TV vodič za autostopere

Evo nas u još jednom izdanju nagradne igre pod imenom TV vodič za autostopere u kojem ćemo saznati imena sretnih dobitnika najnovijeg PlayStationa 4 i Bluray seta Igre prijestolja od prve do posljednje sezone s potpisom Džordža R.R. Martina i rukopisom posljednja dva romana, još uvijek neobjavljena. Sretni dobitnik je… *drum rolls* Šta je? Stvarno ste očekivali novi Playstation 4 i Bluray set Igre prijestolja od prve do posljednje sezone s potpisom Džordža R.R. Martina i rukopisom posljednja dva romana, još uvijek neobjavljena? Naivčine. Pa naravno da bi to zadržali u redakciji AVKF-a i onda vam vadili mast slikama po društvenim mrežama dok čitamo romane koje vi nikada nećete vidjeti, smrtnici.

Ali to nije tema našeg današnjeg teksta, nego vijesti iz svijeta TV serija, logično. Pa krenimo redom.

Slatki snježni voz je ostao bez mašinovođe

I prije nego je krenuo na svoj beskonačni put oko svijeta, Ledolomac je ostao bez mašinovođe. Naime, slatki snježni… hoću reći, TV adaptacija filma Ledolomac je ostala bez vođe projekta, Džoša Fridmana. Razlog odlaska, već izlizani “kreativne razlike”.

Posada Ledolomca nakon saznanja da su stali prije nego su i krenuli

S obzirom da je TNT već odobrio snimanje serije, a pilot epizoda pod palicom Skota Deriksona je već snimljena, ali nije prikazana publici, ovo ne mora biti pogubno po seriju. Ukoliko se publici ne svidi Fridmanova vizija serije u pilotu, TNT će snimiti novi pilot po viziji novo mašinovo… hoću reći, vođe projekta.

Podsjećanja radi, Fridman je radio na Terminatoru: Hronici Sare Konor i Smaragdnom gradu. Ledolomac još uvijek nema datum premijere.

Drakula je mrtav. Živio Drakula!

Zamkovanija (Castlevania) je jedan od najdugovječnijih serijala video igara, a prošle je godine na Netflixu doživio i svoju animiranu adaptaciju od četiri epizode. Scenarista je bio proslavljeni Voren Elis, a serija je dobro prihvaćena što je dovelo do najave druge sezone.

Belmontovi, poznati lovci na vampire i Drakula, poznati lovac na lovce na vampire

Voren Elis i dalje ostaje scenarista, ali ovaj put će priču spakovati u osam epizoda, što će značiti ispravak glavne mane prve sezone koju su svi zamjerili. Naime, prva sezona je bila zamišljena kao film, ali pošto je taj projekat propao, a Netflix odlučio napraviti seriju, rekli su Elisu da priču razbije u četiri epizode što se odrazilo na samu seriju. Ali eto, na radost brojnih ljubitelja porodice Belmont i Drakule, u drugoj sezoni mogu očekivati puno razrađeniju priču.

Vampirski dokumentarac

Vjerovatno najčudnija grupa cimera koju možete vidjeti na svojim ekranima

Možda je posljednjih nekoliko mjeseci palio i žario kino blagajnama s novim dijelom Tora, ali Taika Vaititi je slavu stekao nevjerovatnim uspjehom horor komedije o vampirima, snimanoj u pseudo dokumentarističkom stilu, Šta radimo u sjenama. Nakon uspjeha Tora i samog filma Šta radimo u sjenama, bilo je logično da će se pokrenuti i inicijativa da se pretvori u seriju.

Tako ćemo uskoro gledati avanture četiri cimera vampira koji se s Novog Zelanda prebacuju u SAD. Vaititi i Džemajn Klement, dvojac koji je stajao iza filma se vraćaju u svojim ulogama scenarista i redatelja, kao i producenata. Uloge su dodijeljene genijalnom Metu Beriju, Kejvanu Novaku, Natasiji Demtriju i Harviju Gilenu. Za sada još nema vijesti o početku snimanja i mogućoj premijeri.

Mračna kula se ponovo diže

Godinama se već pokušava adaptirati epsko djelo Stivena Kinga, serijal Mračna kula. Za film, to je prevelik zalogaj. Za seriju, idealan ako se uradi kako treba. Prošle godine smo konačno dobili filmsku adaptaciju koja je toliko loša da ste tražili povrat novca zbog prevare koju ste gledali. Naravno, ako niste izašli zbunjeni iz kina jer niste imali pojma šta ste gledali. Uglavnom, film je bio katastrofa (a to je previše blaga riječ).

Roland se pita hoće li Mazara i od Mračne kule napraviti sapunicu

Uprkos tome, planovi za seriju nastavljaju po planu. Za vođu projekta je izabran Glen Mazara, poznat nam kao vođa projekta Živih mrtvaca u drugoj i trećoj sezoni. S obzirom da su to bile dvije najdosadnije sezone Živih mrtvaca, nisam baš siguran koliko je pametna ideja ovako ambiciozan projekat davati njemu u ruke, ali eventualni neuspjeh ide na dušu glavešina iz studija. Da stvar bude gora, u proces pisanja scenarija je uključen i Nikolaj Arsel, čovjek koji je stajao iza fijaska u kinima.

Dosad ne obećava, ali snimanje počinje na ljeto, a sama prva sezona će imati 10-13 epizoda i bazirat će se na četvrtom romanu u serijalu, Čarobnjak i staklo, a navodno će se donekle i preplitati s filmom. Iako je prije propasti filma, Idris Elba bio uključen u seriju, zasada se ne zna hoće li on preuzeti ulogu Rolanda.

Nema više Hronika Šanare

2016. MTV (da, isti onaj koji je počeo kao muzička televizija, a skončao kao neki mutant rijaliti emisija i lošeg izbora muzike) izbacio je Hronike Šanare, adaptaciju poznate trilogije Terija Bruksa Mač Šanare. To je fantazijski serijal koji je izašao davnih ’70-ih i ’80-ih i potrajalo je neko vrijeme da se prenese na male ekrane, ali njegov vijek nije dugo potrajao.

Ekipa iz Hronike Šanare tuguje nad kletom sudbom koja ih zadesi

Nakon što je druga sezona prebačena na Spike TV, treća se neće ni pojaviti s obzirom da ga je Spike otkazao nakon što je gledanost serije rapidno pala u drugoj sezoni. No, ovo ne znači i kraj serije jer su navodno producenti serije već započeli pregovore s drugim kućama koje bi emitovale seriju. S obzirom na potencijal koji čuči u ovoj seriji, ne bi me čudilo da je neko preuzme i nastavi s trećom sezonom.

Poznat dio ekipe Momaka

Dio akcije koju možete očekivati u Momcima

Amazon polako, ali sigurno napreduje s adaptacijom Enisovih Momaka. Prvo glumačko ime odavno je poznato, Erin Moriarti, a sada smo ih dobili još i svaki od njih je član Sedmorke, grupe superheroja koji su glavni negativci u serijalu. Uglavnom su manje poznata imena iz serija kao što su Entoni Star, Dominik Mekeligot, Čejs Kroford, Džesi T. Ašer i Nejtan Mičel.

Snimanje bi trebalo početi nekad tokom godine, a projekat će predvoditi tvorac Natprirodnog (Supenatural) Erik Kripke, dok su producenti Set Rodžen i Evan Goldberg.

Ako misli da će nakon ovog kostima doživjeti svjetsku slavu, grdno se vara

Za kraj ostavljam nešto što sam uvidio. Naime, Marvel tuče DC-ja kada su u pitanju adaptacije njihovih stripova. Što na filmskom, što na televijskom polju. Mislim da sam uvidio razlog. Kostimi. Da, kostimi. Pogledajte samo kostim glavnog junaka iz Crne munje. Ko bi ga ozbiljno shvatio? Zatim Fleš, pa ostali. Srećom, neko je u Marvelu bio svjestan pojedinih besmislenih kostima svojih junaka pa su ih izostavili iz svojih adaptacija. Pokušajte samo zamisliti Hjua Džekmena u žutom kostimu Volverina u novom Loganu? Da li bi dobio nominaciju za Oskara? Nikada. Ne bi ga čak niko ne pogledao. Do sljedećeg čitanja.

Srećom, sve je ostalo samo igra u Fotošopu