Autostopom do bioskopa

Daj narodu šta hoće

Dočekasmo da nam i „Dedpul 2” dođe u bioskope. Da li valja ičemu? Pa, zavisi od toga šta ste tražili od ovog filma.

Obećanja tvoraca ovog filma jesu ispunjena. „Dedpul 2” nudi isto što i njegov prethodnik, samo u mnogo većoj količini. Više akcije, više gegova (možda previše?), više superheroja, veća priča… U trenutku pisanja ovog teksta, čini se da su ponovo iskorišćena formula prvog filma, ovog puta na steroidima i snažna markentinška kampanja (sa sve Selin Dion) urodili plodom. Film je naišao na pozitivan odziv publike i kritike, a izgleda i da će se proslaviti na blagajnama kao do sada najuspešniji nastavak neke komedije. Međutim, ne želim da traćim vaše vreme ponavljanjem već rečenog/napisanog o ovom filmu, nego želim da ponudim svoje skromno mišljenje. A ono nije pozitivno.

Ali, hajde da počnemo od pozitivnih tačaka filma. Prvo, „Dedpula 2“ potpisuje novi režiser, Dejvid Lič, čovek koji nam je doneo prethodno „Džona Vika“ i „Atomsku Plavušu“ Pre svoje režiserske karijere, Lič je radio kao kaskader u dosta filmova i upravo to iskustvo mu je pomoglo da razvije oštro „oko” za akcione scene. Upravo je njegova režija „Džona Vika“ pretvorila fabulu iz niskobudžetne produkcije u vredan omaž nekadašnjim akcionim trilerima.  U slučaju „Dedpula 2“, njegov talenat se pokazao kao poboljšanje u odnosu na režiju Tima Milera iz prethodnog filma,  koji se prvenstveno fokusirao na vizuelne gegove, ali nije pokazao ništa novo svojim akcionim scenama. Na momente, „Dedpul 2“ ima ritmičnost hongkonških akcionih filmova. Samo pogledajte bilo koju akcionu scenu sa Kejblom u ovom filmu. Što me dovodi do druge tačke – likovi, odnosno glumci. U principu, ovde vredi pričati samo o dva lika, Dedpulu i Kejblu naravno, odnosno njihovim glumcima – Rajanu Rejnoldsu i Džošu Brolinu. Rejnolds pristupa ulozi onako kako bi trebalo – kao tinejdžer koji je se zabavlja na vrhunskoj žurci. Ovo je njegov šou i njegova priča. Nesumnjivo je da je Rejnolds pristupio sa dosta energije i dosta ljubavi ovom projektu i to se u njegovoj izvedbi jasno vidi. Džošu Brolinu je dat kartonski isečak od lika, sa motivacijom uobičajenom za akcione filmove i zaista je njegov Kejbl dokaz njegove harizme na ekranu. Sam režiser Lič je priznao da je Kejbl bio zamišljen kao stereotipni akcioni lik i da je na Brolinu bilo da razradi lika dalje. Brolin, kao majstor humora kamene face.

A sada, minusi. Počnimo od ostalih likova. Ili su apsolutno neupečatljivi ili ih ima suviše malo u filmu (gde se denu Teri Kruz?). Istini za volju, nemaju svi glumci u ovom Rejnoldsove i Brolinove komičarske talente, tako da i nisu mogli da izvuku nešto posebno iz šturog materijala koji im je dat. Fokus priče je na Dedpulu i tu priči o hemiji između glumaca nema mesta. Kao što ste mogli da pretpostavite, moja glavna zamerka na ovaj film je bolno slab scenario. Svaki kliše akcionog filma je ubačen u film, od smrti voljene osobe, preko klinca koji je reši da se sveti svojim mučiteljima, do negativca koji priča skoro isključivo u biblijskim citatima. Na momente sam se pitao da ovakav izbor zapleta nije zapravo jedna metanarativna zafrkancija na temu formulaičnosti akcionih filmova, mada mi se čini da je jednostavno u pitanju kreativna lenjost. Ali dobro, ne gledamo ovaj film da bi nam se shvatanja o filmu pomerila, već zbog njegovih fora, zar ne? Eto i moje druge velike zamerke. Humor u ovom filmu nije jednostavno na nivou stripskog humora, a ni na nivou prvog dela, čini mi se. Velika većina fora u ovom filmu se oslanjaju na reference iz savremene kulture. Dobro, može se reći da i stripski Dedpul radi isto u stripovima. Ali treba imati na umu da je Dedpul nepredvidivi ludak, samim time je i humor celog stripa takav. Umesto Vejda Vilsona koji tera štapom mučenog Hidra Boba da se oblači i govori kao papagaj, jer je, pobogu, rešio da bude pirat, u ovom filmu imamo Dedpula koji vežba svoju rutinu za veče otvorenog mikrofona. Umesto skoro nadrealnog humora stripova, ovde imamo bajate prozivke na račun DC filmskog univerzuma. Ne mogu da tvrdim da scenaristi nisu znali šta da rade, jer neki fazoni ipak pogađaju metu (obratite pažnju na Breda Pita u filmu), a to jesu isti ljudi koji su pisali scenario prvog filma. Ruku na srce, čini se da je i sam Rajan Rejnolds svestan zamora materijala, budući da je izjavio kako bi trebalo da se sačeka sa trećim nastavkom „Dedpula”. Po svemu sudeći, producenti filma imaju potpuno suprotne namere. Rejnolds i ekipa možda žele nešto drugo, ali čini se da publika želi još istoga.  Mada, ko zna, bilo bi lepo videti treći film sa većim fokusom na dinamiku između Dedpula i Kejbla.  Na kraju, mogu samo da iskreno napišem da je „Dedpul 2” film za ekipni izlazak i zezanje, ali nemojte očekivati ništa novo.

Usputna opaska: Izašao je i „Solo” u bioskope. Nemam nameru skoro da ga gledam, jer po svemu sudeći, ispravno sam pretpostavio kako će izgledati ceo film još iz prvog trejlera.

Do sledećeg čitanja, budite mi dobro!