Autostopom u bioskop

Dobrodošli u još jedno filmsko druženje. Doktor Streindž je stigao u bioskope, a ako vas zanimaju drugi filmovi, pridružili su mu se i Trolovi. Kung Fu Panda 3 je i dalje na repertoaru, zajedno sa Domom gospođice Peregrin za čudnovatu decu, kao i Inferno i Džek Ričer: Bez povratka.

Magijske vratolomije će se zahuktati kasnije ovog meseca, kada u bioskope stignu i Fantastične zveri i gde ih naći, a o kojima imamo nešto interesantno da vam kažemo u nastavku, zajedno sa ostalim zanimljivostima.

 

Sevaju promene u DC-ju

fles-ostaje-bez-rediteljaFilm Fleš menja reditelja! Ovo je krupna vest ponajviše zbog toga što film ima datum izlaska (16.03.1018), a još je u predprodukciji. Obaška što se radi o jednom od udarnih filmova za DC, koji em što pokušava da stigne Marvel em treba da dobije nove vlasnike koje će više zanimati dolarski iznos koji mogu da privuku proizvodi sa njihovom etiketom od toga šta proizvodi zapravo predstavljaju.

Ali ovo možda i nije toliko iznenađujuća vest, niti loša sama po sebi. Podsetimo se, maja 2016. je na čelo DC, kao njihov pandan Kevina Fajgija u Marvelu, postavljen Džef Džouns, koji je imao (ne)priliku da preuzme stvari u trenutku kada je konkurencija sa filmom dosta sličnog sadržaja kao Betmen protiv Supermena kupila lovorike dok se na DC bacalo drvlje i kamenje samo mesec dana ranije.

Ono što je bilo izvesno je da koncept mračnog superherojskog univerzuma ne pije vodu, a prvo žrtveno jare promene tona je bio Odred otpisanih – praktično snimljen film koji je onda trebalo preraditi.

Iako su oba ovogodišnja DC-jeva filma pokrili svoje troškove i zaradili i nešto preko toga, ni jedan od njih nije ostvario projektovanu zaradu (mada je Odred otpisanih bio blizu tome), niti je većinski zadovoljio očekivanja kritike i publike. Oba filma su svakako daleko od ideala koji DC priželjkuje – da nalik Marvelu sa budžetom od četvrt milijarde dolara prihoduje milijardu i po!

Posle majskih pretumbacija i prvih mačića, Rik Famujiva je doveden u junu da preuzme od scenariste i inicijalno planiranog reditelja Set Grejam-Smita, koji je u aprilu napustio projekat. Nažalost, reditelj relativno dobro primljenog filma Droga (Dope, 2015) je za Fleša imao drugačiju i smeliju viziju od onoga što je DC hteo da postigne i bio spreman da rizikuje. To je ovonedeljni razlaz činilo neminovnim.

Braći Vorner i DC-ju ostaje da se nadaju da će pomeranje datuma izlaska filma biti najgore što će ih snaći sa Flešom. Problem je što njihova vizija DC filmskog sveta, iako sada u rukama jednog čoveka, još nije iskristalisana. Da stvar bude gora, početak snimanja je planiran za mart, a Ezra Miler (koji glumi Fleša) će od juna biti zauzet na drugom projektu.

DC-ju na polju odnosa sa javnošću ne ide u prilog ni činjenica da je Rik Famujiva bio deo njihove promocije kreativnih reditelja tokom ovogodišnjeg Komik Kona u San Dijegu, kao alternativa Marvelovom timu koji sve radi po predefinisanoj formuli.

Sada DC brzinski mora da nađe zamenu. Sreća njihova što im za sada Vonder Vuman drži leđa, a njen najnoviju trejler je dovoljno impresivan da skrene pažnju sa Flešovih problema.

Sa konja na magarca?

jez-sonikU prošlom broju smo vam pomenuli probleme sa nastavkom Dedpula, koji su doveli do toga da Tim Miler napusti produkciju. I dok su se svi iskreno nadali da će ovaj talenat brzo naći uhlebljenje, kao grom iz vedra neba je stigla vest da će se Miler priključiti projektu Jež Sonik (Sonic the Hedgehog, 2018), igranoj adaptaciji popularnog junaka komjuterskih igara iz 90ih.

Imajući u vidu da je Tim Miler iskalio svoj zanat u svetu kompjuterskih igara, ovaj potez ne iznenađuje toliko, mada je vest objavljena koji dan pre nego što je Fleš ostao bez svog reditelja. Možda je Miler mogao malo da sačeka.

Što se adaptacija kompjuterskih likova koji bi trebalo da bude nostalgiju u nama tiče, poslednji takav je bio Pakmen, u prošlogodišnjem filmu Pikseli koji se nije najslavnije proveo (blago rečeno). Možda je u pitanju bio previše bizaran koncept žutog loptastog stvorenja koje samo jede kuglice (piksele), a možda je Adam Sendler svojim prisustvom minirao film onog trenutka kada je odlučio da ga producira. U svakom slučaju, film nije stvorio ni blizu one euforije koja je njegovom glavnom kompjuterskom liku obezbedila večnu slavu.

Sasvim je moguće da Sonika čeka ista sudbina i jedini logičan razlog da se Miler priključi svemu ovome jeste da bi svojoj kompaniji „Blur Studio“ namakao posao. Svakako karijera Tima Milera ne ide onim pravcem kojim su to svi očekivali posle uspešnog Dedpula.

Džoni Dep u Fantastičnim zverima

dzoni-dep-u-poterovom-svetuPortal Dedlajn i ostatak interneta je sa uzbuđenjem preneo vest da će se Džoni Dep pojaviti u nastavku filma Fantastične zveri i gde ih naći. Dok je to samo po sebi vest, izgleda da će se poznati glumac pojaviti na kratko i u prvom filmu, koji nam sredinom novembra stiže u bioskope.

Ova vest je izazvala oduševljenje kod Depovih obožavalaca, ali i ogorčenje među ljubiteljima čarobnog sveta Džoan Rouling. Dok je Džoni Dep na nas ostavio utisak kao Edvard Makazoruki (1990), i Kapetan Džek Sparou u franšizi Pirati sa Kariba, za neke on predstavlja suviše ekscentričnog glumca da bi se uklopio. Mada na svakog Tonta koga Dep odglumi se nađe i jedan Džejms „Vajti“ Baldžer, tako da čovek sigurno da može da se stavi u ulogu kakva mu je nametnuta.

Ono što je Depa odalo je njegova upečatljiva frizura (na slici) koja mnogo podseća na kadar iz predstojećeg filma Fantastične zveri. Nije pomoglo ni to što je ranije bio viđan sa platinasto plavom kosom, a ako je bilo neke sumnje IMDB ga je glavom i bradom postavio na spisak potvrđenih glumaca za nastavak (ali ne i za prvi film).

Naravno, pitanje za milion dolara je koga će Džoni Dep da igra. To ćemo da saznamo onda kada u prvom od filmova vidimo ko glumi Geralta Grindelvalda a ko Albusa Dambldepa. Odgovor ćete videti od 17. novembra 2016. godine u Fantastičnim zverima i gde ih naći.

Priča stara koliko i vreme

lepotica-i-zverSa Doktor Streindžom koji je debitovao u 30 zemalja sa „tričavih“ $87,7 miliona za 4 dana prikazivanja ($132,9 miliona do pojavljivanja u američkim bioskopima ovog petka), i laganim curenjem vesti o Epizodi VIII sada kada Odmetnik-1 samo što nije stigao, Dizni je zaključio da može da usredsredi svoju pažnju na nešto lično, pa je sa Entertejnment Vikli podelila slike sa snimanja filma Lepotica i zver, koji u bioskope stiže marta sledeće godine.

U pitanju je devet ekskluzivnih slika, od kojih je na naslovnoj stilizovana slika Eme Votson (lepotice) i Dena Stivensa (zveri) uhvaćenih u magičnom momentu svog plesa. I dok je ova slika preplavila novinske rafove i internet strane kao udarna, ostale slike su javnosti dozvolile da zaviri u svet filma i vidi njegove glavne aktere u različitim situacijama.

Tako imamo priliku da vidimo Belinog oca Morisa (Kevin Klajn), Gastona (Luk Evans) i Le Fua (Džoš Gad), i kvartet koji čini poslugu – Plumeta (Gugu Mbate-Ro), Lumije (Juan Megregor), gospođa Pots (Ema Tompson) i Kogzvort (Ijan Mekelan).

Većina slika nam dočarava scene iz filma, dok na jednoj vidimo Emu Votson kako razgovara sa snimateljskom ekipom unutar biblioteke. Sve ih možete pregledati ovde, a ona koja se najviše ističe jeste scena iz radne sobe gde vidimo Zver kako studiozno zagleda knjigu, sa Bell pokraj sebe, dok u bogato ukrašenoj pozadini vidimo sve rekvizite koji bi prostoriju identifikovale kao mesto učenja i znanja – police sa knjigama, notna sveska, busola, šahovska tabla sa figurama, trodimenzionalni model planetarnog sistema i astrološka karta.

Sve izgleda magično i verujemo da s uzbuđenjem očekujete dolazak filma u bioskope.

Kapije vremena

kapije-vremenaStariji među vama se možda sećaju knjige broj 51 iz serije Plava ptica. Mlađi mogu da potraže izdanja Čarobne knjige. Ono što je na kraju izraslo u Vremenski kvartet (tačnije kvintet sa knjigom Prihvatljivo vreme/An Acceptable Time iz 1989) je popularna knjiga američke spisateljice Madlen Langl, koja se u nekim američkim školama i danas čita kao lektira.

Prvi put objavljena 1. januara 1963, ovu knjigu je Dizni 2003. adaptirao u televizijski film. Sada rade na tome da snime noviju verziju za bioskopsko izdanje. U tu svrhu je nedavno kao reditelj postavljena Ejva Duverni, koja je svojevremeno trebala da snimi Marvelovog Crnog pantera (2018), pre nego što je ovaj bio prosleđen u ruke Rajana Kuglera.

Priča prati devojčicu Meg Mari (Storm Rid) koja biva poslata u avanturu da razotkrije misteriju nestanka svog oca. Ono što je interesantno u verziji filma koji se trenutno snima jeste da su se Ejva Duverni i Dizni opredelili za junakinju koja je dete iz mešovitog braka, što odskače od toga kako je porodica Mari do sada prikazivana, ali se uklapa u aktuelni tren da se glumci drugih rasa stavljaju u role koje su se ranije smatrale belim.

U ovom trenutku datum izlaska filma nije fiksiram, osim što se on već snima i planira za 2018. godinu. Iza filma kao scenarista stoji talentovana Dženifer Li, koja je osvojila oskara za Zaleđeno kraljevstvo (2013), a pisala je scenarije i za uspešne animacije poput Razbijač Ralf (2012) i Zootropolis: Grad životinja (2016). Porodicu Mari glume Gugu Mbate-Ro (Dr. Kejt Mari) i Kris Pajn (Dr. Aleks Mari), dok će se kao tri upitne gospođe – Štajeto, Ko i Koja – pojaviti Ris Viderspun, Mindi Kaling i Opra Vinfri.

Knjiga je jedna od onih koja je na svoje čitaoce ostavila duboki utisak i nadamo se da će i film isto postići.

Soni rotira datume za 2017 zbog Mračne kule

mracna-kulaSoni je tokom prošle nedelje najavio pretumbacije datuma za svoje predstojeće filmove, podstaknute razvojem situacije sa njihovom adaptacijom Stiven Kingove Mračne kule.

Ovaj dugo očekivano film Nikolaja Arsela, sa Idris Elbom u ulozi revolveraša Rolanda Dešejna, je inicijalno bio planiran za sredinu februara sledeće godine. Studio je, međutim, odlučio da film plasira kao letnji hit, zbog čega ga je pomerio za kraj jula. Ovo će takođe omogućiti produkciji filma da kompletira njegove vizuelne efekte bez vremenskog pritiska.

Zbog pomenutog pomeranja, film Džumandži je sa termina na kome će sada da bude Mračna kula pomeren na Božić, za kada Soni smatra da će moći bolje da nastupi kao porodična zabava, dok će upražnjeni februarski termin zauzeti horor drama Nulti pacijent.

Snimanje Mračne kule je već završeno, a potez Sonija sugeriše da oni žele vizuelno da ispoštuju izvorni materijal i ljubiteljima ovog Kingovog serijala pruže pravu letnju poslasticu.

Anđeo osvetnik

avengelinaRob Lajfeld je poznat kao tvorac legendarnog Dedpula, ali izgleda da se Paramaunt studio dokopao još jedne njegove kreacije. U pitanju je anđeo osvetnik po imenu Avengelina (Avengelyne, igra reči sa imenom Evangelina/Evangeline i pojmom osvetnik/avenger), koja je proterana na zemlju da se pokaje nakon njenog suprotstavljanja Bogu.

Kako portal Dedlajn prenosi, za reditelja planiranog filma je angažovan Akiva Goldsman, koji je do sada režirao samo film Zimska priča (2014) i tri televizijske serije, ali zato kao producent stoji iza filma Ja sam legenda (2007), dok je kao scenarista radio na Blistavom umu (2001), Ja, robotu (2004) i Da Vinčijevom kodu (2006).

Sam Rob Lajfeld će da učestvuje u pisanju scenarija, zajedno sa Džejmsom Kojnom. Kako je naveo, film vidi kao platformu za promovisanje bivše MMA takmičarke Đine Karano, koja se ove godine pojavila kao Enđel Dast u film o Robovoj najpoznatijoj kreaciji, Dedpulu.

Za sada osim reditelja i scenarista ništa za film nije potvrđeno, ali sama ideja deluje dosta interesantno. Vredi napomenuti da je Goldsman producent za Kingovu Mračnu kulu – i kao film i kao seriju (od 2018) – kao i za Gaj Ričijevog Kralja Artura, koji u bioskope dolazi krajem marta.

Da li je Betmen u problemu?

betmen-u-problemuVeć neko vreme znamo da Ben Aflek snima novog Betmena, i da će vodeći negativac biti Detstrouk, koga će zbog toga Zek Snajder uglaviti u Ligu pravednika. Ali osim načelnog imena Betmen (The Batman) i ubeđenja čelnika Tajm Vornera da će se film pojaviti u bioskopima do kraja 2018, nemamo ništa više.

Status filma na IMDB jeste da je on u predprodukciji, ali mnogi drugi filmovi sa tim statusom, svakako oni koji bi trebalo da su zvučniji, imaju navedeno bar godinu pojavljivanja. Akvamen, za koji se još piše scenario, je preciziran za 27. juli 2018. Kapetanica Marvel, u istom stadijumu razvoja, je preciziran za 8. mart 2019. Naspram njih za Betmena ne stoji ni fiksirana godina, a znamo da je Ben Aflek počeo da radi na njegovom scenariju još tokom snimanja Supermena protiv Betmena.

Sumnju na status filma je probudio kanal ComicBookCast2, na osnovu informacija koje su se pojavile u članku portala TheRinger. Sam članak se bavio realnošću današnje filmske industrije, a zainteresovani sa dobrim znanjem engleskog i dovoljno vremena mogu da ga pročitaju ovde. Deo članka koji se nadovezao na Betmena je pominjao navode iz druge ruke, gde su prijatelji sagovornika za članak čuli od svojih prijatelja koji rade na Betmenu da postoje problemi sa scenarijom, kao i da čelnici Vornera koji su zaduženi za film nisu voljni da poslušaju savete na temu toga kako navodni nedostaci mogu da se otklone, uvereni da će svejedno ostvariti željenu zaradu.

Implikacije su da menadžment Vornera hoće da film bude spreman za bioskope do kraja 2018, dok Ben Aflek, čiji stav očigledno nosi određenu težinu u svakom razgovoru o filmu, ne želi da se obaveže na nešto sa čime nije zadovoljan. Ako su ove spekulacije i glasine tačne, postoji mogućnost da Betmen doživi sudbinu dosadašnjih DC filmova i bude naizgled uspešan film koji je podbacio kod kritike i izneverio očekivanja primetnog dela publike, a u kućne bioskope dospeo u drugačijem izdanju od filmskog.

Sama Braća Vorner i DC su ovde u nezavidnoj situaciji. Njihovi prvoklasni junaci zajedno nisu uspeli da prebace prihod od milijardu dolara na bioskopskim blagajnama, dok je konkurenciji to pošlo za rukom sa četiri filma, i to sa drugorazrednim superherojima. Cela situacija za njih je otežana činjenicom da ih čeka novi menadžment od sledeće godine, koji će imati svoje stavove, a ne bi bilo lepo da do tada oteraju još jednog bitnog člana svog filmskog sveta (Betmena) kao što su to već uradili sa Džokerom.

Kako je krenulo DC-ju, na kraju će Ligu pravednika da čine Vonder Vuman i Lego Betmen. I time zaključujemo ovonedeljno izdanje Autostopa u bioskopu. Do sledećeg druženja uživajte u vašim fantastičnim svetovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *