Autostopom do bioskopa

Dana 13. maja 2018. godine,  preminula je u 69. godini glumica Margo Kider, široj publici najpoznatija po ulozi Lois Lejn, parnjaka Kristoferu Rivu u ulozi Supermena. Pripadala je generaciji „Razjarenih bikova/divljih u sedlu” koji su reformisali Holivud i u samom procesu, stvorili neke od filmskih remek-dela. Kuća koju je delila kao mlada glumica sa cimerkom je služila kao zborno mesto za mlade filmadžije te generacije.  U tim danima, na tom mestu, redovno su ste sastajale tadašnje novajlije i sanjari, a današnje veličine poput Džona Milijusa, Skorsezea, Spilberga, De Palme… Spilberg je njenu kuću kolokvijalno nazivao „malo Vudstoka na Nikolas Bič Roudu” . Mladom De Palmi je jedno vreme bila i muza.

Planetarni uspeh je postigla, naravno, sa „Supermenom”, ali, kao što je i sama tvdila, nikada nije „dopustila da glumica u njoj zameni osobu”. Takav stav ju je skoro sigurno stajao veće slave i većih uloga. Protivila se zameni  režisera “Supermena” , Ričarda Donera, tokom snimanja „Supermena II”. Time je pala u nemilost producenata i rola Lois Lejn je u nastavcima znatno umanjena.  Posle „Supermena”, uglavnom je glumila sporedne uloge. Najpoznatija uloga joj je bila u hororu „Užas Amitvila”, sa Džejmsom Brolinom. Posvetila se i pozorištu, ali je većinu svoje energije posvetila gajenju ćerke i političkim aktivizmu. Posebno je bila posvećena reformi zdravstva u oblasti mentalnih bolesti. Sama se nosila ceo život sa bipolarnim poremećajem.  Doživela je nervni slom 1996. godine, nakon što se kompjuter na kome je pisala svoje memoare potpuno pokvario. Pošto su joj hardverski stručnjaci saopštili da su njeni memoari nepovratno izgubljeni, upala je u psihotičnu epizodu i nestala na četiri dana. Za ta četiri dana je u bunilu lutala ulicama Los Anđelesa i preživljavala teške mentalne i  fizičke traume.   Tabloidi su naravno u nedogled razvlačili detalje njenih nedaća, a kao vrhunac neukusa, proglasili je jednom od žrtava „Prokletstva Supermena”. Naravno, novinadžijski senzacionalizam se nikako nije podudarao sa stvarnošću i Margo Kider je  svoje pozne godine uložila u dalji politički aktivizam. Pred kraj života, živela je u šumskoj kolibi, sa svoja dva psa.

Zašto sam posvetio skoro ceo tekst pišući o životu ove izuzetne dame, umesto uobičajenog in memoriam?  Jednostavno, kroz njene oči smo svi mi prvi put videli crveno-plavu štraftu na nebu i pitali se da li je to ptica ili avion. Kroz njene krupne oči, pune čuda,  videli smo kako se čovek, ne vanzemaljac, uzdiže u nebo i bori protiv zla. Kada je Supermen pružio Lois Lejn ruku i obleteo par krugova oko Zemlje sa njom, ruka je pružena nama, kao publici i mi smo pošli zajedno sa njima. Od tog trenutka, davne 1978. godine, nismo se ni mi skroz spustili na zemlju.

Hvala Vam za krug oko Zemlje, gospođo Kider.