Ave Rim – Orlovi Rima

Ž ANR: istorijski/ratni

ORIGINALNI NAZIV: Les Aigles de Rome

IZDAVAČ ZA REGION: Makondo

AUTOR: Enriko Marini

ZEMLJA: Francuska

PREVODITELJI: Branislav Glumac, Maja Kosovac i Milan Balugdžić

GODINA IZDAVANJA: 2007-2023-
OCENA:

Marinijevo stvaralaštvo je verovatno najveći izdavački poduhvat Makonda, ako ne računamo enormni doprinos srpskom stripu kroz objavljivanje trotomnog opusa Đorđa Lobačeva. U dobroj meri i ovaj projekat potpada pod nemerljivu participaciju u držanju devete umetnosti na svetskom nivou, i koračanju rame uz rame sa ostatkom planete. Radi se o autoru koji ujedinjuje tri škole stripa: italijansku, frankobelgijsku i američku, i evidentno to čini sa velikim uspehom, pa ga je neophodno imati u scenskom repertoaru. K tome albumi Orlovi Rima izlaze faktički u istoj vremenskoj ravni kod nas i kod matičnog izdavača. Što je poprilično teško postići u našim uslovima gde publika mnogo zahteva, a vrlo malo ili ništa ne daje zauzvrat. Sigurno ćete reći kupac je uvek u pravu i imaćete pravo, za svoj novac možete tražiti kvalitet do određene granice. Problem nastupa kada je pređete ili još češće, kada kritikujete nešto što, objektivno, ne nameravate kupiti.

Sasvim je validno ne kupiti pojedinačni album i čekati da se pojavi integral, ali treba shvatiti da albumi imaju svoj životni vek te da je uslov da dobiješ prava za serijal ponekad to da ideš album po album pre objedinjenog izdanja. Nije to nikakav hir izdavača ili način da vam se uzme novac, prosto stvari funkcionišu na određeni način. S tim da je kod nas to još teže i na drugačijem nivou, ako ne podržite albume to može dovesti do neobjavljivanja integrala, jer naši izdavači imaju ograničene budžete i u devedeset posto slučajeva izdržavaju zbog entuzijastičnog pristupa i sopstvene fanovštine. Međutim, novčić ima i drugo naličje, sve na ovom svetu košta, pa tako i prava, prevod, lektura, prelom, štampa i skladištenje. Ono što pokušavamo reći je, da stvari stoje ovako: ne podržite jedno izdanje i izdavač je već u nevolji, a sa dva-tri takva je već na konopcima i može zatvoriti butigu. Nema nekog nepresušnog izvora finansiranja, morate shvatiti izdavači i izdanja u većini zavise isključivo od publike i kada nečeg nema, kasni ili nije u celosti objavljeno sve odmah, znajte da niste podržali prethodna izdanja i da su vrlo retki izuzeci koji bezbrižno mogu objavljivati novo i stavljati akcije na starije tomove. Na neki način skoro čitavo naše izdavaštvo funkcioniše po AVKF-ovom principu, kupiš da bi ga učinio održivim, naravno, ne u potpunosti, ali scena u mnogome počiva na zavisnoj utopiji. Često se divimo kojom brzinom nam stižu noviteti, jer verujte nam ni zamisliti ne možete šta se sve može desiti u toku rada na jednom delu i kapa dole svima koji učestvuju na bilo koji način u produžavanju života sceni. Dobar primer su baš i Orlovi Rima, gde smo dobili integral sa prva četiri dela i šesti album gotovo istovremeno sa ostatkom sveta, sjajan posao makondovaca.

Enriko Marini – jedan od vodećih evropskih strip stvaralaca današnjice. Kod nas poznat po radu na serijalu Noar burleska i Betmen franšizi.

Priča je nekomplikovana, stvarna, govori o borbama ostatka sveta sa Rimskim carstvom, ali ponajviše o borbi Germana. Sve nam je oslikano kroz vizuru dva prijatelja Marka i Arminija koji će se vremenom naći na suprotstavljenim stranama. Rim na svom vrhuncu prepun bahanalija, političkih intrigi i uspeha legija. Vrlo je teško odoleti priči u kojoj gladijus i kurac gotovo da ne biraju u koga će biti zaronjeni. Pa opet u tom svetu ima i ljubavi i ideala. Zato izdaje bole nesagledivo više. Čast je biti Rimljanin, ave Rim!

Nismo sigurni koliko su sve istorijske činjenice tačne, ali one koje smo proverili bile su apsolutno istinite. Tako da je delo u dobroj meri prikaz jedne ere. Marini to čini na takav način da ne možeš da prestaneš da čitaš. Rečnik je na visokom nivou, potpuno odgovarajući periodu o kome pripovest govori. Prevodioci su obavili sjajan posao. Nemaju kiks, sem jednog dođavola, ali opet to je najverovatnije uslovljeno originalom. Tako da izvedba zaslužuje najvišu ocenu.

Ko god voli istorijske i ratne spektakle ne bi smeo da dozvoli sebi da na polici nema ovaj serijal. Ljubitelji i poznavaoci kako stripa tako i rada Enrika Marinija s nestrpljenjem čekaju nastavke oba njegova serijala, ali moraju dopustiti da širimo dobru reč o autoru. Jer ako dopremo do jednog novog građanina Rima mi smo ispunili svoju svrhu. AVE RIM!

About Author