Autostopom do bioskopa – Da poručim, moliću

Da poručim, moliću

Da je Holivud industrija zasnovana na proizvodnji para koje dolaze od zadovoljstva gledalaca jednostavna je i logička premisa. Nije strano da su neka najbolja ostvarenja padala u zaborav ako nisu uspevala da zadovolje budžetska očekivanja, a da su neka druga, što bi se reklo „kičerica“, opstajala i razgranavala se u sopstvene univerzume. Da me ne shvatite pogrešno, ne žalim se, i ne zovem filmska ostvarenja stripova ičim drugim osim osmom umetnošću. Ali može biti da ili starim ili vreme mnogo brže prolazi – da li se i vama čini da iznenada imamo jako puno superheroja na bioskopskim platnima, odvojeno, zajedno, u timu, jedni protiv drugih, zakazane i prezakazane? Naručene i pomno osluškivane želje publike konačno su dobile priliku da se razmahnu.

 Vodi se računa i o željama pojedinih zlikovaca, pa ovih dana i oni imaju prava da izaberu svoj Tim snova.

Od kada je Samoubistveni odred udario bioskopska platna i osvojio gledaoce miksom emocija, žanr antiheroja postaje izrazito popularan, što Leks Lutor planira da iskoristi do maksimuma.

 

Liga nepravde – meni

Izgleda da će Liga pravde dobiti zdravu konkurenciju u najmoćnijem timu na Zemlji. Na kraju Lige pravde, možemo zamisliti koliko isfrustrirani Leks Lutor počinje da okuplja svoj tim super zlikovaca. I tu saznajemo nekoliko stvari: upoznajemo formalnu verziju Detstroka iz produženog univerzuma DC-ja, i postaje nam jasno da će budući neprijatelji biti domaće gajeni Zemljani, a ne više oni sa Mračne strane.

Da bi srušio izuzetno iritantnu Ligu pravde, Lutoru treba snažan tim. On jeste mozak operacije, ali definitivno nema dovoljno mišića da bi ičim osim diplomatijom krenuo u otvoreni sukob protiv najvećih heroja današnjice.

Srećom za ovu ćelavu napast, DC Stripovi obiluju katalogom uzornih zlikovaca i samo treba da izabere.

 

 Aperitiv, pomalo otrovan

Šaljivdžija i Leks Lutor se ne slažu najbolje većinu vremena, iako su radili zajedno više puta. Njihov odnos može da se opiše u stilu nevoljnog poštovanja dok operišu na različitim nivoima kriminalnog spektra. Zašto mislimo da će njih dvojica sarađivati opet? Jer je Lutor bio tako ljubazan da se na kraju filma ludački nasmeje uz kez dostojan Češirskog mačka, što je gest koji je vrlo lako mogao da pokupi od samo jedne osobe.

Tradicionalno, Džoker obožava da nervira Betmena, ali ne preza od maltretiranja ostatka Lige. Meci ne mogu da pomognu protiv Supermena, ali Šaljivdžijinom smislu za humor nisu neophodni. On zna sve njihove slabe tačke. Flešu je najbolje da se pripazi, jer Džoker dolazi. (buhahaha)

 

 Glavno jelo, proteini, meso i tako to

Detstrok je Terminator, narode!

Kvote za ovu opkladu su sigurne, već smo videli (i spojlovali, za one koji nisu) da mu je ponuđena pozicija u timu, ali ne postoji način da budemo sigurni da je pristao. Kod zlikovaca se to nikad ne zna sa sigurnošću. Slejd Vilson je naime najbolji asasin na svetu, najbolji strelac i stručnjak za borilačke veštine. Ozbiljno, ljudi, nema boljeg.

Detstroka čeka žestok uspon popularnosti. Već smo ga videli na malim ekranima protiv Zelene Strele i u video igrici protiv Betmena. Tokom Krize identiteta Detstrok se uspešno obračunava sa sedam članova Lige pravde (bez Supermena i Čudesne žene, dakle možda još ima nade za nas), pa zamislite šta sve može da uradi sa čitavim timom iza sebe.

Glavno jelo br. 2, za one koji vole morske plodove

Prvi put na ekranima u Akvamenu sledeće godine, Crni Manta je najveći neprijatelj kralja Atlantisa. Ima sofisticirano, visoko tehnološki razvijeno odelo u kome može da diše pod vodom i puca laserske zrake iz vizira. Njegove moći čine ga dostojnim članom tima Lige nepravde, i veruje se da će biti najsmrtonosniji zlikovac kada jednom bude imao čitav tim iza sebe.

U očajničkoj želji da osvoji Atlantis i dođe do još moći, Crni Manta je ubio Akvamenovog sina (u stripu, još ne znamo hoćemo li ovo gledati u filmu). Jedan je od osnivača Legije propasti, pojavljuje se i u Super prijateljima u protivničkom timu.

U stripu, Manta ima sina koji se demonstrativno odvaja od oca i pridružuje Akvamenu kao heroj, što je zanimljiva ideja za priču kada DC odluči da upozna novu generaciju heroja sa velikim ekranima. Pa eto, i ja da poručim ponešto.

Poručili smo nešto, nismo sigurno gde će nam stati, ali neka ga na stolu

Pre nego što je film „Šazam“ zvanično najavljen od strane Vorner Bradersa, publika je odavno (godinama) priželjkivala Dvejna Džonsona u ulozi Crnog Adama, jednog od najsnažnijih čarobnjaka DC univerzuma koji se borio i protiv Supermena i Šazama zajedno i preživeo da se pohvali. Leks Lutor, genije kakav jeste, zna da je Supermen otporan i na metke i na magiju i da mu je jedina slabost kriptonit, ali možda ima neki jako dobar plan za moći Crnog Adama.

Neko žensko jelo, egzotično i sa dosta salate sa strane

Na spisku antiheroja fali nam neko ko može ravnopravno da se suoči sa Čudesnom ženom, a Žena-gepard je i tako njen glavni rival. Jer šta je dobar tim bez dobre ženske?

Barbara Minerva je neka vrsta Lare Kroft, bogata naslednica inspirisana arheologijom. Osim što je ambiciozna preko svake mere i sebična. Istraživala je Afričko pleme čiji je zaštitnik gepard, kad je spletom čudnih okolnosti postala žena-gepard. Ritual je trebalo da od nje napravi heroja i zaštitnika, ali stvari su pošle malo naopako. Nekad treba čitati i ona sitna slova ugovora, kao recimo kad se kaže da zaštitnica treba biti devica čistih misli. Jer, ako nije…

Neprijateljstvo sa Čudesnom ženom počinje kad Minerva poželi da poseduje laso istine, a Čudesna žena ga, naravno, ne da. Ako joj Lutor ponudi laso u zamenu za učešće, moguće da će pristati i dati nam idealan uvod od milion drugih da je upoznamo na bioskopskim platnima.

Bez vazdušnih mehurića za Akvamena, molim

Kao odgovor na priču objavljenu u Holivud reporteru, Akvamenov režiser Džejms Van je obećao da neće biti vazdušnih mehurića u dijalozima u budućem akcionom avanturističkom ostvarenju o Kralju Atlantisa. U filmu Liga Pravde videli smo (neki jesu, neki nisu) određene scene u Atlantisu koje su uključivale borbu protiv Parademona i jedan razgovor  između Akvamena i Mere. Da bi mogli na miru da razgovaraju, ovo dvoje je napravilo vazdušni balon oko sebe. Sad, ovo rešenje za donekle privatan razgovor je bilo prihvatljivo za Ligu pravde, ali za film koji bi se imao u celosti baviti Akvamenom i podmorskim svetom, traži se nešto drugo.

Tako da je režiser Van na Tviteru objavio da će razgovori u Akvamenu izgledati malčice drugačije. I bez vazdušnih balona.

Zvezde Akvamena su Džejson Momoa kao Artur Kuri, Amber Hard kao Mera, Jahja Abdul-Matin ll kao Crna Manta, Patrik Vilson, Dolf Landgrin, Nikol Kidman i Vilijam Defo.

Nadamo se da će po rasporedu ovaj film videti bioskopska platna zakazanog 21. decembra 2018. godine.

Desert

Porodica Neverovatnića dolazi na platna 15. juna 2018.godine u zajedničkoj produkciji Piksara i Diznija. Gospodin Neverovatni se popunio taman toliko da ne može da zakopča kaiš pa Elastigrl preuzima sve herojske poslove dok on pazi na porodicu. Troje dece, a beba je taman dobila svoje neverovatne moći. Nek mu je sa srećom!

Za poneti

Dok sedimo u restoranu na kraju vaseljene i razgledamo meni, možda bi u susret predstojećim praznicima valjalo da poželimo i mi nešto za naredne bioskopske projekte. Ko zna, možda nam se želja i ispuni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *