Autostopom do bioskopa

Nastavljamo sa našim nedeljnim druženjem, a ova nedelja u bioskopima nam donosi dva nova interesantna naslova – Tim Bartonovu fantaziju Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu, i SF horor Posebna. A od ostalih vesti izdvajamo sledeće.

Doktor Strendž i budućnost MCU

Ovih dana je u Americi bio novinarski dan za objavljivanje vesti o predstojećem Doktor Strendž filmu. Tim povodom je pušten najnoviji trejler, a povela se i priča na temu toga ko bi mogao da bude glavni zlikovac u filmu.

Naravno, zna se da će Mads Mikelson da igra negativca Kasiliusa, kao i da je lik Barona Morda, jednog od redovnih Doktor Strendževih protivnika u stripu, predstavljen kao njegov saveznik. Ono što većinu zanima je ko će iz senke da vuče konce, posebno što je Kasilijus u stripovskom svetu sitan negativac. Za to se kao glavni kandidat ističe stvorenje Dormamu.

Tokom posete novinara filmskoj lokaciji Doktor Strendž filma, reditelj Skot Derikson je potvrdio da je Mikelsonov lik u službi neke veće sile, navodeći kako mu se svideo odnos Sarumana i Saurona iz Gospodara prstenova i kako bi voleo da uradi tako nešto sa Mikelsonovim likom.

Sasvim je moguće da bi Dormamuova uloga u filmu bila izraženija od Sauronove u gospodaru, a na taj zaključak navodi pojavljivanje Bendžamina Brata na listi vodećih glumaca za film. Glumac je poznat po davanju glasova raznim animiranim likovima, uključujući i glavnog zlikovca iz Grozan ja 2, Eduarda „El Mačoa“.

Pitanje glavnog zlikovca je bitno i zato što se pretpostavlja da će Doktor Strendž biti prekretnica u daljem razvoju Marvelovog bioskopskog sveta (MCU).

Znamo da nam Marvel već skoro deceniju uspešno servira priče individualnih junaka dok postavlja temelje za neki širi narativ. Gvozdeni čovek nam je najavio Osvetnike, a filmovi između ova dva su utabali stazu do njih. Tor: Mračni svet nas je gurnuo ka Tanosu, sa kime će se Osvetnici konačno sukobiti 10 filmova kasnije, u „Osvetnici: Rat Beskraja“.

Dodatno, treći filmovi o svakom od individualnih junaka su nam nagovestili njihov kraj – Gvozdeni Čovek je uništio sva svoja odela, Kapetan Amerika je postao odmetnik, a Tora čeka Ragnarok, poslednja bitka svih Azgarđana. Svakako su nam nagovestili kraj za junake u MCU kakve smo ih do sada gledali.

U tom smislu uloga Doktora Strendža je možda višestruka. Dok nam sa jedne strane razrađuje koncept magije, koja je uvedena sa Lokijem i Skarletnom Vešticom, na nivo nauke kako bi sukob sa Tanosom bio izvodljiv, film takođe uvodi i koncept multiverza. Da li to znači da će u budućnosti Osvetnicima moći da se priključe alternativne verzije glavnih junaka kada/ako Robert Dauni, Kris Pret i Kris Hemsvort napuste franšizu?

Svakako se sa konceptom magije i multiverza otvaraju nove opcije za izazovne konflikte i zaplete u priči, a koji neće da ostavljaju utisak već viđenog. Nova vrsta pretnje će takođe da opravda pojavljivanje novih likova sa moćima koje su neophodne za suprotstavljanje takvim pretnjama.

Dormamu je u tom smislu pravi protivnik koji bi, kao stvorenje iz dimenzije senki koje manipuliše sa mračnom energijom, u nekom trenutku preuzeo Tanosov tron i povukao Marvelove junake u novom pravcu.

Van filmskog sveta svrha svih ovih novina je da kod publike stvori utisak da dobija nešto novo. Zbog toga je Doktor Strendž, iako film koji bi naizgled mogao da bude uporediv sa Čovekom-mravom iz 2015, dugoročno gledano daleko važniji za MCU. Možda podjednako bitan koliko i Gvozdeni čovek.

braca-po-bradi

Izgleda da Benedikt Kamberbač na svojim plećima ima toliku odgovornost da je prosto utrnuo. Budućnost Marvela zavisi od bradonja.

Detstrouk i Betmen

U svojim nastojanjima da održi korak sa Marvelom, DC je objavio par fotografija koje nam otkrivaju detalje svojih predstojećih filmova.

U jednoj se vidi slika dokumenta koji je poslednja revizija scenarija za film Fleš, a koji bi trebalo da se pojavi 2018. godine. Zanimljiv detalj je da se u uglu slike, iza plastične figure Fleša koji stoji pored zaglavlja dokumenta i imena reditelja Rika Famujavija, naziru srebrne noge figure za koju se pretpostavlja da bi mogla da bude Sajborg. Pojavljivanje ovog lika je zapravo potvrđeno i na IMDB strani filma, tako da znamo da ćemo oba ova lika videti među prvima u solo filmu posle Lige pravednika.

liga-pravednika-zek-snajder-i-detstrouk-sa-leksom-skicaDaleko zanimljivija fotografija je ona u kojoj se vidi Zek Snajder kako skicira scenu za Ligu pravednika, dok olovku drži Betmenovom rukavicom. Fotografija je izrežirana, naravno, ali ono što je interesantno je da na skici može da se vidi Detstrouk, za koga očekujemo da se pojavi u Aflekovom Betmenu, kako razgovara sa nekim ko bi mogao da bude Leks Luter.

To znači da bi smo ovog zlikovca mogli da vidimo na bioskopskom platnu već sledeće godine, mada je nejasno kako bi se on uklopio u narativ Lige pravednika, a kasnije nadovezao na Betmena. Pojavljivanje Detstrouka nam takođe sugeriše da ozbiljnija koordinacija postoji između Zeka Snajdera i Bena Afleka kada su u pitanju ova dva filma, tj. da je Snajder verovatno uklopio u Ligu pravednika deo priča koja će biti razrađena u solo Betmenu.

Inače, tokom prošle nedelje je izvršni direktor Tajm Vornera, DC-jeve matične kuće, izjavio kako očekuje da će se Aflekov Betmen pojaviti u narednih godinu i po dana, što znači da bi u bioskopima bio već 2018. Ova vest je iznenađujuća zbog njihove dinamike snimanja superherojskih filmova. Naime, Akvamen i Fleš su uveliko u predprodukciji i spremni za snimanje, ali se njihov izlazak ne očekuje pre 2018, dok za Betmena samo znamo da Ben Aflek piše scenario i ne mnogo više.

Za razliku od Marvela, koji je filmski studio za sebe u sklopu Diznija, DC je samo Tajm Vornerov brend, koji zavisi od Braće Vorner za ostvarenje svojih projekata. To znači da oni nisu u poziciji da istom brzinom prave filmove kao konkurencija. Samim tim je 2018. prekratak rok, osim ako je Betmenova priča lokalizovana, tipa na Arkam azil, kao što se špekuliše da će biti.

Kako stvari trenutno stoje, DC nam sledeće godine izbacuje Vonder Vuman i Ligu pravednika, Akvamena i Fleša u 2018, dok se na solo Betmenu i Supermenu samo „radi“ bez naznake kada bi mogli da ih očekujemo u bioskopima.

Ženska stvar

I dok se Marvel i DC prepucavaju, a ovaj drugi filmski studio potencira kako će imati prvu solo žensku junakinju sa ženskim rediteljem (Vonder Vuman izlazi sledeće godine, a Kapetan Marvel tek 2019), Soni je uspeo da ih pretekne. Početkom januara će se u bioskopima pojaviti Podzemni svet: Krvavi ratovi, nastavak serijala koji je počeo 2003, a koji nam ovog puta dolazi pod dirigentskom palicom Ane Forster.

Kritički, prethodni filmovi nisu prošli preterano zapaženo, ali su našli uporište u publici i kompletan serijal iza sebe ima četiri igrana i jedan animirani film. Posle dva muška reditelja, Kejt Bekinsejl će nam pokazati kakva je superjunakinja kada je kroz priču vodi žena. Prva dva filma je uspešno, po mišljenju publike, režirao Len Vajzmen (8,9 i 8,8 ocene publike na Metacritic), i ako Ana Forster postigne isto, potencijalni uspeh Peti Dženkins neće zvučati toliko grandiozno.

Podsetimo, Podzemlje se dešava u svetu zaraćenih vampira i vukodlaka u kojem se glavna junakinja Selin nalazi u srcu konflikta.

Malo drugačiji Džumandži

Znamo da nam sledeće godine dolazi film Džumandži, povezan sa Robin Vilijamsovim klasikom iz 1995. Takođe znamo da će ovu verziju da nose Karen Gilan, Dvejn Džonson, Kevih Hart i Džek Blek. A prethodnih dana se pojavila i naznaka toga kakva bi mogla da bude radnja filma.

dzumandzi

Kako navodi YouTube kanal „Nerdist“, na osnovu izvora sa sajta „Mashable“, film se nastavlja na original i prati četiri tinejdžera koji, dok su kažnjeni u školi, bivaju uvučeni u igru u kojoj preuzimaju tela svojih avatara. Inače, pretpostavlja se da bi film mogao da bude povezan sa kompjuterskom igrom Džumandži, umesto sa stonom iz originalnog filma.

Imajući u vidu da je Dvejn Džonson nedavno tvitovao imena Džumandži juniora – Serdarius Blejn, Morgan Tarner, Aleks Vulf i Medison Ajzmen – interesantno je da će dve devojke i dva momka biti predstavljeni jednom devojkom i trojicom muškarca koje igraju Džonson i ekipa.

Može se očekivati da će vodeći glumci filma, pored toga što će morati da se ponašaju kao tinejdžeri, igrati i likove suprotnog pola. Pretpostavlja se da će Džek Blek biti avatar ženskog igrača, a nije isključeno ni da je pojava Karen Gilan plod mašte jednog pubertetlije.

Kada se pogleda ovaj blesavi koncept, imena junaka poput Rubi Raundhaus, Dr. Smolder Brejvstoun, Mus Finbar i Profesor Šeli Oberon imaju smisla. Ostaje da se vidi kako će sve ovo ispasti u konačnom filmu i kako će da se poredi sa originalom kojim je inspirisan. Film se u bioskopima (u Americi) pojavljuje krajem jula 2017. godine.

Ovim zaokružujemo vesti od prethodnih nedelju dana. Do sledećeg druženja, uživajte u vašim fantastičnim svetovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *