Autostopom do bioskopa

Dan pre Noći veštica pričamo o filmu – „Noć veštica” (Halloween). Ipak, kako je ceo mejnstrim Holivud poslednjih godina u znaku superheroja, čak ni ovaj praznik ne mogu zaobići vesti o adaptacijama stripovskih junaka, tako da nas čeka i deo o „Čudesnoj ženi 1984” (Wonder Woman 1984) i budućnosti DCEU.

Sad je sve na – Čudesnoj ženi

Turbulencije u produkcijskoj kući Warner Bros. prvestveno se ogledaju u dosadašnjem lošem menadžmentu proširenog univerzuma DC-a, iliti DCEU. Valter Hamada, produkcijska zvezda WB-ovih izuzetno uspešnih horora, zbog dobrog posla koji je napravio sa franšizom „Prizivanje zla”, dobio je unapređenje (možda je „vruć krompir” ipak slikovitiji opis) u predsednika DC produkcije početkom ove godine. Kako se filmovi planiraju dve do tri godine unapred, „Šazam” (Shazam!), film o, u svoje doba, popularnijem superheroju od Supermena i „Ptice grabljivice” (Birds of Pray), film o ekipi super/antiheroina predvođen omiljenom Harli Kvin, proizvod su prethodnog menadžmenta DCEU-a.

Prva prekretnica koju je Hamada doneo je prepisana iz horor žanra – manji budžet sa većom umetničkom, ali i rejting-slobodom (R rejting, za starije od 18). Tako je najavljen samostalni film o Džokeru, dakle, bez Betmena, sa budžetom od samo 55 miliona dolara. Međutim, zbog silnih problema s glumcima koji tumače uloge Betmena i Supermena (izrazito dugačka priča, ako je želite u detalje, ostavite komentar, tu sam da vam ugodim), već se mesecima u Holivudskim kuloarima priča o mogućem tihom ributu (soft reboot) ovog univerzuma. Idealno bi bilo da isti protekne diskretno (praktično nemoguće, čim već pričamo o njemu) i glatko. Ovo poslednje je, ipak, moguće, jer u istoriji DC stripova postoji čuveni presedan – Flashpoint.

Za one koji nisu detaljno upoznati sa DC univerzumom, kratak osvrt na pomenutu priču. „Flešpoint” je serija stripova iz 2011. godine koja postavlja alternativni univerzum (baš ono što je cilj ributa) u kome su likovi i odnosi među članovima Lige pravde drastično izmenjeni. Krivac za sve ovo je – ko drugi do – Fleš, tj. Beri Alen, koji sav haos napravi menjanjem istorije, te je iste promene jedini i svestan.

Idealno bi bilo da se „Flešpoint” odigra u samostalnom filmu o Flešu (logično, zar ne), ali tu se upetljala korporativna politika. Naime, „Fleš” je dva puta odložen, zbog nevolja sa režiserima, koji bi dolazili, pa odlazili. Na Stripovskoj konvenciji u San Dijegu, 2017. godine, otkriveno je da će ovaj solo film nositi naziv „Flešpoint”. Planiran za 2020. godinu, mogao bi biti mogući spas za krhki DCEU, ali je nedavno odložen za 2021. Razlog je verovatno što Ezra Miler, koji tumači ulogu Fleša, takođe glumi u franšizi baziranoj na univerzumu Harija Potera, a to je izgleda prioritet za WB, pošto su oba univerzuma pod istim kišobranom.

Tri godine je dugačko vreme za DC, naročito kada Marvel započinje čak četvrtu fazu svog univerzuma. Ipak, pre nekoliko dana, druga mogućnost se našla, i to u vesti o dodatnim snimanjima i odlaganju „Čudesne žene 1984”.

Sad, da se razumemo – sve ovo su spekulacije. Jedina zvanična informacija je da nastavak jedinog dobrog (konsenzus kritičara i publike) DCEU filma odložen sa novembra 2019. godine, na maj 2020. S obzirom da je još rano da bi se odlagalo zbog sitnih korekcija, a i toga da će „Džoker” imati premijeru u oktobru 2019, pretpostavlja se da film nije odložen zbog problema u produkciji (pare će svejedno zaraditi, na krilima prvog filma), tako da se razlog uglavnom traži u promeni kursa DCEU-a. I koji lik bi tu promenu najbolje izveo, ako ne najbolji i najpopularniji deo postave Lige pravde?

Dodatne spekulacije daje i to što je godina premijere „Čudesne žene 1984” upravo ona koja je bila rezervisana za „Flešpoint”. Takođe, Čudesna žena je već u prošlosti, ne mora tamo da stigne trkom bržim o svetlosti, tako da joj je izuzetno jednostavno da izmeni buduće događaje. Naročito ako uzmemo u obzir da se u filmu pojavljuje preminuli Stiv Trevor, koga nema u modernom dobu. Nije teško zamisliti da ova dodatna snimanja služe da se Trevor oživi, i time promeni buduću istoriju, što bi opravdalo izmenu glumaca koji su tumačili Supermena i Betmena.

Izvor: Beyond the Trailer

Izveštaj sa blagajni

Prošle nedelje nas je dočekala premijera jedanaestog filma u jednoj od kultnih horor-slešer (što mu po naški dođe – koljačkih) franšiza. „Noć veštica (2018)” direktni je nastavak istoimenog filma iz 1978. godine, koji je premijerno prikazan pet dana pre četrdesetogodišnjice svog prethodnika (19. oktobar nasuprot 25-om). Iako se nova „Noć veštica” nije stidela da menja kontinuiranost franšize, u dve nedelje je postala najuspešniji film iste, pri čemu čak nije imala ni najveći budžet. Četiri prethodnika su koštala 3-7 miliona dolara više.

Premijerni vikend je doneo „Noći veštica” čak 77.5 miliona dolara prihoda sa američkih blagajni, što je druga najveća oktobarska premijera u istoriji. Nasuprot budžetu od samo deset miliona, ovo je višestruka zarada, čak iako se uzme u obzir da film mora da prihoduje duplo u odnosu na svoj budžet da bi isplatio sve troškove.

Ovoj visokoj zaradi, koja se do pre mesec dana i nije očekivala (u septembru su predviđanja bila 40 miliona), doprinela je i raznolika publika, u kojoj belci nisu probili 50%. Pojavilo se 23% Latinoamerikanaca, 17% crnaca i 13% Azijata, što za belce ostavlja 47%. Takođe, odnos muškaraca i žena je bio skoro podjednak (53% naspram 47%), a većina publike je bila starija od 25 godina (59%). Ovo može da objasni činjenicom da glavni lik tumači žena od 59 godina, Džejmi Li Kurtis, reprizirajući ulogu iz prvog filma franšize. Tih 77 miliona čine ovaj film prvim po zaradi u horor žanru u kome glavnu ulogu tumači žena, a još impresivnije, finansijski najuspešnijim filmom sa glavnom rolom za ženu stariju od 55 godina.

Drugi vikend je „Noć veštica” dočekala sa vrlo slabom konkurencijom, tako da je zadržala prvo mesto, sa 32 miliona dolara na američkim blagajnama, što je pad od 58% u odnosu na prvi vikend. U konkurenciji horora, uobičajeno je da pad bude čak i veći, ali što se tiče blokbastera, ovo je tačno u standardnim pedesetkama. Po ocenama publike (Cinemascore), film je zaslužio B+, što je opet, dobra ocena za horore.

„Venom”, s druge strane, uskoro će zaokružiti mesec dana u bioskopima, sa ukupnom zaradom koja prelazi pola milijarde, o čemu niko nije ni sanjao (barem ne oni koji na tom filmu neće profitirati). Osim što je jedva uspeo da zadrži rekord za najveću oktobarsku premijeru (80.2 miliona, samo tri miliona više od prethodno pomenute „Noći veštica”), sledećeg vikenda ga očekuje još dobrih vesti i pozitivnih novinskih naslova, pošto mu je tada zakazana premijera u Kini, najvećem tržištu posle američkog, ali i Japanu, takođe jednom od značajnijih na stranom tržištu.

Kada već spominjemo strano tržište (što uključuje sve osim Severnoameričkog kontinenta), jako dobar primer za moć kineske premijere je ovonedeljno otvaranje „Predatora” u toj zemlji, koji je taj isti film bacilo na peto mesto internacionalne zarade, sa 40 miliona dolara.

Manji filmovi, sa sitnim budžetima, koji uglavnom ciljaju nominacije za nagrade, pre nego visoku zaradu, uglavnom se otvaraju u malom broju odabranih bioskopa. Cilj produkcijiskih kuća koji ih izbacuju nije da dobiju veliku ukupnu sumu, nego visoki prosek po bioskopu. „Suspirija” (Suspiria), horor film o ubistvima u nemačkoj baletskoj školi, premijeru je doživeo u samo dva bioskopa, sa prosečnom zaradom od 89.903 dolara (ukupno 179.806) po svakom, što je najveći prosek za ovu godinu. To će mu dati dobre šanse za ovogodišnje nominacije, mada ga sapliće relativno nizak skor na sajtu Rotten Tomatoes (71%). Praksa je da nakon limitirane premijere, ovakvi filmovi naknadno dobiju širu distribuciju, tako da će „Suspirija” od sledećeg vikenda pokušati da vrati svoj budžet od 20 miliona dolara.

Što se tiče domaćih premijera, imamo to zadovoljstvo da film „Operacija: Overlord” (Overlord), svoju distribuciju počinje dve nedelje ranije kod nas nego na američkom tržištu. Horor film smešten usred Drugog svetskog rata, „Operacija: Overlord”, prati grupu američkih vojnika koji pored borbe sa nacistima, moraju da prežive i bitku sa rezultatom njihovih užasnih eksperimenata.

Na američkom tržištu, premijeru dočekuje „Krcko Oraščić i četiri kraljevstva” (The Nutcracker and the Four Realms). S obzirom da je marketing za film nepostojeći (vrlo neubičano za produkcijsku kuću „Dizni”), nije ni čudo što će prvo mesto zauzeti film o frontmenu krupe Queen sa očekivanih 40 miliona dolara, dok se za adaptaciju čuvenog baleta predviđa samo dvadeset.

Izvor: Screen Junkies News, Beyond the Trailer

Za ovu nedelju ste u tekuće filmske vesti upućeni. Sada pravo u bioskope, i ne zaboravite – peškir u ruke. Valja da se autostoperi prepoznaju gde god da se sretnu.