Mars, Prva ekspedicija – Dragan Rašić

Roman Mars, Prva ekspedicija, koji pripada tvrdom žanru naučne fantastike, je objavljen kao digitalno izdanje za Android i Apple tržište. Izdavač je New look entertainment doo. iz Beograda koji izdaje knjige za ceo svet na srpskom jeziku preko aplikacije e-knjižara.

PDF verzija sa prvih pet poglavlja  može da se skine sa linka.

Radnju romana, Mars, Prva ekspedicija možemo uporediti sa planinarom koji treba da ode na vrh nepoznate planine. Ne poznaje put kojim treba da korača, brojna iznenađenja i opasnosti vrebaju ga dok prolazi kroz nepoznate predele uspinjući se ka dalekom odredištu. Priroda je ravnodušna prema njemu, a on je samo delić nje, kao prašina na vetru. Dok se penje ka vrhu spoznaje sebe, svoje strahove i slabosti, ali ne odustaje. Uporno se trudi da stigne do vrha, ma koliko mu se on činio dalek i nepristupačan. Na svom putu doživljava promene, sve se u njemu menja, njegov karakter, sopstvena spoznaja i mogućnost dokle je spreman da ode ka svom cilju. Kada konačno stigne na vrh planine, umoran je i nije mu ni do čega, ali ga tamo čeka nagrada. Pogled sa planine otkriva dokle je stigao u svojoj neumornoj želji da pomera granice mogućeg. Novi horizonti i nove mogućnosti se otvaraju pred njim. I junaci romana, kao i planinar, treba da dostignu taj cilj, da stignu tamo gde nijedno ljudsko biće nikada nije bilo. Istorijski trenutak bez presedana, prva naučna ekspedicija kreće u istraživanje Marsa. Sa kakvim izazovima će se suočiti članovi naučne ekspedicije na opustošenoj, smrznutoj planeti, i kakvim moralnim dilemama ce biti zaokupljeni, saznaćete ako se upustite u avanturu čitanja. Knjiga otvara neobične moralne dileme na horizontu nauke. Počevši od pitanja da li svesne mašine treba posmatrati kao živa bića i izjednačiti ih zakonski sa ljudima do pitanja da li čovek treba da krene neispitanim stazama transhumanizma. Pređimo granicu mogućeg kako bismo saznali da li nemoguće može postati moguće.

Dragan Rašić, po struci i zanimanju je profesor istorije. Rođen 4.7. 1980. godine u Iserlohnu u Nemačkoj, završio Filozofski fakulet u Nišu odsek istorija. Mars, Prva ekspedicija je samo početak ambicioznog projekta koji je zamislio kao obimnu trilogiju, tri naučnofantastična romana koji se bave najkontroverznijim temama, otkrivajući novu prirodu stvarnosti; neobične moralne dileme koje nam ta nova stvarnost donosi i ono večno pitanje šta je to što nas čini ljudima i može li ljudska priroda otići na neispitanu stazu transhumanizma. Kao istoričar i veliki ljubitelj nauke počeo je sam sebi da postavlja pitanja dokle nas razvoj nauke može odvesti. Nikada u istoriji čovečanstva nauka nije bila tako presudan činilac u razvoju ljudskog društva kao danas i taj tehnološki napredak mogao bi nas odvesti na stazu koju danas već naslućujemo. Razmišljajući o tome u kom pravcu bi mogla da krene istorija čovečanstva shvatio je da čovečanstvo mora da kolonizuje Sunčev sistem i postane međuplanetarna rasa ako želi da se uzdigne iznad svih antagonizama prošlosti i izbegne uništenje ratovima. Ne smemo ostati zauvek zatvoreni na našoj planeti i podeljeni već moramo sagledati širu sliku nove stvarnosti. Naš put su drugi svetovi i međuplanetarna civilizacija. Presudan istorijski trenutak u našem prelasku na stazu međuplanetarne civilizacije i rase može biti osvajanje Marsa. Zbog toga je napisao roman Mars, Prva ekspedicija kreirajući svet bliže i dalje budućnosti, moguću sudbinu čovečanstva. Onda je shvatio da je u stvari tek počeo da razotkriva taj mogući svet budućnosti, ljudske karaktere, vrline i slabosti u toj novoj stvarnosti. Ta nova stvarnost nam otkriva nove mogućnosti, izazove i moralne dileme. Zbog toga prvi roman predstavlja samo početak te priče. U narednim godinama želja mu je da nastavi tu priču i da istraži neobičnu novu stvarnost i novu ljudsku prirodu koju donosi transhumanizam. Obrise tog novog sveta naučnici već danas naslućuju.

Zvanična facebok stranica.

Komentarišite putem Facebook-a

Podela:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *