Dilan Dog

06647c_2ae93e88dc1f4525851c9c27502ec885.pngNam dolazi 1986 iz pera Ticijana Skalvia (sa više od dvadeset promenjenih crtača tokom 30 godina) koji ga izdaje u izdavačkoj kući Boneli Komiks, već nakon nekoliko brojeva stiče ogromnu popularnost i počinje izlaziti jednom mesečno u tiražu večem od 1.000.000 primeraka, izdanja u Jugoslaviji objavljivao je novosadski Dnevnik. Trenutno “Ludens” objavljuje stripove u Hrvatskoj i BiH. U Srbiji, od 2008. Dilana objavljuje izdavačka kuća pod imenom “Veseli četvrtak”.

Dilan Dog je inspirisan likom engleskog glumca Ruperta Evereta. On je siromašni detektiv koji prkosi celoj tradiciji horora osobinama nadrealizma i antiburžoaske retorike. Prava čudovišta u mnogim od ovih priča su ljudi.

Strip je uglavnom smešten u London, gde protagonista živi, iako povremeno putuje negde drugde. Njegova odeća je jedan od njegovih definisanih osobina: on je uvek isto obučen, u crvenoj majici, crnom sakou i plavim pantalonama. On je kupio 12 identičnih kompleta nakon smrti svoje žene Lili Konoli na savet inspektora Bloka, koji je bio njegov pretpostavljeni dok je Dilan radio u Skotland Jardu i koji ostaje njegov dobar prijatelj, čak i kada je Dilan napustio Skotland Jard da bi postao privatni detektiv specijalista za natprirodno.

Dilan živi sa Gručom (o njemu nešto kasnije)  u Krejven Roudu 7 u stanu prepunom zastrašujućih skulptura sa zvonom koje ne zvoni već urliče. Njegovi hobiji su sviranje klarineta i pravljenje maketa brodova; ima mnoge strahova, neki od njih su su strah od slepih miševa i visine. Dilan je također posebno podložan bolesti putovanja, što je razlog zašto retko putuje. Nekadašnji alkoholičar, sad skoro nikada ne pije. Vegetarijanac je. Također je beznadežni ženskaroš koji menja devojku u skoro svakom broju.

Sad malo o njagovim prijateljima…

Gručo je urađen po uzoru na Gruča Marksa čiji je karakter postao njegova stalna ličnost. On živi i radi s Dilanom kao njegov verni pomoćnik. Gručova šašava ,  ličnost pomaže u smirivanju Dilanove zlovoljnosti. On uživa u vicevima i ženama, iako nema sreće sa istima kao njegov poslodavac. Također podseća svog šefa kada su njihove finansije u lošem stanju (skoro uvek), pojavljuje se s pištoljem u pravom trenutku (ne može sam pucati, ali uvek baca pištolj Dilanu u ruke) i kuva čaj. U skoro svakom broju Gručo napravi jedan ili dva vica koja dosađuju Dilanu i osobi koja ih sluša (često Dilanov klijent). Na primer: “Imate li svoje aktove? Ne? Hoćete li da ih kupite?”.

Inspektor Blok je urađen po uzoru na engleskog glumca Roberta Morlija, Dilanov šef dok je on radio u Skotland Jardu, je ostao njegov prijatelj i zamena za oca čak i kada je glavni junak napustio službu. Blok i Dilan često jedan drugom pomažu u slučajevima. Blok je racionalniji i prizemniji od Dilana i često odbacuje objašnjenja o natprirodnom. On je star, ali sposoban policajac koji sanja o penziji. Iako mu Dilan stvara mnogo problema, Blok je također na mukama zbog svog potčinjenog Đeningsa, ograničenog i nesposobnog saobraćajca.

Neprijatelji…

Zapravo samo jedan pravi Dilanov otac khm zapravo mračna strana njegove ličnosti, Dr. Ksabaras koji se pojavljuje u vise svezaka učestvujuči u zaverama i čudovišnim eksperimentima.

Na velikom platnu se pojavljuje dva puta, prvi put 1994 godine u italijanskom filmu Dellamorte Dellamore koji je inspirisan trećim specijalnim brojem Dilana Doga, “Crnim hororom”. Engleski glumac Rupert Everet je glumio glavnog junaka Frančeska Delamortea. Iako je, igrajući Delamortea, nosio Dilanov kostim, lik Dilana Doga se ne pojavljuje u filmu, drugi put u ostvarenju iz 2011 Dylan Dog Dead Of Night glavnu rolu igra Brendon Rot koji istini za volju nije dorastao liku sa milionskim fan klubom, lik Gruča (u filmu Markus) tumači Sem Hantington od kog tek možemo očekivati sjajne filmove, ali slaba je to uteha fanovima poput mene, jer je Gručov  lik brutalno iskasapljen ni ime mu nisu ostavili več se u njegovim cipelama obreo novopečeni zombi Markus i to prosto nije naš Gručo.

Za kraj čestitke Dilanu jer slavi  30 rođendan sa više od 200 izdatih svezaka, što je impresivno priznačete, sa željom da nas još mnogo godina zabavlja i plaši.

Ostavite komentar