Autostopom do bioskopa – Putovanje kroz vreme

Putovanje kroz vreme ili Šta bi bilo kad bi bilo

Nema štiva koje ovih dana nisam uzela u ruke ili na njega bacila okce a da nije imalo neke veze sa putovanjem kroz vreme. Obećavam, evo idem odmah da tražim stare epizode Doktora Hua (ali imajući na umu da bih verovatno odgrizla nogu od stola da moram da gledam kartonskog Daleka, recimo da su “stare“ epizode one od devetog Doktora).

Fleš

Ako niste znali, prošla nedelja je u čast Lige pravde bila označena kao Akvamenova, a ova je Flešova. S tim u vezi, podsetili smo se da su ovog leta na Komik-konu u San Dijegu Braća Vorner zvanično najavila planove za samostalni Flešov film. Ko je upoznat sa istoimenom serijom, zna da se mladi Beri bori da oslobodi nepravedno optuženog oca iz zatvora i da je rano ostao bez majke. Da, po starom receptu, heroji se oblikuju ranim tragedijama. Ili vi znate nekog ko je sretno odrastao s roditeljima i u slobodno vreme spašava svet? Ne, ni ja.

Ali, šta bi bilo kada bi, kao što radnja u stripu kaže, Beri Alen putovao nazad kroz vreme i sprečio majčino ubistvo? Jedan život tako bitan jednoj osobi a nebitan na univerzalnoj osnovi, pa onda i nije važno ako se nešto malo izmeni, zar ne? Ali kao što znate-već-Hu kaže, za čitavih devesto godina putovanja univerzumom nije naišao ni na jednu osobu koja nije bila važna. Možda taj i Flešov univerzum nisu isti, ali princip jeste. Kada Berijeva majka ne umire, vremenska linija podleže grozomornom haosu: Betmenovi roditelji nikad nisu ubijeni, već je mladi Brus Vejn nastradao u pljački! Beba Kal-El nije kako treba ni sletela na treći kamen od Sunca a već je zarobljen radi eksperimenata. Logično, je l’ da? Šta bi drugo vlada jedne države mogla da radi sa vanzemljskom bebom?

Ni Čudesna Žena i njene amazonke sa Atlantide nisu pošteđene vremenskog premeštanja; nalaze se u razornom ratu sa Akvamenom i Atlantisom, a Zemlja je u ruševinama.

Još uvek mislite da nečiji život nije važan, ili da nije važan na globalnom nivou? Srećom pa niko od nas ne mora da razmišlja na taj način, a Beri će rešiti stvari onako kako heroji obično rešavaju stvari. Ili će poživeti dovoljno dugo da shvati da ga boli uvo i da je, može biti i samo malčice, postao zlikovac.

Vidi se da je pisac ovih redova lud za putovanjima kroz vreme, zar ne?

Za sada je nepoznato koliko će scenario ispratiti sam strip, što je jedini poznati deo projekta koji je spreman. Ne zna se kada će početi snimanje ni za koji datum je predviđena premijera, i nijedan režiser se još zvanično nije prihvatio posla. Ezra Miler (Fleš/Beri Alen) kaže da se neminovno spremaju, da je proces dug i komplikovan i da  Braća Vorner vrlo pažljivo pristupaju projektu, što ga čini počastvovanim što je deo tima. I, naravno, da nije hteo ništa bliže da kaže o samom filmu.

Ako se radnja iz stripa isprati do kraja, velike su šanse da će par koji je glumio Betmenove roditelje u Betmenu protiv Supermena i ovde imati istu ulogu. Da vas časkom podsetim, to su Loren Kohan i Džefri Din Morgan. Gledali smo ih u Živim mrtvacima i Natprirodnom serijalu.

Dedpul 2

Što je do pre par nedelja bilo čisto nagađanje, odjednom je potvrđena glasina o još jednom Dedpulovom pokušaju da ne bude superheroj. Jedino gore od konstantnog zapitkivanja kada ćemo videti još Dedpulovog izmotavanja jeste čekanje da vidimo još Dedpulovog izmotavanja. A kažu da je i treći deo predviđen odmah nakon drugog, sa određenim X-men likovima. Osim što filmove prati prokletstvo, kao nekad profesorsko mesto Odbrane od mračnih veština, tako svaki film ima drugog reditelja. Jedini preduslov je izgleda volja da se slože sa Rejnoldsovim kreativnim predlozima. Bez panike – iako nam nije poznata sama radnja filma, niko ne smatra da je naročito bitna jer je sam lik Dedpula previše dopadljiv i tragično urnebesno komičan da bismo obraćali pažnju na sitnice.

Glumačka ekipa je unapređena, kako u brojnom stanju tako i u određenim mutantskim moćima.

Vejd, kao prvo, pokušava da se dokopa bolje verzije superodela. Onog u koji se neće presvlačiti pola sata u telefonskoj govornici dok dekicu pljačkaju par metara iza ćoška.

Vanesa, njegova verenica, treba da dobije kul mutantske moći. Nešto o menjanju oblika i pretvaranju u koga želi.

Negasonik tinejdžerka izgleda vrlo moćno u novom odelu. Kolosus (Stefan Kapičić, narode) je prisutan u nastavku, kako kažu, zato što je preživeo prvi film.

Očekujemo Kejbela, vojnika mutanta koji putuje kroz vreme. Džoš Brolin je potpisao ugovor za četiri filma u ovoj ulozi.

Pojavljuju se i likovi Domine, plaćenice koja kontroliše sreću, i Crnog Toma Kasidija, mutanta koji manipuliše energijom kroz biljke.

A šta sve oni imaju zajedničko, videćemo 1. juna 2018. godine na premijernom prikazivanju u produkciji i distribuciji Marvela i 20th Century Fox-a.

Život, Vaseljena i sve ostalo

Da li postoji ijedan obožavalac fantastike a da se nije s vremena na vreme zapitao kako bi bilo putovati kroz vreme? Malo u prošlost, makar da sami sebi izvučemo uši, ili u budućnost da, po nepisanom pravilu, samo proverimo sedmicu na Lotou. Ili šacnemo buduću srodnu dušu br.4 da bismo ga/je što pre udavili pozivima na sastanak i produženi boravak do kraja života. Što ga/je u tom slučaju oteralo na drugi kraj planete, i nama jasno stavilo do znanja da se sa vremenom nikad ne treba petljati jer vaseljena uvek dođe po svoje.

Budite mi dobri do naredne nedelje i nemojte izgubiti peškir.