Autostopom do bioskopa

Dobrodošli u prvu od nedeljnih rubrika Autostopom do bioskopa, koja će sumirati glasine i utiske o kojima se piše i priča na netu. I nekako prikladno, ovu rubriku počinjemo sa zvaničnim završetkom letnje bioskopske sezone.

Vodeće filmske kuće i mediji kao letnju sezonu tretiraju period od početka maja do kraja avgusta (čak i ako kalendarski ovaj period ne odgovara letu) i mnogi komentatori koje autor ovih redova prati smatraju da je ova godina bila puna iznenađenja i da su mahom filmovi od kojih se dosta očekivalo podbacili.

Nas, naravno, zanimaju oni koji imaju veze sa fantastikom, a najzvučnija imena u ovoj kategoriji su bili filmovi sa stripovskim junacima: Marvelov Kapetan Amerika: Građanski rat, Foksov X-Men: Apokalipsa i Vornerov Odred otpisanih. Zvučnost pomenutih filmova, nažalost, ne garantuje ni kritički ni komercijalni uspeh, tako da je samo Marvelov film uspeo da se istakne, tj. da bude dovoljno profitabilan bez da se zameri kritičarima.

Sva tri pomenuta filma su se našli na listi najgledanijih za leto 2016 – na drugom (Marvel), četvrtom (Vorner) i petom (Foks) mestu – ali je samo prvi od ovih opravdao očekivanja.

Od ostalih filmova iz domena fantastike koji su se našli među prvih 10, dobro je prošao Star Trek: Izvan granica, koji je bio šesti, dok su Isterivači duhova, uprkos silnim kontroverzama i lošoj kritici koji su ih pratili, uspeli da se uguraju na deseto mesto.

Među filmovima koji se nisu komercijalno toliko istakli, ali jesu ostavili dobar utisak se nalazi trio horor filmova: Prizivanje zla 2, Kada se ugase svetla i Ne diši, koji potvrđuju da se horor žanr kreće od jeftinog zastrašivanja ka kvalitetnim filmovima.

Najveće razočarenje leta, je po svemu sudeći dugo očekivani nastavak Dana nezavisnosti: Nova pretnja, koji je podbacio na svim planovima i koga ni Vil Smit ne bi izbavio da je igrao u filmu (ili bar tako neki od komentatora na netu misle).

Još jedan letnji film koji treba pomenuti je Warcraft: Početak, film koji je ostao negde na pola puta, ne dovoljno dobar da zaseni i one koji nisu zagriženi ljubitelji ove franšize, ali ne ni toliko loš da bi se smatrao promašajem. Interesantno zapažanje vezano za ovaj film je da će njegov nastavak verovatno biti posledica prođe koju ima na neameričkim tržištima, pre nego njegov komercijalni uspeh na američkom tlu.

U periodu koji sledi u bioskope će da stignu mahom filmovi van oblasti fantastike, i ujedno oni koji više idu na kritički nego komercijalni efekat, mada nas već krajem meseca očekuju Tim Bartonov Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu, i poslastica za gejmere Assassin’s Creed.

Što se aktuelnih glasina tiče, jedna od tema je stanje DC filmskog sveta nakon trija filmova koji su podbacili. Reč „podbacili“ treba uzeti s rezervom imajući u vidu da su Čovek od čelika, Betmen protiv Supermena i Odred otpisanih prvenstveno podbacili u odnosu na očekivanja, ali ne nužno doživeli i komercijalni fijasko. Štaviše, Odred otpisanih je zaradio približno isto para kao i Marvelovi Čuvari galaksije, a koji se smatraju za komercijalni i kritički uspeh.

Međutim, loše ocene kritičara koje su pomenuti filmovi dobili i manje od očekivanih zarada su uticali na to da tokom leta dođe do pretumbacija u delu studija Braće Vorner koji nadgleda DC filmove, kao i da se svaki potez vezano za buduće filmove analizira kroz mikroskop.

Reditelj i producent Zek Snajder izgleda da ima sve manju ulogu u DC filmskom svetu i poslednje po čemu je dospeo u žižu dešavanja jeste njegovo odbijanje da da bilo kakvu izjavu za „The Wall Street Journal“ na temu nove Vornerove strategije za DC. Špekuliše se da bi u skorijoj budućnosti Snajder mogao u potpunosti da napusti (tj. bude odstranjen) DC filmski svet. S druge strane, rediteljka Peti Dženkins je morala da smiruje strasti medija nakon što su se uzburkale glasine da postoje ozbiljni problemi sa filmom Vonder Vuman, koji u bioskope stiže sledeće godine.

U moru negativnog, Braća Vorner i DC pokušavaju da se nametnu i sa nečim pozitivnim, pa je tako objavljen zajednički nastup glumaca koji čine Ligu pravednika (Ben Aflek, Rej Fišer, Gal Gado, Džejson Mamoa i Ezra Miler), a kao podrška kampanji da se spreči izgradnje naftovoda kroz prirodno stanište u Dakoti. Plemeniti nastup superheroja koji se bore za pravdu i Vornerov pokušaj da svoje junake približi široj javnosti.

Poslednja novina vezana za DC je klip koji je Ben Aflek okačio na svojoj Fejsbuk strani, a koji prikazuje kadar sa snimanja na kome se vidi Detstrouk (Deathstroke), negativac koji će izgleda biti u novom solo Betmenu koji Aflek snima.

U međuvremenu je potvrđeno da će Detstrouka da glumi Džo Menđinelo (Joe Manganiello), a glavne teme otvorene za špekulaciju su da li će se on sledeće godine pojaviti i u filmu Liga pravednika, da li je kao zlikovac on podoban za Afleka kao reditelja (smatra se da se Aflekov kvalitet ogleda u razradi likova, ne nužno i u akcionim sekvencama), kao i da li je Menđinelo odgovarajući glumac za tog lika.

Na temu ovog poslednjeg, kao problem se navodi kvalitet Menđinela kao glumca, ali i činjenica da je Detstrouk mnogo više okrenut akciji nego dijalogu, zbog čega je neki kaskader u kostimu ovog lika mogao da bude bolji izbor.

S druge strane, kanal Emergency Awesome je uz vest o novom Betmenovom protivniku objavio snimak intervjua koji je Džo Meganjelo dao 2013. Iz intervjua se vidi da je on veliki stripovski zaluđenik, koji je kao klinac krao stripove iz lokalne prodavnice, da bi ih kad je porastao vratio nazad prodavcu! Takođe je kao veliki zaluđenik rešio da i fizički postane sličan svojim stripovskim junacima, što je od njega stvorilo zaljubljenika u teretanu. U intervjuu je izjavio i svoju želju da glumi stripovskog junaka, mada tada nije hteo da obznani kog. Ko zna, imajući sve ovo u vidu možda se pokaže kao dobar izbor za Detstrouka.

I to su ukratko aktuelnosti iz sveta filma. Do sledećeg javljanja uživajte u vašim fantastičnim svetovima i njihovim junacima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *