mladi glumac za sobom nema prebogatu glumačku karijeru, ali jeste bio zapažen u seriji „The Get Down“, a bio je i u užem izboru za ulogu Landa Kalrizijana, koja je na kraju pripala Donaldu Glaveru. Krajem maja će se takođe pojaviti u Čuvarima plaže.

Kao Crna Manta Matin ima priliku da se istakne kao glumac i privuče pažnju na sebe za zapaženije uloge u budućnosti. Sam lik koga će da igra u Akvamenu je stalno prisutan negativac kome se titularni junak u prošlosti ozbiljno zamerio, zbog čega ovaj želi da ga sabotira na svakom koraku. Crna Manta bi bio drugi negativac u filmu, pošto će Patrik Vilson da glumi Orma, Akvamenovog polubrata.

Čisto da bi bili sigurni, DC je preko Holivud Riportera plasirao i vest da su u toku pregovori sa Nikol Kidman da igra Atlanu, majku Akvamena i Orma. I dok Kidman više nije zvezda kalibra koji je bila iz dana svog braka sa Tom Kruzom, i Mulen Ruž fame, sa prošlogodišnjim nastupom u kritički hvaljenom filmu Lav (kod nas u bioskopima od 17. januara) ipak predstavlja dovoljno zvučno prinovu glumačkoj postavi koja već uključuje filmskog veterana Vilijama Dafoa.

Akvamen, pod pažljivim vođstvom Džejmsa Vona koji je uspeo da kompletira Paklene ulice 7 posle tragične smrti Pola Vokera, za sada napreduje po planu, a u bioskopima bi trebalo da se pojavi početkom oktobra naredne godine.

Kroćenje kultnog dela

Poster za Dejvid Linčovu Dinu (1984)

Kako smo već pisali na ovim stranama u par navrata, stvari vezano za ponovnu ekranizaciju Frank Herbertove Dine polako dolaze na svoje. Podsetimo se, sve je počelo krajem novembra prošle godine, pristankom porodice Herbert da prava na ekranizaciju čuvenog dela naučne fantastike prodaju Ledženderi studiju i, posredno, kineskoj Vanda grupaciji. Sa Kinezima koji imaju finansijska sredstva i želju da se probiju na američko tržište, porodica Herbert može da računa na to da buduća ekranizacija neće izgledati jeftino.

Samom prodajom im je takođe zagarantovana uloga izvršnih producenata na svim projektima vezanim za Dinu, što znači da ključni ljudi koje bi angažovali oko filma ne bi doveli da ne misle da su kadri da viziju Franka Herberta verno prenesu na velike i male ekrane. I tako dolazimo do Denisa Vilneva, o čijim pregovorima za poziciju reditelja filma smo već pisali krajem 2016. godine.

Pored toga što je i sam pasionirani ljubitelj knjige, sasvim je moguće da do ulaska u predprodukciju za Dinu Vilnev zaradi i nekog od 8 oskara za koje je njegov prošlogodišnji SF Dolazak (takođe adaptiran iz knjige) nominovan, kao i da će se neosporno afirmisati kao reditelj za ozbiljnu naučnu fantastiku sa ovogodišnjim Blejd Raner 2049, koji stiže početkom oktobra. Taj film se nastavlja na klasik Ridlija Skota iz 1982, i oba filma se oslanjaju na kultno delo još jednog velikana naučne fantastike, Filipa Dika.

I dok je razumna strepnja dela javnosti kada su rimejci u pitanju – Dejvid Linč je „zaslužan“ za do sada jedinu filmsku adaptaciju iz 1984 – kako je YouTube kanal Rossatron objasnio u svom nedavnom video eseju, kada se to radi sa posvećenošću nekoga ko ceni ideju izvornog dela i hoće svemu da pruži svoj lični pečat, a ne samo da se okiti tuđim perijem, onda vredi uraditi rimejk. Denis Vilnev svakako nije neko ko je željan lake slave, tako da na vest o njegovom postavljanju na čelo Dine treba gledati sa očekivanim optimizmom.

Mi ćemo nastaviti da vas izveštavamo o napretku celog projekta, a o kvalitetu Vilnevovog rada ćete moći da čujete krajem februara na dodeli Oskara, kao i da ga vidite u oktobru sa nastavkom Blejd Ranera.

Projekti u najavi

Još par zanimljivih stvari se provuklo kroz vesti prošle nedelje. Jedna od njih je da će Majk Mičel, koji je režirao prošlogodišnju animaciju Trolovi, biti reditelj za nastavak Lego filma, koji je bio iznenađujući hit 2014. godine. Uspeh tog filma je i jedan od razloga što nam sledeće nedelje stiže Lego Betmen, a ako Mičel i ekipa uspeju da pogode sve prave note, možemo da se nadamo nastavku koji će biti zabavan koliko i original.

Takođe najavljeno prošle nedelje je snimanje filma Pripojiti (Attach), čija priča prati glavnog junaka koji posle nezgode dobija bioničke udove, a onda shvata da oni imaju svoj um koji pokušava da preuzme kontrolu nad njegovim telom. Scenarijo je delo Krisa Goraka, koji će i da režira film, a koji je u prošlosti bio zadužen za vizuelne elemente u filmovima poput Borilački klub (1999) i Suvišni izveštaj (2002). Kao reditelj za sobom ima dva ostvarenja, Pred tvojim vratima (Right at Your Door, 2006) i Najmračniji sat (2011). Traženje kupaca za ovaj projekat će početi sledeće nedelje na berlinskom tržištu.

Konačno, CBS Films je postigao dogovor za prava na Tesla i Tvejn film, fiktivno sagledavanje stvarnog prijateljstva između naučnika Nikole Tesle i pisca Marka Tvejna. Koncept za film je delo scenariste Erika Sigela, čija animacija Emotikon film treba da stigne u bioskope početkom avgusta.

Sa ovim zaokružujemo ovonedeljni pregled zanimljivosti iz sveta filma, i ostavljamo vas da uživate u vašim fantastičnim svetovima do sledećeg vikenda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *