Autostopom do bioskopa – stripovi govore

Dragi ljubitelji filmova, nije nas bilo neko vreme, obećavamo da ćemo biti redovniji ubuduće. A sada da se osvrnemo na fantastična ostvarenja koja su sletela na bioskopska platna ovih dana. Neka od njih su vam poznata i dugo očekivana, druge ćete zavoleti odmah nakon što odgledate trejler, a za neke ćete morati biti strastan ljubitelj žanra da biste izdržali do kraja.

Na nastavak Tora čekalo se tri pune godine, da li zato što prethodni deo nije doneo očekivanu gledanost, i zaradu naravno, ili zato što je bilo toliko ideja koje je trebalo uklopiti, kako god, konačno imamo priliku da vidimo da je još jedan Marvelov film zaživeo. Sam reditelj kaže da nema osećaj da je njegov film deo serijala, koliko da je samostalna produkcija. Stvarao je Torov svet iz temelja, i bio toliko uspešan da Marvel želi da nastavi saradnju.

Mač besmrtnika je film koji je oživeo mangu (japanski strip), i nije nas razočarao. Možda ćete u opisu naći da pripada drami i akcijskom žanru, ali bilo koja tema koja obrađuje besmrtnika koji vitla mačevima i sveti se u ime nevinih zaslužuje da se nazove epskom fantastikom i spada u naše vesti.

A kakva bi ovo kolekcija bila da ne pomenemo još jedno čedo stripa, ovog puta urađeno kao anime. Apokrifi o sudbini svetog Grala i njihov uticaj na politiku i ratove doživeće premijerno prikazivanje naredne sedmice.

TOR: RAGNAROK

Toliko toga se desilo od kad smo se zadnji put videli

Žanr: fantastika, akcija, avantura, komedija, naučna fantastika

Film koji ovih dana okupira medije i američke bioskope još od 3. novembra, zasnovan je na Marvelovom stripu o nordijskom bogu Toru i nastavak je filma Tor: Mračni svet (2013). Ovaj sedamnaesti nastavak u seriji filmova iz Marvelovog univerzuma režirao je Taika Vaititi, producirao Kevin Fajgi, a glumačka ekipa je uglavnom poznata vernim obožavaocima (Kris Hemsvort kao Tor, Tom Hidlston kao Loki i Mark Rafalo kao Hulk), uz nekoliko neodoljivih dodataka: Kejt Blanšet glumi Helu, a tu su i Karl Urban i Tiza Tomson u ulozi čuvene Valkire.

Znam, svi jedva čekamo da se pojavi u našim bioskopima, i ne bi valjalo da pokvarim iznenađenje, zato samo ukratko o radnji (one osetljivije na spojlere molim da preskoče naredni pasus, ili dva):

Dakle, Tor se iz zarobljeništva vraća kući u Asgard, da bi tamo našao Lokija u ulozi njihovog oca Odina (da li je potrebno reći da Loki može da menja svoj izgled i imitira koga želi?). Odin je zaglavljen negde na Zemlji, i počinje takmičenje za njegov tron. Lokiju i Toru ta situacija nije ništa novo, sve dok se ne pojavi njihova davno izgubljena sestra Hela, boginja smrti, čudesno izbrisana iz istorije Asgarda i nimalo sretna zbog toga. I dok ona gradi svoju vojsku, Tor opet uspeva da se nađe zarobljen, ovog puta na planeti Sakar, domaćinskom mestu posvećenom gladijatorskim takmičenjima. Tu se suočava sa Hulkom, kolegom sa posla, koji kad ne uništava protivnike u ringu, uživa u perlicama i toplim kupkama. Da sve bude još čarobnije, pored vatrenih džinova iz podzemnog sveta, leteće vojske Pegaza, i doktora Strejndža, na scenu stupa i Valkira, ratnica posvećena teškom pijančenju i honorarni lovac na ucenjene glave. Onda kad nije zauzeta tučnjavom i stavom teško pristupačne devojke, razmenjuje stidljive i nevoljne poglede sa Torom.

I tako počinje Ragnarok, kraj sveta prorečen u Nordijskim legendama, što nije mala stvar, čak ni po merilima pomalo besmrtnih bogova i superheroja. A kako je Ragnarok neizbežan, čemu onda borba?

Poznavaoci nordijske mitologije koji bi mogli da se pobune zbog labavo shvaćenih izvora za priču, mogli bi da okrive režisera Taiku Vaititija da se ne pridržava Marvelovog sveta. Prva promena koja je novi nastavak transformisala u mnogo uspešniju priču od Mračnog sveta, jeste Torov humor koji je došao do izražaja kada je režiser odlučio da Krisu ostavi mnogo veću slobodu da bude svoj na setu. Jer, očigledno, Kris Hemsvort ima odličan smisao za humor koji do sada nije bio iskorišćen na pravi način.

Osnova na kojoj je režiser gradio film bila je misao šta bi jedan šestogodišnjak želeo da vidi u filmu. Ili gomila šestogodišnjaka. Tako imamo ludačku paletu boja – stručno izbalansiranu i mnogo više nalik samoj osnovi stripa. I vrlo lepu zbirku čudovišta: vatrenog demona, džinovskog vuka, vojsku zombija… Ideja da se svi uklapaju u jedan film ne bi trebalo da bude moguća, ali uspelo je, i ispalo više nego dobro.

MAČ BESMRTNIKA

Negde na svetu, postoji čovek koji ne može da umre

Žanr: akcija, drama, fantazija

Mač besmrtnika (Blade of the Immortal) rađen je po japanskom manga stripu autora Hiroakija Samure. Radnja je smeštena u Japan za vreme perioda Tokugava šogunata i prati prokletog samuraja Mandžija koji mora da ubije hiljadu neprijatelja da bi povratio svoju smrtnost. Manga je objavljivana od 25. juna 1993. do 25. decembra 2012. Godine 2008, urađena je i anime adaptacija, kao i roman Mač besmrtnika: Legenda o demonskom maču (Blade o fthe Immortal: Legend of the Sword Demon).

Ove godine strip je pretočen u film, direktora Takašija Mike (13 Ubica) i scenariste Tetsuja Oišija, a glavnu ulogu tumači Takuja Kimura kao Mandži.

Mandžija nijedna rana ne može da ubije, osim vrlo retkog otrova. U prošlosti, njegove kriminalne akcije dovele su do smrti stotinu drugih samuraja, uključujući muža njegove sestre. Postaje besmrtan nakon sestrine smrti, proklet od ruke 800 godina stare sveštenice, nakon čega se zavetuje na iskupljenje time što će očistiti svet od hiljadu zlobnih ljudi. Dok ne ispuni svoju misiju, u životu ga održava neka vrsta svetih crva što žive u krvi i u stanju su da zaleče bilo kakvu ranu, čak i da spoje udove razdvojene više sati. Sami crvi rade po principu samožrtvovanja – stvoreni su tako da im hemijski i fizički sastav podseća na ljudski koliko god je moguće a da i sami ne budu ljudi.

Mandži sreće devojčicu Asano Rin i obećava da će joj pomoći da osveti roditelje. Njenu porodicu i učenike njenog oca pobili su čuveni mačevaoci koji žele da otvore školu borbe bez pravila. Njima se suprotstavlja druga škola, prilično sličnih metoda borbe ali nepoznatog motiva, i pokušavaju da pridobiju Mandžija u svoje redove.

U širem kontekstu, film razmatra posledice besmrtnosti i značenje života. U užem, mislim da će ljubitelji japanskih filmova i borilačkih veština zaista uživati.

SUDBINA: LEGENDE (Fate: Apocrypha)

Veliki rat za sveti Gral počinje.

Žanr: akcija, fantazija

Za sve ljubitelje animea, 7. novembra nas očekuje premijera na Netfliksu još jednog japanskog animiranog filma iz serija Sudbina o svetom Gralu. Rađen je na osnovu 5 kratkih romana iz pera Juićira Higašidea, završenih davne 2014. Manga serijal je pokrenut avgusta prošle godine, i još traje.

Četrnaest duhova heroja okupilo se za rat. U gradu Fujuki, sedam magova i njihovih duhova heroja sudarilo se u borbi za sveti Gral. U nastalom haosu, jedan mag uspeva da pobegne sa Gralom. Decenijama kasnije, klan Igdmilenija otkriva da drži Gral u svom posedu i odvaja se od Asocijacije Magova, zahtevajući nezavisnost. Uvređeni takvim potezom, članovi Asocijacije šalju ubice, ali Sluga Igdmilenije ih sve pobije, nakon čega magovi donose odluku da se Sluge međusobno bore. Stvaraju se dve frakcije od po sedam ovih izvanrednih ratnika. Novi rat za Sveti Gral – ovog puta nepredvidljivih razmera – počinje u Rumuniji.

To je bilo to za ovu nedelju. Čitamo se naredne sa novim filmskim dostignućima, a u međuvremenu prepustite se i uživajte i samo bez panike.