Autostopom do bioskopa

Na sredini smo oktobra i Tomu Henksu kao Čudo sa Hadsona (Sully) se pridružuje Tom Henks koji je uhvaćen u Inferno (Inferno) Da Vinčijevog koda, sve sa anđelima i demonima. Iz tame vreba Devojka sa fotografija (The Girl in the Photographs), a za koju nedelju ćemo se suočiti sa Kung Fu Pandom (Kung Fu Panda 3) i Maks Stilom (Max Steel). U međuvremenu vam od vesti koje su obeležile prethodnih sedam dana izdvajamo sledeće.

Njujorški Komik Kon

Nekada je nezgodno odrediti datum preseka za vesti i sasvim je moguće da se informacije promene u roku od 24 sata od njihovog objavljivanja, ili da su one nepotpune zato što događaj i dalje traje. Tako smo vam u prošlom broju predstavili nekoliko trejlera za filmove koji su u najavi, a koji su bili objavljeni u sklopu njujorške stripovske konvencije (New York Comic Con).

Sam događaj je trajao od četvrtka 06. oktobra do nedelje 09. oktobra. Filmovi koji su ovom prilikom gurani u prvi plan su bili predstojeći Fantastične zveri i gde ih naći (trejler), Trka smrti 2050, Pritajeno zlo, Podzemni svet i Rat za planetu majmuna (trejler), kao i ovogodišnji Dedpul, Odred otpisanih, Nindža kornjače, Zvezdane staze i Isterivači duhova.

Deo programa je bila i otvorena diskusija pod nazivom „Tvoje mišljenje je trulo!“ (Your opinion sucks!), gde je publika imala priliku da se uhvati u koštac sa glavnim urednikom sajta Roten Tomejtos, Metom Ačitijem, i jednim od vodećih urednika, Gri Drejk. Panel je bio prilika da se pre svih ozlojađeni obožavaoci svega što je DC uhvate u koštac sa ovim drskim sajtom koji je „kjubrikovski urađenom“ Betmen protiv Supermena dao 27%.

Trejler koji vam izdvajamo sa celog događaja je za pomalo kontroverzni film Veliki zid (The Great Wall), sa Met Dejmonom, Pedrom Paskalom i Vilijemom Dafoom, kome stalne najezde nomadskih hordi nisu bile dovoljan motiv za izgradnju, već su dodata čudovišta, ljubaznošću Maksa Bruksa, čoveka iza Svetski rat Z, i sina čuvenog reditelja Mela Bruksa.

Stare ikone u novom ruhu

Jedan od filmova koji je trebalo da bude najavljen na Komik konu, ali je vest procurela ranije, je film Moćni rendžeri, sa kojim se Lajonzgejt studio nada da će imati svoju franšizu za bioskope, nakon što su se ispucali sa Igrama gladi i još davno sa Sumrak sagom. Objavljeni trejler za sada ne prikazuje ništa od svima poznatih moćnih rendžera 90ih, a sa tonom nastoji da privuče širu publiku, iako je i dalje prvenstveno usmeren na pubertetlije.

predatorNa drugim filmskim frontovima u prvi plan je iskočio glumac Bojd Holbruk, koji će se početkom sledeće godine pojaviti u Loganu, a koji je povezan sa budućim Predatorom (The Predator, 2018). Naime, Benisio del Toro se povukao iz ovog projekta, a Holbruk je uleteo na njegovo mesto. O samom filmu se ne zna mnogo, osim da bi trebalo da bude nastavak originalnog Predatora iz 1987 (iako je nastavak tog filma snimljen 1990), i glasina da bi u njemu trebalo da se pojavi i reper Fifti Sents.

Lik predatora (bukvalno značenje grabljivac) je u popularnu kulturu uneo Švarceneger dok je uspešno štancao akcione filmove 80ih, a posle se kroz kompjuterske igre i filmove koji su rađeni nezavisno od originala (Tuđin protiv predatora, 2004, i Predator: Srednji vek, 2015) ili kao rimejk (Predatori, 2010) održavao u SF miljeu. Međutim, osim prva dva filma za koje su scenarije pisali Džim i Džon Tomas, ostale inkarnacije su bile slobodna interpretacija individualnih tvoraca.

Kao ni njegove žrtve u filmovima, ni mi nismo svesni šta nas čeka sa novim Predatorom. Mada je možda ohrabrujuće da iza filma, kao reditelj i scenarista, stoji Šejn Blek, koji nas je udostojio sa naslovima poput Gvozdeni čovek 3 (Iron Man 3, 2013), Kis kis, beng beng (Kiss Kiss Bang Bang, 2005), Poslednji skaut (The Last Boy Scout, 1991) i Smrtonosno oružje 2 (Lethal Weapon 2, 1989).

Još stripova na bioskopskom platnu

Među rediteljima koji su privukli pažnju prethodnih dana se izdvojio Fede Alvarez, koji je ove godine imao horor film Ne diši (Don’t Breathe), a kome će biti dodeljena filmska adaptacija stripovskog mini-serijala Inkognito (Incognito). Strip je delo pisca Eda Brubejkera i ilustratora Šona Filipsa, a izdavan je u dve mini serije 2008 i 2010, pod okriljem Marvela.

inkognitoRadnja stripa je smeštena u svet petparačkih heroja i zlikovaca sa nadljudskim sposobnostima, i prati Zeka Overkila koji postaje zaštićeni svedok nakon svedočenja protiv najvećeg zlikovca svog sveta, kriminalca Keneta Lija, poznatog kao Crna Smrt.

Dok ovim filmom Foks, koji ima filmska prava, dobija stripovski svet sa kojim može da radi bez da se pokači sa Marvelom, za Alvareza on predstavlja priliku da izađe iz horor žanra, koji se smatra za pogodnim tlem da se reditelji na njemu kale, mada ih često vezuje za sebe. U tom smislu, Alvarez se nada da će poput Džejmsa Vona (koji režira Akvamena) sa uspešnim horor filmovima sebi otvoriti vrata ka drugim žanrovima.

Za sada je Inkognito samo ideja i detaljniji podaci o filmu ne postoje na IMDB. Ali ako sve prođe kako treba videćemo ekranizaciju ovog stripa u skorijoj budućnosti.

Novi serijal u svetu Hari Potera i još nešto

Kada je najavljeno snimanje filma Fantastične zveri i gde ih naći, koji nam u bioskope stiže 17. novembra, glavni protagonista filma, čarobnjak Njut Skamander (Edi Redmejn) je bio poznat samo po enciklopediji po kojoj film i nosi ime, a koja se pominje u Hari Poter filmovima.

I dok se govorilo o mogućnosti novog serijala, ovog petka je potvrđeno da će film biti prvi od pet! Vest je izazvala malo iznenađenje među ljubiteljima sveta čarobnjaka i magije koji je stvorila Džoan Rouling, tim pre što je prava knjiga sa nazivom filma izdata davne 2001. u sklopu dobrotvorne akcije Komik Rilif (Comic Relief, prevedono: komična pomoć).

Ova vest je kao bogom dana Braći Vorner, koji su svojevremeno inkasirali preko $7 milijardi sa osam filmova o „dečaku koji je preživeo“, i koji se nadaju da će se i ovaj serijal pretvoriti u još jednu njihovu zlatnu koku, posebno imajući u vidu problematičan razvoj DC franšize.

Interesantno je da, za razliku od Hari Poter serijala, ovi filmovi neće biti književne adaptacije, već predstavljaju debi Roulig kao scenariste. Džoan Rouling je po završetku Hari Poter knjiga pokušala da se žanrovski otisne u drugačije vode, ali izgleda da do daljnjeg ostaje vezana za svet koji je stvorila. Posle debitovanja u pozorištu sa nastavkom Hari Poterove životne priču, sa Ukletim detetom, Fantastična stvorenja će nam pokazati kakva je kao scenarista.

Međutim, vest o tome da će biti pet filmova je brzo pala u drugi plan sa potvrdom reditelja Dejvida Jejca da će se u filmu pojaviti i Albus Dambldor i Geler Grindelvald. U pitanju su omiljeni dekan Hogvorts škole čarobnjaka, i njegov nekadašnji bliski prijatelj, a potom neprijatelj i najopasniji zlikovac do pojave Voldemora. Jejc ne samo da je potvrdio prisustvo ova dva lika, već je naveo kako se planira da Grindelvald sa nastavcima poprimi sve veću ulogu.

Ova vest je interesantna iz više razloga. Kao prvo, radnja filma se dešava 20ih godina prošlog veka, kada su oba ova čarobnjaka bili znatno mlađi, i izgleda da će serijal svakako ispratiti uspon i pad Grindelvalda, od prvih avantura u Fantastičnim zverima do, sasvim moguće, klimaktičnog sukoba sa Dambldorom koji se dogodio 1945. godine.

Drugo, i možda interesantnije, je da vremenski raspon od dvadesetak godina ostavlja dovoljno prostora da se detaljnije ispita priroda odnosa između dva pomenuta čarobnjaka. Ono što posebno sve ovo čini interesantnim je činjenica da je Dambldor u kanonu homoseksualac, a da je sama Rouling svojevremeno potvrdila kako je on bio zaljubljen u Grindelvalda, mada ne znamo da li mu je ova ljubav ikada bila uzvraćena. Jedino je poznato da ceo odnos, kakav god da je bio, predstavlja veliku životnu tragediju za Dambldora.

Koliko od ovog odnosa će biti sastavni deo budućih priča, pa možda i okosnica narativa celog serijala, ostaje da se vidi. U svakom slučaju izgleda da je Njut Skamander samo dimna zavesa za neku grandiozniju priču od popisivanja fantastičnih zveri. Odgovore ćemo imati već ovog novembra.

Ispravljanje nelogičnosti?

Nekada davno u dalekoj galaksiji je Imperiji naneta velika nepravda kada je mali lovac kroz mali otvor uspeo da uputi hitac koji je uništio svemirsku stanicu veličine malog meseca. I dok je ta nepravda delimično ispravljena kada nam je Džefri Abrams predstavio svoju viziju „realnijeg“ napada na Zvezdu smrti (i dalje je uništena, ali je neko morao da je sabotira iznutra), ostao je utisak da je originalna stanica prelako razneta.

rogue-one-sheet-aTa nepravda će možda biti ispravljena ovog decembra sa Rogue One, na šta navodi najnoviji trejler za film. Naime, dok nam je bilo poznato da će odred otpisanih (pravi, a ne DC-jev pozerski), sa ćerkom naučnika koji je radio na Zvezdi smrti, biti poslat da se dokopa tajnih planova stanice koji će jednog mladog Luka Skajvokera uvući u avanturu kakvoj se nije nadao, nismo mogli da naslutimo kakve su motivacije ključnih aktera novog filma.

Najnoviji trejler nam nedvosmisleno stavlja do znanja da je naučnik Gejlen Erso (Medz Mikelsen), otac glavne protagonistkinje Džin Erso (Felisiti Džouns), pod prisilom odveden na Zvezdu smrti da pomogne u razvijanju njenog ozloglašenog oružja. Trejler nam dalje otkriva da Pobunjenici, uz saznanje ko je Džin Erso, oslobađaju devojku kako bi uz njenu pomoć došli do njenog oca i planova koji bi im pomogli da unište Zvezdu smrti.

Ekipa sa Nerdist kanala je ove činjenice izvela do logičnog zaključka. Kao osoba koja je primorana da razvija oružje totalnog uništenja sasvim je moguće da je Gejlen svesno zanemario da ukaže svojim nalogodavcima na rizik koji predstavlja otvor koji od površine vodi direktno do jezgra stanice, ili ga je možda čak i namerno takvog dizajnirao kada je radio na ventilacijonom sistemu za mega laser koji je u srcu stanice.

Ako je ova pretpostavka tačna, onda bi film Rogue One stvorio okolnosti da Zvezda smrti može da bude uništena kako je uništena, bez da to izgleda kao da je površno osmišljeno od strane Džordža Lukasa davne 1977.

Trejler nas takođe navodi na zaključak da će fokus filma biti više na timu, nego na samoj Džin Erso. Takođe možemo da zaključimo da se sa misije neće svi vratiti, što je prikazano kroz kadar u kome se jedan od članova tima miri sa svojom situacijom dok se krije od protivničke vatre iza kontejnera. Lik Doni Jena je takođe prikazan kako puca iz oružja u jednoj sceni, što znači da će jedini pravi korisnik sile u filmu biti Dart Vejder, koji se takođe pojavljuje.

Treba napomenuti da kroz trejler može da se prepozna onaj originalni svet Zvezdanih ratova, posebno sa kadrovima sa Zvezde smrti gde vidimo i članove tima koji upravlja sa smrtonosnim laserom (sve sa njihovim čudnim šlemovima). Takođe može da se pretpostavi da ćemo imati svojevrsan omaž bitci za Endor (bez ivoka), sa mogućim paralelnim okršajem tima na planeti i letelica u svemiru.

Iako Rogue One ne predstavlja jednu od glavnih epizoda sage Zvezdani ratovi (u šali ga tretiraju kao Epizodu 3,5), izgleda da se Dizni potrudio da film doživimo kao i dosadašnja četiri (Epizode I-III ne moraju da se vide. To nisu epizode koje želite da gledate). U decembru ćemo da znamo da li je to baš tako.

I tako jesen uveliko traje i bliži nam se zima sa mnogo uzbudljivih naslova. A do tada uživajte u vašim fantastičnim svetovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *