Autostopom do bioskopa

Bliži se kraj oktobra i dežurni naslovi poput Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu i Inferno su i dalje na repertoaru, u nedelju u akciju stupa Kung fu panda, a od sledeće nedelje i Maks Stil. Ali dva interesantna filma koje Cineplexx bioskopi nude su dokumentarni Odiseja, o Žaku Kustou, i Plovidba kroz vreme: Put života, koji predstavlja viziju reditelja Terensa Malika o životu naše planete.

Svakako nešto zanimljivo dok nam ne dođu zvučni naslovi u novembru. Od ostalih zanimljivosti izdvajamo sledeće:

Novi Dizni

Dizni je poznat po … Marvelu i Zvezdanim ratovima. Mora da ima još nešto po čemu su poznati.

diznijev-svet-bajkiKada neko danas kaže Dizni, prve asocijacije su nam sve ono što je Dizni pokupovao: naša omiljena svemirska saga Zvezdani ratovi, najgotivniji superheroji pod plaštom Marvela, progresivni Piksarovi crtaći koje možemo da gledamo sa decom. I imamo one spomenike svemu što je Dizni bio nekada davno – Diznivorld, Diznilend i Diznilend Pariz.

Dizni je, međutim, svoj brend izgradio na animaciji, gde su bili neprikosnoveni do pojave Piksara. Volt Dizni, čovek iza ovog giganta, je bio poznat po još nečemu – spremnosti da rizikuje i pomera granice. Snežana i sedam patuljaka je bio prvi dugometražni crtani, Fantazija je bila dvočasovni eksperiment kombinovanja klasične muzike sa animacijom, a Meri Popins iz 1964 i (posebno) „Bedknobs and Broomsticks“ iz 1971 su kombinovali stvarnu glumu sa animacijom mnogo pre nego što nas je Zeka Rodžer raspametio 1988. Čak su među prvima kombinovali klasičnu sa kompjuterskom animacijom u Lepotica i zver (1991).

I baš sa ovim poslednjim naslovom dolazimo do Diznijeve novootkrivene faze – igrane adaptacije bajki. I tu ne mislim na adaptacije izvornih književnih dela, već sopstvenih crtaća. Dizni je to počeo sa Alisom u zemlji čuda (2010), adaptacijom istoimenog crtaća iz 1951, uspešno nastavio sa Grdanom (2014), zlom vilom iz Uspavane lepotice (1959), ali im je posebno uspelo sa Knjigom o džungli (2016, original 1967). I već sledeće godine nas čeka filmska adaptacije pomenutog crtaća Lepotica i zver.

Prethodnih nedelja su isplivavale vesti o pojedinim crtaćima koji će biti adaptirani, a IMDB je nedavno sve to objedinio i predstavio nam 17 naslova koje čeka filmska adaptacija. U pitanju su:

 • Aladin (1992), koji vrbuje Gaj Ričija kao reditelja, a priča se da bi Kevin Hart mogao da popuni prevelike za njega (u svakom smislu te reči) cipele Robina Vilijamsa, kao duh iz lampe.
 • Kralj lavova (1994) je već dodeljen Džonu Favrou, koji je ove godine oživeo Knjigu o džungli.
 • Mulan (1998) je poveren u ruke scenaristima Riku Džafi i Amandi Silver, koji stoje iza Sveta iz doba Jure (2015) i Avatara 2 (2018).
 • Mala sirena (1989) je omiljeni crtani dramaturga i muzičkog producenta Lin-Manuel Mirande, koji je imao svog udela u Buđenju sile (2015), i koji će se pozabaviti sa filmskom verzijom crtaća zajedno sa kompozitorom njegove originalne muzike, Alenom Menkenom.
 • 101 dalmatinac (1961) će morati da se suoče sa Emom Stoun (umesto Glen Klouz), koja će da glumi đavolski surovu (kako joj i ime kaže) Kruelu de Vil.
 • Dambo (1941) možda izgleda nezamislivo za filmsku adaptaciju, posebno ako pomislimo na scenu sa ružičastim slonovima, ali ako neko nešto tako bizarno može da oblikuje za bioskopsko platno onda je to Tim Barton, kome je to već pošlo za rukom sa Alisom. U ovom poduhvatu bi trebalo da mu pomogne scenarista Ehren Kruger, koji je „zaslužan“ za nastavke Transformera.
 • Petar Pan (1953) je već imao filmske adaptacije, od kojih je Kuka (1991) sa Robinom Vilijamsom najpoznatija. Dejvid Louri, koji je režirao ovogodišnju adaptaciju Diznijevog Pitovog zmaja (1977) će se pobrinuti za film, dok će Ris Viderspun preuzeti Zvončicu od Džulije Roberts, a pride imati i sopstveni film kao taj lik.
 • Mač u kamenu (1963) i njegov glavni junak Artur su uvek interesantni za neku ekranizaciju, od kojih će Gaj Ričijev Kralj Artur (2017) biti najnovija. Ali za adaptaciju crtaća Dizni se opredelio za Brajana Kogmena, koji radi na popularnom serijalu Igra prestola.
 • Pinokio (1940) je takođe predodređen za filmsku adaptaciju, s tim da se sama priča nalazi i na meti Giljerma del Tora i Roberta Daunija, samo za druge filmske kuće.
 • Vini Pu (1966) je u rukama reditelja i scenariste Aleks Ros Perija, poznatog po filmu Slušaj Filipe (2014). Inače, biografski film o Vini Puovom tvorcu A. A. Milnu je najavljen za sledeću godinu.
 • Fantazija (1940) je bila sastavljena od 7 upečatljivih animacija, od kojih je Noć na pustoj planini (koja potom prelazi u Ave Marija) bila najupečatljivija. Ne samo da je disko verzija kompozicije našla mesto u filmu Groznica subotom uveče (1977), nego će Dizni izgleda od segmenta iz Fantazije da napravi film.
 • Knjiga o džungli, Uspavana lepotica i Pepeljuga (1950/2015) su već imali svoje filmske adaptacije, a vođen njihovim uspehom Dizni sprema i nastavke ovih filmova.
 • Snežana i sedam patuljaka (1937) je otvorio eru dugometražnih crtaća. U ovom slučaju će pak Dizni da posegne za izvornim materijalom i da nam oživi Ružu (Rose Red), koja se pojavljuje u bajci braće Grim.
 • Lepotica i zver (2017) je sa 91,8 miliona gledanja za svoj prvi trejler iz maja ove godine potukla rekord za gledanost u prva 24 sata, koji je pripadao trejleru za Buđenje sile. Sam film izlazi 17. marta i imaće solidnu glumačku postavu koju čine Luk Evans, Juan Mekgregor, Ema Tompson i Ijan Mekelan.

Sa svim navedenim naslovima Dizni sigurno gleda da se jasno pozicjonira unutar svoje grupacije. Dok nas Piksar zabavlja sa animacijom, Marvel sa superherojima, a Lukasfilm (bez Džordža Lukasa) sa sagom iz udaljene galaksije, Dizni iz kuće koja nam je pričala bajke kroz crtaće prerasta u kuću koja će nam pričati te iste bajke kroz igrane filmove.

Diznijeva medijska ofanziva

S približavanjem Noći veštica, približava se i početak praznične sezone što se bioskopskog repertoara tiče. Sva vodeća imena su počela da izbacuju trejlere za svoje glavne filmove i da šalju njihove glumce da ih promovišu.

Marvel je, naravno, opalio iz svih cilindara. Benedikt Kamberbač i Tilda Svinton su bili u Kini na promociji filma Doktor Strendž. A onda su oboje bili kod popularnog TV voditelja Džimija Kimela – neko da se hvali kako su joj deca za praksu bila deo ekipe koja je napravila film (i neku planetu koja se izgleda pojavljuje na njegovom kraju), a neko da čuva nestašnu decu.

Već smo pomenuli Rogue One u prošlom broju, čiji trejler sugeriše da će se velika nepravda iz originala ukloniti u njemu, a Lukasfilm se na to nadovezao objavivši da će nesuđeni Spajdermen, Donald Glaver, da glumi harizmatičnog Landa Kalrizijana u planiranom Han Solo filmu. Već su se pojavile priče kako bi sa ovim odabirom lako moglo da se desi da Glaver zaseni Aldena Ehrenriha, kome pripada titularna uloga. S druge strane, Bili Di Vilijams je jedna od retkih ikona originalne trilogije kojoj nije nađeno mesto u Buđenju sile, što možda Lukasfilm pokušava da koriguje izborom Glavera.

Čisto da bi im sve pozicije bile pokrivene, predstavljen je i trejler za nastavak Marvelovih Čuvara galaksije, sve sa popularnom pesmom plavog Šveđanina „Hooked on a Feeling“, da se lepo uklopi sa konceptom zabavnog i šaljivog koji je u osnovi filma.

Sa svom pompom koju je Dizni napravio, malo je u zaborav pao Piksar. Doduše, oni po planu nemaju ništa do juna, kada se pojavljuje treći nastavak Automobila. Crtani na temu meksičkog praznika Dana mrtvih, Koko, stiže u novembru 2017, četvrti nastavak Priče o igračkama juna 2018, a nastavak Neviđenih 2019. Ali Piksar je provereni studio koji će svakako da odradi svoje sa filmovima koje sprema, tako da im trenutno reklama nije ni potrebna.

Gospodari iz senke

marvelovi-iluminatiDok smo kod Diznijeve svojine, tema kojom su neki od YouTube kanala počeli da se bave jesu Marvelovi Iluminati i njihovo pojavljivanje u Marvelovom bioskopskom svetu (MCU). Ova vest je postala aktuelna nakon što je nedavno skinuta zabrana sa objavljivanja vesti o poseti snimanju Doktor Strendža. Tom prilikom je IGN razgovarao sa Benediktom Kamberbačom, koji je u intervjuu izrazio uzbuđenje zbog mogućnosti da vidi Iluminate, i kako jedva čeka da sazna kako će se sve to razviti.

Nalik tajnom društvu iz stvarnog sveta koje zagovornici teorija zavere vole da potežu u razgovorima na ovu temu, Marvelovi Iluminati su tajno društvo koje čine najmoćniji superheroji ovog sveta. I dok su Osvetnici tu da se suoče sa zemaljskim pretnjama, Iluminati se mešaju tek kada ove pretnje izađu van tih okvira.

Sa pojavom Doktora Strendža i Dormamua, i dolaskom Tanosa sa svojom Rukavicom beskonačnosti, ideja pretnji koje izlaze iz okvira zemaljskih otvara vrata za uvođenje ovakve skupine superheroja u MCU. Međutim, ono što se nameće kao pitanje jeste ko bi formirao takvu skupinu.

U stripovskom svetu Iluminate čine Nejmor, Toni Stark, Rid Ričards, Blek Bolt, Doktor Strendž i Profesor Iks. Dok su tamo ovi likovi prikladni predstavnici za šire celine koje čine svet superheroja (antiheroji, Osvetnici, naučna zajednica, Inhjumani, mistično-magični svet i mutanti), u filmskom svetu postoji problem autorskih prava.

Naime, MCU trenutno raspolaže samo sa Tonijem Starkom i Doktor Strendžom, kao i sa Crnim Panterom koji je u stripu bio domaćin prvog okupljanja Iluminata. Od ostalih, Rid Ričards se kao filmska svojina vratio Marvelu, ali još nije uveden u MCU, Nejmor i Profesor Iks su mutanti, pa samim tim u vlasništvu Foksa, a za Inhjumane, kao intergalaktičko plemstvo,  postoji samo ideja za film i ništa više. Situaciji ne pomaže ni aktuelna nerešena sudbina mutanata u stripovskom svetu, a čemu su Inhjumani kumovali.

Marvel ipak može već sa filmom Doktor Strendž da počne da priprema teren za Iluminate, kao što je to svojevremeno uradio u Gvozdenom čoveku (2008) sa Osvetnicima (2012). Između ta dva filma je bilo njih četiri, što im je omogućilo da postepeno uvedu sve likove koje su hteli za tu skupinu superheroja.

Isti pristup bi mogao da se primeni za Iluminate, sa poturanjem ideje sada u novembru, i postepenim ubacivanjem novih likova kroz Čuvare galaksije 2 (2017), Crnog Pantera (2018), sledeće Osvetnike (2018) i Kapetanicu Marvel (2019). Prateći istu dinamiku kao i prvobitni osvetnici, mogli bi smo da imamo Iluminate u punom sastavu do 2020.

Postaje očigledno da će Doktor Strendž da nam otvori toliko novih mogućnosti unutar MCU. Samo da ga Marvel ne zaturi negde u svim tim novinama kada ga konačno upoznamo u novembru.

Foks igra svoju igru

Prošlonedeljni trejler koji se posebno istakao, jeste onaj za Logana. Javili smo vam kada je sa zvaničnim naslovom procurela druga strana scenarija, koja je predstavljala prozivku na račun Marvelove filmske imperije, a sa trejlerom nam je Foks pokazao da će definitivno rečeno sprovesti u delo.

Sve i sa predznanjem da je Logan Vulverinovo ime, bilo bi vam oprošteno da ste gledajući trejler zaključili da se radi o nekom ozbiljnom trileru u kome, igrom slučaja, glume Hju Džekmen i Patrik Stjuart. Na sve scene ljudski ranjivog, psihički iznurenog i u alkohol posrnulog Džekmena, isprepletanim sa kadrovima Stjuarta koji kao da broji svoje poslednje dane, imamo savršeno nadovezanu pesmu „Hurt“ od Džonija Keša, koja sve čini tako upečatljivim.

Trejler se pojavio istog dana kad i onaj za Čuvare galaksije 2, ali je izazvao daleko više uzbuđenja na netu. Iako će film biti za odraslu publiku, deluje kao nešto što svakako treba videti ako ste ljubitelj dobrog urađenog filma. Reditelj Džejms Mangold će nam servirati Logana sa vestern atmosferom, tako da pomaže što se na tom planu već istakao sa filmom U 3:10 za Jumu (2007). Mangold je takođe čovek iza filma o Džoni Kešu, Hod po ivici (2005), što objašnjava odabir pesme za trejler.

Među silnim scenama koje izgledaju poprilično realno i ni malo superherojski, figurira i Dafni Kin, devojčica na kojoj će biti da iznese ulogu X-23, Vulverinovog klona, mada ovo nije navedeno na IMDB. Trejler nam je potvrdio da devojčica u filmu neće biti samo statista, već da će imati i svoje scene akcije. Interesantno je da se na spisku glumaca za film pojavljuje još jedna devojčica, Džejden Fransis, za koju samo stoji da je dete mutant.

Iz svega prikazanog, izgleda da Logan može da očekuje jak bioskopski nastup i po uspešnosti da se pridruži Dedpulu, koji trenutno traži glumicu koja bi se kao Domino pridružila njemu i Kejblu (navodno Kajl Čandler) u nastavku filma. Foks je očigledno prelomio kako će dalje sa ono malo interesantne intelektualne svojine što ima od Marvela i Logan samo utabava tu stazu.

https://youtube.com/watch?v=HhFP0V6n7aY

Završiću kratkom vešću da je Džo Manđanjelo, koji će da glumi DC-jevog Detstrouka, nedavno otkrio da u martu kreće sa snimanjem Ben Aflekovog Betmena, što čini realnim nedavnu vest da će film biti spreman za 2018. Ali pošto od novina nije bilo ništa bitno tokom prethodne nedelje vezano za DC, sa ovim završavam ovonedeljne vesti i ostavljam vas da uživate u svojim fantastičnim svetovima.

Do sledećeg vikenda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *