Autostopom do bioskopa & TV-a

Što se tiče horora i fantastike, protekla nedelja nije donela novosti o značajnijim projektima, ali ipak beležimo par iznenađenja, kao i par očekivanih dešavanja. Da krenemo redom…

Guardians of The Galaxy 2 – Marvelove super-moći pune kase producenatskih kuća

GOTG2 je na svojoj premijeri probio očekivanja svojih kreatora, i zaradio oko dva miliona dolara više u prvom vikendu prikazivanja. Na dalje, do sada je inkasirano preko petsto miliona zelenih novčanica od svih zvaničnih projekcija širom sveta. Trka između realizacije DC Comix i Marvel junaka i franšiza ne prestaje, i čini se da se iz godine u godinu samo povećavaju ulozi. Ako govorimo o uticajima na blagajne, Marvel i Warner Bros. Ne promašuju zicere, kako se čini, dok DC i Disney/Paramount imaju problema sa junacima iz dubljih delova sopstvenog univerzuma. Ako govorimo o kvalitetu filmova, Kristofer Nolan je još uvek neporažen u režiserskom smislu, imajući u vidu Dark Knight trilogiju, ali sama producenatska kuća gubi na pokušajima da sopstveni univerzum različitih likova oživi na platnu sa istom dozom uspeha. Dakle, jedna jako dobra vest za fanove GOTG.

Živi mrtvaci u Avataru – nova kasting zvezda Džejmsa Kamerona

Megalomaniji Džejmsa Kamerona nikad kraja, ali fanovi su već navikli na to. Dakle, spremaju se nova četiri nastavka Avatara, a kasting agenti su se uveliko rastrčali po različitim produkcijama, u potrazi za novim likovima. Zvezda serije Fear The Walking Dead, oficijelnog spinofa The Walking Dead, brilijantni Klif Kurtis je najavljen kao jedna od glavnih uloga za sva četiri sledeća nastavka. Ovim se Kurtis pridružuje Zoi Saldani, Sigurni Viver i Semu Vortingtonu, u ulozi Tonovarija, vođe Metkain klana. Kameron nikada nije imao problema da postavi savršen kasting u svoje univerzume (ako izuzmemo Titanik), pa je tako ova vest verovatno dobra za fanove Avatara, jer je Klif Kurtis glumac prilično raskošnog talenta.  Da se podsetimo, jedna od prvih uloga mu je u The Piano, Romana Polanskog, zatim Trainnig Day, The Last Airbender…

Blade Runner 2049 dobio svoj prvi oficijelni trejler

Rajan Gosling u ulozi Harisona Forda, prelepa Ana De Armas, Dejv Bautista i Džared Lito. Ah, da, i Harison Ford, u ulozi Harisona Forda tj. Rika Dekarda. Izvršni producent, Ridli Skot, i dalje plot drži u najstrožoj tajnosti, a informacije za sada ne cure. Sve što znamo jeste da se radnja odvija 30 godina kasnije, u istom univerzumu. Što se samog trejlera tiče, solidno je režiran, pokazuje odličnu retro-futurističku scenografiju, na kakvu smo navikli iz legendarnog prvog dela, i glavne likove. Čeka se na procenu režiserskih sposobnosti Denisa Vilneva, a to ćemo čekati do 06.10. tekuće godine. Vilnev je režirao jako uspešan Arrival (2016), što ga je sasvim sigurno preporučilo Ridliju Skotu kao dobrog poznavaoca Sci Fi režije.

Once Upon a Time bez Dženifer Morison u sedmoj sezoni

Ema Svan više nije deo Once Upon a Time univerzuma, kako je pre par dana zvanično potvrđeno. Dženifer Morison je objavila da se povlači iz projekta, i da neće učestvovati u sedmoj sezoni, ali da će se pojaviti u ulozi gosta, u jednoj od epizoda sedme sezone.

Strava i užas predsedničkih izbora kao moguć plot za novu sezonu American Horror Story

Od Rajana Marfija i Breda Falčuka smo se navikli na sve sem na kompoziciju, koherentnost, doslednost, čvrstinu… dakle, ako je serijal AHS poznat po nečemu, to je jedan prilično jeftin trejd mark – sezona koja se posle četvrte epizode razvodnjava, plot i glavni likovi se gube i smenjuju bez ikakvog reda, a od horora imamo samo dobro urađene scene i sekvence. Ono što sezone koliko-toliko drži na nekakvom nivou i celini jeste smena glavnih glumaca (koji su svi do jednog izvrsni i provereni asovi, ili ogromni talenti kojima raste vrednost na tržištu nakon svake sezone) od jedne do druge, što nam ukazuje na to da se svaka sezona zapravo odvija u istom univerzumu, i da su priče na neki magični način spojene, pa je to valjda neka satisfakcija za utrošene sate gledanja neuspelog eksperimenta (svaka čast na Murder House sezoni). Ipak, serija zarađuje pare, a na nama je da raspravljamo o ukusima konzumenata.

I ovoga puta nije ništa drugačije. Ako se po jutru dan poznaje, biće puno razloga za pisanje na ovu temu. Rajan Marfi je na Tviteru zvanično najavio da se radnja prve epizode dešava u noći predsedničkih izbora. Nadajmo se najboljem, očekujmo najgore…

Game Of Thrones se ne završava ni nakon finalne sezone

Džordž Martin i još četiri pisaca marljivo rade na lansiranju bekap serijala, koji bi nastavio život GOT i nakon smrti, na kraju osme sezone. Ne zna se da li se radi o prikvelu, sikvelu, spinofu ili nečemu desetome, ali saga se svakako nastavlja i nakon finala poslednje sezone. I, ne samo da je okupio četiri pomagača, već isto tako GOT dobija četiri zasebna serijala, na kojima se već uveliko radi u HBO-u.

Koliko je projekat ozbiljan, govore i imena četiri Martinova pomoćnika: Maks Borenštajn (Godzilla, Kong: Skull Island): Džejn Goldman (Kick-Ass, Kingsman i X-Men franšiza); Brajan Helgeland (Mystic River, A Knights Tale); Karl Rej (HBO The Leftovers i Westword, AMC Mad Man). Dakle, što se tiče spisateljskih sposobnosti, svi autori su jako ozbiljni, i za očekivati je da će Martin nadgledati i razgranavati osnovne razvojne linije sopstvenog univerzuma u ulozi konsultanta, dok će pisanje biti povereno proverenim piscima.

Jedna stvar je jako dobra u vezi četiri najavljena projekta. Naime, svi se dešavaju nakon poslednje GOT sezone, tako da nema bojazni da će biti „minirani“ kako bi ostali u senci matice, naprotiv, to je prilika da se nove ekipe pokažu u najboljem svetlu. HBO obično ne promašuje kada su veliki serijali u pitanju.

Detektiv strave i užasa možda dobija prvi zvanični serijal – Dilan Dog u potrazi za producentima

Austrijski režiser, Kevin Kopacka (poznat po dva kratka horor projekta pre toga, Hades i Tlmea) je napravio pilot epizodu o detektivu strave i užasa. Projekat je u potpunosti finansiran iz ličnih izvora, i amaterski je urađen, ali prikazuje sve ono što je potrebno – dobru atmosferu, plot tvistove sa kombinovanim horor i noar elementima, kao i sasvim solidnu režiju, s obzirom na uslove. I više nego prelazna ocena. Ipak, nemojte se začuditi kada vidite da se junaci zovu Dyan Dawn, njegov duhoviti pomoćnik, azijat –Bang, inspektor Mahlou, Morgana Stano (omaž dvema ličnostima iz Dilanovog univerzuma). Ah, da, pravo iznenađenje za sve ljubitelje madam Trelkovske.

Nakon prvog gledanja, osim navikavanja na imena koja su promenjena zbog kopirajta, mogu samo da dam najpozitivnije moguće ocene, jer je dilanovska atmosfera u potpunosti uklopljena u jako mali budžet. Stotinu mi vampira, iskreno očekujem da serijal zaživi u još boljem izdanju!

Hellboy dobija reboot bez Rona Perlmana i Giljerma Del Tora

Zvanično je objavljeno da se snima novi nastavak kultnog serijala Hellboy. Ovoga puta autor Giljermo Del Toro nije umešan u samu priču, a nema ni genijalnog Rona Perlmana u glavnoj ulozi. Ono što za sada znamo je da režiju potpisuje odlični horor znalac Nil Maršal (Dog Soldiers, The Descent, Centurion, Doomsday, Hannibal, Game of Thrones), a sam projekat je već najavljen kao „R – rated“, dakle eksplicitan seksualni i nasilni sadržaj, roditeljski nadzor,  i zabranjeno za ispod sedamnaest godina.

S obzirom na ekipu, može se reći da nastavak maksimalno eksploatiše horor elemente početne priče, i da donosi Helboja oslikanog bojama malo manje prihvatljivim za prethodnu ciljanu grupu. Nil Maršal nikako nije režiser koji se neozbiljno uhvatio bilo kog projekta, a pozivi da gostuje u serijama Hannibal i GOT su samo potvrda toga, tako da možemo očekivati jedan jako dobar horor, inspirisan originalnom pričom. Jasno je da će na sve strane biti kuknjave dosadašnjih fanova, ali autor ovih redova se unapred raduje svakom Maršalovom projektu. Naslovna uloga je poverena jako dobrom Dejvidu Harboru (Stranger Things), dok se čeka završetak kastinga za ostale članove ekipe.

Hellboy: The Rise of Blood Queen, je najavljeni naziv, iz koga se vidi da nema kompromisa i flertovanja sa svima. Film je namenjen hardkor horor fanovima, i sasvim je sigurno da možemo očekivati kretanje u tom smeru. Kraljica veštica, Nimue, je vaskrsnuta po cenu žrtvovanja čitavog sela, postaje boginja rata u vlasti reda zmajeva čiji je zadatak da ubrzaju smak sveta. Imamo puno aluzija na vampirizam, i neke stvari kojih smo se uželeli da budu urađenje na pravi način. Datum izlaska još uvek nije zvanično najavljen, ali ga očekujemo s nestrpljenjem…

Neka je svet gospod Ktulu, vladar sveg ludila vidljivog i nevidljivog sveta, i neka vas blagoslovi blaženi pogled Normana Bejtsa. Do sledećeg čitanja, ostajte mi zdravi i uplašeni.