Autostopom do bioskopa

Nastavljamo naše nedeljno druženje sa pregledom zanimljivih dešavanja u svetu SF i srodnih filmova koji se prikazuju ili treba da dospeju u bioskope.

Počeo je septembar i jedini filmski predstavnik od žanrova koji su nama interesantni, a koji je ostao u bioskopima, jeste Odred otpisanih (Suicide Squad). Međutim, već od četvrtka mu se pridružio horor rimejk Koliba straha (Cabin Fever). Od 22.09.2016. u bioskope dolazi Povratak veštice iz Blera (Blair Witch), dok su za 29.09.2016. najavljeni fantazija Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children) i SF horor Posebna (The Girl with All the Gifts).

Od zanimljivosti za prethodnu nedelju izdvajamo sledeće:

 

Još malo o DC filmskom svetu

Među zanimljivim filmovima za koje su na internetu ovih dana objavljeni trejleri je Živeti noću (Live by Night; film još nije dobio zvaničan naziv za naše tržište). Sam film nije iz domena fantastike, ali je njegov reditelj Ben Aflek, koji režira novog Betmena i koji polako širi pipke po DC filmskom svetu.

Trejler odaje utisak da je film dobro urađen, sa lepo izbalansiranim akcijom, razradom likova i vizuelnim dojmom, što zajedno sa činjenicom da Ben Aflek ima oskara za film Argo daje nadu da će njegov Betmen biti na nivou očekivanja.

rajan-poter-kao-tim-drejk

Kada smo već kod Betmena, pojavila se vest vezano za Robina kao Tima Drejka. Glumac Rajan Poter je počeo da lobira za pomenutu ulogu, možda u predstojećem Betmenu, snimanjem video klipa u kojem demonstrira svoje borilačke veština sa motkom. Ono što je zanimljivo u vezi cele situacije je da je Rajan Poter azijskog porekla, što znači da bi i budući Robin promenio rasu.

Ako mislite da je ovo neka vrsta presedana, nije. Navikli smo se na Samjuela Džeksona kao Nika Fjurija, izvorno belog lika, a u predstojećem Spajdermenu će da glumi Donald Glaver, koji se svojevremeno nadao glavnoj ulozi koja je otišla Tomu Holandu (i dalje nije poznato koga će Glaver da igra u filmu).

Pored nade koju mu je ulio Glaver sa svojim pokušajem da postane novi Spajdermen, motiv za Potera je verovatno bila i sve prisutnija kritika na račun manjka glumaca azijskog porekla u istaknutim ulogama (pitanje crnih glumaca je bilo u žiži ovogodišnje dodele Oskara). Poter ima iskustvo kao Hiro u Diznijevom Gradu heroja (Big Hero 6, 2014), kao i Nikolodeon seriji Supernindže (Supah Ninjas, 2011-2013), zna borilačke veštine, što odgovara za lika Tima Drejka, i dovoljno je mladolik da ga glumi.

Međutim, nejasno je zašto bi hteo da se prebaci u DC tabor kada bi Dizni lako mogao da mu otvori vrata ka Marvelu, koji ima par sasvim prikladnih likova za njega (Šeng Či i Amadeus Čo/Hulk). Dodatni problem Rajan Poter je sam sebi napravio u intervjuu koji je svojevremeno dao za 411mania.com, kada je pričao o svojoj želji da igra jednog od Robina – Tim Drejka ili Dika Grejsona – i prekrstio Najtvinga u Najthoka. Interesantno je da DC ima superheroja Najthoka, ali je on revolveraš sa divljeg zapada.

Ostaje da se vidi da li će se Poteru posrećiti kao Glaveru, ili će proći kao Džastin Biber koji se zanosio time da igra Robina u Betmen protiv Supermena.

 

Marvel, X-Men i Vulverin

Da ne bi ispao neobjektivan kada su superheroji u pitanju, bilo je vesti i za ostale filmske kuće koje nas uveseljavaju sa ovim žanrom. Prva među njima je odnos Foksa i Marvela, koji od skoro izgleda mnogo bolje. Dedpul (Deadpool, 2016)se pokazao kao uspeh, a Foks je u filmu provukao krhotinu helinosača S.H.I.E.L.D. agenata bez da navuče gnev Marvela zbog autorskih prava. Tako da se špekuliše da bi Foks mogao da vrati neke od junaka u vlasništvo Marvela (Fantastičnu četvorku, Dr. Duma) kako bi od njih dobili kreativnu podršku za oporavak X-Men franšize.

Zajedno sa Sonijem, Foks je jedna od kuća koje su svojevremeno pokupile intelektualnu svojinu Marvelu kako bi ovi preživeli. Trinaest filmova kasnije, Marvel gleda da na ovaj ili onaj način povrati uticaj nad svojim vlasništvom, bilo kroz saradnju kakva je bila za Spajdermena, bilo kroz nagodbe kao što je ova sa Foksom.

Jedan od Marvelovih junaka sa kojim će Foks svakako pokušati da izmuze još para je Vulverin. Reditelj Brajan Singer je potvrdio da će u predstojećem solo filmu protivnik Vulverinu biti Mr. Sinister. Podsetimo se, na kraju X-Men: Apokalipsa (X-Men: Apocalypse, 2016) se vidi akten tašna sa pločicom na kojoj piše „Essex Corp.“, što se odnosi na firmu Natanijela Eseksa, osobu koja je Mr. Sinister u Marvelovom svetu.

Zbog svojih regenerativnih sposobnosti Vulverin može da nadživi ostale X-Ljude, dok Mr. Sinister može da se regeneriše iz jedne kapi krvi, što ga čini pravim izazovom za njega. Pomenuti zlikovac bi mogao Foksu i da omogući da uveže Dedpula i Kejbla sa narativnom niti Mračnog Feniksa u budućim filmovima.

mr-sinister-vulverin-i-x-23

Mr. Sinister je interesantan i kao osoba koja je pokušala da klonira Vulverina, što je za posledicu imalo nastanak X-23. Zapravo, jedna od epruveta sa genetskim materjalom u pomenutoj tašni ima oznaku 23. Ako se Foks odluči da priču povede u ovom pravcu, mogao bi da dozvoli Hju Džekmenu da se povuče u drugi plan i izvrši tranziciju ka starcu Loganu, uz prebacivanje fokusa na glumicu koja bi igrala X-23, i tako zadrži Džekmena kao originalnog Vulverina bez potrebe da ga koristi kao nosioca filma.

Ne zaboravimo da Džekmen ove godine puni 48, a od 2000. godine igra ratobornog i mišićavog Vulverina. Koliko god se trudio i radio na sebi, sigurno ne može da bude onakav Vullverin kakvog smo prvi put videli pre čak šesnaest godina.

 

Robert Dauni nastavlja sa Marvelom?

Što se samog Marvela tiče, strasti su se uzburkale nakon što se na internetu pojavila slika gde u jednom restoranu u Atlanti sede braća Ruso, Tom Holand, Džon Favro, Robert Dauni Džunior, Roj Čoi i Kevin Fajgi (na slici).

iron-man-4-assemble

Dok na papiru izgleda da su svi prisutni tu zato što se novi Spajdermen snima u Atlanti, osoba koja štrči iz gomile je Džon Favro. A štrči zato što je on stajao iza prva dva Gvozdena čoveka (Iron Man 1, 2008, Iron Man 2, 2010). U Spajdermenu će imati samo kameo ulogu, ali sledbenici Marvela već mogu da pretpostave da je Favro verovatno tu zbog neke skrivene poruke vezane za buduće filmove.

Konkretno, slika je nametnula zaključak da će Marvel možda uraditi i četvrtog Gvozdenog čoveka. U prilog tome idu činjenice da je Kevin Fajgi od početka gledao kako maksimalno da izađe u susret Robertu Dauniju, kao i da su najbolju prođu na blagajni imali oni Marvelovi filmovi u kojima je on glumio.

Četvrti Gvozdeni čovek bi bio odstupanje od koncepta trilogija za glavne likove, ali Marvel je sebi izgradio poziciju da može da obnovi ugovore sa svojim najvećim zvezdama, poput Roberta Daunija, i nastavi saradnju pod uslovima koji svima odgovaraju.

Kada je lik Tonija Starka u pitanju, mogućnost da se kroz filmove istraži i razradi njegova ličnost je bila jedna od presudnih faktora za pristanak Daunija na ovako dugu saradnju. Ako je Džon Favro njegov uslov za nastavak poprilično uspešne saradnje, Marvel teško da će da ispusti mogućnost za još milijardu zarađenih dolara na bioskopskim blagajnama.

 

Internet prašina oko Kingovog To (It)

Tokom avgusta su se pojavile slike legendarnog klovna iz čuvenog Kingovog romana To (It), u sklopu promocije za njegovu novu ekranizaciju koja stiže u bioskope idućeg septembra. Kao i kod svake zvučne vesti na internetu ima gomila pojedinaca koje imaju svoje mišljenje za koje smatraju da treba da se čuje. Jedan od njih je „The Amazing Atheist“.

Dotični je jedan od zvučnijih vlogera sa preko milion sledbenika na YouTube, pre svega zahvaljujući spremnosti da o stvarima priča bez dlake na jeziku. Tako da je i tom prilikom rekao šta je imao na umu na aktuelnu temu i nastavio sa svojim postojanjem u virtuelnom i stvarnom svetu.

nic-hammilton-it

Ne lezi vraže, jedan od glumaca se našao prozvan da preko društvenih mreža odgovori na ovakvu kritiku. U pitanju je Nikolas Hamilton, a koji će da glumi siledžiju Henrija Bauersa, koji je na svom nalogu okačio odgovor predstavljajući se kao Bauers. U suštini, Hamilton je kroz tekst popljuvao ono što je vloger izjavio dok je istovremeno glorifikovao sve u vezi filma. „The Amazing Atheist“ mu nije ostao dužan.

Prepucavanje na stranu, predmet kritike je bio vizuelni koncept klovna, što je bila tema u avgustu, koji izgleda tmurno i sablasno umesto veselo i šareno kako bi klovn trebalo da izgleda. Novi izgled se kosi i sa idejom da stvorenje svojim izgledom može da privuče malu decu pre nego što ih pojede.

U odgovoru Hamiltonu, „The Amazing Atheist“ je dodao još neke informacije na kojima je bazirao svoje sumnje u predstojeći film. Naime, inicijalni reditelj filma je trebalo da bude Keri Fukanaga, koji je pokupio gomilu nagrada sa svojim prošlogodišnjim filmom o deci u afričkim ratovima, Zveri bez nacije (Beasts of No Nation, 2015; film nema zvaničan naziv za naše tržište), producirao TV seriju Pravi detektiv (True Detective, 2014-), a ujedno je i veliki ljubitelj Kingove knjige.

Nažalost, 2015. je skinut sa projekta, povodom čega je u naknadnom intervjuu skrenuo pažnju na to da se studio usprotivio njegovoj ideji nekonvencionalnog horora filma iz dva dela, umesto toga insistirajući na opcijama koje su se uklapale sa njihovim algoritmom profitabilnosti i koje ne bi povredile osećanja tipične publike za ovaj žanr. Dok je Fukanaga hteo da razvije likove, studio je insistirao na arhetipima i predvidljivim elementima horora.

Na Fukanagino mesto je doveden Andreas Mušeti, reditelj samo jednog filma, Majka (Mama, 2013, i istoimeni španski film iz 2008), koji nije bio mnogo zapažen na američkom tržištu, dok je pisanje novog scenarija povereno neafirmisanom Čejs Palmeru i Geriju Daubermanu, koji piše kliše scenarije za holivudske horor filmove poput osrednje Anabele (Annabelle, 2014), i očajnog Đavola iz močvare (Swamp Devil, 2008). Drugi pomenuti film niko od američkih kritičara nije hteo ni da oceni, dok su mu gledaoci dali čak 9%.

Sve u svemu, navedeno ne uliva mnogo poverenja sa odabirom reditelja, ukazuje na očajni tim pisaca, kao i na filmsku kuću koja nema predstavu o tome kakav film treba da bude. A sudeći po istupu Nika Hamiltona, ni glumačka postava se ne ponaša kako priliči ozbiljnoj produkciji.

Istini za volju, i originalno ostvarenje, mini serija iz 1990, nije bila bez svojih mana, ali su svi pohvalili uverljivu glumu dece i Tima Karija koji u očima mnogih jeste klovn iz Kingove knjige.

To su bile zvučnije i malo opširnije vesti za prethodnu nedelju. Do sledećeg javljanja uživajte u vašim fantastičnim svetovima i njihovim junacima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *