Autostopom do bioskopa & TV-a

Novih dešavanja nikada dovoljno, premda se trenutno ne događa ništa spektakularno, budući da su svi značajniji projekti  već najavljeni. Svi smo u iščekivanju najvećeg događaja u proteklih dvadeset šest godina – premijere Tvin Piks serije. Potencijalna težina svega ostalog pada u vodu pred takvom najavom, i svi jedva čekamo da se vratimo u misteriozni planinski gradić, okužen gustim šumama iz kojih vreba drevno zlo iz drugih ravni postojanja.

https://www.youtube.com/watch?v=WpRdSh-qpW0

Do tog datuma, evo najnovijih vesti…

Kraljice vriska napokon utihnule

Iz Foksa stižu i više nego očekivane vesti. Scream Queens projekat neće dobiti svoj nastavak, što je i Rajan Marfi potvrdio. Ako ništa drugo, ovu seriju su pratili brojni problemi u realizaciji, ali najveći od svih je svakako bio nedostatak kreativnosti i potencijala da se na osnovu inspiracije nečim starim i proverenim napravi nova i prihvatljiva priča. Scream Queens pada na svim testovima gledljivosti, i može se reći da smo imali priliku da pratimo jednu jedva prosečnu seriju, koja se, pored lošeg plota, istovremeno oslanjala na nekoliko žanrova (horor, triler, misterija), ali ni na jedan uspešno. Nadajmo se da ovo nisu prevelike mrlje u karijerama solidnog kastinga. R.I.P.

Obrisi strave iz Kingove magle

Serija The Mist konačno kreće, a očekivanja su velika, iako u senci nešto slabijeg marketinga i zvaničnih najava. Ekipa koja radi je proverena. Izvršni producent, Kristijan Torp, je najavio da će plot prve sezone biti kombinacija Kingove priče i ekranizacije Frenka Darabonta. Dakle, očekivano je da se serija oslanja, što na originalnu priču, što na inspiraciju i adaptaciju te priče, što je prilično fer, ako se uzme u obzir činjenica da sve doslovne adaptacije i ekranizacije uvek vode u pravolinijsku priču i dvodimenzionalne likove.

Priča se fokusira na zločin u malom gradu, koji zapravo sve vreme maskira ono što se dešava u pozadini, a to je pojava misteriozne magle koja ima, pa, recimo čudne tendencije da menja ljude na gore, i u kojoj živi puno loših uspomena. Likovi nisu isti kao u knjizi, niti su identični onima u filmu, ali je rečeno da su jasne paralele i omaži postavljeni i utkani u plot od samog početka.

Kuća Spike TV je izlazak najavila za 22. jun tekuće godine, na desetogodišnjicu izlaska Darabontovog filma. Trejleri i tizeri su spremni, i deluju prilično obećavajući.

https://www.youtube.com/watch?v=tNR7Ir3IUTs

The Purge 4 – zločini dobijaju svoje opravdanje, a franšiza seriju

Džejson Blum je najavio novi nastavak franšize The Purge. Mimo svih očekivanja, prvi nastavak je načisto „razbucao“ i najsmelije procene, i od inicijalnih tri miliona dolara uloženih, zaradio čak osamdeset devet! Druga dva dela nisu toliko slavno prošla kod kritike, ali daleko su od neuspeha, i samo su povećavali zaradu franšize.

Šta ovu franšizu čini tako zanimljivom (mislim, uslovno rečeno zanimljivom)? Gde se nalazi strava i užas u noći izbora? Činjenica da se moć može naći u bilo čijim rukama u toku dvanaestočasovnog perioda bezakonja. Naravno, horor potencijal je previše očigledan i  uočljiv da se ne bi iskoristio. Postava ostaje ista, Džejms de Monako i Frank Grilo, kao režiser i glavni glumac.

Za to vreme se sprema i serija, najavljena takođe za 2018, iz kuće SyFy. Imamo obećanje da će se serija pozabaviti s 364 dana u godini u kojim se zapravo seju uzroci onoga što će se desiti u dvanaestočasovnom periodu. Deluje kao zanimljiv plot tvist u odnosu na samu franšizu, a i bolje bi bilo da je tako, inače će sve vrlo lako otići u zaborav, ukoliko dođe do još jednog stereotipnog i preterano maniristički urađenog nastavka, ili čitave sezone serije. Čekamo 2018…

The Witcher serija – nova bomba iz Netflix-a

Ime Andžeja Sapkovskog je uveliko poznato horor fanovima, koji su svaštojedi, i ne konzumiraju  samo filmove, već u sebe obilato trpaju knjige, video igrice, kao i sve subkulturne đakonije koje se mogu svrstati pod stravu i užas. Andžejova saga The Witcher je poslužila kao inspiracija za istoimenu mračnu video igru, veoma popularnu među fanovima koji tvore čvrstu horor bazu.

Prema najavama, plot ne bi trebao da istrpi prevelike promene, jer sam Sapkovski uglavnom ne sarađuje sa teroristima kada su u pitanju adaptacije njegove sage. To može imati i dobrih, i loših strana. Međutim, ako uzmemo u obzir da je video igra medijum jako blizak filmu, reklo bi se da nas čeka uspešna adaptacija, budući da je deo projekta poveren režiseru sekvenci iz video igre, Tomasu Baginskom. Dakle, imamo sagu o čudnoj porodici, koja živi u čudno i mračno vreme, prepunu zanimljivih likova i plot tvistova. U suštini same priče se nalazi današnji čovek, prebačen u alegorijsku, alternativnu stvarnost, i prinuđen da balansira između dva osnovna nagona u svakome od nas. Da li prigrliti dobro ili zlo, i kakve su naše moralne vrednosti, ukoliko ih stavimo na test realne situacije? Svakako se očekuje eksplicitniji sadržaj u estetskom smislu, i što se toga tiče, Netlfix dodaje svom dijapazonu nešto što do sada nije imao – sadržaj za odrasle, da ožeže po svim čulima! Pozdravljamo projekat i nestrpljivo ga očekujemo.

Puni kasting, kao i datum objavljivanja još uvek nisu najvaljeni, ali projekat je zvanično pokrenut.

Džordan Pil ubacuje u warp 9! Posle Get Out stiže serija Lovecraft Country

Posle izuzetno režiserskog debija (prvi, pa horor!), Džordanu Pilu se „posrećilo“ da smesta preuzme palicu najavljenog velikog projekta. Koliko je projekat veliki dovoljno govori činjenica da na njemu sarađuju HBO, Bad Robot i Warner Bros Television!

Prošle godine se pojavila novela Lovecraft Country, Meta Rafa, čija je radnja opisana kao priča mladog crnog momka, koji pokušava da reši misteriju nestanka svoga oca. Priča je smeštena u pedesete godine prošlog veka, i prožeta je raznim bićima inspirisanim Ktulu mitovima. Naravno, priča ima jaku antirasističku notu, a čitav plot je postavljen kao borba jednog crnog mladića protiv rasnog i okultnog terora istovremeno. O samom plotu i detaljima nešto više neki drugi put.

Ovakva najava je i više nego obećavajući. Pil je svakako najsvežija krv i najbolja novost na horor sceni, a učešće ove tri ogromne producenatske kuće nam i više nego jasno kazuje da će se dobri horori itekako gledati u bliskoj budućnosti, i da je konačno pronađena formula kako da se svakom živućem stvoru na planeti objasni i prenese da je horor esencija svih žanrova i ljudskih osećanja.

Sajmon Peg i Nik Frost u novoj horor komediji

Slaughterhouse Rulez je najnoviji najavljeni projekat od strane uhodanog dvojca Sajmon Peg – Nik Frost. Priča se odvija u internatu za nadarene studente, a to je ujedno i mesto na kome se očekuje da omladina bude u vezi te samoća ne dolazi u obzir. Naravno, kako je u pitanju horor komedija, njihov omiljeni žanr, biće tu puno skrivenih detalja, tajnih bratstava i rituala, kao i puno parodije, ako je za verovati da će koristiti oprobani recept Shaun of The dead i Hot Fuzz.

Režija je data u ruke Krispijanu Milsu, koji je sa Pegom već sarađivao na projektu Fantastičan strah od svega. S obzirom na uspeh, kao i samu realizaciju, veoma smo skeptični, ali gledamo krajičkom oka na ovo dešavanje. Datum još uvek nije potvrđen.

Alien Zavet – promašeno sletanje na neprijateljsku teritoriju donosi ogroman novac produkciji

Napokon! Ali, da li se čekanje isplatilo? Sve to, kao i još gomila stvari biće obrađeno u posebnom tekstu o ovom dugo očekivanom blokbasteru. Ono što za sada znamo jesu brojke, i prve kritike. Već u prvom vikendu prikazivanja, Alien Covenant je potukao rekord GOTG2 (koji se trenutno bliži cifri od skoro sedamsto miliona dolara), iako je zaradio manje nego što se od strane produkcije očekivalo. Udarni talas se nastavlja i ovih dana, bioskopske blagajne se pune, a mi imamo nekoliko svežih recenzija, iščupanih iz usta i glava samih fanova.

Mišljenja su podeljena, verovatno još pod prvim utiskom, ali ono što se može izvući kao zajednički imenitelj jeste da je film uspeo. Ovo je samo po sebi nedovoljno, jer ga niko nije nazvao remek-delom, pomenut je ogroman budžet utrošen na SGI Ksenomorfe, koji deluju manje ubedljivo od originalnih kostima. Tvrdi se da je žanrovski ispoštovan, i da ima jako dobrih horor i saspens momenata, ali to je sve što se moglo izvući iz čitanja prvih nekoliko recenzija. Uskoro opsežnija analiza celog filma, uz veliku nadu da je Ridli Skot uspeo da se nekako oduži za katastrofalni Prometheus..

Ne diši – Slepac se vraća da ti zagorča život!

Sjajna vest! Ne diši, kao jedan on najboljih filmova prošle godine (potencijalno u više žanrova, koje režiser maestralno koristi) zvanično dobija nastavak, sa istim glavnim junakom, režiserom i producentom.

Krenimo redom. Sam Raimi nema običaj da se hvata za stvari koje ne poštuju žanr i fanove, a pritom je jako otvoren za eksperimente različitih vrsta, što proizvode njegove produkcije i režije čini originalnim i jako prihvatljivim za konzumaciju istovremeno. A, to je danas prava retkost na sceni. Njegovo poznanstvom sa brilijantnim Fedeom Alvarezom je donelo jedan od najboljih horora tekućeg veka – Ne diši! Nakon odličnog rimejka Evil Dead (u redu, ni ja nisam fan rimejka, ali tehnički je savršeno ispoštovan svaki korak), i još par jako dobrih projekata, Ne diši mu dolazi kao vrhunac karijere (ili, početak vrhunca). Odlično definisani svi likovi u filmu (pet , plus tri sporedna), njihovi odnosi koji grade priču koja prelazi iz drame u triler, iz trilera u horor, kao i otkrivanje jednog od najbolje osmišljenih negativaca ikada – Slepca, nam donose Alvarezovu metodu gradnje vrhunskog saspensa i horora. Ne postoji detalj koji nije znalački upotrebljen, od scenografije do kadriranja i scenarija, a plot tvistovi su taman takvi da u potpunosti opravdavaju naziv filma – Ne diši!

Dakle, ovo malo remek-delo fuzije nekoliko žanrova ide dalje, dobija nastavak, a mi ga sa nestrpljenjem očekujemo. Ekipa je pobednička. Fede režira, a brilijantni Stiven Lang ponovo igra istu ulogu. Prvi deo je u potpunosti pripao podžanru home invasion, sa obrnutom perspektivom i plotom, u kojem nasilnici postaju bespomoćne žrtve nekoga goreg od njih, a videćemo šta nam nastavak donosi u žanrovskom smislu. Šta god da bude, loše biti ne može…

Džejms Von vraća DC u trku s Marvelom

Oprobani marketinški mag filmske industrije, mašina za pravljenje novca ni iz čega, glavom i bradom – Džejms Von preuzima odgovornost da DC i Warner Bros vrati u trku sa poodmaklim Marvelom. Makar što se tiče finansijskog udela u tržištu. Premda, budući izuzetan režiser, DC će se i kvalitativno podići nakon ove realizacije.

Akvamen je najnoviji projekat, dok je  glavna uloga poverena Džejsonu Momou. Premijera je zakazana za kraj 2018 a fanovima ostaje da se do tada zadovolje manjim DC-Warner Bros projektima, koji su takođe u najavi. Dakle, rat Marvel-DC se nastavlja, žrtve se uglavnom broje u uloženom novcu i potrošenom vremenu za gledanje osrednjih filmova, ali uvek se nadamo nečemu boljem, kada pročitamo da neki majstor uzima režiju u svoje ruke.

GOT zvanično dobija i peti spinof. Megalomanija ili kreativnost?

Dž. R.R. Martin je zvanično angažovao i petog pisca, za peti nastavak, spinof, prikvel, sikvel ili šta već GOT-a. Nije šala, potvrđena vest. Ime se još uvek ne otkriva. Ovim tempom, imaćemo više sporednih projekata nego epizoda glavne serije. Nadajmo se da HBO zna šta radi u ovom slučaju.

Neka je svet gospod Ktulu, vladar sveg ludila vidljivog i nevidljivog sveta, i neka vas blagoslovi blaženi pogled Normana Bejtsa. Do sledećeg čitanja, ostajte mi zdravi i uplašeni.