Čitaonica april 2019. strana izdanja

Verovatno niste iščitali ni prethodne preporuke, kad evo mene sa još knjiga… Da budem iskren, uvek mi teško padne da napravim selekciju naslova. Mnogo ima pisaca, ali neka, izborićemo se nekako, zar ne? Ne bunim se sve dok ima novih priča. Inače, danas je i Svetski dan umetnosti, takođe rođen je i Da Vinči, kao i Samanta Foks (generacijo, setite se ove dame), povrh svega i Titanik je otišao pod talase. Ali da ne mračim suviše, evo nekih zanimljivih noviteta:

 

The Luminous Dead - Caitlin StarlingSvetleća smrt – Kejtlin Starling (The Luminous Dead – Caitlin Starling)

Gajr Prajs je očajna. Napuštena od svih na rudarskoj planeti, ona samo želi da sazna nešto o majčinoj tragičnoj sudbini. Da bi to postigla, lažirala je svoju biografiju ne bi li dobila bolji posao. Plata će biti i više nego izdašna, jer je posao veoma opasan. Gajr je ubeđena da će raditi u okruženju u kome se poštuju sve bezbednosne mere. Vođa njene ekspedicije je Em, okrutna, nepredvidljiva, progonjena vlastitidm demonima. Što je najgore, zna da je Gajr lagala prilikom prijave. Em se neće libiti da tu činjenicu iskoristi i da natera Gajr da se prihvati pogibeljnog putovanja u tamu. U podzemlju, moraće da se izbori ne samo sa svojim avetima, već i sa nekima koje opsedaju Em. Može biti kasno dok ne shvati da opasnost može doći iz najneočekivanijih pravaca. Kanda smo dobili jedan naučno-fantastični horor.

 

Wounds, Six Stories from the Border of Hell - Natham BallingrudRane: šest priča sa granica pakla – Nejtan Balingrud (Wounds: Six Stories from the Border )

Ovo se čini kao jedna zanimljiva zbirka strašnih priča za plašljivu decu. Jedna od priča je već adaptirana za film, koji je premijeru imao na ovogodišnjem Sandens festivalu. Ocena je 6,4 što i nije tako loše.

Šta znači biti čudovište kroz različite vremenske epohe, je osnovni motiv ove zbirke. Brod koji u 19. veku plovi do granica pakla, gde posadu očekuje stravična žrtva. Izgubljeni telefon u baru u Nju Orleansu, biće portal u nezamislive užase. Sve priče istražuju tamu koja nas okružuje, samo je pitanje da li imamo petlju da se uputimo u taj mrak.

 

Upon a Burning Throne - Ashok K BankerIznad Plamtećeg trona – Ešok K. Banker (Upon a Burning Throne) 

Ešok je kanda, bestseler pisac u svojoj rodnoj Indiji i sa ovim romanom koji se oslanja na Mahabharatu, želi da se probije na tržište SAD, a time i na svetsko. Mada, kad pomislite da njega čitaju u zemlji od milijardu i kusur stanovnika, koji će mu andrak da se mlati i sa tamo nekim državicama od nekoliko stotina miliona duša.

Plamteće carstvo postoji u svetu gde polubogovi i demoni hodaju rame uz rame sa ljudima. Nakon što se car predstavi u Gospodu, carstvo očekivano zapada u haos i bezakonje. Istovremeno oba princa naslednika pokušavaju da dokažu svoje kvalitete tako što će zasesti za Plamteći presto. Jasno je da je taj isti presto sačinjen od snažne magije koja će uništiti sve nedostojne, koji pokušavaju da prisvoje njegovu moć. Oba princa, Adri i Šavate, su prošla testiranje trona (htedoh da kažem igru prestola), ali stvar komplikuje pojavljivanje trećeg kandidata, Jarsun, ćerke demonskog gospodara. Kada njegovoj naslednici ospore pravo da se okuša na tronu, ona započinje rat sa namerom da Plamteće carstvo sažeže u plamenu i vatri (heh). Adri i Šavate će morati da se ujedine, ne bi li se izborili sa invazijom, zaverama i demonskom magijom…

 

No Country for Old Gnomes - Dawson, HearneNema zemlje za stare patuljke  – D.S. Davson i K. Herne (No Country for Old Gnomes – D.S. Dawson, K. Hearne)

Nakon prve knjige ovog serijala (uredno najavljene u Čitaonici u julu 2018.) stiže nam i nastavak, koji se čini podjednako zabavnim. Uredni, veseli patuljci se pripremaju za rat protiv dobro naoružanih i oklopljenih opakih polušana. Jednom patuljku se život preokrenuo zbog polušanske bombe. Ofi Numinen se izdvojio od svojih sunarodnika, nije bio veseo i voleo je verižnjače. Prešao je put od otpadnika do poslednje nade kada se našao na čelu bedne grupice koja se zaputila do Zubatih kula, sa ciljem da svet opet postavi na svoje mesto. Zadatak nije lak, ali sigurno nije teži od pravljenja tima od grupe čudnih individualaca. Čini se da su autori i ovog puta napravili dobar posao.

 

Master & Apprentice - Claudia GreyMajstor i šegrt – Kladudija Grej (Master & Apprentice – Claudia Grey)

Uskoro ćemo u bioskopima gledati još jedan deo Ratova zvezda, pa je to idealan trenutak da se pojavi  još jedna knjiga.

Dobili smo avanturu čiji su nosioci Obi Van Kenobi i Kvi Gonn Džin. Njih dvojica su na svojevrsnoj životnoj raskrsnici.. Kvi Gona muči sumnja da je razočarao svog padavana, dok Obi Van ima sumnje drugačije vrste. Poziv na Savet Džedaja mu sugeriše da će njih dvojica biti razdvojeni. Dok ovaj dvojac nosi svoje nedoumice, Džedaji su poslati na udaljenu planetu, ne bi li se umešali u političku igranku koja ubrzano vodi u opasnost. Kvi Gond doživljava vizije propasti, a Obi Van sve manje veruje svom učitelju. Kupci ovog izdanja imaće zadovoljstvo da dobiju i dvostrani proster koji se prostire (cenim da je svima jasno odakle refernca na proster?).

 

The Master of Dreams - Mike ResnickGospodar snova – Majk Reznik (The Master of Dreams – Mike Resnick)

Ovom knjigom započinje trilogija, koja će potkačiti neke od priča koje svi vrlo dobro poznajemo. Edi Rejven i njegova devojka Liza (prezime nema, a nije ni bitno, ona je samo ženski lik 🙂 ) tokom lunjanja po Njujorku nailaze na radnju nekog proroka (možda Milan Tarot?). Usledila je pucnjava tokom koje je Liza povređena. Edi čuje misteriozan glas (već smo pričali da nije dobro kada ste jedini koji čuje neke glasove), koji mu naređuje da beži. On ga je poslušao i ubrzo se našao u ulozi vlasnika, i više nego poznatog, bara u Kazablanci. Sa jednom razlikom. Bar nije ispunjen Nemcima, već čudovištima. I još se nije sasvim opasuljio kada se našao na putu od žute cigle, pomažući nekoj maloj iz Kanzasa da nađe čarobnjaka. Posle toga je bio u Kamleotu sa tipom po imenu Artur. Dok Edi pokušava da se navikne na promenjivu realnost, trudi se da shvati zašto ga kroz izvitoperene priče juri Gospodar snova. Pri tome mora da požuri jer za Lizu može biti prekasno.

All My Colors - David QuantickSve moje boje – Dejvid Kvantik (All My Colors – David Quntick)

Ova knjiga će biti zanimljiva svim piscima koji prate ovu stranicu, a ima ih poprilično koliko je meni poznato. Tod Milsted je pisac, koga ćemo najlakše opisati kao skota (bolje bi legao izraz koji ima veze sa ljudskim izlučevinama iz debelog creva, ali dobro sad). On može da se priseti knjiga koje je čitao decenijama unazad i da citira cela poglavlja. Tokom jedne od egzibicija citirao je bestseler roman koga se, kako se čini, samo on seća. Svi ostali, od njegove žene do lokalnog prodavca knjiga, misle da knjiga pod naslovom „Sve moje boje “ nije nikad objavljena. Pošto su mu i brak i finansije na nizbrdici Tod dolazi na genijalnu ideju. Jasno vam je šta će se sad dogoditi? Po sećanju je prekucao ceo taj roman i on je ubrzo posato potpuni hit. Uspeh nije promenio našeg pisca. Opsednut je svojom, sada već bivšom, ženom i angažuje privatnog istražitelja da prati nju i njenog novog dečka. Interesantno je da se taj muškarac ne pojavljuje na fotografijama. A stvari se komplikuju kada Tod shvata da njegova prevara nije bez posledica. Što se kaže, ne postoji besplatan ručak. Šta bi, pisci? Cvikate?

Mislim da će vam ovo biti dosta za sada. Čitajte, uživajte, čuvajte se nepotopljivih brodova, lažljivih političara (što će reći svih) i samo BEZ PANIKE.

Izvor