Brajan Fuler obećava trinaest epizoda i još progresivnije Zvezdane staze (2017)

Brajan Fuler, kreator serije “Hanibal” i “Dodir života i smrti”, preuzeo je kormilo nove serije Zvezdanih staza, predviđene za 2017. godinu. Fuler je počeo holivudsku karijeru pisanjem scenarija za dve serije Zvezdanih staza, “Duboki svemir 9” i “Vojadžer”, dok je “Vojadžer” i producirao.

https://www.youtube.com/watch?v=xXpPweAooeE

Prvi trejler nove serije

Na dodeli “Nagrada Saturn” (Saturn Awards), Fuler je dao intervju u kome govori o sopstvenom zadovoljstvu zbog preuzimanja ovog projekta, koliko epizoda se planira, kao i o novom pristupu koji treba da nam donese priče ispričane na drugačiji način od onog na koji smo navikli. U nastavku prenosimo najinteresantnije delove intervjua:

 

Kakav je osećaj dobiti poziv, saznati da ćete „dobiti ključeve lambordžinija”?

Brajan Fuler: Zanimljivo je što ste upotrebili reč „lambordžini”, pošto upravo posmatramo mnoštvo trkačkih automobila kao inspiraciju za svemirski brod. Čudesno je. Nadrealno. Nisam želeo da budem pisac. Želeo sam da budem pisac Zvezdanih staza, da oživim seriju sa novim likovima, potpuno novim avanturama i načinom pripovedanja koji nikad ranije nije korišćen u Zvezdanim stazama. Počastvovan sam, ostvario mi se san. Teško je opisati situaciju drugačije.

Kako napreduje pisanje serije?

Fuler: Kostur prve sezone je u potpunosti napisan, a šest prvih epizoda smo potpuno definisali.

Hoće li biti 13 ili 22 epizode?

Fuler: Trinaest.

Pretpostavljam da će tih trinaest epizoda ispričati jednu priču?

Fuler: Da.

To je baš ono što me uzbuđuje.

Fuler: Naravno! Mene takođe.

Zato što zamišljam kako čak i CBS govori: Treba nam nešto od 13 epizoda za striming.

Fuler: Takođe, imamo 762 epizode Zvezdanih staza u šest odvojenih serija, tako da moramo da ispričamo priče na drugačiji način od onog kojim su već pričane pedeset godina.

Brajan Fuler daje intervju
Brajan Fuler daje intervju na crvenom tepihu Nagrada Saturn

Kada ćete otkriti detalje o dobu u kom se serija odigrava i slično?

Fuler: Pretpostavljam negde oko Komik kona. Zanimljivo je to što inače volim da pričam o svemu, pa sam dočekao s olakšanjem to što mi je CBS stavio brnjicu, jer tako dajem manje intervjua. Stoga provodim više vremena pišući, ali volim da pričam o Zvezdanim stazama, volim što sam uključen u to, tako da sam veoma uzbuđen što ću podeliti sve što znam kada mi skinu brnjicu.

Da li znate ko će biti režiseri?

Fuler: Još uvek nismo unajmili režisere. Uzeli smo Vinčenca Natalija, koji će nam biti direktor u produkciji, ali neće režirati prvu epizodu.

Pretpostavljam da ste odabrali postavke?

Fuler: Da, imamo postavke, i mnogo smo napredovali. Postavljaćemo i scenografiju u sledećih nekoliko nedelja.

Dakle, praktično već upoznajete ljude za kasting.

Fuler: Upoznao sam nekoliko glumaca, zanimljiv je to proces. Imamo nekoliko ljudi koji nam se dopadaju, i želimo da nastavimo sa onim što Zvezdane staze čine najboljim, da budemo progresivni. Fascinantno je gledati sve ove uloge kroz bezbojnu i bezpolnu prizmu, tako da je vrlo uzbudljivo.

Zvezdane staze se nikad nisu bavile određenim temama pošto su snimane u vreme kada se na gej likove ili pokazivanje određenih tipova likova nije gledalo sa odobravanjem. Raduje me to što ste se odlučili da budete progresivni i inkluzivni. Da li i vi to posmatrate tako?

Fuler: Apsolutno. Mislim da će progresivna publika, koja voli Zvezdane staze, biti zadovoljna pošto na taj način nastavljamo tradiciju.

Star-Trek-Guy-in-skirt-1024x767
Statista u pozadini nosi „skant” uniformu, haljinu sa kratkim rukavima – Zvezdane staze: Sledeća generacija (S01E01/02)

U nastavku intervjua, kreator nove serije daje detalje o prikazivanju serije, koja neće ići na malim ekranima, na uobičajen način, nego će se strimovati preko CBS All Access servisa. Takva promena će uticati za sadržaj serije, pre svega na grafički kvalitet, a predviđa se i veća kreativna sloboda scenarista i režisera, s obzirom na to da ne moraju da prate stroga pravila i standarde koja su propisana amerečkim zakonom. Takođe, očekuje se i više “tvrde” naučne fantastike u samoj seriji i temama.

Snimanje serije počinje u septembru, dok se kraj očekuje u martu.

Izvor: Collider