Autostopom do bioskopa – Svuda vanzemaljci

Vreme se pomerilo unapred, izgubili smo čitav sat i mislite da više nema vremena za filmove? Pogrešno.  Filmovi koje ćemo danas predstaviti nisu od onih koje možemo da propustimo, jer teško da imamo druge prolećnje aktivnosti na umu pored ovolikog snega.

Osvetnici

Osvetnici i njihovi saveznici i u trećem filmu nastavljaju da štite svet od pretnji prevelikih za samo jednog heroja. A Tanos je defenitivno neprijatelj previše moćan za heroje sa Zemlje. Dok se Tanos trudi da pronađe kamenje večnosti i skupi što više moći može, dotle se svi njegovi protivnici skupljaju u jednu ekipu ne bi li mu se lakše suprotstavili. Svi filmovi koje smo do sada gledali vodili su upravo do ovog momenta, i napetost će biti velika.

Mnogi ne znaju da nam se sprema četvrti još uvek neimenovani nastavak filma. Za sada je radni naslov Osvetnici 4, i jedino što možemo sa sigurnošću da tvrdimo je da nimalo neće biti nalik prethodnom filmu. Izgleda da ne bi mogao samostalno da se gleda, makar tako kažu scenaristi, ali se nadaju da će filmovi biti različiti kao noć i dan. Scenaristi koji rade na ovom projektu su Kristofer Markus i Stiven Mekfili.

Broj 4 je definitivno nastavak dešavanja iz trećeg dela, gde se Osvetnici i njihovi kosmički saveznici konačno bore protiv Tanosa. Scenaristi kažu da, iako radnja oba filma ide u kontinuitetu, ne bi se moglo reći da je tačan nastavak u odnosu na tamo gde smo stali sa prošlim. Baš insistiraju na činjenici da su u pitanju dva vrlo različita fima iako pripadaju istom serijalu.

Zapravo, Čovek mrav i Osica i Kapetan Marvel ugledaće svetlost dana pre nego broj 4, tako da će zadnje poglavlje treće faze Marvelovog univerzuma biti pod uticajem dešavanja iz tih filmova. Scenaristi takav raspored puštanja filmova popularno zovu noćnom morom, zbog silnih delova koje treba uklopiti u finalu.

Braća Ruso, producenti trećeg i još neizašlog četvrtog dela Osvetnika, slažu se sa scenaristima oko razlika između dva filma. Imaju i teoriju o slobodi razmatranja različitih pravaca u mitologiji ili istoriji, u zavisnosti od toga šta bi se gledaocima moglo dopasti. Imaju velike čizme za popuniti, jer su njihovi prethodnici već postavili dobre standarde. Skoro svaki film imao je svog režisera i sopstvenu ekipu, te stoga i mnogo stilova i različitih stvari koje su želeli  da iskažu. Zato su braća producenti odlučili da se skoncentrišu na ono što vole i na ono što bi želeli da vide na velikim ekranima, jer kad čovek radi ono što želi ima najveće šanse da postigne uspeh, i publika to oseća.

Ali, da ne trčimo previše pred rudu, pričaćemo još o ovoj temi kada za to dođe vreme. Treći deo Osvetnika: Rat za kamen večnosti (Infinity war) ulazi u bioskope 27. aprila 2018. godine.

Film pod popularnim radnim nazivom Osvetnici broj 4 pojaviće se na velikim ekranima 3. maja 2019. godine.

Kapetan Amerika

Kris Evans, čovek koji je predstavljao prvog Osvetnika od kada je franšiza uzela maha, izjavio je da se povlači iz posla superheroja. Bez panike, biće tu za četvrti nastavak Osvetnika, ali nakon toga ćemo morati da ga gledamo u drugim projektima, ako ne i u totalno drugoj vrsti posla. Prepustiće odelo Kapetana Amerike nekom mlađem, samo se nadamo da neće i ostali krenuti za njegovim primerom. Naime, izjavio je da je čitavog života imao želju da stvori sopstveno ime, da bude najbolji i na vrhu, ali kada se probudio tu gde je želeo da bude i za šta se borio, shvatio je da nije odagnao tugu i nemir. Možda glumci imaju naviku da se ispovedaju novinarima, možda ga je zahvatilo malo depresije iz senke retrogradnog Merkura, a možda više nije u stanju fizički da podnese napore. Ili je u pravu što se tiče karijere – nije dobro za glumca ako ga prepoznaju samo po jednoj ulozi.

Elem, bićemo u toku pa ćemo videti šta će biti.

Titan

Najnovije Netfliksovo filmsko čedo donosi nam Sema Vortingtona u plavoj boji. Jeste vanzemaljska kolonija u pitanju, ali nije ni blizu Avatara. U svakom slučaju, ima manje ekstaze sa drvećem a mnogo više horora.

Film nam prikazuje sumornu sliku čovečanstva u bliskoj budućnosti: nuklearni rat je ostavio veliki deo planete nenastanjenim. Resursi su u takvom stanju da će za samo par decenija doći do kolapsa društva i čovečanstvo će nestati. I tako, jedan deo vojske je odlučio da prebaci bazu na Saturnov satelit Titan. Srećom pa nisu naleteli na ljubičaste tipove sa fensi rukavicma.

Nakon te tačke, film sa distopijskog viđenja planete prelazi na porodični horor: da bi bolje preživeli na Titanu, vojska vrši genetske eksperimente, svesna da su propali kao vrsta da ako ne budu mogli da kontrolišu proces. Semov lik izgleda ima problem sa kontrolom, i rastravljuje svoju porodicu dok mutira u nešto što tek bledo podseća na ljudsko biće.

A da li će uspeti i kako će se završiti kolonizacija, videćemo 30. marta 2018. godine.

Znatiželjna sam da vidim da li će kolonizacija ljudi na mestu koje zahteva promenu genetskog koda biti uspešna u prenošenju humanosti i morala koje nas i čini ljudima. Jer ako prvi primerak (Semov lik, na primer) nije u stanju da se kontroliše pred najvoljenijima, kakvu to novu civilizaciju možemo da stvorimo? Da li je preživljavanje radi preživljavanja jedini cilj, i da li bi tako trebalo da bude?

Šta vi mislite?

Uz malo sreće, vidimo se i naredne nedelje.