Autostopom do bioskopa – Kineska Nova godina

Kineska Nova godina

Ove nedelje malčice kasnimo, ali nismo vas zaboravili i nastavljamo kolumnu po planu i bez sporta.

Nedelja je bila burna vestima, pa smo tako doznali da se biraju glumci za filmove o Vešcu, i polemika je bila najžešća oko glavnog glumca koji bi trebalo da predstavlja vešca Geralta iz Rivije. Druga glavna vest jeste da možda konačno kreće snjimanje serijala Džordanovog Točka vremana. Nezvanično saznajemo da je vulkan koji je planiran kao Zmajeva planina postao malčice aktivan, pa je set morao da se premesti. Još uvek nismo uopznati sa logistikom serijala, to jest koliko će ih biti, i koliko epizoda, pa nismo u stanju da izračunamo da li će baš svi likovi iz knjige dobiti zasluženu minutažu i na filmskom platnu. Ne bi bilo fer odvajati ih, jer svi su nam omiljeni.

Kako se ove nedelje slavi kineska Nova godina, repertoar noviteta prepun je kineskih filmova. U jednoj od prethodnih kolumni već smo govorili o jednom, Kralj majmuna 3. Nema sumnje da se njihovi filmovi avanture i fantazije odlikuju živim bojama, čudesnom prirodom i upečatljivim likovima.

Lov na čudovišta 2

Žanr: akcija, komedija, fantastika

Oficijelni datum puštanja je 16. Februar. Režiser je Raman Hui, scenarista Alan Juen, a producent Bili Kong. Glumačku ekipu čine Bai Baie, Boran Jing, Toni Leung Ćiu-vai, Li Jućun, Toni Jang.

U filmu se radi o malom čudovištu Vubi koje bez prekida ponavlja Vuba, Vuba, te je bez sumnje tako i dobilo ime. U nastavku br. 2 priča se nastavlja nakon što Vuba krene na samostalno putovanje, bez svojih ljudskih roditelja Tiana i Lana, ali vrlo brzo upada u nevolje. U svetu ljudi i čudovišta trebalo bi da vlada mir, posebno nakon poraza zlog vladara čudovišta, međutim njega je neko još zlobniji nasledio na tronu. Glasine kažu da će mirna koegzistencija biti uspostavljena Vubinim posredstvom, ali ne želi svako miran život. Velika nagrada ponuđena je za Vubinu glavu, živu ili mrtvu, i malo čudovište pokušava da se sakrije. Put mu se ukršta sa Luom, nesrećnim kockarom do guše u dugovima, i zajedno beže što dalje od usuda.

Samson

Žanr: avantura, akcija, fantastika, istorijski, ljubavni

I ovaj film možemo pogledati od 16. Februara. Produkcija je američka, režiseri su Gabrijel Sablov i Brus Mekdonald, a producenti Dejvid A. R. Vajt i Elizabet Hačer-Trevis, dok su na scenariju zajedničkim snagama radili Džejson Baumgardner, Timoti Ratađak, Zak Smit, Gejlen Gilbert. Muziku je komponovao Vil Museer. Glumci su Tejlor Džejms, Kejtlin Liti, Džekson Ratbon, Bili Zejn, Lindsi Vagner.

Samu radnju filma ne treba posebno predstavljati, i stoga ne verujem da će biti velikih odstupanja i iznenađenja u istom. Skoro svi znamo za legendu o neverovatno snažnom Samsonu. Svaki teret mogao je lako da podigne, nijedan protivnik nije mogao da ga pobedi. Kako je Samson živeo otprilike hiljadu godina pre Hrista, kada su Jevrejski narod i Filistejci živeli u konstantnim zađevicama, takva prednost u borbi bila je sve što bi jedan ratnik mogao da poželi. Međutim, kako prirodan poredak stvari obično teži haosu, mladi Samson se zaljubljuje u Dilajlu, a nju ucenjuju da otkrije ljubavnikovu tajnu velike snage. Kad Filistejci saznaju da je izvor snage u kosi njihovog najljućeg protivnika, vrlo brzo okupe ekipu berbera, i tu bi bio kraj da nema par elemenata Hrabrog srca – ljubav prema ženi i ljubav prema domovini uvek su dobra kombinacija za velika dela.

 https://www.youtube.com/watch?v=mSolF3QBVBY

Čuvari grobnice

Žanr: horor, avantura, fantastika

Na istoku ovaj film je dostupan od 25. Januara, a mi nestrpljivi sačekaćemo 23. Februar. Režiser je Kimbl Rendal, takođe i scenarista, zajedno sa Polom Stahelijem. Producenti su Jing Je, Gari Hamilton, Mark Lazarus, Šuo Deng. Glavni glumci su: Li Bingning, Kelan Lutc, Vu Čun, Jasmin Kasim, Kelsi Gramer.

Sasvim rutinsko otkriće dobro očuvane mumije kineskog cara iz dvestote godine pre Hrista povuklo je sa sobom i dve hiljade godina star košmar – tajnu koja je trebala ostati zakopana. Pauci, u svim veličinama, dlakavi i ćelavi, u količinama koliko vam duša ište, i definitivno zastrašujući. Puze po arheolozima i ne prezaju da se nastane po njihovim unutrašnjim organima gde se razmnožavaju bez pardona. Inače borave u zemlji, plivaju po vodi – pa ako ste, kao i arheolozi, mislili da se od paukova spašava ulaskom u vodu, prevarili biste se.

 https://www.youtube.com/watch?v=TGOK-O8_-gs

Kako spadam u onu populaciju koja se boji paukova i u bezazlenoj domaćoj varijanti, mislim da ću preskočiti gledanje ovog filma. Bez panike, sigurno niko neće imati noćne more. Pozdravljam vas do naredne kolumne.