Autostopom do bioskopa

Nije nas bilo više od dva meseca, ali je Holivud, za divno čudo, nastavio da postoji. Ove nedelje se uglavnom pričalo o hororima, tako da će i ovaj tekst biti obeležen njima. Da krenemo redom…

Nesalomiva podela donosi – staklo
Posteri za filmove Split i Unbreakable

Šjamalan pravi svoj najveći projekat do sada! Ovako bi verovatno trebao da zvuči naslov u nekom od narednih obraćanja na ovu temu, kada se bude znalo više podataka. Za sada je sigurno – u Šjamalanovoj kuhinji se upravo krčka super-miks dva jako uspešna projekta, što je sam autor nedavno potvrdio serijom tvitova na svom profilu.

Nakon ogromnog uspeha filma Split, čija zarada još uvek nije svedena na konačnu brojku, nastavak se već sprema. Ali, to nije nastavak u uobičajenom smislu. Naime, Šjamalan je objavio da je konačno u mogućnosti da ujedini svoja dva omiljena projekta, Unbreakable iz 2000 i najnoviji, Split. I, ne samo da će nastavak spojiti priče i junake u isti univerzum, već se celokupna glumačka postava vraća na scenu. Najavljen je Brus Vilis, ponovo u ulozi Dejvida Duna, kao i Semjuel L. Džekson, u ulozi Elajdže Prajsa. Naravno, tu su i Džejms Mekavoj i Ana Tejlor Džoj iz projekta Split.

Producent će biti proslavljeni Džejson Blum, koji je već u više navrata ima uspešnu saradnju sa Šjamalanom, a njega nije potrebno posebno predstavljati publici.

Ostaje samo da se vidi na kojin način će Šjamalan realizovati svoju ambicioznu ideju, i kako će se ideja stopiti u pitku priču. Radni naziv novog projekta je Glass. Studio Universal je najavio zvanični datum izlaska, a to bi trebalo da se desi 18. januara 2019. Nadamo se da će se čekanje i uloženi novac isplatiti.

Pirati počinju u Kini
Poster za najnoviji film Pirata sa Kariba

Najnoviji nastavak Pirata sa Kariba, Dead Men Tell no Tales zvanično ima dve promene u datumu premijernog prikazivanja. Prvo, premijera se neće održati kako je najavljeno 26. maja, već nekoliko dana ranije, 11. maja. Drugo, premijera će se održati u Šangaju, Kina, što je verovatno prvi presedan ovakve vrste u istoriji zapadne kinematografije. Najava pomeranja premijere ovakvog blokbastera u najmnogoljudniji grad na svetu govori u prilog tome da se fokus velikih produkcija (Holivuda, na prvom mestu) sve više seli na Istok, a naročito u Kinu. Dakle, očekujte probijanje svih granica zarade već u prvoj nedelji prikazivanja.

Režiserski duo Joakim Roning i Espen Sandberg  (jedan drugome jako poznati po saradnji na više zajedničkih projekata) sa sobom vode već poznatu svitu. Tu su Džoni Dep, Džefri Raš, Kira Najtli, Orlando Blum i Havier Bardem. Dakle, postava je proverena, makar što se tiče uticaja na bioskopske blagajne. Nadajmo se da će ovoga puta vratiti makar delić autentične atmosfere prva dva nastavka. Producent Džef Nejtanson jeste ime koje svakako obećava spektakl, ostaje da se vidi na koji deo realizacije je bačen akcenat u produkciji i režiji.

Kralj lavova

Jedna od uspešnijih animacija ikada, Lion King, dobija svoj novi nastavak. Iz Diznija kažu da je najavljeni datum izlaska 19. juli 2019. godine. Imena umešana u produkciju govore da bi ovo mogao da bude izuzetno zahtevan, a vrlo moguće i jako uspešan projekat. Režiju preuzima Džon Favro (Iron Man 1,2,3), i s obzirom na 3D animaciju i njegovo iskustvo u ekranizaciji stripovske naracije, verujem da možemo očekivati nove egzibicije i probijanje granica u eksperimantima sa CGI momentima režije.

Donald Glover i Džejm Erl Džons se vraćaju u ulogama Simbe i Mufase, dok je za producenta izabrano proslavljeno ime već pomenuto u današnjoj listi vesti, a radi se o proverenom Džefu Nejtansonu, koji je glavni i odgovorni za produciranje najnovijeg nastavka Pirata s Kariba.

Demonske kaluđerice Džejmsa Vona

A sada jedna prava poslastica, za sve ljubitelje malo „jačih” i teže svarljivih stvari. Džejms Von pravi novu franšizu! Kada je on u pitanju, naviknuti smo, ne samo na više nego dobre (sa tendencijom ka legendarnim) horore, već se takođe pokazalo da ima izuzetne vidovnjačke sposobnosti kada se radi o krojenju sudbine njegovih početnih ideja. Mada bi autor ovih redova dodao da je njegovo poznavanje tržišta perfektno i u rangu jednog profi brokera strave, koji itekako ima znanja i njuha da svaku svoju ideju pretoči u suvo zlato. Naime, radi se o pokretanju potencijalno pete po redu originalne franšize ovog autora. Radi se o serijalima The Conjuring, Insidious, The Saw, i Anabelle (drugi deo je najavljen u avgustu tekuće godine). Ovoga puta, kako je i najavljeno, The Conjuring dobija svoj spinof, koji će se baviti okolnostima života i smrti glavne aveti drugog dela, gospođe nazvane The Nun.

Boni Arons u ulozi Demon Nun iz filma Conjuring 2

Sam karakter je jako dobro osmišljen, i odlično potpomognut jako znalački odrađenim antiklimaksom, na mestu gde su svi očekivali krešendo filma, a koji se istog momenta pretvara u plot tvist, što drugi deo franšize zapravo i čini jednim pažnje vrednim režiserskim poduhvatom. Ujedno je samim time opravdan i ogroman budžet uložen u ovaj film, a i napravljen je jedan prilično veliki stilski iskorak u odnosu na prvi deo. Ostaje pitanje koji je deo franšize upečatljiviji što se žanrovskog dela tiče, ali o tome na nekom drugom mestu.

Ono što je zanimljivo jeste i kasting. Mlada Taisa Farmiga je odabrana da bude nosioc glavne uloge. Sama Taisa se već dovoljno žanrovski izgradila kroz serijal American Horror Story (u čak tri sezone), i filmu The Final Girls, za koji je i nominovana za najbolju žensku ulogu. Naravno, prezime Farmiga nije slučajno u njenoj ličnoj karti, jer ona je mlađa sestra Norme Bejts lično – Vere Farmige, velike horor zvezde u usponu. Bez obzira na godine, Vera se u potpunosti pronašla u horor produkciji, a na radost fanova, uvukla je i mlađu sestru u svet strave i užasa, pa mi sada možemo da gledamo Taisu u glavnoj ulozi spinofa koji je Vera obeležila svojom glumom.

Režija je dodeljena malo poznatom Korinu Hardiju, koji je od zapaženijih stvari radio niskobudžetni The Hallow (2015), koji je sasvim solidno prošao kod publike i kritike. Nadamo se da Von zna šta radi kada je u pitanju početak nove franšize, i očekujemo „inovacije” na njegov specifičan način, a to će reći – samo old school stil horor spasava, što bi značilo da možemo da očekujemo puno ispoštovanih momenata čvrste režije i forme, uz ukusno doziranu primenu modernih tehnologija. S obzirom na uspeh drugog dela The Conjuring, Vonu su mnoga vrata otvorena kada je produkcija u pitanju, a The Nun svakako neće biti niskobudžetni horor. Najavljeni datum izlaska je – petak 13. jul, 2018. godine.

Ali, ne lezi vraže (volim kada imam priliku da ovo izgovorim), Von sprema još jedno „iznenađenje. Većina fanova odavno zna, ali za one koji ne znaju, ovo je godina najavljenog izlaska Insidious 4. Samo što više nije u pitanju ova godina, već je pomereno za narednu, tako da očekujte izlazak 5. januara 2018. Kao glavni razlog se navodi „gust raspored“ Univerzal i Sony producentskih kuća, za ovu godinu. Pitanje je ko bi tu kome realno zasmetao. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je treći nastavak bio znatno slabiji od prva dva, izlazak ove godine bi potencijalno mogao da „proguta” i odvede celu franšizu u zaborav, s obzirom na nekoliko naslova koji se spremaju, a za koje se očekuje da će biti iznad uobičajenog proseka.

U tom smislu, Insidious 4. će imati čast da otvori narednu godinu, tako da ima puno prostora i za „teorije zavere”, u smislu da je moguća i suprotna priča od pomenute, naime, da se Insidious 4. čuva kao „as u rukavu” za narednu godinu. Svakako da je najava žestoke konkurencije u Univerzal-u jako dobra vest za horor fanove, dok će ljubitelji same franšize morati malo da se strpe.

Sam Džejm Von se nije mnogo mešao, režija je prepuštena manje poznatom Adamu Robitelu, dok je Von tu kao potpisnik izvršne produkcije. Režiser prethodnog dela, Li Vanel, napisao je i celu početnu trilogiju, a i ovoga puta se našao u ulozi pisca. Pored Vana, producenti su Džejson Blum i Oren Peli. Mislim da nije realno očekivati visok budžet, kao što je slučaj sa franšizom The Conjuring, ali možemo očekivati malo originalniju priču od prethodnog dela, budući da se četvrti nastavak vraća u prošlost i bavi se životom zvezde prva dva dela, Lin Šaje, u ulozi dr Eliz Ranier. Dakle, 5. januara sledeće godine očekujemo sve samo ne razočaranje od strane gospodina Vona.

Neka je svet gospod Ktulu, vladar sveg ludila vidljivog i nevidljivog sveta, i neka vas blagoslovi blaženi pogled Normana Bejtsa. Do sledećeg čitanja, ostajte mi zdravi i uplašeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *