Autostopom do bioskopa

Ovog ponedeljka, rano ujutru, preminuo je Sten Li. Ovaj čovek, koji je bio podjednako bitan za Marvel kao i bilo koji lik čijem stvaranju i popularizaciji je doprineo, zaslužuje više od podnaslova i nekoliko pasusa u nekoj tamo kolumni o filmovima. Stoga, objavili smo ceo tekst samo o njemu, a ovonedeljni „Autostop do bioskopa” mu posvećujemo, i to ne samo zbog toga što nas je napustio. „Venom” je ponovo zavladao naslovima Holivudske štampe zbog ogromnog uspeha u Kini. Iako nisu svi ljubitelji istog,  u njemu se pojavio naš veličanstveni (MARVELous!) Sten Li.

Veličanstveni „Venom”

Ove nedelje, Marvelove navijače nisu dočekale samo tužne vesti. Naime, posle mesec dana čekanja na premijeru, i kineska publika je dobila priliku da gleda Venoma i Toma Hardija u akciji. Očekivanja su bila velika, jer je kinesko tržište najveće na svetu, posle severno-američkog, te se znalo da će „Venom” završiti na prvom mestu po premijernoj zaradi na stranom tržištu. Ipak, nisam sigurna da su očekivali baš 111 miliona. Ove tri jedinice i šest nula je povećalo očekivanja za ukupnu zaradu „Venoma”, koja se sada procenjuje na oko 800 miliona, što će da pobedi nekoliko Marvelovih filmova (a omraženog „Soloa” je odavno prešišao, što je mogućno – najveće iznenađenje godine).

Dodatan pokazatelj koliko je ovo impresivno, jeste da je premijera „Venoma” donela Soniju više para nego što su zaradili „Crni Panter”, „Čudesna žena” i „Logan” tokom celog prikazivanja u dalekoistočnoj sili. Da li će zbog ovoga Spajdermen biti povučen iz MCU u Spajderuniverzum (… za sada bez Spajdermena), veliko je pitanje oko koga se vode silne debate na internetu. Ipak, jedno je sigurno – ako „Spajdermen: Novi svet” (Spider-Man: Into the Spider-Verse) koji izlazi u decembru, napravi sličan uspeh, Ejmi Paskal (predsednica Spajderuniverzuma) svakako će moći da se raduje i hvali kako je na putu da postane novi Kevin Fagi. Naravno, da bi do postalo istina, još uvek joj nedostaje mnogo sreće, ali pre svega i kvaliteta u filmovima, ali jedno je sigurno – na dobrom je putu.

Božić u novembru

Svake godine, novogodišnja rasveta se kači sve ranije i ranije u dragoj nam zemlji, ali ta izluđujuća navika nikako nije nastala na ovim prostorima. Holivud i cela zapadna industrija zabave od Božića pokušavaju da zarade što više, te počinju sa „Zvončićima” odmah nakon Noći veštica. Ove godine je popularan mim bio taj gde personifikacija Noći veštica isteruje Božić sa slike, ali Holivud po običaju nije sačekao ni da se svi slatkiši pojedu, da bi premijerno prikazao božićni film.

„Krcko Oraščić i četiri kraljevstva” (The Nutcracker and the Four Realms) jeste božićni film do koske, ali kako ove godine u produkciji Diznija izlazi i nastavak „Meri Popins”, jedan od njih je morao da se pomeri na sramno mesto iza Noći veštica. Marketinški ignorisan, „Krcko Oraščić i četiri kraljevstva” (The Nutcracker and the Four Realms) nije mnogo doneo svojim kreatorima, niti studiju. Zaradio je 20 miliona na američkom tržištu, dok mu je ostatak sveta doneo samo 58,8 miliona dolara. Kako su retka tržišta u kojima premijere još nije bilo (naše je jedno od njih), sa budžetom od 100 miliona, ovo nikako nije uspeh. Da bi zaradio dovoljno da završi na pozitivnoj nuli, film mora da, u proseku, duplira svoj budžet. Nažalost, drugi vikend je „Krcka Oraščića i četiri kraljevstva” (The Nutcracker and the Four Realms) dočekao da padom od 53% u odnosu na prvi, što bi bilo sjajno za veliki blokbaster, ali je vrlo razočaravajuće za manji film poput „Krcka Oraščića i četiri kraljevstva” (The Nutcracker and the Four Realms). Popravni za lošu premijeru je sledeći vikend, pošto postoji nada da će gledaoci reklamom od usta do usta spasiti nizak početni izlazak filma, ali sada Krcku Oraščiću ostaje samo da se nada da neće završiti u gubitku.

Ono što je iz ove priče o „Krcku Oraščiću i četiri kraljevstva” (The Nutcracker and the Four Realms) bilo zanimljivo stručnjacima koji prate uspešnost filmova, jeste da ako pogledamo Diznijeve filmove koji su izašli poslednje dve godine, a da nisu deo poznatih franšiza (Marvel, Zvezdani ratovi i Piksel), „Krcko Oraščić i četiri kraljevstva” (The Nutcracker and the Four Realms) zapravo zauzima peto mesto po zaradi od premijere, iza neprikosnovene „Lepotice i Zveri” (Beauty and the Beast), kao i „Pirata sa Kariba 5” (Pirates of the Caribbean 5), „Kapije vremena” (A Wrinkle in Time) i „Kristofera Robina” (Christopher Robin), što nam govori da Dizni nije tako svemoćan i da većinu svoje današnje sile duguje kupovinom isplativih franšiza, više nego originalnom materijalu koji ga je napravio carstvom koje je danas.

Da bi dokazao da božićni film nije samo za Božić, Univerzal je prikazao „Grinča” (The Grinch) prošlog vikenda. Nije dobacio predviđenjih 69 miliona, ali je svakako veliki uspeh sa 66. Već početkom ove nedelje je zaradio nazad svoj budžet od 75 miliona dolara, a pri tom još nije prikazan na većini stranih tržišta. Kako su animirana ostvaranja dužeživeća u odnosu na igrane filmove, može se očekivati da će biti prikazivan do samoga Božića, što mu je velika prednost. Ipak, tada izlaze „Meri Popins” (Marry Popins), „Akvamen” (Aquaman) i „Bamblbi” (Bumblebee), što će zauzeti većinu bioskopa, tako da za malog, ali zlobnog „Grinča” neće biti previše mesta. To što je „Akvamen” film koji je bolno letnji (mislim, more), a „Bamblbi” nešto što će mnogo da pati od toga što živi u istoj franšizi sa filmovima Majkla Beja, nikakve veze nema, jer su producenti ti koji misle o parama, a neka prikladnost ostaje na umetnicima, koje ionako niko ne sluša.

PG13 Božić

Otkada Božić nije PG13 (zabranjeno za mlađe od 13 bez pratnje), a neki bi rekli da je i G obavezno? Niotkad, ali opet, reklo bi se i da je Dedpul za odrasle, pa ga opet gledamo za Božić.  Kompromis? Skrešite mu rejting za pet jedinica, sa R(18) na PG13. Za dečicu.

Foks (sada pod diktatom Diznija) nam poklanja Dedpula za decu, a mi mu kažemo – hvala. I dodajemo – neka hvala. Prvi film koji je dokazao da se može biti profitabilan i sa odraslom publikom je doživeo da bude negacija samog sebe. Još ranije je najavljeno da će u decembru „Dedpul 2” (Deadpool 2) ponovo završiti u bioskopima, u izmenjenom stanju. Rejting je pretpostavljen, i dokazao se kao tačan, sada jedino ostaje pitanje – da li ćemo Dedpula gledati u MCU? Teorije su dve – ili se samo muze dodatan novac spuštanjem rejtinga, ili se isprobava mogućnost ubacivanja Dedpula među Osvetnike. Da je neka druga produkcijska kuća u pitanju, možda bih mogla da zamislim kako Dedpul razbija MCU na parčiće, govoreći nam ono što svi znamo i o čemu mimujemo na internetu. Ipak, to bi podrazumevalo da se napad usmeri i na pojavu „diznifikacije” u omiljenim franšizama, što je možda previše za ponosni Dizni. Kao da ih nismo do sada dovoljno nazivali Borgom, rešili su da to nesumnjivo potvrde.

Snimile su se dodatne scene, na promotivnoj slici Dedpul nosi kapu Deda Mraza (jej) i čita Fredu Sevidžu iz knjige („Princeza nevesta”, naravno). Takođe, dodaće i neke scene koje su morale biti iseče iz filma zbog dužine. Eh, da vidimo i to čudo, samo da nam se ne ponovi „Eks-men Počeci: Vulverin”. Samo kažem.

Umesto Obi-Vana dobismo – Crnu masku

Juan Mekgregor se pridružio glumačkoj ekipi „Ptica grabljivica” (Birds of Pray) kao negativac, Crna maska. Ove godine smo imali zadovoljstvo da ga gledamo i kao odraslog Kristofera Robina u istoimenom Diznijevom filmu, ali sada su ga uzeli Warner Bros. što im nikako ne možemo zameriti, jer, iako nije zvezda bioskopskih blagajni (kao glavni lik ne donosi mnogo dolara), svakako je omiljen među filmofilima, naročito onima koji su fokusirani na SF/F žanr.

Nije ni čudo što je Mekgregor, prilično odan Dizniju, odlučio da se za sledeći projekat preseli u drugi studio, pošto se film o Obi-Vanu ni ne nadzire. Sa „Zvezdanim ratovima” se prikočilo, ali Mekgregora velika većina fanova želi da vidi u toj ulozi. Soloa, s druge strane, retko ko je hteo. Nikako da nauče.

Da se vratimo temi, oprostite na ličnom mišljenju, dugujem vam informacije. Crna maska je jedan od prilično nepoznatih negativaca mejnstrim publici, s obzirom da ga u filmovima do sada nije bilo. Odlikuje ga poprilična surovost i ljubav prema mučenju, tolika da možda nije prikladna za veliki ekran, makar to bilo u filmu sa obećanim R rejtingom. Za sada, čekamo trejler, jer, koliko je Mekgregor pogodan za ovu ulogu – tek tada ćemo moći da ocenimo.

Za ove dve nedelje, ovo je bilo i previše. Vidimo se sledeće, kada ćemo pričati o „Grindevaldovim zločinima” koji su premijeru doživeli kod nas pre dva dana, a gorespomenutog „Grinča” možete gledati od nedelje, 18.11. u domaćim bioskopima. Božić je i zvanično stigao, a peškir ne zaboravite, trebaće vam usred mora ukrasa, reklama i Deda Mrazova.

 

Izvori: Beyond the Trailer, Screen Junkies News, Hollywood Reporter