Autostopom do bioskopa – Lara i Skamander

Dragi moji, da vidimo šta nam ova nedelja lepoga i novoga donosi.

Lara Kroft

Kao prvo, čak i mi koji stoički izbegavamo gledanje televizije, primetili smo koliko često gledamo trejler za najnoviji film o Lari Kroft, razmaženoj bogatašici koja radije kreće u avanturu nego da preuzme porodični posao. S druge strane, možda to i nije tako loše, za mlade je bolje da se isprazne pre nego što budu prisiljeni da odgovornost shvate previše ozbiljno. Pomaže i to što Larin otac ostavlja poruku u kojoj je moli da se postara za nešto što bi moglo da spase svet… ili ga potpuno uništi. Sad, mi znamo da Lara nikako nije preozbiljno shvatila život i sve ostalo, jer već smo prošli sve avanture sa njom. Ovaj film opisuje početak početaka, njenu prvu avanturu ikada.

Švedska glumica Ališa Vikander glumi Laru Kroft, što bi mogla da bude dobra promena za ovu franšizu. Ne sumnjam da smo svi uživali u izvedbama Angeline Džoli (neki i nakon njenog čuvenog filma o škakljivoj situaciji na balkanskom prostoru), ali kada je reč o projektu koji treba da prikaže prve korake mlade ekscentrične avanturistkinje, ipak je najbolje ovoj generaciji pružiti novu Laru Kroft. Jedino što bi moglo da nam nedostaje jeste ona duga pletenica – u ovom filmu nisam primetila takvu impresivnu frizuru.

Prvi put je Lara Kroft kao brend ugledala svetlost dana u obliku video igrice 1996. godine. Kompjuterski osmišljeni arheolog preko noći je postala seks simbol, zauzevši više naslovnica modnih magazina nego neki supermodeli. Pravi proboj napravljen je filmovima u kojima je Angelina Džoli imala glavnu ulogu.

Ovaj rimejk je izgleda rađen po drugom rimejku: video igrici iz 2013. godine, koja je udarila temelje u prebacivanju Lare iz tinejdžerske fantazije u uverljivu odraslu heroinu. Nije više bilo disproporcionalnih dimenzija (i bikinija u neprikladnim situacijama, i čudesnih akrobacija na vodi). Realizam je preuzeo i pružio šape ka legendi.

I ovog puta, legendarne trikove kojima smo se divili zamenjujemo realističnijim izvedbama. Izgleda da i najnovija Lara insistra na tome, ponavljajući kako ona nije ,,ta vrsta Lare“ koju je nekad Andželina predstavljala. Mada, koliko god se trudili da počiste trpezu i uruče nam nešto novo, biće da iver ne pada daleko od klade. Da je drugačije, ne bi to bila Lara Kroft.

U ovom filmu, Lara je napustila aristokratko poreklo i podršku i pokušala da živi sama, da bude kul i poštovana. Krv nije voda – vesti o davno nestalom ocu se pojavljuju, zajedno sa tragovima koje joj je ostavio da bi mogla da završi nešto što je on davno započeo, i ona više nego voljno kreće u avanturu.

Postoji samo jedan mali problem sa postavkom scenarija: psihološki kompleks vezan za oca, usamljeno ostrvo, hram posvećen nekom božanstvu propasti, izgubljena arka – fale samo kristalne lobanje. Kada bi joj se otac zvao doktor Džons, film bi bio savršen.

Postoji i malečak problem sa dijalogom, previše liči na isečke iz video igrice, mada ne znam zašto bi to trebalo da nas čudi s obzirom da je Lara ipak počela tako. Takođe, izrazi koji bi trebalo da budu zanimljivi i zastrašujući i da samim tim vrište za pažnjom ( ,,majka smrti“, ,,sekta Trojstva“, ,,provalija duša“) zvuče obično i dosadno, dok obične trke bicikla liče na scenu od koje Lari život zavisi.

Ako zanemarimo ove ‘sitnice’, verujem da ćemo uživati u filmu kako i dolikuje. Ališa svakako donosi nov dašak u franšizu, i mnogo duže pantalone, shodno logistici udobnijeg putovanja pretpostavljam.

Film možemo već sad gledati u bioskopima, s obzirom da je zvanično pušten u etar 7. marta 2018. godine. U Indoneziji.

Režiser je Roar Utaug, scenario su pisali Ženeva Robertson-Dvoret i Alastar Sidons. Producentske kuće koje su se udružile pri ovom projektu su Vorner Bros, Metro Goldvin Majer i Initial Entertejment Grup.

Glavna glumica je, kao što znamo, Ališa Vikander, a ostatak ekipe čine: Danijel Vu, Valton Gogins, Dominik Vest i Hana Džon-Kamen.

Pošto smo možda previše gledali prvi zvanični trejler, ovde vam donosim drugi zvanični.

Fantastične zveri i gde ih naći: Grindelvaldovi zločini

Da, tako je – novi nastavak najnovijeg serijala iz sveta Hari Potera je skoro pred vratima. Trejler je izašao, mogla bih da ga gledam više puta, znam da već jesam. Trejler je samo maleni detalj onoga što nas čeka u ovom projektu, ali više o tome ćemo pričati u novembru. Ovo sada je samo da vas obradujem.

Takođe, jedna posebna zanimljivost: obožavaoci se ovog puta više vežu za misao o potencijalnoj ljubavnoj vezi između Dambldora i Grindelvada. U knjizi ništa nije naglašeno, ali kako je serijal namenjen mlađoj publici, možda i nije moglo mnogo da se kaže o tome. Čak ni knjiga Rite Skiter nije uspela da iskopa dovoljno prljavštine u tom pravcu. Ali, živimo u moderno doba. Mislite li vi da je moguće postaviti film na takvoj osnovi?

Bez panike, film je već snimljen, kako god mi želeli da izgleda. Vidimo se u narednoj kolumni, a do tada ostajte dobro.