Autostopom do bioskopa – Pogrešna očekivanja i iznervirani fanovi

U tekstu od prethodne nedelje sam obećao da neću skoro gledati „Soloa“. Nisam ga gledao još, ali me je morbidna radoznalost nagnala da pratim reakcije na film, kao i uspeh filma na bioskopskim blagajnama.  Uprkos inicijalno pozitivnim reakcijama na film,  internet agregatori recenzija oslikavaju poprilično podeljene reakcije na film. Cenjene kolege sa „Radio Tatuina 202“ su detaljno analizirali film, a sva je prilika da je cenjeno čitateljstvo već odgledalo film i donelo svoje zaključke, tako da se ja neću  ponavljati reakcije na film.

Ono što zavređuje pažnju ovog teksta, jeste učinak „Soloa: Priče Ratova zvezda“ na blagajna. Naime, u vreme pisanja ovog teksta, film je zaradio oko 210 miliona dolara na  budžet od 250 miliona dolara. Dakle, u prvih nedelju dana svog bioskopskog života, film nije uspeo da povrati svoj uloženi novac. Sa vrhunskom franšizom, kao što su „Ratovi zvezda“, koja faktički sama sebe reklamira, ovakav rezultat se može okarakterisati kao katastrofa. Po svemu sudeći, filmu je dosta odmogla negativna reklama „od usta do usta“.

Ehrenrajh kao Solo – barem je mlad

Sam film je od početka produkcije bio preopterećen poteškoćama. Prvo je inicijalni režijski dvojac Miler/Lord napustio film i zamenjen holivudskim veteranom Ronom Hauardom, što je dovelo do dosnimavanja određenih scena. Potom su isplivale glasine da se glavni glumac, Olden Erenrajh, pokazao kao neadekvatan za ulogu Hana Sola, te da je studio unajmio glumačkog trenera za njega. Zatim, film je išao protiv polarizujućih reakcija izazvanih „Poslednjim džedajem“. Konačno, bojkotu je doprineo loš marketinški potez „Diznija“. Naime, mediji su spinovali priču o Landu kao osobi panseksualne orijentacije. Još od Epizode VII, u svetskim medijima se projavljuje težnja da se franšiza „Ratova zvezda“ prikaže kao osavremenjena, politički progresivna i socijalno osvešćena. Ovakva očekivanja i veštački izgrađeni narativ možda više odgovara „Zvezdanim stazama“. Franšiza „Ratova zvezda“  je od samog početka zamišljena kao svemirska opera koja se bavi osnovnim sukobom između jasno definisanog dobra i zla, sa protagonistima pomalo smešnih imena i ona nikako ne može biti pogodno tlo za preispitivanje određenih društvenih normi.  Osnovni motiv celokupne franšize je bio i ostao herojsko putovanje glavnog lika, odnosno izbori pred koje je on stavljen, a koji prave razliku između života i smrti miliona bića u galaksiji. Dakle, veoma jednostavna, ali efektivna priča koja je dobro ispričana kako u originalnoj trilogiji, tako i u nekim drugim medijima franšize.

Svet „Ratova zvezda“ u kome vlada večiti sukob mračne i svetle strane sile jednostavno nije pogodan za razmatranje društvenih problema sa kojima se mi kao društvo svakodnevno suočavamo. Nedostaje mu suptilnosti i iznijansiranosti za takav poduhvat. Zato me, blago rečeno, zbunjuje Diznijeva marketinška taktika da se „Ratovi zvezda“ predstave kao socijalno progresivna franšiza. U najboljem slučaju, ona rezultira u gomili besnih fanova i slaboj zaradi filma, a u najgorem, ona doprinosi degradaciji filma kao umetnosti koja postavlja pitanja. Da, „Ratovi zvezda“ mogu predstavljati filmsku umetnost, „Imperija uzvraća udarac“ nam je to veoma efektivno pokazala. „Poslednji džedaj“ je pokušao da bude umetnost, da ispriča priču kalibra jedne „Imperije“, ali ga je srušio teret pogrešnih očekivanja i šizofrenih studijskih odluka. Usud „Poslednjeg džedaja“ je Dobrila Đokić, koleginica iz redakcije, već podrobno razmotrila u svom dvodelnom tekstu „Zvezdani ratovi: Poslednji džedaj – ili film koji je mogao biti“. Bacite pogled.

Sve te Vrane

Kad smo već kod šizofrenih odluka studija, rimejk „Vrane“ se našao ponovo u produkcijskom škripcu. Režiser Kolin Hardi i zvezda filma Džejson Momoa su napustili projekat, usred kreativnih nesuglasica. Lično pozdravljam ovaj razvoj događaja jer mislim da „Vranu“ ne treba dirati, a želim da Džejson Momoa konačno zaigra u nekom dobrom filmu.

Koncept art za Momoinu Vranu

Takođe, još jedan stripski materijal sa primesama horora se vraća u bioskope. Nakon godina glasina, ozvaničeno je da će Spouna Toda Mekfarlana glumiti oskarovac Džejmi Foks. Po svemu sudeći, tvorci filma će pokušati da naprave netipičan stripski film, sa glavnim likom koji je podjednako heroj i čudovište. Nešto poput Erika Drejvena u originalnoj „Vrani“. Živi bili, pa videli.

Do sledećeg čitanja, peškir i flašicu vode u ruke.